01.02.2012. / 14:49

Autor: Hina

Nasuprot Kremlju natpis:

"Putine, odlazi!"

Golemi natpis s karikaturom Vladimira Putina oštro precrtanom crnim križem, izvješen je na oglasnom panou nasuprot Kremlju, sjedištu ruskoga predsjednika

ArhivaArhivaČlanovi oporbenog ruskog pokreta Solidarnost izvjesili su u srijedu nasuprot Kremlju divovski natpis s porukom "Putine, odlazi!", tri dana uoči najavljenih prosvjeda protiv premijera koji bi u ožujku trebao pobijediti na predsjedničkim izborima za koje polovica anketiranih Rusa drži da će biti nepošteni.

Golemi natpis s karikaturom Vladimira Putina oštro precrtanom crnim križem, izvješen je na oglasnom panou nasuprot Kremlju, sjedištu ruskoga predsjednika.

"Cilj nam je podsjetiti ljude da će se u nedjelju prosvjedima tražiti održavanje poštenih izbora", rekla je Anastasja Ribačenko iz Solidarnosti i dodala: "Želimo poručiti da je nemoguće organizirati poštene izbore u Putinovu režimu".

Vlasti su transparent uklonile sat vremena nakon što je bio postavljen.

Mjesec dana do predsjedničkih izbora 4. ožujka, Solidarnost i drugi oporbeni pokreti pozivaju 4. veljače na prosvjed protiv Putinova režima. Nadaju se privući desetke tisuća ljudi koji će tražiti održavanje slobodnih i poštenih izbora.

Putinovu vladu optužuju za nepravilnosti i lažiranje rezultata parlamentarnih izbora od 4. prosinca zbog čega je održano nekoliko prosvjeda, prvi put od dolaska Putina na vlast 2000. godine.

Putin je odradio dva uzastopna predsjednička mandata, a kako se prema ustavu nije mogao odmah natjecati za treći preuzeo je premijersku dužnost i nakon predsjedničkih izbora nada se ponovno vratiti u Kremlj.

Samo 49 posto ispitanika drži da će predsjednički izbori biti pošteni, prema anketi istraživačkog centra Levada, objavljeno je u srijedu.

Studija je obuhvatila 1.600 Rusa, a 43 posto ispitanika podržava prosvjede kojima se od prosinca ukazuje da su parlamentarni izbori 4. prosinca bili nepošteni.

Popis prosvjednika protiv ruskog predsjednika obuhvaća široki spektar istaknutih i poznatih osoba, među kojima su pisci, pjevači, umjetnici, istaknuti borci za ljudska prava i nevladine udruge.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika