03.02.2012. / 15:10

Autor: Dubravko Grbešić

Treniranje apsurda

Smijeh strogo zabranjen

Tri mjeseca zatvora zbog viceva o bradama

Adel Imam (Wikipedia)Adel Imam (Wikipedia)Najpopularniji komičar arapskoga svijeta Adel Imam, glumac i pisac, osuđen je na sudu u Kairu na tri mjeseca zatvora zbog zbijanja viceva o bradama i muslimanskoj odjeći, što je odvjetnik povezan s islamističkim grupama u svojoj tužbi protumačio kao neoprostivo vrijeđanje religijskih simbola. Prema informacijama iz egipatskih pravosudnih krugova, taj je predmet mjesecima čamio u sudskoj ladici, a presuda je uslijedila ubrzo nakon pobjede islamskih stranaka na prvim slobodnim egipatskim parlamentarnim izborima nakon šest desetljeća.

Državni egipatski internetski sajt Ahram Online izvijestio je da je Imam osuđen zbog filma iz 2007. i kazališnog komada iz 1998. U filmu je glumio korumpiranog poslovnog čovjeka, a u scenskoj predstavi arapskog diktatora.

Presude protiv umjernika i intelektualaca zbog vrijeđanja religije u Egiptu nisu rijetkost. Ali Imamov slučaj izazvao je ogorčene polemike zbog popularnosti optuženika i zbog trenutka u kojem je izrečena presuda. Očito kritičari religije u novom, "proljećarskom" Egiptu moraju biti spremniji na represiju nego dosad.

Vezane vijesti

Salman Rushdie: O cenzuri

Salman Rushdie: O cenzuri

Nijedan pisac nikada ne želi baš razgovarati o cenzuri. Pisci žele razgovarati o stvaranju, a cenzura je anti-stvaranje, negativna energija,… Više

Komentari

registracija
20/8/10

McCoy, 03.02.12. 17:22

E da, to je ta demokratija koju su uveli USA&Comp :P


registracija
4/6/11

VladSerbia, 04.02.12. 14:24

@McCoy
Sta god ja mislio o americkoj spoljnoj politici, mislim da oni s ovim nemaju nista. Zapravo, vise im je odgovarao Mubarak zbog stabilnosti i njegove politike prema Izraelu, nego sadasnja vlast i pobeda Muslimanske brace na izborima.


registracija
20/8/10

McCoy, 04.02.12. 18:12

Ne bih se slozio s tobom. Upravo iz USA je krenula ideja o tzv. Arapskom prolecu a seti se samo izvestaja o sukobima u Kairu koji su se vrteli po americkim TV kanalima. Pa njima je ranije i Gadafi bio dobar ali cela ideja o promeni politike Bele kuce prema (odredjenim) arapskim zemljama je deo neke nove strategije u pristupu sirovinama. Samo nemoj da kazes da se narod spontano okupio i srusio svoje diktatore jer se to, u principu, nikad ne dogadja. To je samo bajka za siroke narodne mase koja je krenula jos 1917. od Lenjina i Oktobarske revolucije.


registracija
2/2/12

zarada12, 06.02.12. 12:10

Želio bi zaraditi novac, a bojiš se razgovora za posao? Želiš slobodu a trebaš stabilan prihod? Želiš zaraditi od doma? Učiš ili si trudnica, ili ti je samo potreban novac? Onda imam posao koji ti odgovara. Bez ulaganja novca, sa dnevno 3-4 sata rada možeš zaraditi 50-200$ tjedno. Ako imaš više vremena, onda i više. Sve što ti je potrebno je računalo, internet, minimalno znanje rada na računalu, ostalo već zavisi od toga koliko si ozbiljan. Nije prevara, uvjeri se. Ako si zainteresiran/a pošalji mi mail: zaradimopolako @ live.com


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika