31.01.2012. / 10:06

Autor: Hina , Nacional.hr

SAD:

Romney pred uvjerljivom pobjedom na Floridi

Romney i Gingrich nastavili su bespoštedni rat negativnim oglašavanjem, pri čemu Gingrich optužuje Romneya za "nepoštenje" ali priznaje da su napadi na njega bili učinkoviti

Mitt Romney (arhiva)Mitt Romney (arhiva)Kandidat za predsjedničku nominaciju republikanaca Mitt Romney ima 20 postotnih bodova prednosti pred glavnim suparnikom na stranačkim predizborima na Floridi, Newtom Gingrichem, pokazalo je u ponedjeljak najnovije ispitivanje raspoloženja republikanskih birača koje je provelo sveučilište Suffolk za TV postaju WSVN iz Miamija.

Bivši guverner Massachusettsa Romney vodi ispred bivšeg predsjednika Predstavničkog doma Kongresa Gingricha, sa 47 prema 27 posto glasova, na trećem mjestu je bivši guverner Pennsylvanije Rick Santorum s 12 posto potpore, dok je četvrti kongresnik iz Teksasa Ron Paul s 9 posto.

Romney i Gingrich nastavili su bespoštedni rat negativnim oglašavanjem, pri čemu Gingrich optužuje Romneya za "nepoštenje" ali priznaje da su napadi na njega bili učinkoviti.

"Iskreno, da su sve te stvari bile istinite ja ne bih glasao za sebe", rekao je Gingrich u u ponedjeljak u Jacksonvilleu, na Floridi, govoreći o "nepoštenim" Romneyevim oglasima.

Romney je priznao da je pribjegao negativnoj kampanji, rekavši za NBC "Today" da je bio prisiljen odgovoriti na salvu negativnih oglasa Gingricha, koja mu je pomogla da prošloga tjedna osvoji predizbore u Južnoj Karolini.

Romney je u ponedjeljak rekao na skupu u Dunedinu, na Floridi, da Gingrichevi napadi otkrivaju "stupanj njegovog očaja ... što je bolno gledati".

Predizbori na Floridi otvoreni su samo za 4,1 milijuna republikanaca registriranih u toj državi. Do sada je više od 630.000 ljudi iskoristilo mogućnost da glasa ranije.

Prema anketi Sveučilišta Quinnipiac objavljenoj u ponedjeljak, 43 posto onih koji će vjerojatno glasati u utorak, podržat će Romneya a 29 posto Gingricha.

Anketa daje po 11 posto potpore za Ron Paula i Ricka Santoruma.

Romney ima 11-postotnu prednost pred Gingrichem u istraživanju American Research Groupa objavljenom u nedjelju, 15-postotnu u novoj anketi NBC News/Marist i 11-postotnu u anketi dnevnih listova Tampa Bay Timesa i Miami Heralda.

Po pravilima republikanskih predizbora na Floridi, pobjednik bi trebao dobiti svih 50 delegata te države za republikansku konvenciju u kolovozu, no iz Romneyeva stožera ističu da ni uz tih 50 delegata ni jedan kandidata ne bi imao ni 10 posto od 1.144 delegata potrebnih za osvajanje nominacije na konvenciji.

Romney je završio kao drugi iza Santoruma na prvim predizborima u Iowi a zatim je lako pobijedio u New Hampshireu, prije uvjerljive Gingricheve pobjede u Južnoj Karolini.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika