15.02.2012. / 14:54

Autor: Hina

Ustavni sud: Referendum o pristupanju Europskoj uniji bio je ustavan

Referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji (EU) bio je u cijelosti u skladu s Ustavom, ocijenili su danas jednoglasno ustavni suci te odbili prigovor da je za odluku trebala većina ukupnog broja birača, a ne većina birača koji su pristupili referendumu.

Referendum je ipak prošaoReferendum je ipak prošaoReferendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji (EU) bio je u cijelosti u skladu s Ustavom, ocijenili su danas jednoglasno ustavni suci te odbili prigovor da je za odluku trebala većina ukupnog broja birača, a ne većina birača koji su pristupili referendumu.

Suci su takvu odluku donijeli na prvoj ovogodišnjoj sjednici odlučujući o zahtjevu Udruge PROJEKT - Udruga za promicanje i razvoj obrazovanja, jednakosti, ekologije, kulture i tehnologije koja je tražila nadzor nad ustavnošću i zakonitošću državnog referenduma na kojemu je 22. siječnja ove godine 66,27 posto birača izašlih na referendum glasovalo za pridruživanje EU-u.

Udruga smatra da je postupak pridruživanja Hrvatske počeo 2003. i da je zato trebalo primijeniti tadašnju ustavnu odredbu da je za odluku potrebna većina ukupnog broja birača, a ne većina izašlih na referendumu, kao što se propisalo izmjenom Ustava 2010. Uz to su se pozvali na Ustavni zakon za provedbu Ustava kojim je naloženo usklađivanje Zakona o referendumu s promjenama Ustava u roku od šest mjeseci, što Hrvatski sabor nije učinio pa je u tom zakonu ostala stara odredba koja govori o potrebi većine ukupnog broja birača.

No, ustavni suci zaključili su da ta činjenica nije "ustavnopravno relevantna" jer se na provedeni referendum neposredno primijenio Ustav.

Gotovo istodobno s tom odlukom građanska inicijativa "Pokret za Hrvatsku - ne EU" ponovno je podnijela prigovor na održavanje referenduma. Čelnici inicijative novinarima su ispred suda ponovili svoje stajalište da je za odluku na referendumu trebala pristupiti većina svih birača. Rekli su da ne priznaju rezultate referenduma te da će, ako treba, ići i do Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Odlučujući o zahtjevu Udruge PROJEKT, ustavni suci nisu se samo zadržali na odluci o ustavnosti referenduma, nego su preispitali i praksu Sabora pri donošenju ustavnih zakona te jednoglasno zaključili da od 2000. nijedan donesen ustavni zakon u biti nije ustavni zakon i nema snagu Ustava.

Suci su ustvrdili kako naziv ustavni može nositi jedino zakon koji je donesen u postupku predviđenom za promjenu Ustava. Zato su Saboru poslali izvješće u kojemu upozoravaju na tu pogrešnu parlamentarnu praksu.

"Ustav treba shvatiti ozbiljno i neka se takve pogreške nikada ne ponove", izjavila je predsjednica suda Jasna Omejec podsjećajući da je Ustavni sud slično upozorenje Saboru podnio još 2000.

S deset glasova za i dva protiv (Mato Arlović i Ivan Matija) sud je utvrdio da Zakon o pučkom pravobranitelju ne može stupiti na snagu 1. srpnja ove godine, kao što je bilo propisano, jer nije donesen s dovoljnim brojem glasova. Utvrđeno je da je riječ o organskom zakonu za koji je trebala natpolovična većina, to jest 77 glasova. Za zakon je glasovalo 76 zastupnika.

Suci Arlović i Matija smatraju da je Ustavni sud ocjenjujući ustavnost tog zakona, koji je tek trebao stupiti na snagu, proširio svoje ovlasti te da je riječ o tzv. prethodnoj kontroli ustavnosti za koju nema uporišta u Ustavu i Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu.

Predsjednica suda Jasna Omejec ustvrdila je, pak, kako "nije riječ o proširenju nadležnosti" te da bi se o "prethodnoj kontroli moglo govoriti samo u slučaju da se ocjenjuje prijedlog ili nacrt zakona" koji nije donio parlament, što nije slučaj sa Zakonom o pučkom pravobranitelju.

Taj je zakon, inače, izazvao mnoge kritike nevladinih udruga jer se njime ukidaju pravobranitelji za djecu, ravnopravnost spolova i osoba s invaliditetom, a te poslove preuzima pučki pravobranitelj.

Ustavni suci danas su nakon tri i pol godine ponovno zasjedali u obnovljenoj zgradi na Trgu sv. Marka.

Predsjednica suda ustvrdila je kako napokon, nakon 50 godina, imaju primjerenu dvoranu za sjednice. Dodala je kako razmatraju da do kraja godine sud otvore javnosti, to jest da se školarcima, studentima i građanima dopusti posjet.

Vezane vijesti

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Četiri hrvatske sindikalne središnjice uputile su otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora i saborskim zastupnicima s zahtjevom za raspisivanjem… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 15.02.12. 16:21

S kojim smo ustavnim inženjeringom uspjeli ući u EU s tim istim ne možemo srušiti jednog običnog gradonačelnika.

Znači, gradonačelnik je zaštićeniji od samovolje manjine od cijele države! Nije sve što je po zakonu i ustavu i ispravno!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika