06.02.2012. / 14:28

Autor: Hina

Prvi dan štrajka u zračnom prometu u Francuskoj

Kašnjenja i otkazivanja zabilježena su u ponedjeljak u francuskim zračnim lukama prvog dana štrajka koji je okupio sve sindikate zračnog prometa odlučne da se usprotive vladinu projektu koji još više suzuje pravo na štrajk.

Otkazano je više od 100 letovaOtkazano je više od 100 letovaKašnjenja i otkazivanja zabilježena su u ponedjeljak u francuskim zračnim lukama prvog dana štrajka koji je okupio sve sindikate zračnog prometa odlučne da se usprotive vladinu projektu koji još više suzuje pravo na štrajk.

U zračnoj luci Paris-Roissy, uz letove koje je Air France preventivno otkazao, nekoliko otkazivanja u zadnji čas zabilježeno je prema Ženevi, Napulju, Istambulu i Riju.

Prema izvoru iz zračne luke, "125 otkazivanja predviđeno je već u nedjelju navečer na 1190 polijetanja i slijetanja u ponedjeljak", ali "još je teško predvidjeti što će se dogoditi jer se moraju uzeti u obzir otkazivanja u zadnji čas".

Air France koji obavlja 50 posto letova u pariškim zračnim lukama Roissy i Orly predviđa osigurati 80 posto kratkih i srednjih letova te 85 posto dugih letova, ističući da "kašnjenja i otkazivanja u zadnji čas ostaju moguća".

Širina pokreta ovisit će o mobiliziranju pilota.

U ponedjeljak ujutro ministar prometa Thierry Mariani kazao je da će vlada ići "do kraja". "Pravo na štrajk još uvijek postoji, ali putnici konačno imaju neka prava".

Vladin nacrt predviđa da se štrajkašima nametne obveza da se individualno izjasne 48 sati ranije. Nameće i da kompanije obavijeste o predviđanjima u prometu 24 sata unaprijed.

Po sindikatima, taj će nacrt, usvojen u siječnju u skupštini, a koji treba biti razmotren 15. veljače u Senatu, de facto dovesti u pitanje pravo na štrajk.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika