Objavljeno u Nacionalu br. 849, 2012-02-21

Autor: Sandra Bartolović

Predsjednik u Izraelu

Ivo Josipović izgubljen u bespućima povijesne zbiljnosti

Ivo JosipovićIvo JosipovićPredsjednik Josipović prošlog je tjedna u Izraelu dočekan na najvišoj državnoj razini. Jednako toplog i srdačnog dočeka nije bilo u medijima. Posvećen mu je komentar u vodećem dnevniku Ha'aretz pod naslovom "Hitlerovi mali brkovi". Josipovića su u Izraelu sustigli lutanje u političkim stavovima i nedosljednost u vrijednostima koje zastupa. Kolumnist Primor piše da je Josipović "položio vijenac na Bleiburgu u ime nacionalnog pomirenja. Prije toga posjetio je Jasenovac. Posjet nakon posjeta. Savršena ravnoteža. Osudio je zločine fašizma i komunizma. Želio je povući crtu da bi se izgradila budućnost. Balansiranje između agresora i žrtava neće dovesti do pravog pomirenja. Balansiranje je zločin protiv povijesti koji neće oprostiti omalovažavanje i iskrivljenje značenja Holokausta".

Dan poslije neugodnog komentara čula se predsjednikova isprika u Knessetu. Nakon što se pohvalio da je sin Titova partizana, istaknuo je: "Trebamo se zagledati u svoje srce i pomiriti s najtamnijom mrljom u svojoj povijesti. Trebamo znati: zmija je sad oslabljena, ali je još uvijek tu, duboko u našim srcima. Uvijek se trebamo sjećati i živjeti zajedno sa žrtvama u sjećanju. To je naša odgovornost. Jer naša djeca trebaju znati što je dobro, a što zlo. To je mjesto gdje počinje istinska pravda. I evo me ovdje, pred parlamentom židovske države, i još važnije, pred djecom Hrvatske, i ja se, nedvosmisleno, ispričavam i molim za oprost one koji su preživjeli Holokaust, vas i sve žrtve".

Međutim, istoj toj djeci Josipović je mjesec dana ranije objasnio kako su mise za Pavelića "privatni čin od kojega se državni vrh ne treba ograđivati, jer odaziv na mise nije bio velik i ne treba tome davati veliki značaj". Uz dojam da Josipović vjeruje da povijest počinje s njim, jer se Mesić u Knessetu potpuno jasno ispričao u ime RH još 31. listopada 2001., pa je država tu obavezu odradila, čini se i da se ispričavao manje zbog države, a više zbog vlastitih političkih vrludanja. Priliku da na tome poentira i podbode nije propustio Mesić koji je u petak govorio u Mrkoplju kao počasni predsjednika SABA RH na memorijalu "26 smrznutih partizana".

Mesić je upozorio kako je demokratska javnost u Hrvatskoj svedena na šutljivu većinu, ali da ne zna "šuti li iz straha, iz oportunizma ili je razočarana političkom scenom koja na provale neoustaštva odgovara kako se na to ne treba osvrtati jer je to bilo davno, ili, pak, da je to privatna stvar".

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
10/1/12

imogen, 21.02.12. 00:29

just like sanader. za van se hvali titom i partizanima, a doma relativizira ustaštvo i ndh. nakon josipovićeve bljuvotine u knessetu, kao unuka hrvatskog partizana, sramim se što sam hrvatica. sramim se i što je takav bedak na čelu države. ne mogu se načuditi koliko je taj smiješni lik uporan u svom neznanju i nerazumijevanju politike. jasno je da, ako nisi rođen s instinktom za politiku, nikad ga nećeš ni izgraditi, ali da je takav amater dospio na čelo države...pa to je strašno.


registracija
26/1/08

Rampa, 21.02.12. 08:41

Ništa novo kod lignje Predsjednika!

On ima mišljenje, iako možda nema, ali vjerovatno ima, samo što eventualno nema, dok što više bi mogao imati, ako ne bi možda imao itd......

Lignja prvoklasna!


registracija
26/11/09

CH2710, 27.02.12. 18:50

"imogen" i "Rampa",

zar bi vam možda više odgovarao bolesno lažljivi Hebrang, Kosorica, ili Bandić...?

Nije da zagovaram Josipovića, ali se mora priznati (bio on ovakav ili onakav po pitanju raznih radnji)... da je svakako najbolji mogući izbor... ukoliko je u RH uopće moći naći nekog da je iskren, pošten i sposoban... a ne podoban i lopina.


registracija
26/1/08

Rampa, 27.02.12. 19:51

@Sve iz HDZ mi se gadi!

Ali mi se gadi i Josipović!

Gade mi se njegovi dogovori i stalni susreti sa četnikom Dodikom i prevrtljivcem Tadićem!

Gadi mi se njegovo sviranje klavira u skupštini "rs" u B.Luci!

Gade mi se njegove isprike četnicima i obilaženje srpskih grobova po Bosni!

Gadi mi se Josipovićeva muljatorska povezanost sa ZAMP-om!

Gadi mi se njegovo zalaganje za ACTA!

Gadi mi se što on nema ni o čemu svoje mišljenje!

Gadi mi se još dosta toga, ali me mrzi pisati!

Zato bi bilo dobro da ako ne podnosim Josipovića da mi ne uvaljuješ odmah malo gore tipove od njega poput Hebranga itd....!

I da, Josipović nije nikakav izbor, to posljednjih mjeseci sve više izlazi na vidjelo i uskoro će se po aferama i izjednačiti sa HDZ kriminalcima!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika