08.02.2012. / 16:09

Autor: Hina

Crkva & pedofilija: Kultura šutnje

"Crkvenu odgovornost treba još više razviti. Kad se jednom postave pravila, morate ih poštivati", rekao je malteški biskup, upućujući tu poruku svećenstvu i priznajući da u Crkvi i dalje vlada "kultura šutnje"

IlustracijaIlustracijaVatikanski državni tužitelj mons. Charles Scicluna u srijedu je upozorio nazočne na simpoziju u Rimu da je "zanemarivanje" pedofilskih slučajeva "zločin" po kanonskom pravu, javile su svjetske agencije.

"Ne možemo žrtvi uskratiti mogućnost da se njezin slučaj pravedno ispita tako što ćemo se skrivati iza složenih tehnikalija zakona", istaknuo je na konferenciji za novinare nakon govora pred 200-injak svećenika, vođa vjerskih zajednica, žrtava zlostavljanja i psihologa koji sudjeluju na četverodnevnom simpoziju u Papinskom sveučilištu Gregorijani, navodi AFP.

"Ako nas u obavljanju dužnosti vode ignorancija i loše namjere, to je zločin prema kanonskom pravu", dodao je.

Naglasio je središnju ulogu koju u borbi protiv pedofilije moraju imati svećenici, koji bi trebali biti odgovorni i za zlostavljače iz svojih biskupija koji se izvuku nekažnjeni.

"Crkvenu odgovornost treba još više razviti. Kad se jednom postave pravila, morate ih poštivati", rekao je malteški biskup, upućujući tu poruku svećenstvu i priznajući da u Crkvi i dalje vlada "kultura šutnje".

"Učenje... da je istina temelj na kojem počiva pravda pokazuje zašto je ubojita kultura šutnje, "omerta", pogrešna i nepravedna u samoj svojoj biti", rekao je Scicluma.

"Omerta" - mafijaški kodeks šutnje i vrlo teška optužba u talijanskom jeziku - riječ je koju Vatikan, kako upozorava Reuters, gotovo nikad, a možda i nikad dosad nije upotrijebio kao usporedbu s otporom među svećenstvom da otvoreno iznese ono što zna o spolnom zlostavljanju djece.

"Drugi neprijatelji istine su svjesno nijekanje poznatih činjenica i apsolutno pogrešna briga za očuvanje ugleda institucije nauštrb otkrivanja istine o nedjelima", rekao je vatikanski tužitelj, govoreći o problemu da biskupi, koji u svojoj biskupiji imaju svu vlast, ne ispunjavaju obvezu otkrivanja zlostavljača među svećenstvom policiji i pravosudnim institucijama.

Udruge nekadašnjih žrtava spolnog zlostavljanja svećenika zahtijevaju da Vatikan objavi precizne upute koje će vrijediti u svakom trenutku i za svaki pojedinačni slučaj.

Vezane vijesti

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Američki biskup William Lynn proglašen je krivim u petak u Philadephiji (Pennsylvania) za prikrivanje svećenika pedofila i time postao najviši… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 08.02.12. 16:14

Dugo ste i izdržali....svaka čast!


registracija
9/5/10

lolobrigita, 08.02.12. 17:39

Zar njima trebaju posebne upute o tome kako reagirati na pedofiliju kolege ili bilo koga drugoga?
Zna se,pravac policija.Zatim će sud i valjda robija.Nije tako teško.Zataškavanje vodi u suučesništvo,a to je također kažnjivo.


registracija
1/3/11

Laudate, 08.02.12. 17:52

The Los Angeles Times javlja 07.veljače 2012 da su u jednoj osnovnoj školi iz Los Angelesa uhićena dva učitelja zbog pedofilije. Kompletno osoblje škole zamijenjeno, roditelji protestiraju, žele iz nazad........itd.

Za pedofiliju u našim medijima ima mjesta samo kad su u nju uključeni svećenici.

Slika koja prati tekst treba postati zaštitni znak Nacionala jer toliko je često prikazuju da će to i postati.


registracija
30/6/09

jebivjetar, 08.02.12. 21:16

Kaptol-prikriveni pedofili ? Ma udruga građana !


registracija
26/1/08

Rampa, 09.02.12. 00:15

@Laudate

Uglavnom su svećenici i uključeni u pedofiliju!

Ne kažem da je nema drugdje, no svi smo puno više osjetljiviji na pedofiliju kod svećenika negoli kod ostalih počinitelja, zato jer su svećenici ti koji trebaju davati primjer drugima kako treba uzorno živjeti i pomagati drugima, a ne silovati druge i to najmlađe!!

A zašto ne napisa da je Katolička crkva u SAD pred bankrotom zbog tisuća slučajeva tužbi protiv svećenika zbog pedofilije, a koje američki sudovi dosuđuju u ekstremno visokim odštetama za žrtve svećeničke pedofilije?

Očito ti promaklo!

I još takve svećenike Vatikan premješta po cijelom svijetu iz SAD da bi izbjegli zatvor!!
Pa takvi svećenici onda nesmetano napadaju dalje u drugoj zemlji!!


registracija
11/1/10

fluid, 09.02.12. 00:15

Laudate@ Kakve veze ima tvoj osvrt sa temom? Želiš li ti to reći da ako ima i drugdje pedofila,zašto nebi bilo i u crkvi?Mislim da sam upravo to iščitao iz tvoje namjere.Misliš da bi svećenici-pedofili bili manje zločinci ukoliko bi se usporedno naveli i drugi kao pedofili ili želiš reći da,ako su neki drugi ,van crkve,pedofili,zašto to nebi bili i ovi u crkvi!?Hajde Laudate saberi se i budi kršćanin kako god ti tvoja svijest i svjetonazor nalagali,ali toliko si u opreci sam sa sobom i onim što ti tvoja vjera govori,da je vrlo upitno imaš li ti uopće zdrav razum.Ili si i sam pedofil !?


registracija
1/3/11

Laudate, 09.02.12. 06:43

@Rampa & fluid

Dio medija vrlo tendenciozno i zlonamjerno piše.

Ako je tema pedofilija u Hrvatskoj neka se piše o svim slučajevima a ne samo onima u koje su uključeni svećenici.

Ako je tema pedofilija u svijetu neka se piše o svim slučajevima, kao što to pišu u zemljama gdje je profesionalnost na višoj razini.
O tome govorim.

Vrlo selektivnim pristupom namjerno se želi stvoriti kriva slika sa ciljem rušenja ugleda Crkve u narodu.

To i jeste cilj militantnog ateizma.

@fluid saberi i ne budi militantni ateist kako god ti tvoja svijest i svjetonazor nalagali......


registracija
17/6/05

torpedo, 09.02.12. 09:13

@Laudate

Tema ovog clanka je Crkva & pedofilija (opcenito), a ne opcenito pedofilija (kod Hrvata).

Vjernici poklanjaju povjerenje Crkvi da je izabrala (postavila) pravog covjeka za dusebriznistvo. Tko je ikad isao citati CV od svecenika (da li oni to uopce imaju?).
Zloupotrebom svog polozaja (pedofilija je samo jedan od ogavnih primjera), zlostavljaci iz redova crkvenih duznosnika u stvari unistavaju poklonjeno povjerenje vjernika (posredno i vjeru).

A i Crkva se nije pokazala sposobnom ispravno, pravodobno i brzo reagirati na ove dogadjaje. Sad kao nesto pokusavaju, samo steta je vec napravljena i na naplatu dolazi sve ono sto se desetljecima (ne godinama, nego desetljecima) zataskavalo.

Mislim da ovo nema veze sa militantnim ateizmom, vec sa pogresnom procijenom i stavom Crkve da 'sporadicne ispade' treba zataskati sto je i funkcioniralo neko vrijeme (par desetljeca) sve dok se nije otkrilo da ucestalost zlostavljanja poprima oblike pandemije.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 09.02.12. 09:26

"..."zanemarivanje" pedofilskih slučajeva "zločin" po kanonskom pravu..."

Po potrebi crkvena hijerarhija izvuče ovaj ili onaj propis, a po navici se ispod žita uvijek takvo što rješava.

Pozivanje na kanonsku definiciju zločina je u najmanju ruku licemjerno budući je praksa regulirana s Crimen Solicitationis koji nedvosmisleno NALAŽE prikrivanje , laganje i petljanje svake vrste, ovako kako to otprilike redovnik Laudate provodi.

Crkveno potpomognuta pedofilija je daleko veći zločin od "obične" iz razloga što se uvijek nalazi pod štitom moćne međunarodne korporacije. Njeni namještenici u principu prođu bez sankcija, tek ih se premjesti iz jedne sredine u drugu kako bi imali veću bazu za odabir novih žrtava.

Upravo su razmjeri tih zločina te organizirano prikrivanje skrenuli na sebe medijsku pažnju, pa bi objektivna usporedba s količinom civilnih zločina te vrste pokazala kako su medijski prilično slabo praćeni.

Pitanje koje bi si vjernik trebao postaviti: zar je to način funkcioniranja Njegove crkve? Gdje je i što radi Duh u svim tim prilikama?


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 09.02.12. 09:34

"Crimen sollicitationis (grijeh nagovaranja) zaista je sraman dokument - iako sva ta djela svrstava u zločine sa stanovišta crkvenog prava, iako pedofiliju tretira strože nego ijedan ini spolni prijestup, on ipak više štiti počinitelja od sramote nego što štiti žrtvu. Nastao je u Kongregaciji za nauk vjere, ali znatno ranije nego li je u nju stupio ne samo Joseph Ratzinger, nego i njegov prethodnik Franjo Šeper. Kongregacijom je tada ravnao kardinal Alfredo Ottaviani, konzervativac i oponent tadašnjeg pape Ivana XXIII, koga je Crkva proglasila blaženim. Dokument nije stupio na snagu a da ga nije odobrio Ivan XIII, koga je puk zvao “dobrim papom”."

Crimen sollicitationis, kao crkveni dokument, nije imao nikakva utjecaja na civilno pravo, pa je svaka žrtva - i do 1962, i poslije te godine - imala puno pravo tužiti zlostavljača civilnom sudu, odnosno prijaviti ga javnom (državnom) tužiocu. Pogana je u crkvenom dokumentu bila odredba da vjernik ne smije javno govoriti (pa dakle ni pred sudom svjedočiti) o onome što je svjedočio pred crkvenim vlastima, pod prijetnjom izopćenja (ekskomunikacije). U doba dok se još kao parola isticalo: “extra Ecclesia nulla salus” (nema spasenja izvan Crkve), to je za pobožnog katolika značilo da mu, ako je izopćen, nema spasa na drugom svijetu, da ga sljeduje pakao, neopoziv i vječan. To je bila strašna i podla ucjena, za koju su odgovornost svojim potpisima preuzeli kardinal Ottaviani i blaženi papa Ivan XXIII. U to doba, na samom pragu Drugoga vatikanskog koncila, to se doimalo normalnim. Ta normalnost je još strašnija od monstruoznosti ucjene."

"Vatikan je naknadno tvrdio da je odluka o tajnosti bila diktirana potrebom da se zaštite prava i dostojanstvo žrtve. Zar i u slučaju kad sama žrtva tuži? Treba ipak reći i naglasiti da je pod utjecajem Drugoga vatikanskog koncila - koji je sazvao baš Ivan XXIII. i na kojemu se kao perit (vještak) istaknuo i tada progresivni teolog Joseph Ratzinger (budući kardinal, a sada papa Benedikt XVI) - sama Crkva iznutra razbrala monstruoznost Ottavianijeva dokumenta, pa ga je mijenjala i izmijenila i prije negoli su pedofilski skandali ozbiljno uzdrmali njezinu vjerodostojnost, ponajprije u Sjedinjenim Državama. Ti skandali vjerojatno ne bi na taj način došli do izražaja da se vremena nisu promijenila (a svaki dijalektičar će se suglasiti da su promjene bile i uzrok, a ne samo posljedica Koncila). Ratzinger se, baš pod utjecajem društvenih promjena (ponajprije sveučilišne 1968), prepao i od progresista prestrojio među konzervativce"

Nijedna od tih kazni nije primijenjena na kardinala Groëra (koji je samo poslan u samostan), nijedna nije pravodobno primijenjena na slučajeve koji su isušili i imovinu i ugled bostonske arhidijeceze, ni u mnogim sličnim prilikama. Crkvene vlasti, kad god mogu, uzimaju u zaštitu svoje svećenike i tvrde da su žrtve kleveta. U nas ih, u najgoru ruku, iz jedne župe prebace u drugu.

"Ono što je najviše diglo svećenstvo na noge jest naglašavanje činjenice da je provođenje tog dekreta 20 godina nadgledao kardinal Joseph Ratzinger. Godine 2001. taj je dekret promijenjen i njime naloženo da se svaki slučaj silovanja djece mora odmah prijaviti Vatikanu. Je li to značilo da će Vatikan poduzeti oštre mjere? Nije, kaže bivši vatikanski odvjetnik, Amerikanac Tom Doyle. Zgađen vatikanskom politikom Doyle se pridružio protivničkoj strani i sada pomaže odvjetnicima žrtava. Kaže kako u vatikanskom tretiranju tog “problema” nema apsolutno ništa o pomoći žrtvama, nego samo prijetnje izbacivanjem iz Crkve, pokušaji ušutkivanja, a za one najupornije postoji i fond iz kojeg ih se isplaćuje u zamjenu za šutnju. Njegovo postojanje potvrdio je i bivši benediktanski svećenik Patrick Wall. Ako su države i pojedini dijelovi Crkve pokrenule kakve zaštitne korake, oni ni izdaleka ne štite svih 50 milijuna djece, koliko ih ima u Katoličkoj crkvi. Da bi to dokazao, O'Grady je otputovao u siromašno selo u Brazilu. U to je selo prije 6 godina stigao otac Tarcisio, i to nakon što je u četiri župe silovao djecu. Pod maskom satova gitare, Tarcisio je silovao petogodišnjeg dječaka, koji je jedno jutro baki rekao da zna kako se vodi ljubav. Crkva nije učinila ništa protiv Tarcisia, nego je izvršila pritisak i na selo koje je baku i cijelu njenu obitelj izopćilo. Odvjetnik Doyle kaže da je 2001. promijenjeni vatikanski dekret dodatno otežao posao policiji diljem svijeta, jer će biskupi izvještaj o silovanju prvo slati u Vatikan, a ne policiji. Jedan od najgorih slučajeva jest onaj svećenika Josepha Henna, čiju je žrtvu Ricka Revezza O'Grady intervjuirao. Na slučaju je radio arizonski tužitelj Rick Romley koji je poslao pismo tadašnjem vatikanskom državnom tajniku, kardinalu Angelu Sodanu. Sodano je odbio primiti pismo. "

I biskupi Katoličke crkve u Hrvatskoj morali su u zaključanim ladicama čuvati Crimen Sollicitationis, rekao nam je jedan od starijih katoličkih svećenika s kojim smo jučer razgovarali. - Vjerojatno su ga imali i po njemu se ravnali i naši biskupi, ali ja ga nisam nikad vidio, kao što ga, vjerojatno, nije vidio nitko izvan biskupskog kruga - rekao nam je on. Pretpostavku da su se i hrvatski biskupi ravnali upravo po tome dokumentu potvrđuje i nekoliko slučajeva zlostavljanja, poput slučaja šestinskog župnika vlč. Ivana Čučeka, kojega je crkveni vrh nastojao neutralizirati i zataškati, baš kao i lanjsku aferu u Caritasovu domu u Brezovici. - Crkva ne voli kada joj se gleda u “gaće” i u “novčanik” - pojasnio nam je naš sugovornik, što potvrđuje i slučaj fratra iz Dalmatinske zagore, koji je potrošio silan novac na seksifon i kojega je, čim je razotkriven, u roku par sati njegov provincijal stavio na “hlađenje” na jedan južnodalmatinski otok.

http://www.jutarnji.hr/je-li-papa-tjerao-na-sutnju-o-pedofiliji-/156754/


registracija
1/3/11

Laudate, 09.02.12. 10:08

@torpedo
Tema članka je pedofilija općenito.
Lijepo, a sad da čujem o pedofiliji izvan Crkve, jer ovo sa Crkvom smo već sto puta čitali.


registracija
1/3/11

Laudate, 09.02.12. 10:13

@ISO
kada ti u prvom planu bude zaštita djece a ne borba protiv Crkve tada ćeš probleme vidjeti šire.

Nažalost, militantni ateizam ima izoštren vid za grijehe Crkve, a za sve ostalo dioptrija +/- 10.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 09.02.12. 10:21

Uf, Crkvi su djeca u prvom planu. Eventualno kao resurs za ovakve vrste bolesnika, dok su u najboljem slučaju tek i samo materijal za instalaciju Mraka....

Što li redovniku znači pojam "militantnog"?

Lako ga je povezati s križarskim ratovima, ali kojom li je mentalnom akrobacijom put ka razumu počašćen takvom kvalifikacijom?

Po svoj prilici redovnik nema blagog pojma o značenju pojedinih riječi, tim više što se takvo što na vjeronauku ne uči...


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 09.02.12. 10:23

Inače, članak se zove:
Crkva & pedofilija: Kultura šutnje

Nije mu ime:
Pedofilija općenito s izuzećem mjesta najčešće pojavnosti.


registracija
1/3/11

Laudate, 09.02.12. 10:53

@ISO
uguglaj "militant atheism" i brzo ćeš se pronaći u sadržaju pojma militantni ateizam.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 09.02.12. 11:08

Ne rekoh da termin ne postoji već da tebi nije bistro o čemu se radi.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 09.02.12. 11:23

NJEMAČKA biskupska konferencija objavila je duševno stanje Benedikta XVI. nakon što se danas u gradu Erfurtu sastao sa žrtvama svećeničkog seksualnog zlostavljanja. Bio je, kažu, ganut i potresen.

Papu su dirnule patnje žrtava svećenika pedofila, kojima je rekao da vrh Katoličke crkve želi rasvijetliti kaznena djela spolnog zlostavljanja i donijeti učinkovite mjere za zaštitu djece i mladih.

"Papa je blizak žrtvama i izražava nadu da će milosrdni Bog, stvoritelj i spasitelj svih ljudi, izliječiti rane žrtava spolnog zlostavljanja i donijeti im mir", otkrili su njemački biskupi.


http://www.index.hr/vijesti/clanak/papa-se-susreo-sa-zrtvama-pedofilije-u-njemackoj-bio-je-ganut-i-potresen/573473.aspx


registracija
1/3/11

Laudate, 09.02.12. 12:22

@ISO,
papa je izrazio sućut. Po meni to je u redu. Što je tu sporno?
Napišeš poveći post snebivajući se nad onom što je u redu.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 09.02.12. 12:39

Guzda Inkvizicije je 22 godine marno gurao pod tepih tisuće i tisuće takvih slučajeva, pa i ove konkretno navedene nad kojima se teatralno rasplakao, sveudilj duboko ganut i nesumnjivo iskreno potresen.

Malo je, doduše, nejasno zašto nije bio barem toliko ganut i potresen kada se to događalo, te kada je mogao kazniti i/ili spriječiti takve stvari, pa i ove konkretno navedene?

Ništa tu nije standardno-vjernički sporno, i to je sasvim crkveno u redu.

Snebivam se nad mentalitetom kojemu je potrebno napisati gornje rečenice, a na vjernicima je da prosude koliko vrijedi ono što ti i takvi prodaju...


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 09.02.12. 12:45

Osim toga, nije li neprilično to što B16 zove u pomoć svoga Guzdu da nadnaravno počisti ono što je Njegova transmisija prizemno ukakala na svom radnom mjestu?

Nekako mi to liči na sukob interesa, kako dolje, tako i gore...


registracija
1/3/11

Laudate, 09.02.12. 12:47

@ISO
"Gazda Invizicije"....gurao pod tepih tisuće slučajeva.....
Ako misliš voditi birtijaške razgovore na krivom si mjestu.

Svaki krimen je konkretan, sa konkretnim akterima i treba težiti konkretnoj sankciji.
Uopćavanje i k tome povezivanje s invizicijom više govori o tebi nego o papi i Crkvi.

Militantnim ateistima sve je dobar povod za paljbu po Crkvi, pa čak i kada papa izaziva sućut žrtvama.


registracija
1/3/11

Laudate, 09.02.12. 13:07

oooops....."kad papa izražava sućut žrtvama"


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 09.02.12. 13:14

Redovnik ne propušta priliku za laž, usput i za objedu, a po ustaljenu obrascu tih i takvih to uvijek ide zajedno.

Guzda Inkvizicije je B16 bio 22 godine i to neposredno prije nego je unaprijeđen po odluci Kardinala i uz prisustvo duha u čin Pape.
Kongregacija za nauk vjere, iliti Inkvizicija, ima u svojoj nadležnosti upravo ovakve stvari, a ako to nisi znao što uopće radiš na ovakvim forumima?

Vjerojatnije je da redovnik dobro zna njegov i njihov preveliki grijeh, pa spremno laže i glupara ne bi li potpuno skrenuo temu i izneseno u nekom drugom smjeru.

Glede konkretnih krimena:
***
"Nekoliko desetaka tisuća maloljetnika trpjelo je lakša, teža ili vrlo teška seksualna zalostavljanja između 1945. i 2010., unutar nizozemske katoličke crkve", navodi u priopćenju povjerenstvo Deetman, nazvano po voditelju Wimu Deetmanu, bivšem ministru i sucu.

"Na temelju 1.795 dojava, povjerenstvo je pronašlo imena 800 seksualnih zlostavljača koji rade ili su radili u biskupijama", navodi se i dodaje da je "od tih 800 osoba živo najmanje njih 105".
http://www.nacional.hr/clanak/121722/deseci-tisuca-maloljetnika-zlostavljani-u-crkvi
***
Koliko od toga se desilo za vrijeme njegova vođenja Inkvizicije te kolike je je B16 kaznio?
Kolike uopće namjerava kazniti, a samo u Nizozemskoj ih ima barem 105?

Niti jednog.

Eventualno se može očekivati duboka potresenost, ganutost i televizijske kamere koje prenose tih par sekundi teatra garniranih sa gomilom panegirika, retro-kiča i konkretna Mraka.
O ostalome se ne smije govoriti, barem ne ukoliko se u istoj rečenici ne spomene članak iz Los Angeles Timesa od 07.veljače 2012. te slučaj da su u jednoj osnovnoj školi iz Los Angelesa uhićena DVA učitelja zbog pedofilije.

Na vjernicima je da prosude koliko vrijedi ono što ti i takvi prodaju...


registracija
1/3/11

Laudate, 09.02.12. 13:25

@ISO
sve ovo nabacivanje velikih brojki mi sliči na milijunske žrtve inkvizicije a onda se pokaže da je brajka preuveličina više od 200 puta.

Ako su pronašli zlostavljače očekujem da budu i procesuirani. Sačekajmo da se podignu optužbe, zatim neka sud kaže svoje.
Prati tijek događaja i javi mi koliko će ljudi biti procesuirano.

Militantnim ateistima važno je napadati Crkvu, ako pri tome strada i istina, .... ništa zato ... kolateralna žrtva.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 09.02.12. 13:27

U principu bi trebalo udovoljiti apologetima, pa nagasiti taj kontrast paralelnim opisima pedofilije u svećenstvu te pedofilije van svećenstva.

No, opet po ustaljenim obrascima, te bi brojke onda predstavljale silnu mržnju prema vjeri i vjernicima, i to od onoga koji ih iznosi, a ne od onih koji ih proizvode.

Na vjernicima je da prosude koliko vrijedi ono što ti i takvi prodaju...


registracija
12/1/11

Patricija13, 09.02.12. 13:36

Hvalim te Bože!! 
Dosta je bilo skrivanja, mućenja i isprika!!!
S riječi na djela!!!  Van s psihičkim bolesnicima iz Crkve! I, da, za učinjeni zločin zaslužena kazna!!! Znam, nije baš u stilu velikodušnog opraštanja, ali…


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 09.02.12. 13:36

Laž je naravno sve što bi se spočitnulo Crkvi.

Treba sačekati koje stoljeće, pa onda jedna, dvije rečenice isprike, i to je, otprilike, pokora za pola milijuna zapaljenih vještica, barem je taj i takav broj spomenuo IP2.

Konkretnih 800 slučajeva sa 105 živih počinitelja samo u Nizozemskoj, dakle onih koji postoje imenom, prezimenom, adresom i današnjim vremenom, je tako očito preuveličavanje da samo profesionalni vjernik može bez stida izjaviti takvo što.

Naime, tko sumnja, evo mu imena, žrtve i situacije, pa neka provjerava.
Ali ne, to ipak treba malo pričekati.
Kome je nejasno zašto nepopravljivo je oštećen vjeronaukom.

Evo kako to inače ide:
***
Ako je kome do iskrene potrage za moralom i etikom, gdje je bolje mjesto za to od Vatikana?
« 50 godina zakašnjenja: Vatikan objavio dokumente o svećeniku pedofilu koji je umirovljen 1966. i umro 1992.
"Sveta Stolica nije imala nikakve veze s onim što je činio svećenik Ronan niti je imala ikakvih saznanja o tome da bi on mogao predstavljati opasnost za maloljetnike", stoji u priopćenju Radio Vatikana.»
http://www.nacional.hr/clanak/114587/vatikan-objavio-dokumente-o-sveceniku-pedofilu-koji-je-umirovljen-1966-i-umro-1992
Ne bi bilo moralno reagirati u prvih nekoliko desetljeća od pedofilskih incidenata, a i 50 godina je još uvijek skoro pa nepristojno kratko vrijeme.
Sam tekst priopćenja je koncentrirana etika, sve po stavu, nauku i dokazanoj praksi Njegova namjesnika na Zemlji...
***


registracija
1/3/11

Laudate, 09.02.12. 16:02

@ISO
da li ti je cilj zaštita djece ili napad na Crkvu?


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 09.02.12. 16:18

Birtijaški razgovor.

Blago tebi.

Tvoje je Kraljevstvo Nebesko.


registracija
12/1/11

siziff, 09.02.12. 16:24

ISO@

Ti si naša ateistička Ivana Orleanska!

Svaka čast!


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 09.02.12. 16:42

Blagodaram Siziffe..


registracija
12/1/11

Patricija13, 09.02.12. 17:37

Ako ćemo suditi po:" Beati pauperies spiritu…, ja i Laudate ćemo stajati zadnji u redu pred Kraljevstvom Nebeskim, dok će neki od vas biti prvi.…


registracija
12/1/11

siziff, 09.02.12. 18:09

PATRICIJA 13 = LAUDATE @

Još ti nije kasno da se pokaješ i pređeš u naše redove, pa češ i ti biti prvi među prvima :-) :-)


registracija
1/3/11

Laudate, 09.02.12. 18:14

@siziffe,
u životu sve ima svoju cijenu. Što nudiš? A ja ću ti poslije reći što nudim da pređeš u naše redove.


registracija
12/1/11

siziff, 09.02.12. 18:20

Nudim ti spokojan san; da nisi nikoga obanjivao i time zaveo na krivi put, iskorištavajući materijalno njegovo lutanje.


registracija
1/3/11

Laudate, 09.02.12. 18:31

@siziffe,
nudiš mi ono što već imam. Ponuda se odbija.

Ja ti nudim Boga za prijatelja.


registracija
12/1/11

siziff, 09.02.12. 18:36

Koliko ta ponuda, Boga za prijatelja košta, sa tvoje strane ? Molim u eurima.

Nadam se da ću ko tvoj virtualni prijatelj imati neki popust!
Za ostale; opali do daske.


registracija
1/3/11

Laudate, 09.02.12. 18:39

@siziffe,
vidiš, košta nula Eura + ljubav prema svim ljudima


registracija
1/3/11

Laudate, 09.02.12. 18:47

@siziffe,
ako ti je cijena previsoka imam rabat.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 09.02.12. 18:49

Bog koji je prijatelj srednjovjekovnim Papama ne može biti moj Bog.

Bog koji tolerira kondomski veleglupizam, Crimen Solicitationis, paljenje vještica i sve one silne pogrome kojih je puna Povijest je ili vrag, ili ne postoji.

Postoji samo primijenjeni heodnizam te pripadajuća magla koja se prodaje bolje od bilo koje robe, i naivci koji to puše.

Uglavnom, Siziffa i mene čeka oganj pakleni za vječnost, a ljubitelje Mraka Njegovo Kraljevstvo. Ne bi li onda na Zemlji mi trebali bolje prolaziti obzirom da Tamo Negdje vas čeka neizreciva sreća?

Interesantno, profesionalni vjernici svejedno daju prednost ovozemaljskim dobrima. U normalnim okolnostima već bi i ta činjenica diskvalificirala onostrane divote, ali vjeronauk je brana za elementarni razum...


registracija
12/1/11

siziff, 09.02.12. 18:49

Dobro, dobro,....malo si pretjerao. Ja sam tražio mali popust, a ti u krajnost.
Mora da češ ostalima opizditi trostruko.

.

Ako ne trostruko.......kako onda misliš platiti režije ovaj mjesec?
A benzin za Audi, fina papica,....od kuda za to šoldi, moj jarane?


registracija
1/3/11

Laudate, 09.02.12. 18:50

@siziffe
nije bogat onaj koji puno ima, nego tko malo treba.


registracija
1/3/11

Laudate, 09.02.12. 18:51

@ISO
i za tebe vrijedi ista ponuda kao i za siziffa.


registracija
12/1/11

siziff, 09.02.12. 18:55

...."nego ko malo treba"

Tvoj audi malo treba?
Koliko troši na sto kilometara?


registracija
1/3/11

Laudate, 09.02.12. 18:58

@siziffe
kad bi s ljubavlju promatrao ne bi se opterećivao kakav tko auto vozi.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 09.02.12. 18:58

Zar da mi Aco, Nevinko i Grga budu uzori?


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 09.02.12. 19:00

Kojom ljubavlju da promatram desetke milijuna žrtava kondomskog veleglupizma?
Kako se zove ta ljubav?


registracija
1/3/11

Laudate, 09.02.12. 19:00

@ISO
ponuda je otvorena do tvog zadnjeg udisaja na Zemlji. Ali ako zakasneš, ...znaš......sam si kriv.


registracija
1/3/11

Laudate, 09.02.12. 19:02

Ponudu ste odbili. Butiga se zatvara. Čujemo se i vidimo drugom zgodom.


registracija
12/1/11

siziff, 09.02.12. 19:04

ISO@
Nesmiješ mješati onoga Boga od prije, sa ovime sada.
Ono je bio neuračunljivi, živčani Bog sa kojim današnji Laudatićev Bog nema blage veze. Stoga bi bilo najbolje da onog arhaičnog krvoločnog boga, sa svim njegovim belosvjetskim glupostima zaboravimo i prekrižimo za sva vremena, priklanjajući se modernom tolerantnom Bogu koji ne traži puno.
Jedino i najbitnije šta traži jest; puniti maksimalno crkvenu škrabicu.
Makar to nije teško!


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 09.02.12. 19:16

Kriv je onaj koji opravdava, skriva i relativizira svećeničku pedofiliju. Čisto sumnjam da se u takvoj situaciji može očekivati povoljna odluka s najviše instance, no svejedno, tvoji drugovi po mantiji žive u uvjerenju da su pretplaćeni na povoljnu apsoluciju, unatoč svemu.

Dobra li Boga koji bi takvo što tolerirao...

Takav život je prilično promašen, prvenstveno zato što niti u jednom trenutku ne smiješ pripustiti ni zrno razuma u svoj svijet, dakle moraš permanentno bajkom mlatiti svaki oblik promišljanja.

I što dobiješ za sve to?
Nekakav blagi oblik ovisničkog transa i materijalnu sigurnost. Doduše, prednosti za pedofile su neporecive, ali ne bih to uzeo kao pozitivan argument.

Ne bih htio ispasti arogantan, ali za takvo što ipak imam preveliki IQ...


registracija
12/1/11

Patricija13, 09.02.12. 20:54

E, siziffe, siziffe, izbaci IpakSeOkreće iz koncepta…, pa sklepa komentar
"sbrda-sdola" i na kraju mu ne ostade niša drugo, nego da se skromno pohvali sa
svojim prevelikim IQ-om!!!

Vitezu od Hitchensa bi preporučila da se drži srednjovjekovnih tema, bolje zvuči!

Nego, što vam ono Milanović napriča u Dnevniku Plus?
Nekakve priče o dobrim andjelima, te na "sva usta" zahvaljivanje Bogu! E, i ja se moram zahvaliti Bogu (i satelitskoj anteni) da sam i to čula.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 09.02.12. 21:19

A kako tebi zvuče srednjovjekovne teme?

One o nekoj drugoj Crkvi i nekom drugom Bogu?

Pohvali se ti sada svojim IQ-om pa reci bilo što, po mogućnosti pametno, o povijesti Crkve i svojoj osobnoj vjeri, što u njihova Boga, što u njih.

Glede moga IQ-a, mogao sam reći i ovako: većini ljudi s troznamenkastim IQ-om to su sve kerumovski smiješne stvari, ali bi me dežurni apologet odmah uhvatio na nišan urlajući kako vrijeđam vjernike i širim mržnju. Pa sam zato morao na ovaj način...


registracija
15/8/09

vergilia, 10.02.12. 10:13

Zanimljivo je ustvari kako je čvrsti taj mentalni filter kod Laudatea&Patricije koji propušta samo one informacije koje se uklapaju u unaprijed stvorenu sliku i zaključke. S druge strane taj i takav mentalni sklop ima silnu snagu prikupljanja i distribuiranja beznačajnih fraza i objeda i etiketiranja „sugovornika“ koje u okviru te i takve paradigme uporno doživljavaju svoj copy/paste. Iza tih paradigmi stoji očito autoritet crkve koja ugrađuje u mentalni sklop vjernika (od najranijeg djetinjstva preko informacija koje im se plasiraju na vjeronaucima i u obiteljima koje su već „uređene“ prema toj paradigmi) pretpostavke i pravila koja se uzimaju „zdravo za gotovo“.
No, to su poznate stvari koje se potvrđuju i ponavljaju čim se crkva spomene – bojovnici crkve uporno napadaju svakog tko poima stvarnost na drugi način, jer jednostavno ne mogu pojmiti da postoje i drugačije interpretacije stvari i pojava od onih koje su im čvrsto ugrađene. I u ovom slučaju, kad osoba iz visoke crkvene hijerarhije, prisiljena nepobitnim činjenicama MORA određenim pojavama dati pravo ime – zločin, zataškavanje, prikrivanje zločina – omerta, bojovnici crkve koriste i dalje isto, mentalno zatupljujuće oružje – podmetanje, prikrivanje, etiketiranje,provociranje. Naprosto je nevjerojatno koliko su spremni uvijek i ponovno isukati iz uma standardne gluposti kako bi prikrili istinu, ne shvaćajući da - istina oslobađa..:)


registracija
15/8/09

vergilia, 10.02.12. 10:19

Usput - nuđenje Božjeg (s velikim B) prijateljstva od strane presvijetlog Laudatea naprosto je - gadljivo. Kao i otvaranje i zatvaranje butige u kojem se tim prijateljstvom trži. Fuj!


registracija
1/3/11

Laudate, 10.02.12. 11:01

@vergilia
"nuđenje Božjeg prijateljstva....je gadljivo" ??!!---možda ali samo militantnim ateistima

."....oni (vjernici) ne mogu pojmiti da postoje i drugačije interpretacije..."
Drižte lopova! - viču militantni ateisti i kradu istinu.

Mi vjernici znamo i prihvaćamo da postoje druga uvjerenja i religije.
Vi militantni ateisti ste oni koji imaju potrebu iskoristiti svaku prigodu za napad na religiju. Mi vam samo odgovaramo.

Butiga se s moje strane zatvara kad gasim kompjuter, ali za tebe i sve je otvorena do tvoj zadnjeg udisaja. Pazi samo da ne zakasniš.


registracija
15/8/09

vergilia, 10.02.12. 12:11

Presvijetli, nuđenje BILO ČIJEG prijateljstva je izvan svih etičkih principa - čovjek može nuditi samo i isključivo SVOJE prijateljstvo. Nuđenje pak božjeg - e, to je izvan svake pameti - ako pak TRGUJEŠ onim što bi ti trebalo biti sveto, onda nije samo izvan pameti, nego doista - gadljivo. Činiš isto što i crkva - trguješ onim što za trgovinu nije. Ti kao vjernik trebao bi znati da je božje prijateljstvo, kao i božja milost nešto što može dati samo - bog. Ako mu se hoće, naravno..:)
No, zgodno je vidjeti kako iz tvog posta curi zloba i pakost - ti koji nudiš "ljubav prema svim ljudima" u ime boga, eklatantan si primjer pakosnog svadljivca i leglo negativne energije. Zar ne vidiš da si istrošen i prazan??


registracija
12/1/11

Patricija13, 10.02.12. 12:42

Vergilia, kako bi bilo da skloniš to ogledalo ispred kojeg pišeš te tvoje komentare?
Za razliku od Laudate-a ja sam spremna na svaki ružni komentar odgovoriti istom mjerom. Ništa od onoga "tko tebe kamenom ti njega kruhom"! Tvoje izvrtanje svakog slova mojih i kloniranog mi brata ( ili, kako bi to IpakSeOkreće rekao "iz istog okota")
komentara je postalo toliko glupo da mi svaki put izazove skoro, pa sažaljenje. Čitajući tvoje komentare uvijek se upitam:" Kakva životna tragedija tjera jednu osobu u poznim godinama da ih piše?"


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 10.02.12. 15:14

Koju ti to istinu promoviraš redovniče?

Kao klasični agresivni apologet barataš samo mentalnom prazninom i općim frazama. Uopće nisi u stanju bobu reći da je bob, a kamoli popu da je pop, osim ako sam pop ne skriva da je pop.

Još ne ćuh od tebe jesu li Aco, Nevinko , Grga i ostala bulumenta bolesni manijaci?
Jesu ili nisu?
Uopće nije bitno virjeme kada se to dešavalo, bolesna manijakalnost je uvijek bolesna manijakalnost. Osim kada pop skriva da je pop.

Ti bi krčmio istinu a nisi u stanju izreći ovako jasne i očite stvari?
Daleko ćeš dogurati na taj način, možda čak budeš i biskup, pa pokloniš Talijanima još koju Dajlu jer to tako hoće Prijateljev Prvi Prijatelj...

Paty, čitam opet Vergilijine komentare i nikako da pronađem izvrtanje svakog slova i tako taj pristup inače tako zastupljen kod redovnika i inih cyber-klerista.

Naprotiv, Vergilija piše jasno i vrlo precizno. Nije li tako, onda moraš konkretno pokazati gdje je to izvrtanje.

Na primjer, pogledaj redovnika i njegovo kenj...nje na jasno pitanje o bolesnoj manijakalnosti...


registracija
1/3/11

Laudate, 10.02.12. 15:51

@vergilia
mir s tobom.
Trgujem s Božjim prijateljstvom ali cijena je nula kuna + ljubav prema ljudima i k tome možeš prihvatiti ponudu do svog zadnjeg udisaja.

@ISO
već više puta spominješ nekakav teletabis trio.
Prvo sam mislio da su to 3D teletabisi (Darwin-Dawkins-Dawkins), no očito nisu ali i ne zanima me.

Ateizam sam po sebi je kao i npr budizam itd., no militantni ateizam je agresivan. On ne zna reći za što je, ali zna da je protiv Crkve.
A ti si dio toga.
Capito?


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 10.02.12. 17:07

Ne, nisu teletubbiesi zločesti, ali razina ozbiljnosti organizacije čije članstvo nastojiš uvaljati naivcima je tu negdje.

Ne zanimaju te poglavari Crkve, Petrovi nasljednici, Njegovi namjesnici na Zemlji u kojima prebiva Njegova punoća?
A prodavao bi istinu?

Ateist jako dobro zna za što je: Bog je obmana, Crkva je hedonističko trovačko društvo maglom i oprostima, njeni službenici su društveni paraziti.
Što ti tu nije jasno?


registracija
1/3/11

Laudate, 10.02.12. 17:34

@ISO
duboko udahni, kaži Bože oprosti i ako si to iskreno rekao oprošteno ti je.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 10.02.12. 17:49

Prrrrrrrfrfrffppprrr
(Komentar teletubbiesa)

Ako je Bog oprostio Aci, kome onda neće?

A ako nije, čiju ti to firmu zastupaš?

Što misliš hoće li oprostiti B16 za kondomski veleglupizam?
Toliki deseci milijuna su pomrli teško se mučeći - hoće li to u trenutku nestati budući se B16 nema namjeru pokajati?

A i da se pokaje, što sa svim tim žrtvama?

Doduše, ako je Bog oprostio Aci, Grgi i inima, kome onda neće?


registracija
1/3/11

Laudate, 10.02.12. 18:08

@ISO
ne možeš ti toliko sagriješiti koliko ti Bog može oprostiti.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 10.02.12. 18:14

Kako ne bih mogao.
Informiraj se:

MATEJ: "Svaki će se grijeh i bogohulstvo oprostiti ljudima, ali rekne li tko bogohulstvo protiv Duha, neće se oprostiti. I rekne li tko riječ protiv Sina Čovječjega, oprostit će mu se. Ali tko rekne protiv Duha Svetoga, neće mu se oprostiti ni na ovom svijetu ni u budućem" (Mt 12,31-32).

MARKO: "Doista, kažem vam, sve će se oprostiti sinovima ljudskima, koliki god bili grijesi i hule kojima pohule. No pohuli li tko na Duha Svetoga, nema oproštenja dovijeka; krivac je grijeha vječnoga." Jer govorahu: "Duha nečistoga ima." (Mk 3,28-30).

LUKA: "I tko god rekne riječ na Sina Čovječjega, oprostit će mu se. Ali tko pohuli protiv Duha Svetoga, neće mu se oprostiti" (Lk 12,10).


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 10.02.12. 18:17

Nema nade za mene, ni na jednom svijetu:

Matej:
30 "Tko nije sa mnom, protiv mene je, i tko ne sabire sa mnom, rasipa."
31 "Zato kažem vam: svaki će se grijeh i bogohulstvo oprostiti ljudima, ali rekne li tko bogohulstvo protiv Duha, neće se oprostiti.
32 I rekne li tko riječ protiv Sina Čovječjega, oprostit će mu se. Ali tko rekne protiv Duha Svetoga, neće mu se oprostiti ni na ovom svijetu ni u budućem."
33 "Ili uzmite: dobro stablo i plod mu je dobar. Ili uzmite: trulo stablo i plod mu je truo. Ta po plodu se stablo poznaje.
34 Leglo gujinje! Kako možete govoriti dobro kad ste opaki. Ta iz obilja srca usta govore!
35 Dobar čovjek iz riznice dobre vadi dobro, a zao čovjek iz riznice zle vadi zlo.
36 A kažem vam: za svaku bezrazložnu riječ koju ljudi reknu dat će račun na Dan sudnji.
37 Doista, tvoje će te riječi opravdati i tvoje će te riječi osuditi."

Ali bogami ima tu problema i za tebe.

Što si sve govorio ljudima?
Poznaješ li stablo po plodu ili svejednako dilaš ordinarnu maglu?

Ha?


registracija
1/3/11

Laudate, 10.02.12. 18:24

@ISO
biti će od tebe velk'i vjernik


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 10.02.12. 18:26

Biskup.

Recimo Jezerinac. On jako voli ateiste.


registracija
10/2/12

Hazu, 10.02.12. 19:40

Ipak je više pedofila među narodom,ali ovo je napad na Crkvu općepoznat,nema od tog napada ništa.
I gori sotone su je napadali poput upravo pedofilskog sotone,ali neće uspjeti uništiti ono što postoji 2000 godina neki jebivjetri koji misle da bi bilo lakše bez njih


registracija
1/3/11

Laudate, 10.02.12. 19:41

Većina starijh biskupa pamti ateiste jer su proveli po par godina u zatvoru.

Recimo nadbiskup Marin Srakić je dvije godine proveo u Staroj Gradiški.
Suđen na mislim pet ali zbog dobrog vladanja nakon dvije godine dobio pomilovanje.


registracija
15/8/09

vergilia, 11.02.12. 08:51

Laudate@
“mir s tobom.
Trgujem s Božjim prijateljstvom ali cijena je nula kuna + ljubav prema ljudima i k tome možeš prihvatiti ponudu do svog zadnjeg udisaja.“

Mt 23 15 Jao vama, pismoznanci i farizeji! Licemjeri! Obilazite morem i kopnom da pridobijete jednog sljedbenika. A kad ga pridobijete, promećete ga u sina paklenoga dvaput goreg od sebe.

Za Laudatea&Patriciju još malo jutarnjeg čitanja:

Mt 23 25 Jao vama, pismoznanci i farizeji! Licemjeri! Čistite čašu i zdjelu izvana, a iznutra su pune grabeža i pohlepe. 26 Farizeju slijepi! Očisti najprije nutrinu čaše da joj i vanjština bude čista. 27 Jao vama pismoznanci i farizeji! Licemjeri! Nalik ste na obijeljene grobove. Izvana izgledaju lijepi, a iznutra su puni mrtvačkih kostiju i svakojake nečistoće. 28 Tako i vi izvana ljudima izgledate pravedni, a iznutra ste puni licemjerja i bezakonja.


registracija
15/8/09

vergilia, 11.02.12. 09:01

Laudate@:
"Većina starijh biskupa pamti ateiste jer su proveli po par godina u zatvoru."

Ovaj Sciclone je očito isto ateist i bit će "zapamćen" (ma što to bilo, sram ga bilo!)..:)


registracija
1/3/11

Laudate, 11.02.12. 09:26

@vergilia, dobar ti dan želim i ugodan vikend s obitelji.
Ovaj zimski ugođaj ne želim kvariti razmišljajući o ljudskim slabostima. Svako dobro ti želim.


registracija
12/1/11

siziff, 11.02.12. 10:49

ISO@

Začuđen sam tvojim poznavanjem Biblije.
Od kuda to znaš?


registracija
12/1/11

siziff, 11.02.12. 10:52

Bogami niti VERGILIJA ne zaostaje.

Jeste li vas dvoje odradili koju godinicu prisilne tlake u samostanu?


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 11.02.12. 13:17

Čitati, redovniče, ne bi trebalo biti nikome problem.
Probaj i ti kao što je Patricija probala s Hitchensom.
Za početak odaberi biografiju Borgia. Postoji čak i nekoliko pornića na tu temu, dakle ne bi ti trebalo biti teško krenuti.

NE mogu tvrditi da je nešto bajka, magla i obmana, a da ništa ne znam o tome, inače bi se spustio na tvoju razinu praznine i laprdanja.

Pročitao sam i Kuran, s književnog aspekta mi se više sviđa, a što mislim o samom tekstu ne smijem reći radi vrlo konkretnog i grdo militantnog teizma.

Misni ulomak kojega je ponudila Vergilija je odličan, ali, jasno, od tebe ni slova o tome..


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 11.02.12. 13:23

Siziffe, morao sam radi porodice i okoline.

Sve teški vjernici, pa sam ih napadao njihovim oružjem.

I polučio sam zamjetan uspjeh.
Doista.


registracija
1/3/11

Laudate, 11.02.12. 13:30

@ISO
"I polučio sam zamjetan uspjeh."

Što je točno uspjeh o kojem govoriš?


registracija
1/3/11

Laudate, 11.02.12. 15:46

@ISO
"Sve teški vjernici, pa sam ih napadao njihovim oružjem"

Napadao si...... to je upravo ono što militantni ateizam cijelo vrijeme radi.

Kada bi tvoja uvjerenja bila konstruktivna ti bi sa zanosom pričao o njima i ne bi trebao nikoga napadati.
Ali ovako.... što ti drugo ostaje, svoje nemaš a tuđe želiš uništiti. Žalosno.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 11.02.12. 16:38

Redovniče, glede napadanja:
Prrrrrrrfrfrffppprrr
(Komentar teletubbiesa, tvojih omiljenih tv likova)

Uspjeh o kome govorim, i na koga sam silno ponosan, je reinstalacija elementarnog razuma u vjeronaukom te vjerskom praksom razoreno moždano tkivo.
Ne kažem , nisam sam zaslužan, pomogle su mi razne situacije (sama biblija, pedofilna benevolencija, blagonaklonost prema mažnjavitikus popalikandusu unatoč proklamiranu odmaku od grijeha struktura, nemjerljiva gramzivost, ogavan pokušaj deosimizacije ozemlja, itd...), ali je i moj svakondevni trud te nesumnjiva iskrenost želje za boljim mentalnim sutra dao sinergijski učinak.

Glede militantnosti:
Moji napadi na Mrak su mentalno/kulturno/ civilizacijsko/razumskog karaktera. S Mrakom se ne možeš igrati dijaloga i uvažavanja ne samo zato jer takvo što ne zaslužuje, već je i svaka diplomacija u startu onemogućena budući je Mračina podlac sazdan od zloće i himbe.

S druge strane, militantni vjerski fanatizam je orao Europu stoljećima, te je pospremio više ljudi na groblja od bilo koje druge pošasti.
Raditi bilo kakve paralele Civilizacije i Mraka po militantnosti je podla zloća uz podrazumijevanu himbu.

Capito?


registracija
15/8/09

vergilia, 11.02.12. 17:34

Laudate:"Napadao si...... to je upravo ono što militantni ateizam cijelo vrijeme radi."

Da malo ponovimo ..:)
Mt 23 25 Jao vama, pismoznanci i farizeji! Licemjeri! Čistite čašu i zdjelu izvana, a iznutra su pune grabeža i pohlepe. 26 Farizeju slijepi! Očisti najprije nutrinu čaše da joj i vanjština bude čista.

Jel' i Matej militantni ateista, presvijetli?


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 11.02.12. 17:51

Tako gledajući ,i ako ga se još 6 puta pita, možda na kraju ispadne Tinky Winky ...


registracija
1/3/11

Laudate, 11.02.12. 18:01

@ISO
ako sebi daješ za pravo nekoga nazvati Mrakom s kime ne treba razgovarati s uvažavanjem tado to pravo trebaš dati i sugovorniku.

I tada više nema civiliziranog razgovora jer su obje strane militantno nastrojene.

@vegilia
ti znaš da se s tobom gotovo u svemu slažem osobito kad navodiš citate iz Biblije.
Ipak bih više volio da mi navedeš izvore s kojih se ti napajaš.


registracija
12/1/11

siziff, 11.02.12. 19:12

VERGILIA@

Jel i Matej militantni ateista, presvijetli?

:-)) :-)) :-)) :-)) :-))


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 11.02.12. 19:22

Prrrrrrrfrfrffppprrr....

Koje uvažavanje može imati sugovornik koji ne odgovri niti na jedno ozbiljno pitanje, već permanentno mlati praznu slamu s dilanjem Njegove ljubavi?

Nisi ti jedini , da se ne umisliš, svi apologeti imaju istu tehniku. Sve je to posljedica obilja mračnih argumenata, je li, pa ne ostaje ništa do li kreketanje.

Zašto Mrak?
Knjigu (google) u ruke pa se obavijesti o imenu od milja za apologetima tako mili srednji vijek, te pogotovo o razlozima za to dično ime.

Dobro, ali zašto danas isto to ime?

A u čemu ste to drugačiji?
Civilizacija je jednako u opasnosti, pogledaj samo nračnjačka urlanja oko Zakona o potpomognutoj oplodnji. Po čemu se to razlikuje od uvaženog geoentričnog ginekologa, inače 1931. proglašenog za hiper-sveca?

A da ste i dalje svejednako militantni - jeste.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 11.02.12. 19:29

Matthew the Warrior


registracija
1/3/11

Laudate, 11.02.12. 20:19

@ISO,
kako god, pravo koje sebi daješ moraš dati i sugovorniku.
Nemoj me razočarati, barem toliko očekujem od jednog ateiste.


registracija
15/8/09

vergilia, 11.02.12. 20:56

Laudate:"Ipak bih više volio da mi navedeš izvore s kojih se ti napajaš."

"Ipak" u odnosu na što, presvijetli??
No, zanemarimo te sitne nejasnoće oko jednog "ipak", moguće da se nisi dobro odrazio..zanima te izvor s kojeg se napajam...hm, zanemarimo čak i izraz "napajati", možda se opet nisi dobro odrazio...dakle - izvor te zanima. Dakle, izvor je Sveta Jana - odlična voda, bistra, prirodna, čisti i obnavlja...ma, što da ti kažem - preporučujem svakom. I vjerniku i nevjerniku!


registracija
12/1/11

Patricija13, 11.02.12. 21:11

Što ja ono napisah o izvrtanju?

Jesi li sad vidio Laudate? Tako se odgovara na pitanja!


registracija
1/3/11

Laudate, 11.02.12. 21:53

@Patricija13
vidio i shvatio.
Znam da se mi vjernici uvijek trebamo s ljubavlju prema čovjeku odnositi prema onima koji napadaju vjeru.
S njima smo povezani suštinski na isti način kao i s vjernicima, ........ a vjera-nevjera ......to je u gibanju.

I veliki vjernici imaju svoje kušnje pa i bijeg od vjere kao što nevjernici nakon što su iskusili život bez vjere prigrle vjeru sa žarom kako može rijetko koji vjernik koji nema njihovo iskustvo.

@vergilia
ipak se razumijemo.
Slažemo se i oko prirodne, čiste vode Jane.
Biblija je puna stilskih figura koje danas znače sve manje i manje.

Razmišljam što ćemo mi ostaviti u nasljeđe i pade mi na pamet recimo ovo:
- na čemu si danas
- što šmrčeš, itd
Neki novi produhovljeni naraštaj koji će nastati na razvalinama ovog dekadentnog svijeta imati će problema sa shvaćanjem današnjih pojmova.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 12.02.12. 01:14

Da Paty, što si to napisala o izvrtanju?
Daj da svi to konačno saznamo.

Evo da ti pomognem:
Ništa!

Tek si općenito spomenula nekakvo izvrtanje.
A ja sam upitao je li to ovo što redovnik tako priglupo radi?

Je li?

Na koje je to pitanje odgovorio?
Molim te da mi ga navedeš. Postoji barem 20-ak mojih vrlo konkretnih rečenica iznad ovoga teksta s upitnikom na kraju, i niti jedan suvisli odgovor.

Ovako banalno-naivno sufliraš redovniku čestitajući mu k'o Kosorica sama sebi na izbornoj pobjedi ne navodeći, jasno, niti jedno jedino konkretno slovo.

Tko je doista toliko pametan da popuši takvu bljak-apstrakciju nema mu spasa: Mrak mu je sudbina.

Ali koliko je takvih, što misliš?
Rekao bih, gospodo apologeti, da vrlo ozbiljno podcjenjujete sitnozube......


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 12.02.12. 01:23

Redovniče, ljubitelju lika i djela Tinky Winky-a:
Prrrrrrrfrfrffppprrr....


Tvoji omiljeni teletubbiesi znaju tako jednostavno reći bljuzgi bljuzga i bljaku bljak da to zna oduševiti...


registracija
1/3/11

Laudate, 12.02.12. 07:59

@ISO
Teletabisi su sofisticiran proizvod suvremenog ateizma i nove antikršćanske etike.

Antene na teletabisima imaju sasvim konkretno značenje:

PO - antena u obliku kruga koji je simbol božice plodnosti
DIPSI - antena sup simbol je muške plodnosti u Indiji, Egiptu
LA LA - antena u obliku spirale simbol je božice prirode
TINKY WINKY - antena u obliku obrnutog trokuta simbol je poganskog božanstva, danas i simbol homoseksualaca, jednako kao i ljubičasta boju njegove odjeće.

ISO ništa od ovoga nije slučajno, kao i to da su svi bez spola (ne znaš jesu li curice ili dečki), itd, itd

Ti si dio nečeg puno šireg i većeg nego misliš, pitanje je samo koliko si toga svjestan.


registracija
1/3/11

Laudate, 12.02.12. 08:02

@ISO
nisi odgovorio u čemu se sastoji tvoj uspjeh u odnosu na religioznost tvojih ukućana.


registracija
1/3/11

Laudate, 12.02.12. 08:17

@ISO
često spominješ riječ Mrak.
Da li ti uopće znaš što je mrak?


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 12.02.12. 09:38

O dječjoj lutkarskoj seriji: tako otprilike zvuče fanatici, klerički fundamentalisti te nesretnici zombizirani vjeronaukom. To je Mrak.

Nije se radilo o ukućanima, već o široj porodici. Uspjeh se sastoji od mentalne dekontaminacije, razmračnjiziranja vjeronaukom i vjerskom praksom oštećenih dijelova mozga. Već sam ti to upravo tako odgovorio.
Ono što ti nisi odgovorio, a Paty plješće na odgovoru neodgovaranjem, su vrlo jednostavne konstatacije, i to svakom odraslom čovjeku na planetu:
- Je li podnevno vedro nebo plavo?
- Je li Aco bolesni manijak?
- Je li vatra vruća?
- Je li Matej militantni ateist?
- Je li ovaj svježi snijeg koji upravo pada bijel?
- Je li apologet, pogotovo onaj tko na gornja pitanja odgovori po Patricijinoj preporuci, prizemni diler magle?

Mrak, najjednostavnijia definicija: procesi i posljedice implementacije srednjeg vijeka u Civilizaciju. Kod vjeronaukom neokrznutih ljudi već i sam spomen izaziva mučninu, dok ga apologeti doživljavaju kao prirodno stanište.


registracija
15/8/09

vergilia, 12.02.12. 09:48

Laudate@: „ipak se razumijemo.
Slažemo se i oko prirodne, čiste vode Jane.
Biblija je puna stilskih figura koje danas znače sve manje i manje.“

Ne, ne razumijemo se, presvijetli, uopće se ne razumijemo iako ti uporno ponavljaš da se „ipak“ razumijemo – to samo dokazuje da niti možeš, niti želiš pojmiti što netko drugi misli i govori (piše). Apropo Biblije – naravno, kad odgovara, onda su to božje riječi, kad ne odgovara, onda su –„ stilske figure“ koje znače sve manje i manje(!?). Isusovo učenje o otvorenom govoru i ukazivanju na sve što je negativno postaje – stilska figura. Ma, daj, zar doista?

Laudate@:“Razmišljam što ćemo mi ostaviti u nasljeđe i pade mi na pamet recimo ovo:
- na čemu si danas
- što šmrčeš, itd
Neki novi produhovljeni naraštaj koji će nastati na razvalinama ovog dekadentnog svijeta imati će problema sa shvaćanjem današnjih pojmova.“

Ne znam tko je to MI, ja sigurno ne pripadam istom MI kao ti, presvijetli. Ti ćeš ostaviti u nasljeđe licemjerne dogme koje šmrčeš iz dana u dan i nudiš ih drugima, ostaviti ćeš u nasljeđe trgovinu bogom kao drogom – TO je dekadencija bez premca. Novi naraštaji, ja se duboko nadam, iskliznuti će VAMA iz ruku, koliko god se trudili zadržati ih u mraku milenijskog religijskog terora i u vlasti pohlepnih crkvenih institucija koje su odavno odbacile onog u čije ime su se samoprozvali govoriti i vladati ljudima.

Laudate@: „Znam da se mi vjernici uvijek trebamo s ljubavlju prema čovjeku odnositi prema onima koji napadaju vjeru.
S njima smo povezani suštinski na isti način kao i s vjernicima, ........ a vjera-nevjera ......to je u gibanju.“

Koja zatupljujuća, licemjerna – „stilska figura“. Sam pojma nemaš što si napisao, pa kad bi te ja sad upitala da objasniš osnovne pojmove koje si u toj „stilskoj figuri“ upotrijebio (npr. – čovjek, ljubav, suštinska veza, vjera, nevjera, gibanje), naravno da ne bi niti znao, niti mogao, niti htio objasniti i to iz jednostavnog razloga što je to samo jedna od fraza koje si kopirao u svoj um nakon što su izrečene stotinama puta u ovoj ili sličnoj formi od strane raznih crkvenih dostojanstvenika i službenika. Imaš puno ladica u svom umu, samo ih otvaraš po potrebi i njihov sadržaj istresaš ovdje na portal. Ustvari si, kao što sam već napisala – istrošen i prazan, jer su sadržaj tih tvojih ladica upravo šuplje fraze bez značenja.

Usput – ostavi Bibliju „punu stilskih figura“. Imaj hrabrosti i odgovori – da li je Matej militantni ateista. Ili – ako bi ti bilo lakše - da li su i Isusove riječi (konkretne koje sam citirala, iz Mt 23 ) koje Matej prenosi i tumači – samo „stilska figura“?


registracija
1/3/11

Laudate, 12.02.12. 10:12

@ o vergilia, vergilia

kao vjernik ja znam objasniti ciljeve kojima mi vjernici težimo a to je između ostalog ljubav prema svim ljudima u svijesti da smo svi u Bogu braća (povezani).
Za mene je to vrlo sadržajn pojam.

Ponovit ću: umjesto seciranja Biblije radije mi objasni svoje uzore, duhovne izvore i slično.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 12.02.12. 10:14

Čitam Vergiliju, pa pogledam Paty... ako je tko u kakvoj nedoumici, samo ih treba usporediti...

A za one koji sumnji nemaju, prilažem i ovu malu pomoć sa strane:

O vi koji vjerujete, sebe i porodice svoje čuvajte od vatre čije će gorivo ljudi i kamenje biti, i o kojoj će se meleki strogi i snažni brinuti, koji se onome što im Allah zapovjedi neće opirati, i koji će ono što im se naredi izvršiti.

O vi koji niste vjerovali, danas se ne pravdajte, kažnjavate se samo za to za ono što ste zaslužili.

O vi koji vjerujete, učinite pokajanje Allahu iskreno, da bi Gospodar vaš preko ružnih postupaka vaših prešao i da bi vas u džennetske bašče, kroz koje će rijeke teći, uveo, na Dan u kojem Allah neće osramotiti Vjerovjesnika i one koji su zajedno sa njim vjerovali; svjetlo njihovo će ići ispred njih i njihove desne strane. "Gospodaru naš", - govoriće oni – "učini potpunim svjetlo naše i oprosti nam jer Ti, doista, sve možeš."

O Vjerovjesniče, bori se protiv nevjernika i licemjera i budi strog prema njima! Njihovo prebivalište biće džehennem, a užasno je to boravište!


registracija
1/3/11

Laudate, 12.02.12. 10:17

@ISO
mrak je odsustvo svjetla.
Mržnjom nazivamo odsustvo ljubavi.
Ljubav koja ispunja čovjeka je od Boga kao i fotoni koji daju svjetlo a nikome nije jasno kako se i zašto gibaju.

Tebi to možda malo znači. No pokušaj odgovoriti kako znanost može dokazati što je dobro a što loše?

Da se ne bi patio odgovorit ću ti:nikako. To je od Boga, savjest ugrađena u nas kao što u kompjuter ugradiš program.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 12.02.12. 10:31

Istina, Mrak je odsustvo Civilizacije.

Mržnja, koja apologetski znači odsustvo ljubavi, je povijest Crkve u jednoj riječi. Inače, apologeti tu riječ rabe u svakoj situaciji argumentirane kritike. Na primjer BogZnanoć kod obrane Dajla-poklona Italiji.

Svatko, ali baš svatko zna što je dobro a što loše.
Evo, probaj i sam:
Je li Aco bolesni manijak?
Je li kondomski veleglupizam najveće masovno ubojstvo u znanoj povijesti?
Je li matičnostanični veleglupizam koncentrirani Mrak?

Probaj, jednostavno je...


registracija
1/3/11

Laudate, 12.02.12. 10:36

@ISO
mali robot pametuje kako nema njegovog stvoritelja, jer to nemoguće. Da ga ima on bi ga sigurno upoznao i imao dokaz.

Tja, inženjer koji ga je napravio pokušao mu je to objasniti ali ovaj odbija, pa odbija.

Prepoznaješ li se u slici robota?


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 12.02.12. 10:47

Odlično odgovaraš na pitanja s kojima već i publika teletubbiesa nema problema.



A za ovo skretničarsko gluparanje ustaliti ću jasan odgovor:
Redovniče, ljubitelju lika i djela Tinky Winky-a:
Prrrrrrrfrfrffppprrr....

Tvoji omiljeni teletubbiesi znaju tako jednostavno reći bljuzgi bljuzga i bljaku bljak da to zna oduševiti...


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 12.02.12. 10:47

Svatko, ali baš svatko zna što je dobro a što loše.
Evo, probajte i sami:
Je li Aco bolesni manijak?
Je li kondomski veleglupizam najveće masovno ubojstvo u znanoj povijesti?
Je li matičnostanični veleglupizam koncentrirani Mrak?

Probajte, jednostavno je...


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 12.02.12. 11:02

Apologetski odgovori:

Aco: to se ne pita.

Kondomski veleglupizam: o tome se ne razgovara.

Matičnostanični veleglupizam: u to ne treba ulaziti.


Umjesto toga treba ponuditi fundametalni klero-mrak i njegove inteligentne teze o stvoritelju za kojega se ne zna tko ga je stvorio (to se ne pita), a kojima se zapravo sve rješava, i na sva pitanja odgovara.


registracija
1/3/11

Laudate, 12.02.12. 11:10

@ISO
mrak u glavi traje sve dok ne otvoriš oči i pustiš božju svjetlost da uđe, osvijetli i prosvijetli um.

Živ ti bio. Ne brini još ima nade za tebe.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 12.02.12. 11:11

Prrrrrrrfrfrffppprrr....


registracija
15/8/09

vergilia, 12.02.12. 11:36

Hehe - ovo o mraku u glavi i ulasku božje svjetlosti mi je baš super objašnjenje nekih stvari kod presvijetlog - njemu je očito ta svjetlost spržila um i na žalost, za njega više nema nade.
Ma, ne vjerujem da je bog imao takvu namjeru...bit će - omaklo mu se u programiranju.
Hehe..ma javljaju mi se sad svakakve prispodobe - od onog trnja, grožđa...blabla, pa do onog kamena na kojem sjeme nije niknulo, do suhe zemlje u kojoj se sjeme osušilo...ma, jes, ima u tome istine! No, možda bog smisli kakvu zakrpicu na svoj program savjesti...možda - ak mu se bude dalo, naravno i ako nema pametnijeg posla.
Smijeh je božji dar, zar ne?


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 12.02.12. 12:34

Hardverski, biti će da je ta svjetlost znak ozbiljna kurtzschlussa.
Softverski, taj bug vjere je očito marker iza kojega Čovjeka čeka uspjeh.


registracija
12/1/11

Patricija13, 12.02.12. 12:42

Vidim, nismo se maknuli od "Pačije škole".
Mišljenja sam da bi ovu diskusiju trebalo "pobrkati" i početi novu, malo jednostavniju i malo konkretniju.
Što kažete na "Quad pro Quo"?


registracija
12/1/11

Patricija13, 12.02.12. 12:43

Quid, htjedoh napisati…


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 12.02.12. 12:53

Hajdemo još samo trenutak ostati pačići mali: objasni molim te to izvrtanje, pogotovo jer ga redovnik, kako kaže, razumije, a takvo što onda dovodi u sumnju i tu riječ, i percepciju nas ostalih.

Radi li se o tehnici bježanja od konkretnih pitanja te priglupog odgovaranja općim klero-mrakom?

Ili?


registracija
12/1/11

Patricija13, 12.02.12. 12:57

Ne, diskusija postaj dosadna!


registracija
12/1/11

Patricija13, 12.02.12. 12:58

Formiliraj konkretno pitanje i to dorektno meni. To su pravila igre!


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 12.02.12. 13:14

Konkretno pitanje konkretno tebi:
Je li to, po redovniku odmah shvaćeno, izvrtanje tehnika bježanja od konkretnih pitanja te priglupog odgovaranja općim klero-mrakom?

Red je da svi shvatimo tvoje oduševljenje redovnikovim odgovorima na ova jednostavna pitanja.


registracija
12/1/11

Patricija13, 12.02.12. 13:32

Ja ti ne znam gdje vidje moje oduševljenje? Post adresiran na "redovnika" (Laudate je njegov nick) je bio izraz mog negodovanja. Ako te netko pita za "izvore" na kojim se "napajaš", onda te pita koje filozofske elite slijediš. Nije baš ni teško za razumijeti! Odgovor u kojem se spominje Sveta Jana nije odgovor, nego bježanje od postavljenog pitanja.
Citirat ću Tina Ujevića:" Ne gordi se! Tvoje misli nisu samo tvoje, one u drugima žive!"
Moje pitanje tebi:"Postoje li ateistička djeca?"


registracija
12/1/11

siziff, 12.02.12. 13:35

Fascinantna je upornost i žilavost kojom se brani neobranjivo.

Samo .....tu je zapravo kukica koja govori u prilog teoriji da je voda stigla do nosa i uzmicanja (čitaj; ignorancije) više NJET.

Ujedno fscinira ta "blagost" pastira koji se neda izbaciti iz takta, po kao pravi pastir svojim ovčicama blagim glasom zbori o njihovim (pa čak i najekstremnijim "zabludama" ) i lutanjima na heretićne pašnjake

No, ako nas povijest ući nečemu: onda nas je sigurno krvavo podućila kako su ispod te teoretski najmekše i najfinije svile bili U PRAVILU sakriveni najoštriji noževi koji su u praksi sjekli bez pardona.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 12.02.12. 13:42

Patricija13, 11.02.12. 21:11

Što ja ono napisah o izvrtanju?

Jesi li sad vidio Laudate?
Tako se odgovara na pitanja!



Laudate, 11.02.12. 21:53

@Patricija13
vidio i shvatio.

*****************************************************

Što si ti, dakle, napisala o izvrtanju, te što je to redovnik uspio shvatiti?


registracija
12/1/11

Patricija13, 12.02.12. 13:43

Siziffe, na konkretno pitanje, konkretan odgovor! Ni manje, ni više! Možeš pristati na pravila igre ili "poljubiti pa ostaviti".
Slobodna volja… odaberi!


registracija
15/8/09

vergilia, 12.02.12. 13:45

A što se ti tu sad, draga Patricija prčiš s nekakvim uredovanjem - zar doista misliš da je presvijetli Laudate - izokretatelj dostojan sugovornik s kojim bi čovjek mogao razgovarati o svojoj životnoj filozofili ili etičkim principima?? Njega to ustvari niti ne zanima, pitanje je provokativno, sa ciljem da se uhvati za neku rječcu pa da po svom običaju prodaje muda pod boga - osim toga, "sugovornik" koji NIKAD nije ni na jedno pitanje odgovorio, ne može postavljati ni pitanja, odnosno, može pitati, ali ne može očekivati da mu se odgovara kako mu se sprdne, kužiš?
Uredovnice draga - tebi je možda diskusija dosadna, no to je tvoj subjektivni osjećaj, nitko te nije imenovao ovdje da radiš red - pišem kako hoću i što mi se hoće, odgovaram kad hoću i kome hoću - to ćeš morati razumjeti, htjela ili ne htjela.
Apropo pitanja, ispričavam se ako sam previdjela - upitah te jednom prilikom o strašenju djece paklom na vjeronauku - vjerojatno nisi pobjegla od odgovra...ili...ako se dobro sjećam - ma jel' to bilo tada - uvreda je bila u pitanju, zar ne? Nisi pobjegla od pitanja, nego si se uvrijedila - to su svakako različite situacije, ma da! Ma ke pravila igre..:))


registracija
12/1/11

Patricija13, 12.02.12. 13:47

IpakSeOkreće postavila sam pitanje. Molim odgovor.
Pravila su jednostavna.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 12.02.12. 13:50

Postoje djeca ateista, moja su takva.
Mislim da bi to moglo stati pod tvoj termin "ateistička djeca".

A sada ja:
Patricija13, 11.02.12. 21:11

Što ja ono napisah o izvrtanju?

Jesi li sad vidio Laudate?
Tako se odgovara na pitanja!



Laudate, 11.02.12. 21:53

@Patricija13
vidio i shvatio.

*****************************************************

Što si ti, dakle, napisala o izvrtanju, te što je to redovnik uspio shvatiti?


registracija
12/1/11

Patricija13, 12.02.12. 13:53

Vergilia isto pravo uzimam sebi. Odgovaram kad hoću. Upravo zbog toga pokušavam konkretizirati diskusiju. Isti odgovor i tebi kao i siziffu:"Ako nećeš, poljubi pa ostavi."


registracija
1/3/11

Laudate, 12.02.12. 14:05

Nedjelja je dan Gospodnji. Prisjetimo se malo suštine kršćanstva.

Kraljevstvo Božje = kraljevstvo ljubavi
Tražiti i doseći Kraljevstvo Božje znaći tražiti, razvijati u nama ljubav prema svim ljudima. To je ona Kristova ljubav iz Novog zavjeta.


registracija
15/8/09

vergilia, 12.02.12. 14:06

Kužim - odgovaraš kad hoćeš, ali uvodiš pravilo da se odgovori kad se pita. Ma, nešto je premudri Matej i o tome rekao...samo da se prisjetim..:))


registracija
1/3/11

Laudate, 12.02.12. 14:07

Težite za ljubavlju, čeznite za darima duha!


registracija
1/3/11

Laudate, 12.02.12. 14:08

Ljubi one do kojih ti nije stalo
i primi ih k srcu.
I Bog će tebe primiti.


registracija
1/3/11

Laudate, 12.02.12. 14:09

One koji su ti teški, nesnosni, nosi s posebnom ljubavlju - i bit ćeš siguran u Božju posebnu ljubav u svom grijehu i siromaštvu.


registracija
1/3/11

Laudate, 12.02.12. 14:11

Ne propusti nijedan dan da ga ne iskoristiš, da ne siješ ljubav - i ti ćeš žeti ljubav Božju ovdje i u svojoj vječnosti.


registracija
1/3/11

Laudate, 12.02.12. 14:13

Pripazi da u svim tvojiom riječima i djelima ne uzmanjka sol ljubavi.
Ona je zlatno zrno koje će jednom u vječnosti, kada tvoja djela budu odmjeravan, težiti više.
Pobrini se stoga da se ono jednom nađe u tvojim djelima.


registracija
12/1/11

Patricija13, 12.02.12. 14:17

Kod diskusije o "Hramovima ateista"…vrati se molim te na nju.
Vergilia i ja diskutiramo o temama 1/2/3/ i 4, da bi vergilia na kraju pomješala sve, 1 sa 4, 2 sa 3 i sklepala prepotentan odgovor, kojem je cilj bio pokazati "širokom" auditoriju da vjerovatno nisam ni osnovnu školu završila. Istina, to me baš ne pogadja, ali u to momentu odutajem od daljnje diskusije.
I još jednom, vergilia nije odgovorila na postavljeno pitanje, nego ga je jednostavno izbjegla. Na to ja dajem Laudateu za pravo da ih i on izbjegava.
Moje pitanje: "S kojim pravom odgajate svoju djecu u ateističkom duhu, a meni spočitavate odgajanje u katoličkom?


registracija
12/1/11

Patricija13, 12.02.12. 14:21

Ne, vergilia nudim i pravo na odluku. Ako hoćeš, može! Ako nećeš, nikom ništa.


registracija
1/3/11

Laudate, 12.02.12. 14:25

@vergilia & ISO &siziff
evo ja vam obrazložiš suštinu svoje kršćanske i životne filozofije.

Od vas unatoč puno teksta još nikakvog ni sličnog odgovora nema o vašoj životnoj filozofiji.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 12.02.12. 14:34

I upravo to je redovnik shvatio, pa nastavio palamuditi ono svoje standardno bljakarenje?

Trebala si ga upozoriti da lupa nepovezane bedastoće, no, doduše, on to svakako radi...

Glede odgoja, bi li spočitula pravo turskoj obitelji da podavi 4 djevojčice jer su imale dečke? Oni to zovu "zločin iz časti".
Ako se ništa ne smije prigovoriti njihovu odgoju, onda i tvoje bombardiranje djece bajkom mora ostati pošteđeno svakog upliva.

U principu se ne radi o odgoju koji bi bio usmjeren na ateizam, već o razumu i civilizaciji. Ateizam je tek usputna posljedica, dok je cilj tvoj odgoja ograničavanje realnosti te instalacija bajke kao njenog dijela.

Demokracija ti jamči pravo da tako sakatiš djecu.
Ali ne zabranjuje meni da to tako i nazovem.
Pogotovo da se od toga branim.


registracija
12/1/11

Patricija13, 12.02.12. 14:36

Pitanje?


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 12.02.12. 14:37

Redovniče, obrazložio si suštinu svog profesionalnog stanja odgovorima na tako jednostavna pitanja.

Što bi se tome još moglo dodati?
Konfuzno bajkarenje te zbrdazdoljena klero-magla su već elaborirani...


registracija
12/1/11

Patricija13, 12.02.12. 14:38

Hoću reći odgovor sam razumjela, postavi pitanje.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 12.02.12. 14:38

Pitanje:
Glede odgoja, bi li spočitula pravo turskoj obitelji da podavi 4 djevojčice jer su imale dečke? Oni to zovu "zločin iz časti".

Moram sada čistiti snijeg, pogledati ću tvoj odgovor kasnije...


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 12.02.12. 14:39

A nakon toga standardno pitanje-kvalifikacija za pristup civiliziranu razgovoru:

Jesu li Aco, Nevinko , Grga i ostala bulumenta bolesni manijaci?


registracija
12/1/11

Patricija13, 12.02.12. 14:44

Ne može dva pitanja, samo jedno.
Moj odgovor ti je da ne razumijem kako netko može ubijati djecu. Odvratni su mi takvi primjeri
Samo jedna molbica, kad očistiš snijeg... Tko su Aco. Nevimko i Grga? Imenuj ih! Priznajem, nisam svaki tvoj komentar pričitala.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 12.02.12. 14:47

Moram ići čistiti snijeg, a šteta, Paty je evo počela komunicirati.

U međuvremenu, kada smo već kod odgoja, dajem na uvid Frkinove epohalne Misli.

«Čim se počne s poljupcima gotovo je jer su poljupci za muškarca početak spolnog odnosa i poljubac je početak zavođenja muškarca. Kod djevojke i žena je drugačije jer one odjeljuju poljubac od seksa. To znam i iz morala i iz medicine.»

»Kriza obitelji je kriza razgovora i kriza molitve. Nedjeljna sv. misa, ispovijedi i pričest- bez toga nema sretne obitelji.”

” Normalan, zdrav muškarac je za bračno darivanje raspoložen dan i noć, umoran i odmoren, dakle trideset dana mjesečno. Normalna zdrava i mlada žena samo tri dana u mjesecu. To je ta ogromna razlika i zato fiziologiju i moral treba poznavati.”

“ Djevojke djevičanska opna štiti od mnogih zaraza. Kada jednom ostane bez te opne štiti je samo muška sperma, ali u redovitim odnosima, a ne povremenim. Gotovo nijedan mladić i djevojka nemaju dovoljno redovite odnose da bi djevojka bila zaštićena i zato su one vrlo često bolesne.”

” Osnovni je razlog moralan: ne hoda se kako treba. To tvrdim na osnovu svog ogromnog iskustva. Nema drugog recepta osim čestitog hodanja. Sve drugo je raspuštenost i bezobrazluk. “

”40% muževa čini nasilje nad ženama, a česti je uzrok što ih žene muče u krevetu.”

” Svjedočili su mi parovi koji su imali odnose i prije braka da se to jednostavno ne može usporediti. Duševno smirenje ne donose ni predbračni ni izvanbračni odnosi, a to je strašno.”

” Ništa ja svoje ne iznosim. Samo ono što uči Sveto Pismo i Crkva.”

” Slušao sam kako žene govore na koliko sve načina izigraju svoje muževe. To je bezobrazluk i svinjarija.”

” Moj posao je strašno težak pogotovo stoga što je to pionirski rad. Ovo nitko nije prije na ovaj način proučio. Izdržavam samo radi djece.”

"Da bi mladić bio siguran da će njegova djevojka u braku biti normalna žena, ona mu preda mnom ili nasamo mora obećati da će mu se u braku često, radosno i spontano darivati."

"Da bi vezala mladića uz sebe, djevojka se do braka treba uskraćivati, a da bi u braku žena vezala muža uz sebe, treba se često i radosno darivati.”

"Kako bi pronašli sebi odgovarajućeg životnog partnera, mladima preporučujem da svakodnevice na tu nakanu mole deseticu krunice za poginule branitelje."

"Vremenom sam uvidio da ljubav koju Bog budi između mladića i djevojke raste samo tako dugo dok je duševna, i to kroz dva oblika: nježni razgovor i molitva. Zato je potrebno do braka živjeti čisto i hodati čak i bez poljubaca. Hodanje bez poljubaca ne usmjerava mlade na tjelesno nego prije svega na bolje međusobno upoznavanje i duge razgovore. Skup je to recept, ali mladi onda mnogo razgovaraju, stignu se upoznati, zavoljeti na višoj, duhovnoj razini, čemu pridonosi i zajednička molitva"


registracija
15/8/09

vergilia, 12.02.12. 14:48

Draga Patricija, tvoje nuđenje "prava na odluku" je naprosto smiješno - nudiš nešto s čime ne raspolažeš - podsjeti me to na nuđenje božjeg prijateljstva.

No, dakle - Matej kaže - a u svezi tvog uvođenja pravila koje za tebe ne važi:

Mt 23 2 Na Mojsijevu stolicu zasjedoše pismoznanci i farizeji. 3 Činite dakle i obdržavajte sve što vam kažu, ali se nemojte ravnati po njihovim djelima jer govore, a ne čine.4 Vežu i ljudima na pleća tovare teška bremena, a sami ni da bi ih prstom makli.

Jes taj Matej nezgodan, ne?

Apropo djece - ateista. "Dijete" je širok pojam, pa bi ga pri razmatranju ovog sudbinskog pitanja trebalo precizirati. Recimo ovako - raščistimo prvo "dijete kad se rodi" - ono JESTE ateista i to negativni ateista jer


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 12.02.12. 14:53

Uh, nikako se maknuti od monitora...

Aco, papa Aleksandar VI, poznat po tome što je imao 12 djece, s time da je jednog od njih, Infamus Romanusa, napravio svojoj kćeri Lukreciji. Opraštao je sve moguće zločine, i za svaki se znala cijena. Trovao je kćerine muževe zajedno s njom i otimao im imanja, itd...

Nevinko, Inocent III, poznat po zatiranju Katara. Svojoj je vojsci dao unaprijed odrešenje od svih grijeha na 40 dana, uz napomenu da imovinu poklanih Katara mogu zadržati budući rade Bogu ugodno djelo. Upitankako ih razlikovati od ostalog stanovništva, daje konkretnu uputu:
"Sve ih pobijte, Bog će već znati koji su njegovi"

Grga, Grgur VII, daje poticaj križarima prije kretanja u pohod:
"Proklet bio čovjek koji ne okrvavi mač!"

Itd... takvih je likova prepuna crkvea povijest.


Dakle, jesu li u pitanju bolesni manijaci ili ne?

Tvoj odgoj će djeci, kao i ovom benastom redovniku, braniti odgovor, budući su oni hosting provideri za Njegovu punoću koja, eto, u njima prebiva.

Čim očistim snijeg idem se odmah razveseliti zrnom spoznaje s tvoje adrese.


registracija
15/8/09

vergilia, 12.02.12. 14:56

...odnosno zbog pomanjkanja referenci spram pojma "bog".

No, na svako pitanje - da li je dijete kad se rodi "a" odnosno "ne" - odgovor je - da. Dakle, dijete je i ateista i nemehaničar. Iz tog razloga pitanje je glupavo.

Dijete kad se rodi nije ni teista - to bi možda bilo pravo pitanje..:))


registracija
1/3/11

Laudate, 12.02.12. 15:07

@ISO
kao što pčela nepogrešivo uvijek nađe cvijet na koji će sletjeti tako i muha nečistoću.

S tobom je slično. U tebi je puno negativne energije i samo te takva privlači.

Ne znaš reći za što si ali znaš da si protiv Crkve. Militantni ateist kakav se vuče od francuske revolucije, Staljina do naših komunista.


registracija
1/3/11

Laudate, 12.02.12. 15:11

@vergilia

voliš Mateja. Lijepo, ali nije dovoljno čitati trebaš i razumjeti.

To što Matej piše je univerzalna istina i odnosi se na sve situacije.

Recimo, ateisti vole načelni govor o demokraciji i slobodi ali ne za sve. Farizeji i licemjeri rekao bi Matej.
Capito?


registracija
12/1/11

Patricija13, 12.02.12. 15:24

Apsolutno su u pitanju bolesni manijaci! Ne pada mi napamet da branim nečiju odvratnost, pa i kad su u pitanju same pape Jedna od izjava Benedikta XVI je izazvala žustre diskusije pro i kontra. 
Moram priznati da je mene naprosto oduševila!
Citiram: "Ako je jedan papa fizički, psihički ili duhovno nesposoban obavljati svoju dužnost, onda ima pravo, pod odredjenim uvjetima čak i obavezu, da odstupi.
I polako narode, ne morate pucati svi u istom trenutku iz svih raspoloživih oružja. Mala primjedba za IpakSeOkreće. Smanji doživljaj! Jednostavno, kratko i jasno bi bilo idealno.


registracija
12/1/11

Patricija13, 12.02.12. 15:29

Vergilia, postavi pitanje ako od mene očekuješ komentar. Tako ili nikako! Ako sam u brzom čitanju propustila konkretno pitanje, molim te da ga ponoviš. Odgovor sam razumjela, iako pitanje nisam tebi direktno postavila.


registracija
12/1/11

Patricija13, 12.02.12. 15:35

Dok IpakSeOkreće čisti snijeg odoh ja u šetnjicu. "Vidimo" se za koji sat.


registracija
15/8/09

vergilia, 12.02.12. 16:54

Laudate: "To što Matej piše je univerzalna istina i odnosi se na sve situacije."

Pa jes - upravo tako. Može se primjeniti i na crkvenu bratiju - pošto je o njoj ovdje riječ. Ili misliš da su ti "pismoznanci i farizeji" izuzeti...kao što su oni stalno spominjani Aco, Nevinko i Grga izuzeti od osude jer su bili to što su bili - pape. A može se primijeniti i na svakog običnog čovjeka - moraš razumjeti da se ne odnosi samo na one kojima se tada mudri Matej obraćao. Capito ti?

Patricija, ništa ti ne brini - ja nikad ništa ni od koga ne očekujem - ti si slobodan čovjek, štoćereći - možeš i smiješ kako ti drago...:)


registracija
1/3/11

Laudate, 12.02.12. 17:01

@vergilia
eto, ponovo se slažemo.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 12.02.12. 19:47

Redovniče:
Nekoliko sam ti već puta rekao za što sam, samo što to kroz tvoje kule od bajki ne prolazi jer se ne uklapa u klero-maglovite obrasce.

Hajde još jednom:
IpakSeOkrece, 10.02.12. 17:07

Ateist jako dobro zna za što je: Bog je obmana, Crkva je hedonističko trovačko društvo maglom i oprostima, njeni službenici su društveni paraziti.
Što ti tu nije jasno?


Paty:
slutio sam nekako od početka da si potencijalni subjekt razmračivanja.
Znaš li koliko vjeronaukom oštećenih ljudi je u stanju za crkveno zlo reći jasno kako je u pitanju nedvosmisleno zlo? Možda koji promil.

Odgoj:
Epohalne misli Vatroslava Frkina su nepresušni izvor inspiracije.
Tko želi odgajati djecu u takvoj Mračini?
Postotak takvih je mjerilo Mraka u Hrvata.


registracija
15/8/09

vergilia, 12.02.12. 19:48

Ma jok, presvijetli - niti "ponovno" niti "se slažemo".


registracija
1/3/11

Laudate, 12.02.12. 20:05

@ISO
na svako pitanje da obrazložiš svoja životna (ateistička) stajališta ti odgovaraš paljbom po Bogu i Crkvi.
Miltanti ateist, par excellence.

@vergilia
"Čovjek bez vjere je kao putnik bez cilja,
kao onaj koji se bori, a ostaje bez pobjede,
kao onaj koji umire bez novog života."
--- Augustin

Ipak mislim da se slažemo.


registracija
1/3/11

Laudate, 12.02.12. 20:10

Unutarnji mir je plod zajedništva s Bogom.
Tko hoće mir u srcu, taj mora najprije biti u miru s Bogom.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 12.02.12. 20:23

Redovniče, očito nema smisla još koji put ponavljati.
Jednostavno si preoštećen...

Za ostale: u manualu za upotrebu redovnika stoji da ga se nahrani s par poskočica za nedjeljne bakice, i onda on to vergla u pravilnim vremenskim razmacima. Nešto slično autoresponderu koji prepoznaje ključne riječi u naslovu poruke, pa prema njima šalje natrag email.

A komunikacija na osnovu par riječi, i to još mrakom sužena značenja, je praktički neizvediva. Mrak mu namjerno nije dao smisleno povezane pojmove, tako da uvijek nešto fali.
Koliko se da zaključiti iz gornjih eksperimenata, to njega ne brine previše: jednostavno preskoči što mu nije jasno, i zavergla prvu slijedeću ključnu riječ.
I tako u krug...


registracija
1/3/11

Laudate, 12.02.12. 20:30

@ISO
Kad Mrak umisli da je Svjetlo tada dobijemo tvoje pisanje.

Čovječe, pa tebi mržnja prema Crkvi izlazi na uši.

Očigledno ti u glavi kipi; ali neka ti Bog pomogne da se rashladiš prije nego te mržnja obuzme do mjere kad se ne budeš više mogao kontrolirati.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 12.02.12. 20:51

Generalno, mržnja apologetima ne znači točno ono što bi se moglo pročitati u rječniku.

Mržnja je, u principu, prvi kontra argument kada ostali presuše. Čim se nema više što reći, hop - u pitanju je silna mržnja prema njemu, Njemu, Crkvi&crkvi, itd...

Na primjer, BogZnanić je tako tulio istu ovu mržnja-naricaljku kod obrane Dajla-otimačine.

Nadalje, mržnja se pojavljuje i iznošenjem činjenica. Na primjer, broj klerika pedofila je sam po sebi mržnja, i svako tko ga izgovori je nepopravljivi mrzitelj njih, Njega, itd...
Interesantno, bolesni pedofili koji su proizveli tu brojku nisu nizašta krivi, barem NEMA službenih crkvenih reperkusija, ali njihovo spominjanje je grijeh za pokoru lomačom.

Na primjer, tko uopće spomene oniks palaču, Srakićeve mramorne dvore, itd... mrzitelj je!
Nije se teško, dakle, kvalificirati za tu dičnu titulu, a redovnici i ini vjeronaukom traumatizirani nikako da shvate kako u dlaku iste misli ima i velika većina krotke pastve. Naime, aku su i sitnozubi, nisu imbecili.

S njima ja uživam razgovarati, a da bih uopće mogao imati ikakva uspjeha, treba mi primjer ovakva zombi-redovnika.

Sumnjam da on to može shvatiti. O tome ništa ne piše u manualu...


registracija
15/8/09

vergilia, 12.02.12. 20:57

Laudate: "Ipak mislim da se slažemo."

Prestani misliti - odmah budeš pametniji..bar za jednu glupu misao..:))


registracija
1/3/11

Laudate, 12.02.12. 21:21

@vergili,
ovo je sada bez razmišljanja, onak' iz srca:

Ne preziri nijednog čovjeka, da Bog ne prezre tebe;
smatraj svakog čovjeka vrijednim
kao božje stvorenje koje nosi njegovu sliku
da bi Bog tebe isto smatrao vrijednim.


registracija
1/3/11

Laudate, 12.02.12. 21:26

@ISO
eto, i ti ja smo se složili oko toga da se ne slažemo.
Ja duhovnom stranom a ti po blatu pa se još k tome špricaš sve u šesnaest.


registracija
1/3/11

Laudate, 12.02.12. 21:29

@siziffe
evo i tebe za laku noć:

Onome to ti učini nepravdu, oprosti od sveg srca
- jer blago onima koji opraštaju, njima će biti oprošteno.


registracija
1/3/11

Laudate, 12.02.12. 21:37

"Mi ne vidimo stvari onakvima kakve one jesu. Mi ih vidimo onakvima kakvi smo mi." .... iz Talmuda


registracija
12/1/11

siziff, 12.02.12. 23:29

Evo i tebi nešta Laudatiću, u ovaj kasni sat prije spavanja.

Željice su prekrasne, teorija isto tako.
Da su te željice sa popratnim pričicama van institucije ( onako "hobistočki"),......... ništa protiv, "Da bi reč rekel"
NAŽALOST, te željice ( sa ogromnim brojem uvjetovanih "željica" praćenih katastrofalnim posljedicama) su usko povezene sa instituciom iz koje proizlaze Grga, Nevinko, Aleks i još milion istih klonova ali u manjem izdanju, kroz dugi vremenski period, sa cunami posljedicama za društvo, onda mi te željice baš i nisu toliko drage. Štoviše izazivaju suprotne emocije.

Šta se tiće oprosta. Za to sam prvi. Oprost nas stavlja u ljudsku dimenziju poimanja kratkoće i prolaznosti života

Lahka noćica !


registracija
12/1/11

Patricija13, 13.02.12. 06:23

Ja sam na redu!
Znadeš li ti IpakSeOkreće što se konkretno na vjeronauku uči
u osnovnoj školi?


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 13.02.12. 10:21

Evo što uče:

” Neko dijete rođeno u izvanbračnoj vezi je već u startu obilježeno za sva vremena. Nerjetko se događa da takva djeca kad porastu postaju moralno neprihvatljiva...”

” . .prekinuti snošaj ostavlja negativne posljedice.. Česta je posljedica ženina frigidnost ili muževljeva impotencija..”

” …ukoliko jedan od bračnih drugova maltretira drugoga i nanosi mu psihičke i fizičke boli, oni se mogu rastati SAMO od stola i postelje. Razrješenje njihove ženidbe ne dolazi u obzir.”

” …predbračni odnosi nepovratno uništavaju odnose prema drugim ljudima, prema društvu, prema Bogu, te prema samome sebi.”

” Korištenje tablete, bilo kojih drugih mehaničkih i kemijskih sredstava, masturbiranje i abortus (u tekstu nazvan "bijela kuga") skripta oštro zabranjuje,…”

Kome je ovo prihvatljivo, uspješno mu je instaliran Mrak.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 13.02.12. 10:22

Evo što NE uče:

"Krave, svinje, vještice i ratovi" ,Marvina Harrisa

Kritičar lova na vještice piše da bi dao sve na svijetu da zaboravi što je vidio u sobi za mučenje;
"Vidio sam rastrgane udovice, očne jabučice iskopane iz očne šupljine, stopala otkinuta od noge, mišići istrgani sa zglobova, izvađene kosti, dubinske vene otečene, površinske vene potonule u dubinu, vidio sam kako je žrtva podizana i spuštana da padne sa glavom nadolje. Vidio sam kako ih egzekutor bičuje, udara palicama, steže kliještama, opterećuje utezima, bode iglama, zateže užad, baca sumpor, zalijeva naftom i prži ih na baklji..."

«Najvjerojatnije, u 15., 16. i 17. st. u Europi je osuđeno i spaljeno oko 500 000 vještica. Njihovi zločini su bili: savez sa Sotonom, let na metli u daleke krajeve, nezakonita okupljanja na Sabat *1, obožavanje i ljubav prema Sotoni, seksualni odnos s inkubima (muški vragovi s ledenim penisom) seksualni odnos sa sukubima (ženski vragovi). Na to se nadovezuju i ovozemaljske tužbe: ubijena susjedova krava, zazivanje nevremena, krađa i jedenje novorođenčadi. Cijeli bizarni kompleks saveza s vragom, let na metli na Sabat, itd. smatra se izmišljotinom, ne zbog spaljivanja vještica, već zbog onih koji su ih spaljivali. Nevolja sa "priznanjima" je u tome što su dobiveni mučenjem. "Vještice" su uglavnom bile mučene sve dok nisu priznale da su "sklopile" savez sa vragom i letjele na Sabat. Mučenje se produživalo sve dok vještice nisu imenovale druge prisutne na Sabat. Tako su osobe osuđene na vještičarstvo mogle birati da li će otići na kladu jednom zauvijek ili će biti vraćene u mučionicu. Kao nagrade su mogle birati da li će prvo biti zadavljene od krvnika, a tek potom zapaljene. Lovci na vještice su koristili čavle sa zagrijanim šiljcima, cipele iznutra postavljene čavlima, zavoj sa iglama, užareno željezo, izgladnjivanje, nesanicu...»

«…Očigledno su i sami inkvizitori i svećenstvo bili sigurni. Izmamljujući lov na vještice je rasipao i razbijao svaku energiju za protest. Demobilizirao je siromašne i razvlaštene, povećavao je socijalnu distancu među njima i punio im glave uzajamnim sumnjama, provocirao jednog susjeda protiv drugog; svatko je bio izoliran, preplašen, nesiguran, osjećajući se bespomoćnim i zavisnim o vladajućoj klasi, pritom usmjeravajući gnjev u lokalnom smjeru. Time se smanjivala vjerojatnost da će siromašni izaći pred crkveni i svjetovni aparat, sa zahtjevima za preraspodjelom bogatstava, i izjednačavanjem ranga. To je bilo magično oružje privilegirane moćne društvene klase. …»

Bi li trebalo i ovo učiti?


registracija
1/3/11

Laudate, 13.02.12. 10:36

Hej man, pa ti si duhom u srednjem vijeku.

ISO je očit primjer što militantni ateizam načini od čovjeka.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 13.02.12. 10:47

Redovniče, preteško je ovo za tvoja oštećenja.

Učini si uslugu i preskači moje postove, u suprotnom reskiraš još i gore probleme sa sivom masom, odnosno tužnim ostacima iste.

Za ostale: u redovnikovom manualu se Duh spominje kao integralni dio Crkve, ali fali Njegov angažman kroz sve te vijekove. Zato on to preskoči i zavergla sljedeću floskulu.

Moj je dojam kako je Mrak njegov program diletantski osmislio, ali su mu i korisnici prilično mentalno nezahtijevni, pa to onda valjde ide jedno uz drugo.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 13.02.12. 11:43

Redovnik je očito bio loš učenik, zato i jeste preprogramiran samo na 6 floskula.

Evo što je zaboravio:
750 Vjerovati da je Crkva "sveta" i "katolička" i da je "jedna" i "apostolska" (kako to nadodaje Nicejsko-carigradsko vjerovanje) nerazdvojivo je od vjere u Boga Oca, Sina i Duha Svetoga. U Apostolskom vjerovanju ispovijedamo da vjerujemo Svetu Crkvu ("Credo (...) Ecclesiam"), a ne u Crkvu, da se ne pobrkaju Bog i njegova djela i da se svi darovi koje je on stavio u svoju Crkvu jasno pripišu njegovoj dobroti.

Katekizan je fantastično štivo.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 13.02.12. 11:50

771 "Krist, jedini Posrednik, ustanovio je na ovoj zemlji i neprestano uzdržava svoju svetu Crkvu, zajednicu vjere, ufanja i ljubavi, kao vidljivi organizam po kojemu na sve razlijeva istinu i milost." Crkva je u isti mah:

-"društvo sastavljeno od hijerarhijskih organa i mistično Tijelo Kristovo;
-vidljiva skupština i duhovna zajednica;
-Crkva zemaljska i Crkva već u posjedu nebeskih dobara".


Te dimenzije zajedno tvore "jednu složenu stvarnost, sastavljenu od ljudskog i božanskog elementa".[171]

Crkva je po svojoj naravi ljudska i božanska, vidljiva i nevidljivim stvarnostima obdarena, gorljiva u djelovanju a odana kontemplaciji, nazočna u svijetu, a ipak putnica, ali tako da je ljudsko u njoj upravljeno i podređeno božanskome, vidljivo nevidljivome, djelovanje kontemplaciji i sadašnjost budućem gradu koji tražimo.[172]


---------------------------------------------------------
Crkva je po svojoj naravi ljudska i božanska.
Tu ne smije biti zabune.
Godinama već pitam apologete da me upute u tu božansku komponentu od Niceje pa do II VS, i nikako iščupati ali niti jednu jedinu smislenu rečenicu.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 13.02.12. 11:55

Ili ovo:
776 Kao sakrament Crkva je Kristovo oruđe. U njegovim rukama ona je "oruđe otkupljenja svih ljudi",[181] "sveopći sakrament spasenja"[182] po kojemu Krist "očituje i ujedno ostvaruje otajstvo Božje ljubavi prema čovjeku".[183] Ona je "vidljivi nacrt Božje ljubavi prema čovječanstvu"[184] koji hoće "da se cio ljudski rod oblikuje u jedan jedini Božji narod, da sraste u jedinstveno Tijelo Kristovo i da se izgradi u jedan hram Duha Svetoga".[185]

----------------------------------------------
Hajdemo sada to "Kristovo oruđe otkupljenja svih ljudi" te taj "...vidljivi nacrt Božje ljubavi prema čovječanstvu..." staviti u korelaciju s Nevinkovom uputom o neselektivnom klanju SVOG stanovništva na obilježenom području:
"Sve ih pobijte.Bog će već znati koji su Njegovi."

Paty, uči li se ovo na vjeronauku?
Ili, naprotiv, netko a la naš zombi-redovnik provodi mentalnu strategiju waschmaschine kako se nikada uopće ne bi ni postavila ta i takva pitanja?

Hoćeš još o vjeronauku?
Samo izrazi želju...


registracija
12/1/11

siziff, 13.02.12. 12:12

ISO@

Bertrand Russell u svojem djelu: "Nauka i religija" spominje 100.000 "vještica", pogubljenih, uglavnom spaljenih, samo u Njemačkoj izmeđe 1450 g.-1550 g.
Broj koji ti spominješ bi morao biti puno veći za čitavu Evropu u 15st. 16st i 17 st. (ukupni zbir)


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 13.02.12. 12:18

Taj je broj spomenuo IP II.
Vrlo vjerojatno je on nekoliko , pa možda i više desetina puta veći, ali nema načina da ga se dozna.

Marvin Harris je, da bi odobrovoljio, koliko je to moguće obzirom na temu, razno-razne zombije, spomenuo najblažu verziju.


registracija
12/1/11

siziff, 13.02.12. 12:26

ISO @

Dali je M. Harris preveden na Hrvatski ?


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 13.02.12. 12:35

Nisam siguran.

Nemam ovaj trenutak kod sebe "Krave, svinje, vještice i ratove" pa da ti pošaljem ISBN, ali imam ovo, doduše također na engleskom:
ISBN: 0-690-70322-8
Autor(i): Harris, Marvin
Naslov: [The] Rise of Anthropological Theory : a history of theories of culture / Marvin Harris

Opširnije o Marvinu:
http://en.wikipedia.org/wiki/Marvin_Harris


registracija
15/8/09

vergilia, 13.02.12. 12:39

Koga zanima – preporučam pročitati jedno istraživanje o stavovima i iskustvima nereligioznih roditelja prema religiji i vjeronauku u javnim školama u Hrvatskoj iz 2011. godine: Ančić/Puhovski: Vjera u obrazovanje i obrazovanje u vjeri. Ima i online.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 13.02.12. 12:45

Pošalji link Vergilija.

Evo jedan koji korespondira s tvojim stavovima:
http://www.zenska-mreza.hr/Izjave/stav_kcrkva.htm


registracija
12/1/11

Patricija13, 13.02.12. 15:20

IpakSeOkreće, ovo su sedam smjernica koje bi morao slijediti vjeroučitelj. 

Sieben gute Gründe für den Religionsunterricht

1
Der Religionsunterricht hilft den Schülerinnen und Schülern, ihre Identität zu finden, ihr Leben selbst in die Hand, zu nehmen und ihr Lebenskonzept zu entwickeln.

Vjeronauk pomaže djeci u pronalaženju osobnog identiteta, pomaže im da svoj život uzmu u svoje ruke i da pronadju osobni životni koncept.
2
Der Religionsunterricht hilft den Schülerinnen und Schülern, die Überlieferungen des Christentums und des Judentums als humanes Gedächtnis unserer Kultur zu erschließen.

Ovo je malo teže za prevesti. Smisaono bi trebalo da znači: pomaže učenicima u razumjevanju naše kulture, Hrvati vole pričati o civilizacijskim tečevinama.
3
Der Religionsunterricht hilft den Schülerinnen und Schülern, andere Religionen und Weltanschauungen besser zu verstehen und in Auseinandersetzung mit deren Wertsystemen ihren eigenen Standort zu finden.


Vjeronauk pomaže učenicima da razumiju druge religije i drugačije poglede na svijet, te da u kritičkom promatranju svih vrednostnih sistema pronadju svoju poziciju.  
4
Der Religionsunterricht hilft den Schülerinnen und Schülern, ihr Leben aus christlicher Motivation und Spiritualität zu gestalten.

Vjeronauk pomaže učenicima da urede svoj život prema kršćanskim i duhovnim ( zamalo prevedoh s "humanimvrijednostima").
5
Der Religionsunterricht hilft, die Schülerinnen und Schüler widerstandsfähig zu machen gegen die Suggestivkraft der Medien, gegenüber schrankenlosem Konsum und einseitiger Leistungsorientierung.

Vjeronauk pomaže djeci da se odupru sugestivnosti medija koji propagiraju bezgranični konsum i jednostrani pritisak na uspjeh.  

6
Der Religionsunterricht hilft den Schülerinnen und Schülern, ihre Zukunft in politischer, sozialer und ökologischer Verantwortung zu gestalten.

Vjeronauk pomaže djeci da urede svoju budućnost tako da preuzmu svoju političku, socijalnu i ekološku odgovornost.
7
Der Religionsunterricht hilft dem Staat, seine Neutralität in weltanschaulichen Fragen zu bewahren. Er bewahrt ihn vor der Gefahr, das Denken der Menschen totalitär bestimmen zu wollen.

Vjeronauk pomaže državi da sačuva svoju neutralnost prema svim mogućim pogledima na svijet. Čuva je od opasnosti totalitarnog gledanja njezinih gradjana.



To bi trebao biti odgovor na tvoje pitanje što se uči na vjeronauku, ili bolje rečeno to bi trebale biti vrijednosti koje djeca moraju usvojiti, naravno sve prilagodjeno uzrasnoj dobi!.
 
Ako je istina ono što pišeš, moram izraziti moju zabrinutost. 
Ili imate nesposobne vjeroučitelje, ili svi skupa živite u Srednjem vijeku! 


registracija
12/1/11

Patricija13, 13.02.12. 15:23

Laudate, provjere radi, isto pitanje:"Šta uče djeca na vjeronauku?"


registracija
12/1/11

Patricija13, 13.02.12. 15:30

IpahSeOkreće
Na koliko si sati vjeronauka bio osobno nazočan?


registracija
12/1/11

siziff, 13.02.12. 15:46

......"Vjeronauk pomaže djeci da se odupru sugestivnosti medija koji propagiraju bezgranični konzum......"

Ovdje se dragoj dječici teoretski podrobnije pojašnjava ono šta im vjeroučitelji i crkvena bratija pokazuju primjerom u svakodnevnoj praksi


registracija
1/3/11

Laudate, 13.02.12. 15:58

@Patricija13
tvoj trud je vrijedan pažnje, no.......naši sugovornici funkcioniraju na principu "knjigu nisam pročitao ali sam protiv onoga što piše"..

To što si napisala je smisao vjeronauka i dodao bih poduka u vjeri roditelja tj. u katoličkoj vjeri.


registracija
1/3/11

Laudate, 13.02.12. 16:13

@Patricija,
naši sugovornici vole isticati kako se dijete ne rađa s vjerom nego im roditelji nameću.

Može se reći djeca se ne rađaju kao vjernici nego kao ateisti, a tek poslije kroz odgoj i razumsko prihvaćanje postaju vjernici.

Vjera podučava ljubav prema svim ljudima.
Oni koji to ne prihvaćaju nisu ili nisu pravi vjernici. Znači nisu napravili sok od ateiste ka vjerniku.

Ljudi koji čine zločine iako se deklariraju kao vjernici, oni to nisu i u njima je još uvijek puno ateističkog koje ne cijeni život kao najveću vrijednost.
Vrijednosti nekog ideološkog pogleda na svijet njima su vrijednije od života. Podređuju život ideologiji.
To je pravi razlog zašto su najveći i najmasovniji zločini protiv čovječnosti počinjeni potaknuti ateizmom, a ne vjerom u Boga.

Što odsustvo vjere znači vidi se na primjeru ISO-a koji je pun mržnje.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 13.02.12. 17:13

Meni je Alah jači od Isusa.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 13.02.12. 17:14

Ustvari Muhamed je jači od Mojsija.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 13.02.12. 17:38

Opet,kad malo razmislim...Šiva.


registracija
15/8/09

vergilia, 13.02.12. 17:54

ISO, traženi link je:
http://dl.dropbox.com/u/46584057/Nereligiozni/Vjera%20u%20obrazovanje%20i%20obrazovanje%20u%20vjeri%20online.PDF

Hvala na preporuci!


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 13.02.12. 18:00

Paty, pitati redovnika za komentar o vjeronaučenju je sasvim sigurno pametan izbor, što misliš?

Ovi citati su iz skripte po kojoj se predaje vjeronauk. Nisam ih ja izmislio, ne koristim se apologetskim instrumentarijem. Po potrebi je mogu skenirati pa ti poslati na mail.

Zašto bih trebao biti na satu vjeronauka, priuštiti si takav silni mentalni napor, ako imam skriptu po kojoj se predaje?

Ovaj tvoj spisak lijepih želja je također blablatoring, iako je lijepo napisan na njemačkom jeziku. Naime, ovo:
Vjeronauk pomaže učenicima da razumiju druge religije i drugačije poglede na svijet, te da u kritičkom promatranju svih vrednostnih sistema pronadju svoju poziciju.
bi sasvim isključilo bajku kao "osnovni temelj" kako to voli reći Kustić. Budući da te smjernice provodi nekakav redovnik, u najbolje slučaju light verzija ove zatucanosti koju svakodnevno gledamo na ovom forumu, što misliš do koje će se mjere ta različitost naglasiti? Daj meni da ja razradim učenicima teze koje sasvim sigurno stanu u tu rečenicu, pa da onda vidimo kako to izgleda.

Ovo je , oprosti, ali apsolutna glupost:
Vjeronauk pomaže državi da sačuva svoju neutralnost prema svim mogućim pogledima na svijet. Čuva je od opasnosti totalitarnog gledanja njezinih gradjana.
Prrrrrrfrrrfrfrfrrr .... Hahahaha....
Ima li totalitarnijeg pogleda na svijet od Mraka, pa da ne znam kako blag gemišt od njega napraviš dodavajući mu po koju svijetlu nijansu?
Ma molim te, na koji to način vjeronauk "...čuva od opasnosti totalitarnog gledanja..."?
Daj mi to molim te objasni.

Gle Paty, sada se srećemo s još jednom od apologetskih tehnika: izvrni tezu tako da stvarnost pokažeš kao obrnutu sliku, kako bi se polazišta okrenula. Ja tu vještinu zovem apologetskom camerom obscurom. Na taj način preduhutriš kritiku, pa Mračnom brigom za "opasnost od totalitarizma" u startu nastojiš mene razoružati kada krenem elaborirati upravo tu opasnost upravo s tog mjesta.

Što misliš da je Aco propovijedao incest, ubojstva, trovanja, otimanja i prevare? Ili je štitio od totalitarizma te nastojao na svaki način inaugurirati i drugačije poglede na svijet, doduše, pomalo ipak s naglaskom na novac te blagodeti orgijanja, ali nitko nije savršen, osim apologetskih programa za vjeronauk...

Što misliš da su čerečitelji vještica drugo radili nego im spašavali duše?
Misliš li da je njihov profesionalni opis djelatnosti spominjao išta drugo?
Želiš li da tvoja djeca znaju i za tu stranu povijesti, Mraka i istine o njemu?

Kada njih, profesinalne vjernike, pitaš za te epizode, dobiješ samo blage tonove i klero-maglu: zašto misliš Paty da je tih par točaka idealnih polazišta za vjeronaučno traumatiziranje bilo što drugo nego klero-magla, jedino što oni uopće znaju napraviti?

U samim je temeljima (opet ja k'o Kustić) Mraka da laže i okreće teze. Tu je vještinu usavršavao stoljećima, i nema mu ravna u toj disciplini.

Dakle, taj program vrijedi koliko i apologetski osvrt na Acu (jel' tko možda zna za kakav?), eventualno možemo govoriti o provedbi.

A o tome nešto znam. Iz prve ruke, kantoni Bern i Aargau. Praksa je skoro pa sasvim ista kao i ovdje, i , vjerojatno bilo gdje. Iste bajke, isti odmak od stvarnosti
(huhm ,blago meni na takvoj pomoći od ekspanzije totalitarizma), isti ignoriranje činjenica, sasvim iste reakcije na moja standardna pitanja.

Na primjer, na pitanje o Isusovoj braći i sestrama, prvo odgovor da se ne radi o pravoj braći, zatim ja krenem s citatima i usporednim situacijama (Elizabeta nije sestra, dakle sestre su ipak posebna kategorija, te sa jasnom razlikom od prvorođenca i jedinorođenog, itd..), i onda isti ovakav apologetski muk kakvoga i tu srećem.

Mrak je, Paty, potpuno isti problem gdje je da je.
Mrak je zločesti uzurpator budućnosti tvoje djece koja ostaju uskraćena za mnoge blagodati Civilizacije, a u razum i novčanik im se instaliraju paraziti....


registracija
15/8/09

vergilia, 13.02.12. 18:00

Laudate@: "Ljudi koji čine zločine iako se deklariraju kao vjernici, oni to nisu i u njima je još uvijek puno ateističkog koje ne cijeni život kao najveću vrijednost.
Vrijednosti nekog ideološkog pogleda na svijet njima su vrijednije od života. Podređuju život ideologiji. "

Tebe bi, presvijetli trebalo odvesti na neko ozbiljno psihijatrijsko promatranje - tvoji su stavovi naprosto - bolesni. Ovakve objede nisu rezultat neznanja, nego - bolesnog uma.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 13.02.12. 18:21

Nego, Paty, ne bi li trebalo i u tom, skoro pa savršenom, je li, programu dodati i koju riječ o Aci, vješticama, križarskim ratovima, tek da se stekne potpunija slika o "pravim temeljima" i projektnim uspjesima Istine i Puta?

Ne misliš li, ipak, da je malo, hm, pristran bez svojih živopisnih povjesnih uspjeha?


registracija
17/6/05

torpedo, 13.02.12. 18:26

@Laudate

"Što odsustvo vjere znači vidi se na primjeru ISO-a koji je pun mržnje."

ISO iznosi povjesne cinjenice, elaborira svoje stavove na temelju tih cinjenica i iznosi zakljucke. Ne vidim tu nista na temelju cega si ga okarakterizirao da je pun mrznje.

Neki ljudi imaju potrebu vjerovati u Nesto jer se tako lakse nose sa zivotom i sa strahom od smrti i prolaznosti. To je u redu. Postujem tu potrebu.

No problem sa marketinskom agencijom koja nam vec 2000 godina (ok, nesto malo manje, od kako je postala sluzbena institucija u Rimskom carstvu) provodi izuzetno agresivnu markentisku kampanju je u tome, kao sto je ISO vec precizno elaborirao, sto se kroz povijest ponasalo u totalnoj suprotnosti sa minimalnim ljudskim normama (ne ubij, ne lazi, ne kradi) i u totalnoj suprotnosti sa propagiranim idejama. Samo ta cinjenica kod svakog normalnog covjeka je dovoljna pa ukljuci alarm da nesto nije u redu.

Plus toga, marketinska organizacija skoluje vlastite kadrove ciji je jedini cilj i zadatak propagirati i zastupati interese agencije. Sorry, obicni covjek u diskusiji prakticno nema sanse protiv namjestenika agencije koji provede 20 tak godina trenirajuci samo jednu jedinu stvar - odgovor formulirati tako opcenito da moze znaciti svasta i nista, no da ima poveznice sa osnovnim smjernicama a na neugodna konkretna pitanja upotrijebit dogme i floskule i izbjeci odgovor.


registracija
1/3/11

Laudate, 13.02.12. 19:11

@vergilia
ateistički režimi počev od francuske revolucije, nacizma, staljinizma, komunizma su ideološki cilj stvaranja novog društva bili spremni platiti milionima života svojih građana.
O tome govorim. To su povijesne činjenice.


@torpedo
povijesne činjenice i ISO, to ne ide zajedno.

Nadalje ateisti imaju strašnu amneziju kad je u pitanju period od francuske revolucije , nacizma, staljinizma.........i zatim evo ih u srednjem vijeku.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 13.02.12. 19:21

Ipak Buda.


registracija
1/3/11

Laudate, 13.02.12. 19:21

Malo o povijesni činjenicama:

Liga Militantnih Ateista, osnovana 1925 i djelovala do 1947 u Rusiji. Vođena boljševičkim principa borila se svim sredstvima protiv religije.

Početkom 1941 imala je 3.500.000 članova i 96.000 ureda. Popularizila je ateizam, itd, itd.....
Činili su je dobrovoljci iz partije, omladine, ratni veterani i svi koji su bili spremni se dati za taj uzvišeni cilj.

Nisu sadili cvijeće nego slali ljude na robije i otimali imovinu. I tu je dio objašnjenja tko je provodio sveopći teror u kojem je pobijeno preko 20.000.000 ljudi (neke procjene govore i više), naravno bez rata.


registracija
12/1/11

siziff, 13.02.12. 19:27

ISO@

Potražio sam po tvojoj preporuci informacije o M. Harris-u i ostalo.
Na žalost sve na Engleskom. Ja govorim Njemački.

Hvala!


registracija
1/3/11

Laudate, 13.02.12. 19:29

Moskovski ogranak Lige Militantnih Ateista priklonio se lijevom krilu koje je zagovaralo uništenje religije umjesto njenog preoblikovanja i 1924 počeli su napadi.

U strahu za život počelo je ateističko preodgajanje.

Jedna grupa se pozivala na radove ateista iz vremena francuske revolucije koji su nakon što su pobili nekoliko deseta tisuća pripadnika klera (svećenika, časnih sestara) shvatili da ne mogu protiv religije pa su postojeću pokušali zamjeniti sa novom koju su sami izmislili.

itd, itd...
To su povijesne činjenice


registracija
1/3/11

Laudate, 13.02.12. 19:30

Ali naši ateisti imaju veliku amneziju na te događaje.
A savjest im mirna. Ne čitaju, ne znaju i mirno kažu "nije istina".


registracija
1/3/11

Laudate, 13.02.12. 19:35

Liga Militantnih Ateista je na drugom kongresu 1930 usvojila petogodišnji plan potpunog uništenja religije.
Njihov časopis imao je nakladu od 500.000 primjeraka.

Bili su uvjereni da će komunistička partija vođena duhom militantnog ateizma stvoriti novo društvo bez religije.


registracija
1/3/11

Laudate, 13.02.12. 19:37

Liga Militantnih Ateista uništila je 700-1000 kulturno povijesnih spomenika (crkava, samostana) u Rusiji


registracija
1/3/11

Laudate, 13.02.12. 19:46

A kakva je situacija danas.
Nitko više i ne zna za te militantne ateiste ili ih potiskuju u sjećanju kao neugodnu epoizodu povijesti.
A Pravoslavna crkva u Rusiji živi i dalje.


registracija
1/3/11

Laudate, 13.02.12. 19:47

Da li da govorim o nekoliko stotina pobijenih svećenika kod nas poslije 2 sv. rata ili o onima koji su završili na višegodišnjim robijama kao mjera preventivnog zastrašivanja?


registracija
1/3/11

Laudate, 13.02.12. 19:49

I nakon svega kad čujem ovog militantnog ateističkog apartičeka zvani ISO pitam je "ljudi moji jel to moguće". A ipak jeste.
Ali neka, i ISO ima svoju funkciju. Da nema njega zaboravili bismo na onih 3.500.000 ruskih bojovnika protiv religije i zla koja su nanijeli.


registracija
12/1/11

Patricija13, 13.02.12. 20:27

Jetzt suchen Aargauer Kirchen Unterkünfte für Asylsuchende
Kirche bietet Asyl
Nachdem das geplante Asylzentrum in Bettwil gescheitert ist, bittet Regierungsrätin Susanne Hochuli nun die Kirchen um Hilfe. Mit Erfolg: In Aarburg konnte eine erste Wohnung für Asylsuchende gefunden werden. Weitere sollen folgen.
Ab dem 1. März wird im Firmhaus der Landeskirche in der Gemeinde Aarburg (AG) die erste Flüchtlingsfamilie untergebracht. Das berichtet die «Tagesschau» des Schweizer Fernsehens. Die Kirche stellt die Immobilie, der Kanton kommt für die Unterbringung auf.
Für diese Lösung eingesetzt hat sich Luc Humbel, Kirchenratspräsident der Römisch-Katholischen Kirche im Kanton Aargau. Er hat gut 100 Kirchgemeinden angeschrieben. 

Evo ti jedan primjer dobrog odgojnog djelovanja RKC i to baš u navedenom Aargau.
Kratko objašnjenje: Švicarska, kao bogata zemlja je čest cilj što socijalnih azilanata, što politički progonjenih ljudi. Švicarci, zbog straha od drugačijih kultura, drugačijeg morala i drugačijih običaja koje azilanti neminovno donose sa sobom izbjegavaju ponuditi progonjenim ljudima utočište. Gospodin Luc Humbel je, na zamolbu gospodje Susanne Hochuli pokrenio jednu akciju pišući molbe pojedinačnim Katoličkim crkvama u gradovima i selima kako bi se pronašlo i ponudilo rješenje. I, kako se da izčitati iz članka prva su riješenja tu.
Sinoć slušam na DRS 1 da se i reformati priključuju ovoj akciji.


 Što to treba da znači? Ako netko nema moju kulturu, moje običaje, moj moral da mi ne smije ni susjed biti? U tome ja vidim totalitarne poglede.                        Političke pokrete kao što su komunizam i neofašizam mislim da ne trebam ni spominjati.
  

Da, naravno da se mora učiti djecu o svoj povijesti RKC, ma koliko se ona nama gadila, pa i o totalnoj nakaradnosti progona vještica i križarskih ratova. Još jedna sitnica. Ono što mislim da nisu naučili ni u školi, niti na vjeronauku ispravljam sama, kako znam i umijem.

Sad ja. Postoji li pojam vječnosti u razmišljanju jednog ateiste?       


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 14.02.12. 00:13

Paty, kada bi postojao vjeronauk na kome se uči povijest Crkve, vjeruj da bi na takve sate djecu slao i ja.
Još je i Kustić jednom prilikom napomenuo da je vjeronauk najbolji način za odgojiti ateiste - da, ali kod vrlo rijetkih. Pranje mozga zna biti preintezivno, pa vjeronauk djeluje kao kemoterapija na zdrave stanice a metastaze ostanu netaknute.

Dakle, postoji li vjeronauk koji korektno opisuje povijest Crkve od glasovanja u Niceji do II VS, ja sam dušom i strcem za njega. Takvo što u Aargau sasvim sigurno ne postoji.

Takav vjeronauk bi meni znatno olakšao posao, i ne bih strahovao da će neki celibatom ispijeni starček u svilenoj haljinici ovladati mozgom moje djece.

Vječnost čega?
Svemira? Ne znam. A nije niti važno.
Vjere? Nadam se da će vrlo brzo biti samo loša uspomena. To jeste važno.

Ako si mislila na raj, pakao i ine babarogarije, onda ti je jasno što ćeš čuti od mene.

Ukratko, sva ta pitanja bitka i postanka, inače od instant redovnika često rabljen pseudo argument, su pod jedan za normalan život ljudi potpuno nevažna, i pod dva sasvim sigurno crkvena objašnjenja tih pitanja su točna koliko je i Aco, kao domaćin Njegove punoće, etalonski reprezent Puta i Istine.

I još jedna sitnica, vječnosti su najčešće puna usta upravo onima koji i te kako preferiraju sadašnjost, bilo skromnim oniks palačama, bilo pedofilskim ispadima pod posebnom zaštitom administracije Njegove Crkve, da spomenem samo dva najeksponiranija momenta...


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 14.02.12. 00:19

Moje pitanje:
Svjesna si povijesti Crkve a ipak i dalje misliš da nisu u pitanju samo šarene laži male grupice hedonista?

Pitanje je namjerno sročeno vrlo nježno, i bez ikakve pred-argumentacije. Siguran sam da znaš što hoću reći...


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 14.02.12. 00:35

Nije pedagoški probati te uvesti pitanjem u spoznajni proces, pa onda prst u oko montypythonovskom promjenom situacije, ali jednostavno nisam izdržao.

Kažeš:
Ako netko nema moju kulturu, moje običaje, moj moral da mi ne smije ni susjed biti?

Nije li nedavno upravo u CH propao jedan referendum glede iste te tolerancije i antitotalitarizma, i to upravo iz krugova koji se nisu uspjeli othrvati vjeronaučnom mozgopranju?

Doduše, potpuna ista stvar se desila i u Lyonu, i iako tamo ima malo više ateista nego u CH, opet je problem bila druga strana...

No, nije tema vjerska (ne)tolerancija diljem EU, već razlozi radi kojih bi vjera uopće postojala.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 14.02.12. 00:49

Siziffe naći ću ti i njemačku verziju. U međuvremenu, kada ti se već tako sviđa, evo i nastavak prenesen sa Sephirota:

Povijest za isti slučaj koristi istu formulu za navodno "slobodnu volju" i iznuđeno priznanje.
Svako društvo na svijetu ima neki oblik vjerovanja u vještice. Ali europsko vještičje ludilo je bilo najbrutalnije, najduže i dalo je najviše žrtvi. Katolička crkva prvotno je čvrsto zastupala stav da vještice koje lete, ne postoje. Oko 1000. g. je bilo zabranjeno vjerovati da se takav let dogodio, a poslije 1480. g. bilo je zabranjeno vjerovati da to nije moguće. 1000. g. službeni stav crkve je da je vještičji let iluzija, vražje djelo. Petsto godina poslije, njezin stav je da su oni koji tvrde da je vještičji let iluzija, vražji štićenici. Staro gledište se zasniva na "Canon episcopi". Bilo je potrebno nekoliko stoljeća da se C.E. pretvori u svoju suprotnost.
Mučenje u to vrijeme podrazumijeva množenje geometrijskom proporcijom, kao u naprednim nuklearnim reaktorima, svaka spaljena vještica automatski nosi sa sobom dvije ili više potencijalne kandidatkinje za spaljivanje. Kako bi glatko funkcionirao sistem, uvedena su i druga usavršavanja. Troškovi su minimalni, tako što su usluge mučitelja i egzekutora naplaćeni obitelji vještice, kojoj je bila nametnuta račun za gozbu, koju su suci održavali poslije pogubljenja. Među lokalnim predstavnicima vlasti se probudilo oduševljenje za lov na vještice zato što su imali pravo da konfisciraju cijelo imanje osuđene vještice. Primjenu metode mučenja, crkva je prvi puta dozvolila, ne protiv vještice, već protiv nezakonitih crkvenih organizacija koje su nicale diljem Europe s ciljem da sruše monopol Rima. Zato je papa pozvao na svjetski rat - križarske pohode. Zbog suzbijanja subverzivnih udruženja, heretičkih sekti, crkva je malo po malo izgradila Inkviziciju. Sistem lova na vještice, širom Europe, sa razornim posljedicama su primjenjivali i katolici, i protestanti.
Malo ljudi zna da su u Europi od 13. do 17. st. vojno - mesijanske pobune bile česte koliko i u drevnoj Palestini. Kao i kod palestinskih prethodnika, mesijanstvo je bilo usmjereno protiv monopola vladajuće klase, bogatstva i moći. Lov na vještice je pokrenut i održavan od strane vladajuće klase.
Nije slučajno to što se porast značaja vještica podudara sa pojavom žestokih proročanskih prosvjeda protiv društvene i ekonomske nejednakosti. Papa je odobrio primjenu mučenja u postupku protiv vještica, malo prije Reformacije, a lov na vještice doživljava kulminaciju u doba rata; revolucije u 16. i 17. st. Za Europljane, raspad feudalizma i pojava jakih nacionalnih monarhija je vrijeme velike napetosti. Razvitak trgovine, tržnica i bankarstva navelo je vlasnike zemlje i kapitala na poduzetništvo sa ciljem maksimaliziranja profita. Narod je ostao bez svoje male površine za obrađivanje, i bez obiteljskih posjeda od koje je do tada živio, i veliki dio seljaka je navalio u gradove, tražeći posao kao najamni radnici. Počevši od 11. st., život je postajao natjecateljski, bezličan i komercijaliziran - profit počinje zamjenjivati tradiciju.
Pretpostavka da su se lovci na vještice namjerno trudili da povećaju broj vještica i da prošire vjerovanje da su istinite, sveprisutne i opasne, počiva na čvrstim dokazima. Situacija nalaže da se upitamo, NE zašto su inkvizitori bili opsjednuti da unište vještice, nego zašto su bili toliko opsjednuti naporom da ih stvore. Najbolji način da se shvati ludilo oko vještica je da se, umjesto nebeskih namjera, ispitaju ovozemaljske posljedice.
Najnedvosmisleniji rezultat sistema lova na vještice, je bilo to što bi mučenica povjerovala, ponajprije, da su njezini krvnici vješci / vještice, a ne kneževi i pape. Susjeda je ta koja vam je srušila ogradu, koja vam duguje novac, koja želi vašu zemlju - susjeda koja se pretvorila u vješticu. Da li je kruh poskupio? Porezi su povišeni, dnevnica smanjena, da li posla ima sve manje i manje? To je vještičje djelo. Da li su kuga i glad odnijeli trećinu stanovnika svakog sela i svakog grada. Crkva i država su krenule u odlučan pohod na fantomskog neprijatelja naroda.
Praktično značenje ludila oko lova na vještice je bilo prebacivanje odgovornosti za krizu sa crkve i države na imaginarne demone u ljudskom obliku. Zahvaćeni fantastičnim aktivnostima ovih demona, zbunjena, otuđena i osiromašena masa, je prebacila krivicu na izmišljenog Sotonu, umjesto na korumpirano svećenstvo i gramzljivo plemstvo. Crkva i država, ne samo što su oslobođene od krivnje, postale su i neophodne. Svećenstvo i plemstvo se pojavilo kao veliki zaštitnici čovječanstva od sveprisutnog nevidljivog neprijatelja. Eto, konačno razlog da se plati danak i da se bude pokoran. Vlastitim očima možete vidjeti kako vlasti provode mjere da naprave život sigurnijim, vlastitim ušima možete čuti kako vještice vrište dok silaze u pakao.
Tko su bila žrtvena janjad? Od 1258 pogubljenih "vještica" između 1562. g. i 1684. g. u jugozapadnoj Njemačkoj se pokazalo da su 82% slučajeva bile žene. Lokalni lov je počinjao tako što su tužbe padale na bespomoćne starice i bake iz niže klase. Ukoliko bi bila okaljana imena ljudi na visokim položajima, ljudi s velikom moći, sudac bi izgubio povjerenje u priznanje i panika bi splasnula. Opasnost je rijetko prijetila doktorima, odvjetnicima, sveučilišnim profesorima. Očigledno su i sami inkvizitori i svećenstvo bili sigurni. Izmamljujući lov na vještice je rasipao i razbijao svaku energiju za protest.
Demobilizirao je siromašne i razvlaštene, povećavao je socijalnu distancu među njima i punio im glave uzajamnim sumnjama, provocirao jednog susjeda protiv drugog; svatko je bio izoliran, preplašen, nesiguran, osjećajući se bespomoćnim i zavisnim o vladajućoj klasi, pritom usmjeravajući gnjev u lokalnom smjeru. Time se smanjivala vjerojatnost da će siromašni izaći pred crkveni i svjetovni aparat, sa zahtjevima za preraspodjelom bogatstava, i izjednačavanjem ranga. To je bilo magično oružje privilegirane moćne društvene klase.


registracija
1/3/11

Laudate, 14.02.12. 07:21

@ISO
Tvoje pisanje usmjereno je na stvaranje negativnih emocija koje će se kasnije lančano širiti i izazvati tko zna kakvo zlo.

Za veće sukobe potrebno je široko nezadovoljstvo i osjećaj ugroženosti. Tek tada je narod spreman na pokret (čitaj uzvratni udarac).

Ideolozi nacizma i propaganda su sustavno pisali i židovskom iskorištavanju njemačkog naroda.....a rezultat znamo .... od razbijanje izloga korak po korak došlo se do holokausta.

Ideolozi velikosrpstva iz SANU-a i Milošević poticali su priče o srpskoj ugroženosti, zločinima nad njima dok nije stvorena kritična masa za promjene kojima je bio cilj stvaranje Velike Srbije, a završilo velikim krvoprolićem.

Sva krvoprolića imaju u podlozi ovu pripremu, i sve je uvijek započinjalo pisanjem slično tvom.

Tebe ne zanima povijesna istina, podatak kao dio nekog vremena.
Tebi je cilj stvaranje neprijateljstva prema religiji i vjernicima.
Zato je tvoje pisanje otrovno.

Ne želim tebi ni ikome, ali nemoj se čuditi ako jednog dana upravo tvoja djeca koju indoktriniraš mržnjom počine kakvo zlo zbog kojeg će odgovarati.
Ti si bacio sjeme i možda mislio to je dovoljno. Krivo, iz tog sjemena sutra će izrasti nešto puno veće. Ono što si bacio, ali puno veće i u ovom slučaju puno opasnije.


registracija
1/3/11

Laudate, 14.02.12. 07:25

@ISO
ne mislim da je tvoje pisanje dio nekog plana poput ovog što navodim gore, ali je jedan kamenčić na putu do toga.

Svatko od nas bi se trebao pitati: "dali će ono što pišem pripomoći da ljudi žive složnije i u miru ili će izazvati raskol među ljudima?"
Ako se to upitaš i rukovodiš odgovorom koji dobiješ od savjesti tada ćeš sigurno mrtve iz prošlosti ostaviti da miruju a pokušati graditi razumijevanje i toleranciju među ljudima, umjesto neprijateljstva što sada radiš.


registracija
1/3/11

Laudate, 14.02.12. 08:07

Važno je da shvatimo kako sve što kažemo i napišemo a dostupno je drugima postaje sjeme-ideje koja će se na neki način nastaviti razvijati.

Važno je zato da širimo pozitivnu energiju - ljubav a obuzdamo se u negativnoj tj netrpeljivosti i mržnji.

Svi veliki manijakalni ubojice kao dobročinitelji u jednom trenutku svog života bili su pod utjecajem određenih emocija-ideja-energije, kako god to zvali, koje su ih se dojmile i usmjerile njihov razvoj do točke koju su postigli.


registracija
1/3/11

Laudate, 14.02.12. 08:09

Spominjem velike negativce/pozitivce no tu je i mali čovjek koji u svakodnevnim situacijama ima mogućnost biranja.
Čak i u ratu čovjek koliko god bio prisiljen činiti zlo ako je npr. vojnik u borbi, može to činiti s minimumom štete po druge, a može se iživljavati.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 14.02.12. 08:31

Redovniče, rekoh, učini si uslugu i preskači moje postove.

Preteško je to za tebe, a i reskiraš dodatna oštećenja nejake sive mase.

Zloću, himbu i hipokriziju te klero-maglarenje možeš vježbati i pred ogledalom...


registracija
17/6/05

torpedo, 14.02.12. 09:09

@Laudate

"Nadalje ateisti imaju strašnu amneziju kad je u pitanju period od francuske revolucije , nacizma, staljinizma.........i zatim evo ih u srednjem vijeku."

MIslim da opet mjesas jabuke i kruske. To sto postoje ateisti, ne znaci da su vezani pupcanom vrpcom poput vjernika na odredjenu Instituciju.

Uzeo si primjere nacizma i staljinizma, teskih diktatura i zlocinaca. No njihova glavna osobina nije poveznica po pitanju ateizma, jer npr. mnogo nacista su bili i vjernici, vec im je bilo zajednicko pripadnost jednoj ideji: kod nacista da su visa rasa (a kao posljedica toga da sve ostale treba ili istrijebiti ili podrediti).

U Sovjetskom savezu je zaista postojao ideoloski razlog za zatiranje Religije koju propagira Ruska pravoslavna crkva (RPC) - naime nije bila u skladu sa novom "religijom" koju je propagirala drzava, odnosno postojale su dvije suprotne ideje koje nisu mogle istovremeno funkcionirati, jer dok RPC tumaci da je Caru dano pravo od Boga da vlada, boljsevici su tumacili da radnicka klasa treba vladati. RPC se dodatno zamjerila boljsevicima sto je podupirala cariste u Ruskom civilnom ratu (jer su u carskoj Rusiji imali brojne privilegije) a koji su na kraju izgubili. Nije niti za zanemariti i brojne posjede i obradiva zemljista koje je tijekom stoljeca crkva prikupila. S jedne strane imas obespravljene mase seljaka koji nemaju svoju zemlju i Crkvu kao jednog od glavnih veleposjednka. Pa sad ti zbroji dva i dva.

No kad pogledamo Religiju kroz povijest, primjetit cemo par poveznica. Kao prvo, svaka religijska institucija koja je imala potporu drzave (npr. da je bila drzavna religija) je bila izuzetno bogata i utjecajna.
Vrlo cesto cemo naci tumacenje Institucije da je upravo aktualni vladar/car/kralj sin Boga ili je u bliskoj rodbinskoj vezi sa Svevisnjim (od egipatskih faraona pa do novije povijesti) odnosno da je dobio pravo od Svevisnjeg da vlada. Nadalje, Crkva (Papa) je krunila europske vladare a ovi su velikodusno uzvracali dopustajuci sirenje utjecaja Crkve.

U ovakvoj vrsti djelovanja ne mogu uocit nikakvu vezu crkvene Institucije sa Bogom, vec samo glad za utjecajem, bogatstvom i moci.
Uvjeravali su mase da je vladar bogom dan, samo da bi i Crkva i vladar imali mogucnost iskoristavati neobrazovane mase.

Samo, ono sto se ja pitam, kako vjerovati u Boga, kad ti Institucija koja proadaje tu pricu nije vjerodostojna.

No, s obzirom da smo u demokratskom drustvu, svako od nas je slobodan izabrati u sto ce vjerovati.

Pa ti vjeruj u Pricu dok sa druge strane RKC sustavno zataskava masovne slucajeve seksualnog zlostavljanja djece.


registracija
1/3/11

Laudate, 14.02.12. 10:28

@ISO, torpedo

na žalost takvih sijača mržnje kao vi ima još u svijetu


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 14.02.12. 10:37

Ovog redovničkog mutikašu najbolje je ignorirati.

Za ostale, odličan članak o omiljenoj klero-magli:
"Poziva li se papa na starozavjetne genocide! Ne… Ali, zapitajmo se: Odbacuje li papa starozavjetne genocide? Ne! Primjećujete li razliku između religije i ateizma? Primjećujete li razliku između fundamentalističke religije i "fundamentalističkog" ateizma?"

"Ipak, ateizam je obilježen kao fundamentalizam zbog svoje “agresivnosti”, odnosno oštre kritike, ne zbog pisanih pravila zbog kojih bi mogao biti nazvan fundamentalitičkim. Ali već sam napomenuo, nema ništa fundamentalističko niti nasilno u želji da se sa svijeta skine veo magije i tajanstvenosti. Nema ništa militantno u nastojanju da vjera i religija ne budu više predmeti u koje se ne smije dirnuti. Ako želim kritizirati religiju ili religijskog vođu, želim imati pravo na to, jednako kao što svaki čovjek ima pravo kritizirati predsjednika, premijera ili službenika na šalteru. Čak i ako bi smo ismijavali vjeru, mislim da ne bi to trebalo nazivati fundamentalizmom jer, kako je već rečeno, ako ne želite da vas ismijavamo, nemojte vjerovati budalaštine.

Svatko ima pravo na vjerovanje, i možda nije politički korektno ismijavati tuđa vjerovanja, ali, ako vidite zrelog čovjeka koji se usrdno moli Djed Mrazu, pomislit ćete, treba li mu psihijatar ili ćete se nasmijati. Ako čujete nekoga kako priča sam sa sobom, pomislit ćete isto. Možda ćete čak i ubrzati korak. Kada bi netko sada slavio boga Zeusa i tražio da mu posvetim život i obitelj, ismijao bih to. Isto kao što bih ismijao nečije vjerovanje da je planet Zemlja ravna ploča ili da traži dobre vile u zoru, ismijao bih nečije vjerovanje da su ljudi živjeli istovremeno s dinosaurima ili da će se mesija vratiti jašući na oblaku (Luka 21:27). Ako ćete me zbog toga nazivati fundamentalistom, neka!"

http://ateizam.org/index.php/ateizam/97-sto-je-fundamentalisticki-ateizam


registracija
17/6/05

torpedo, 14.02.12. 10:43

@Laudate

Gdje se tocno iz mog teksta vidi da ja sirim mrznju?

Vec sam bio napisao slijedece:

Neki ljudi imaju potrebu vjerovati u Nesto jer se tako lakse nose sa zivotom i sa strahom od smrti i prolaznosti. To je u redu. Postujem tu potrebu.

A nadodao bih jos:
Ukoliko ti je laske da ti netko isprica Pricu pa da ti poslije dusa bude na mjestu, to je u redu. Da nema takve potrebe, ne bi bilo niti potrebe za Pripovjedacima.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 14.02.12. 10:52

Torpedo, ne obaziri se na apologetske mržnja-floskule.
To je njihov standardan način komunikacije usporediv sa sipinim crnilom.

I dok ali baš ništa kod Ace, Nevinka, Grge i ine bulumente ne podsjeća, ali baš niti malo, na bilo kakav oblik mržnje, u isto vrijeme je svaka kritička riječ, pa već i svaki pokušal analize, odmah slina mržnja.

Pretpostavljam da fenomen vuče korijene još od križarskih ratova kada je Crkva bila veliki industrijalac mržnje, pa je onda tu svoju robu koristila i kao glavni motivator za svoje prizemne ciljeve.
(Ovo je Povijest, a kome ne paše neka se slobodno udavi u svojim kiselinama!)



Moj gornji post koji je redovniku, naravno, promakao:
Generalno, mržnja apologetima ne znači točno ono što bi se moglo pročitati u rječniku.

Mržnja je, u principu, prvi kontra argument kada ostali presuše. Čim se nema više što reći, hop - u pitanju je silna mržnja prema njemu, Njemu, Crkvi&crkvi, itd...

Na primjer, BogZnanić je tako tulio istu ovu mržnja-naricaljku kod obrane Dajla-otimačine.

Nadalje, mržnja se pojavljuje i iznošenjem činjenica. Na primjer, broj klerika pedofila je sam po sebi mržnja, i svako tko ga izgovori je nepopravljivi mrzitelj njih, Njega, itd...
Interesantno, bolesni pedofili koji su proizveli tu brojku nisu nizašta krivi, barem NEMA službenih crkvenih reperkusija, ali njihovo spominjanje je grijeh za pokoru lomačom.

Na primjer, tko uopće spomene oniks palaču, Srakićeve mramorne dvore, itd... mrzitelj je!
Nije se teško, dakle, kvalificirati za tu dičnu titulu, a redovnici i ini vjeronaukom traumatizirani nikako da shvate kako u dlaku iste misli ima i velika većina krotke pastve. Naime, aku su i sitnozubi, nisu imbecili.

S njima ja uživam razgovarati, a da bih uopće mogao imati ikakva uspjeha, treba mi primjer ovakva zombi-redovnika.


registracija
12/1/11

siziff, 14.02.12. 13:02

ISO@

Imaš dovoljno literarnog i intelekualnog naboja.
Dali razmišljaš o pisanju kakve knjigice na tu temu?
Bio bi prvi autor te tematike u HR


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 14.02.12. 13:23

Velika mi je životna ambicija knjiga o razmračivanju.
Kada bi mi Bog dao dovoljno novaca, sam bi je tiskao i sam bi je dijelio po školama, pogotovo po Crkvama...

Komentatorska ekipa Kustićeve kolumne se svojevremeno složila s tim projektom, ali, evo, nikako da ga započnemo...


registracija
1/3/11

Laudate, 14.02.12. 13:37

@ISO
olakšat ćeš svoju životnu ambiciju ako nabaviš primjerke časopisa "Bezbožnik" koji je u Rusiji izdavala Liga militantnih ateista.
Tamo sigurno ima puno inspiracije za tebe i tebi slične.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 14.02.12. 13:43

Prrrrrrfrrrfrfrfrrr ....


registracija
12/1/11

Patricija13, 14.02.12. 14:06

Šališ se? Ti bi poslao svoje djete na takove sate vjeronauka? Zamisli samo da se jednom od redovnika omakne komparacija kao što je napr. "Povijest je učiteljica života".
Što se tiče referenduma, predpostavljm da misliš na Zakon o strancima. U sekularnoj Švicarskoj niti jedna "Landeskirche" ne daje preporuke u svezi bilo kojeg referenduma. Šteta! Kod takvih, kao što je spomenuti, sam mišljenja da ne bi bilo na odmet. Ako hoćeš moj odgovor na sve moguće katoličke palače, postavi takvo pitanje, i pokušaj da sam ne odgovoriš na njega. Može?

Prvi puta nisam zadovoljna tvojim odgovorom. Možda je moje pitanje bilo prebanalno. Ono što me je zanimalo je kako ateisti gledaju na budućnost i koliko ona u tom promišljanju traje?


registracija
9/5/10

lolobrigita, 14.02.12. 14:11

Laudate,načeo te celibat.Samo dalje od djece,to je sve što tražimo.I prenesi kolegama.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 14.02.12. 14:54

Vidiš, vidiš, doista, zgodno: desi li se kleriku ikada takva neopreznost? A radi se o poslovici starih Latina koja se valjda u svakoj školi na Svijetu spominje.

Landeskirche službeno šuti, kao i BogZnanić, ali , naravno, svoj stav i te kako znaju naznačiti teledirigiranima.
Ne misliš valjda da bi takav referendum propao radi druge strane?

Huh, budućnost?
Nemam posebnih stavova u vezi događaja koji se još nisu desili.
Koliko budućnost traje?
Hm..?
Moram priznati da sam zatečen. Sasvim sigurno razmišljanje te vrste mi se nije desilo.
Ovaj trenutak ću ga pokrenuti, samo mi konkretnije naznači gdje da krenem.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 14.02.12. 14:54

Moje pitanje:
Svjesna si povijesti Crkve a ipak i dalje misliš da nisu u pitanju samo šarene laži male grupice hedonista?

Pitanje je namjerno sročeno vrlo nježno, i bez ikakve pred-argumentacije. Siguran sam da znaš što hoću reći...


registracija
1/3/11

Laudate, 14.02.12. 15:50

@lolobrigita
predlažem vam jedno studijsko putovanje u Rusiju. Sigurno ima još preživjelih ih Lige ateističkih militanata koji vam mogu dati instrukcije.

Što da izmišljate toplu vodu kad je sve već izmišljeno prije 70 godina.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 14.02.12. 16:49

Normalnom prosječnom čovjeku Civilizacije teško je i pretpostaviti svu širinu apologetske zatucanosti.

Nikada, ali baš nikada se apologet neće osvrnuti na stotine milijuna direktnih i indirektnih žrtava Njegove Crkve. O tome se ne govori, to se preskače, to se ignorira, to, zapravo, ne postoji.

Umjesto tih zvjezdanih trenutaka Njegova projekta na Zemlji, mentalni im refleks odmah nadomjesti to nepostojanje nečim drugim, po mogućnosti omiljenom kontra-temom: komunistima i njihovim zlodjelima.

Vjeronaučnim traumama se ta (dis)proporcija zacementira u mozgu, pa što god da se desi, bilo koji zamislivi pogrom ili civilizacijsko zastranjenje, uvijek je u rezervi komunistički kontra-primjer koji onda djeluje kao antibiotik.

Interesantno, time se ne poriče Zlo, čak ga se i ne relativizira, već ga se potpuno briše nekim drugim Zlom. Macola vjeronaučnih trauma razbila je svaki ljudski interes za crkveno zlo, dapače, samo spominjanje tako nečeg je mržnja, pa pretpostavljam da se možda razvija i kakva refleksna bol u tim intimnim sučeljavanjima sa stvarnošću. Otud, vjerojatno, i tako očit odmak od realnosti, i tako zapjenjeno jurišanje na komuniste.

Posljedice su otprilike ovakve: kada bi svaki svećenik svaki dan silovao po jedno dijete, to se nikako ne bi smjelo reći radi mržnje koja se tim eksplicitno izražava prema svakom vjerniku, a potpuno bi nestalo ako bi se odmah neutraliziralo kakvim Staljinovim ili Maovim zločinima.

Pretpostavljam, bilo bi logično, da bivše ministarstvo B16 (Inkvizicija za neupućene) poradi malo na standardiziranim čarobnim formulama, mantrama, ad hoc molitvama, kako li se to već kaže, koje bi svaki apologet odmah imao pri ruci, tako da se jadni, duhom siromašni budući građani Kraljevstva, ne moraju truditi do zadnjeg neurona u tim za crkveni duh tako nezdravim okolnostima.

Recimo: "U ime i po autoritetu Svetog Oca Pape, Njegova Namjesnika na Zemlji, i u kome prebiva Njegova punoća, hereza da je - pa onda par riječi o problemu koji treba iščeznuti iz realnosti - je apsurdna, filozofski pogrešna i netočna po vjeri. To se posebno vidi po - pa onda standardizirani menu komunističkih zločina, tako da ga je lako copy/paste u kurentni problem - te se time proglašava ništavnim".
Malo sam parafrazirao Bellarminea, ali, nije li to najveći od svih svetaca?
Riječi univerzalnog doktora valjda zato i postoje da bi ih se koristilo kao univerzalni obrazac, inače gdje bi bila ta univerzalnost?


registracija
1/3/11

Laudate, 14.02.12. 16:58

Jadan je čovjek koji se umjesto propagiranja vlastitih bori protiv tuđi ideala.

Još jadniji je kad mu ta borba postane žitovni cilj kao što je bila za 3.500.000 milijuna militantnih ateista iz Lige militantnih ateista.


registracija
17/6/05

torpedo, 14.02.12. 17:02

@Laudate

Npr. jos jedan primjer iz povijesti: Galileo Galilei je promatranjem mjeseca, venere te jupitera i njegovih satelita, teleskopom kojeg je sam napravio, zakljucio da se zemlja okrece oko sunca, a ne, kako se do tada smatralo u znanstvenim i crkveno-teoloskim krugovima, da je zemlja centar svijeta.
Crvkena teorija je podupirala geocentricnu teoriju zato sto se to poklapalo sa zapisima iz Biblije.

Rezultat: Nakon sto je godinama pokusavao uvjeriti RKC da promijene stav (bezuspjesno) i prihvate heliocentricnu teoriju, Sveta kongregacija (Inkvizicija) ga je osudila zbog hereze, do kraja zivota je zatvoren u kucni pritvor te su njegova djela zabranjena.

Samo zbog tog, sto se njegov zakljucak razlikovao od crkvenog ucenja... no na kraju je ipak: Eppur si muove


registracija
1/3/11

Laudate, 14.02.12. 17:05

@torpedo,
ti si sad ko Srbin sa kosovskom bitkom.Koga više zanima kosovska bitka i zablude od prije 500 godina.


registracija
1/3/11

Laudate, 14.02.12. 17:07

Ateizam nije sam po sebi neki princip, filozifja ili sustav vjerovanja i to je razlog zašto ateisti nemaju uvjerenja za koja se zalažu.
I... i onda umjesto da grade svoje..... izabiru razranje tuđih uvjerenje (religijskih)


registracija
1/3/11

Laudate, 14.02.12. 17:12

Ateizam je podloga na kojoj se razivila komunistička vlast Rusije i Kine.
Ako kažemo nije kriv ateizam nego konkretne vlasti koje su zloupotrijebile........itd
.... tada moramo priznati da vjera i vjerska organizacija odnosno vladajuća hijerarhijska struktura nekog konkretnog vremena nisu isto.
Tada se niti ne može izvući zaključak da je vjera razlog zločina i slično.

No naši ateisti koji se rado pozivaju na razum nisu u stanju ovo shvatiti.


registracija
17/6/05

torpedo, 14.02.12. 17:25

@Laudate

Kakve veze s vezom uopce imaju ti militantni ateisti sa kojima nas uporno pokusavas povezati (a s kojima nikakve veze nemam ni vremenski ni prostorno niti ideoloski, za razliku od tebe i pupcane veze sa Crkvom).
Ako ti je to jedini argument onda je jadan.

Problem je sto se RKC izdaje za posrednika sa Njime, i zahvaljujuci tome uziva nebrojne benificije (npr 245 mil. kn iz drzavnog proracuna).

Osobno smatram da bi trebao postojati Kirchensteuer (crkveni porez) kao u Njemackoj pa da samo vjernici izdvajaju iz place odredjeni iznos s kojim bi se pokrili troskovi i potrebe Crkve. Pa tko vjeruje nek i plati. A ne da citavo drustvo snosi financijski teret. No to je sad druga tema.

Trenutni problem sa Crkvom je sto su desetljecima sustavno zataskavali seksualno zlostavljanje djece.
Dakle, ne samo da je pedofilije bilo, nego su je visoki crkveni duznosnici zataskavali. To je ispod svakog moralnog i ljudskog nivoa.
I onda ti isti propovjedaju o sirenju ljubavi (i pikiraju na desetogodisnjake) ... ti slobodno vjeruj.
To je tvoje i pravo i izbor.


registracija
1/3/11

Laudate, 14.02.12. 17:29

@torpedo,
griješiš
tebe i ISO prvenstveno zanima kako naškoditi Crkvi
Kada bi vas zanimala zaštita djece problem biste sagledavali puno šire i izvan Crkve.

Tu se identični sa militantnim ateistima. Njihov cilje je bio uništenje religije.


registracija
17/6/05

torpedo, 14.02.12. 17:32

@Laudate
"ti si sad ko Srbin sa kosovskom bitkom.Koga više zanima kosovska bitka i zablude od prije 500 godina."

Takvih zabluda je bilo nebrojeno tijekom povijesti RKC. Zbog zabluda su cinjeni zlocini, muceni i spaljivani neduzni...

Postavlja se pitanje: kako vjerovati u ispravnost teoloskog ucenja te iste Organizacije kad je nebrojeno puta bila u zabludi i izvrsila brojna (ne)djela tijekom svoje egzistencije.

Zadnje nedjelo je zataskavanje seksualnog zlostavljana unutar svojih redova (a o kondomima i Africi necu zucnut niti rijec).


registracija
12/1/11

siziff, 14.02.12. 17:34

LAUDATIĆ@

Jesi li čuo za Katynsku šumu u Poljskoj.
21 857 ubijena Poljaka-cvijet poljske inteligencija. Nisu bili niti popovi niti su imali (direktnu) vezu sa Crkvom.

NE OPRAVDAVAM I GNJUŠAM SE, ali usporedi taj broj sa pogubljenim popovima i ostalim pripadnicima Crkve
Komuniszam je bio okrenut klasnoj borbi. Crkva je bila kolateralna žrtva
Konačno bi taj svoj toliko eksploatirani "argument" mogao gurnuti pod tepih


registracija
17/6/05

torpedo, 14.02.12. 17:36

Ako osoba XY zlostavlja djete, postoje organi gonjenja te sudstvo koje, ukoliko se utvrdi nedjelo, sankcionira pocinitelja.

Ako Pripovjedac zlostavlja djete, a njegovi nadredjeni iz Organizacije ga stite te se svim silama trude zataskati to nedjelo, bilo manipualcijama, ucjenama ili ispiranjem mozda - kako bi to onda okarakterizirao?


registracija
17/6/05

torpedo, 14.02.12. 17:42

@Laudate
"Tu se identični sa militantnim ateistima. Njihov cilje je bio uništenje religije."

Nemam ja sto tu unistavati. Ako se ovako nastavi sa otkrivanjem afera (a tko zna sto je jos sve ispod mantije) RKC bi se mogla urusit ko komunizam, sama od sebe...


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 14.02.12. 18:15

Otkuda tebi Siziffe uvjerenje da je ovaj maglator iole sposoban za ikakvu raspravu? Pa on odmah nakon ispostavljene dijagnoze pokazuje upravo dijagnosticirane simptome.

Izgleda da su zatucanot i vjeronaučna macola sasvim uništili sve što se dalo uništiti.

Za ostale:
Kardinal Bellarmine, Galileov i Brunov sudac, je blagoizvolio ovim rječima osuditi Galilea:
"U ime i po autoritetu Isusa Krista, čija punoća prebiva u Njegovu Namjesniku, Svetomu Ocu Papi, prijedlog da Zemlja nije središte univerzuma, i da se pokreće dnevnim kretanjem je apsurdan, filozofski pogrešan i netočan po vjeri."

U ime i po autoritetu Isusa Krista!
Još jednom:
U ime i po autoritetu Isusa Krista!

Kardinal Bellarmine je 1931. proglašen za sveca i univerzalnog doktora Crkve. Ta se zatucanost i arogancija najbolje vidi po njegovu epitafu:
"Moj je mač pokorio ohole duše"!
Da, da, mač i pokoravanje. Ništa od čovjekoljublja i silne broadcast-ljubavi.
(Pretpostavljam da na ovom mjestu apologet treba pod hitno čelom dodirnuti koljena i 50 puta brzo izgoviriti: Staljin, Staljin, Staljin....)

Još jednom:
1931. godine Crkva činom nad-sveca potvrđuje sve što se tada dešavalo, jer ne bi valjda svetac (i to još šef svetačkog Generalštaba) bio netko tko bi lažno uzeo u usta Boga svoga? Pa zaustavio Zemlju, pa zapalio Bruna, itd...?

Ili bi?

Ha, lijepe li dileme, baš bi htio čuti kakvog pametnijeg (a što ne bi trebalo biti teško) apologeta od ovog macoliziranog Laudate da to pojasni.

Međutim, to je nemoguća misija jednostavno iz razloga funkcioniranja maglarenja: nema suvislog objašnjenja, jer se ne mogu istodobno obje rupe zatvoriti istom maglom, a zaključak se, naravno, zna unaprijed. Ostavljeno je kreativnosti svakog od apologeta da se sam snađe i nađe kakvu prigodnu poštapalicu.
Zato je tih verzija koliko i apologeta.

Ključno pitanje za apologete danas: budući svakodnevno premošćujete taj jaz samo svojom dosjetljivošću (kako koji), vjerujete li vi uopće u Njega?

Ili se odnos Istine i Njega može po potrebi modelirati?


registracija
1/3/11

Laudate, 14.02.12. 19:23

Ipak se okreće ali u pravom smjeru, a ne kao nap ISO.

Prije godinu dana sociolog Rodney Stark sa Baylor University objavio je rezultate istraživanja o religiji u Kini iz 2007 g. i zaključio da je navođenje Kine kao sekularne zemlje sa malo ili bez religije glup (njegov izraz "silly")

Unatoč više desetljeća komunističkog zatiranja samo se 15% odraslih identificira sa ateizmom, a 85% održavaju neki oblik religijske prakse.

Kako kaže, unatoč službenoj ateističkoj politici čijoj indoktrinaciji su izloženi svi od dječjeg vrtića nadalje religija je pokazala svoju izdržljivost.


registracija
1/3/11

Laudate, 14.02.12. 19:28

Iako pripadanje nekoj religiji u Kini još uvijek može imati za posljedicu gubitka pa do zatvora ljudi ne odustaju od vjere.


registracija
1/3/11

Laudate, 14.02.12. 19:29

Ops..... gubitak posla pa i zatvor


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 14.02.12. 19:34

Izdržljivost religija se ne odnosi na njihovu kvalitetu, već na ljudske mane.

Inače, kako to da baš sve religije pokazuju istu izdržjlivost? Sve su Istina i Put?

Religija je atavizam, evolucijski još neprevladan feler.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 14.02.12. 19:42

Multidisciplinarni pristup problemu uključuje fiziologiju, psihologiju, biokemiju te nekoliko socioloških fenomena.

Sugestibilnost nije ni neobična niti je bolest, a može biti vrlo lako zloupotrebljena.
Velike akustične prostorije, svečana atmosfera, nametnuta posebnost, itd.. kod labilnih ljudi i djece napravi trajne promjene.

Opet, ne radi se o nepoznatim fenomenima, i nije ih nemoguće što improvizirati, što što zaliječiti.

Evo jedan primjer:
http://matrixworld-hr.com/2011/10/13/oksitocin-savrsena-stvar-da-vise-vjerujete-vladi-aparatima-vlasti-ljudima-koje-ne-poznajete-medijima/


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 14.02.12. 19:56

Post i komentar na Kustićevu propovijed od 26.2.2007., lijep primjer religijskog zastranjivanja koji, po prirodi stvari, može sve preživjeti, ali nije daleko vrijeme kada će se moći i liječiti, i to upravo radi tako izražena ekstremizma:

Zalutah prije nekoliko godina u malu crkvicu u Branimirovoj, nedaleko od Kolodvora.

Privukla me lijepa duhovna glazba koju sam čuo prolazeći po cesti.

Uđosmo unutra, moja žena i ja, i sjedosmo… i onda pravi šok: iz čista mira, što ga grlo nosi, muškarac srednjih godina u nekoj od vjerskih uniformi, unese se u lice nekom čovjeku i stade se derati k'o lud.

Vrištao je na sotonu , da ostavi čovjeka na miru, i zatim zazivao Gospodina Isusa.

I tako je to krenulo, red vrištanja, red ugodne glazbe, jedan tako očito uigran show business pristup, ofucane američke fore stand-up komičara prilagođene situaciji u pauzama urlanja, nekakve jako pametne situacije, prepričane te predočene tako da se može zaključiti silna duhovna snaga naratora, dok se , zapravo, radi o prizemnom poentiranju kod intelektualno vrlo nezahtjevne publike - međutim, svi su oko nas bili u očitom transu.

Tretirani pacijent je pogotovo bio u nekakvom trans-mentalnom poremećaju, sav ozaren, katarzično je uzvikivao kako se osjeća puno bolje…



Borat u Zagrebu | Protuavionac | 26.2.2007 16:09:49

..jesi siguran da to nije bilo snimanje nastavka legendarnog Boratovog putovanja po Jamerici? ;P
Heh, nažalost nas polunormalnih i razumnih ljudi, ovakvi frikovi kao što si dolje opisao nam vode državu. Uz svesrdni pristanak narodnih masa inficiranih virusom religije. :(


registracija
1/3/11

Laudate, 14.02.12. 20:16

Svi komunistički režimi, prošli i sadašnji su eksplicitno ateistički i antagonistički prema religiji.

A militantni ateisti su njihov pandan vjerskoj policiji u Saudijskoj Arabiji ili Iranu.


registracija
1/3/11

Laudate, 14.02.12. 20:17

Pisanje našeg ISO je lijep primjer zauzetosti jednog militantnog ateiste u borbi protiv religije.

Neka njega, drži nas budnim.


registracija
1/3/11

Laudate, 14.02.12. 20:19

No, naši balkanski ateisti imaju amneziju na spomen ateističke podloge komunizma.
Ali zato sa holivudskom vjerodostojnošću znaju detalje iz križarskih ratova i spaljivanja vještica.


registracija
1/3/11

Laudate, 14.02.12. 20:28

TEORIJA EVOLUCIJE po Charles Darwinu
Na početku smo bili ribe, OK?. Plivajući u vodi.
I jednog dana nekoliko ribica su dobile retardiranu bebu ribicu.
I ona je bila drugačija, i nastavila da živi.
Tako je retardirana ribica napravila još retardiranih beba.
I onda jednog dana, retardirana beba riba je ispuzala iz oceana sa njenim mutantnim rukama i onda se sparila sa vjevericom ili čime već i nastalo je retardirana žablja vjeverica. I onda su i oni imali retardiranu bebu koja je bila majmunska riba-žaba.
I onda ova majmunska riba-žaba se sparila sa majmunom i..taj majmun je imao mutiranu retardiranu bebu koja je proizvela još majmuna i…..tako si nastao ti!..... Vi ste retardirani potomci od pet majmuna koji su se sparili sa ribom-vjevericom.


registracija
12/1/11

siziff, 14.02.12. 21:12

HE HE...., ali zato domišljata i vjerodostojna priča o Adamovom rebru i zmiji koja govori nije retardirana.

Daj Laudatiću; uzmi hostiju za predjelo , pa po kavijaru i šampanjcu u produžetku. Neka te to malo zbroji i privede k razumu.


registracija
1/3/11

Laudate, 14.02.12. 21:32

@siziffe, siziffe,
uopće ne razumiješ znanost.
Da nije došlo do defekta po Darwinu bi još uvijek bile samo ribice ili amebe.
Defekt je Darwinova slamka spasa, s njom je sve objasnio.

Još uvijek mu nisam oprostio vulgaliziranje čovjekova porijekla.


registracija
1/3/11

Laudate, 14.02.12. 21:36

@siziffe,
ali mi smo ljudi 21 stoljeća i ne vulgariziramo kao onaj hohoštapler Darwin iz 19 stoljeća.
Samo sramoti znanost.


registracija
1/3/11

Laudate, 14.02.12. 21:48

Ova tema mi je već dosadila pa se više neću javljati.

Pozdrav svima.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 14.02.12. 21:51

Promjena teme, izmjena teza, lupanje i maglarenje - to je taj apologetski komunikološki arsenal.

Najčešće završi na pitanjima bitka i postanka - što kompleksnije, što neistraženije to bolje za plasman magle.

Mrak, naravno, nema nikakvih provjerljivih odgovora, tek bajke i floskule, sve nekakav jeftin dojam i mudrost za nedjeljne bakice.

Sve to vodi na logično pitanje: vjeruju li apologeti uopće u Njega?
Jer kada se malo uđe u taj njihov svijet, Potemkinova konstrukcija postaje do te mjere što bjelodana, što banalna, da mi doista izgleda nevjerojatno kako bi je tko mogao uzeti iole ozbiljno.

Na primjer, što li intimno misli apologet kada mora podviti rep, zbrisati sa bojnog polja pa maglariti nepovezane teme?
Svjestan je, dakle, da odgovora nema, ili da je nepovoljan po crkvenu/vjersku stvar, ali to ga ne priječi da i dalje tuli u isti rog.

Vjeruje li on i tada u Njega, ili tek profesionalno obavlja svoj posao?


registracija
15/8/09

vergilia, 15.02.12. 14:57

Apologet kad mora podviti rep i zbrisati sa bojnog polja, potraži neko drugo friško bojno polje gdje maglari i tuli u isti rog ispočetka - kretanje u krug bez kraja i konca..:))


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika