01.02.2012. / 13:29

Autor: Nacional.hr

'Hrvatska će do kraja godine zatražiti pomoć MMF-a'

Analitičari Business monitora ističu kako su uvjeti na hrvatskom financijskom tržištu sve teži zbog smanjenja likvidnosti i sustavnog slabljenja makroekonomskih uvjeta

Slavko LinićSlavko LinićBusiness monitor international, međunarodna analitička tvrtka koja prati događanja u makroekonomiji i industriji te izrađuje analize o gospodarskim rizicima za pojedine zemlje, u svom je posljednjem izdanju posebnu pozornost posvetila Hrvatskoj.

"Zadržavamo svoj stav da će hrvatska vlada zatražiti neki oblik pomoći od MMF-a ove godine, kako bi spriječila erupciju krize u svom gospodarstvu", stoji u analizi Business monitora.

Ističu kako su uvjeti na hrvatskom financijskom tržištu sve teži zbog smanjenja likvidnosti i sustavnog slabljenja makroekonomskih uvjeta.

Podsjećaju kako je HNB zbog slabljenja kune u odnosu na euro posljednjih mjeseci bila prisiljena povisiti razinu obveznih bankarskih rezervi na 15%. Dodaju i kako je guverner Rohatinski naglasio kako je važnije ojačati likvidnost na domaćem tržištu, nego iscrpiti devizne rezerve jer bi to bio jasan siglan financijskim tržištima da se Hrvatska suočava s problemom vanjske likvidnosti.

Ova analiza dodatno zabrinjava s obzirom na to da je izaslanstvo MMF-a ovoga tjedna u posjetu Hrvatskoj gdje će se susresti s predstavnicima HNB-a, Ministarstva financija i Vlade.

Podsjetimo kako je aktualni ministar financija Slavko Linić još tijekom predizborne kampanje istaknuo potrebu za dovođenjem MMF-a, ne toliko zbog financijskih sredstava, već zbog potrebe za oštrim rezovima i reformama. Doduše, Linićeva se retorika po pitanju MMF-a u međuvremenu promijenila, što svjedoči i sinoćnja izjava za HTV, gdje je među ostalim kazao kako 'nema potrebe za angažmanom MMF-a', jer 'možemo financirati svoje vanjske obveze'.

Također, s obzirom na to da je vlada premijera Milanovića u smjernicama za izradu državnog proračuna smanjila državnu potrošnju te najavila provođenje nekih reformi, čini se kako za sad nije nužno zazivati MMF.

No, treba podsjetiti i na izjavu analitičarke Bank of America Raffaella Tenconi koja smatra kako bi stand-by aranžman s MMF-om bio dobrodošao za Hrvatsku kao osiguranje, a ne potreba.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
28/1/12

chordclasse, 01.02.12. 18:10

He, he, he.... tek ćemo vidjeti što to znači jesti govna. No sami smo krivi. Godinama smo davali mandat jednoj sekti da nas potkrada i uništava a za nagradu su dobijali pljesak i naše glasove!.
Pa gdje toga ima? U lijepoj našoj... uzdravlje!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika