07.02.2012. / 17:22

Autor: Hina

Ina: Smanjena proizvodnja plina na poljima sjevernog Jadrana

Ina je danas izvijestila da je zbog tehničkih poteškoća na plinskim poljima na sjevernom Jadranu privremeno smanjena proizvodnja plina, da je do uspostave redovite proizvodnje s tih polja Inina tvrtka Prirodni plin u dogovoru s velikim industrijskim potrošačima smanjila isporuke HEP-u, Rafineriji nafte Rijeka i Petrokemiji.

Ina je smanjila proizvodnju plinaIna je smanjila proizvodnju plinaIna je danas izvijestila da je zbog tehničkih poteškoća na plinskim poljima na sjevernom Jadranu privremeno smanjena proizvodnja plina, da je do uspostave redovite proizvodnje s tih polja Inina tvrtka Prirodni plin u dogovoru s velikim industrijskim potrošačima smanjila isporuke HEP-u, Rafineriji nafte Rijeka i Petrokemiji.

To je učinjeno kako bi se osigurala nesmetana opskrba zaštićenih kupaca kao što su kućanstva, bolnice, škole, vrtići i ostale javne ustanove koje će imati dovoljne količine plina, ističu iz Ine i poručuju da Prirodni plin poduzima sve potrebne korake kako bi normalizirao opskrbu, uključujući daljnji uvoz dodatnih količina plina s tržišta.

"S obzirom na ekstremne vremenske uvjete u Hrvatskoj, došlo je do pada napajanja energijom INAgip-ovih platformi IKA A kao i s njom povezanih platformi. Uslijed toga šest od ukupno 16 proizvodnih platformi na sjevernom Jadranu privremeno nije u mogućnosti proizvoditi plin", ističe se u priopćenju Ine.

INAgip radi na uklanjanju tehničkih poteškoća kako bi se napajanje energijom uspostavilo u najkraćem mogućem roku, ali trenutno, kako se navodi, pristup platformama nije moguć zbog izrazito nepovoljnih vremenskih prilika.

Proizvodnja sa sjevernog Jadrana trenutno je smanjena sa 3,3 milijuna prostornih metara na dan na 1,3 milijuna kubika na dan.

"Uzevši u obzir veliku potrošnju plina, koja je jučer dosegla rekordnu razinu od 16,5 milijuna kubičnih metara dnevno, Prirodni plin je kontaktirao velike industrijske potrošače te u dogovoru s njima smanjio isporuke plina HEP-u, Rafineriji nafte Rijeka i Petrokemiji do uspostavljanja redovite proizvodnje sa sjevernog Jadrana", navodi se u priopćenju.

Ti su koraci poduzeti kako bi se osigurala nesmetana opskrba zaštićenih kupaca kao što su kućanstva, bolnice, škole, vrtići i ostale javne ustanove koje će imati dovoljne količine plina, ističu iz Ine.

Dodaju da je talijanski Eni nastavio s uobičajenim isporučivanjem plina Hrvatskoj u skladu s potpisanim trogodišnjim ugovorom o opskrbi.

"Pored toga, Prirodni plin poduzima sve potrebne korake kako bi normalizirao opskrbu, uključujući daljnji uvoz dodatnih količina plina s tržišta", ističu iz Ine i napominju da će Prirodni plin redovito obavještavati javnost o razvoju situacije kao i o svim poduzetim mjerama.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika