25.02.2012. / 18:27

Autor: Hina

Mljekari na cestama

'Žao nam je zbog blokada, ali sporazum je sramotan'

Članovi Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) izvijestili su danas da u 18 sati počinju s blokadom prometnica koja će trajati bez prekida do početka razgovora s odgovornim institucijama o problemu proizvodnje i otkupa mlijeka.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELLFoto: Goran Stanzl/PIXSELLČlanovi Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) izvijestili su danas da u 18 sati počinju s blokadom prometnica koja će trajati bez prekida do početka razgovora s odgovornim institucijama o problemu proizvodnje i otkupa mlijeka.

Nakon popodnevnog sastanka, predstavnik Saveza Branko Zorić rekao je novinarima da će blokade biti na svim prosvjednim punktovima osim na Slavonskoj aveniji u Zagrebu. Predstavnici Saveza uputili su ispriku hrvatskim građanima zbog problema koji će za vrijeme blokade nastati u prometu.

Zorić je rekao da smatra kako se u rješavanje toga problema trebaju uključiti i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i premijer Zoran Milanović.

Napominje da je revolt Saveza, koji predstavlja više od 80 posto proizvođača, koji proizvode više od 450 milijuna litara mlijeka, izazvao sramotan sporazum koji su 23. veljače potpisali mljekari koji nisu članovi Savjeta za mlijeko.

Čelnici Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka mole građane za razumijevanje jer, ističu, cijena mlijeka koja im se nudi znači gašenje dvije trećine farmi na kojima se proizvodi hrvatsko mlijeko.

Što se tiče najave članova Saveza da će u ponedjeljak prestati isporučivati mlijeko, Zorić je rekao kako to "tehnički dogovaraju".

U organizaciji HSUPM-a proizvođači mlijeka prosvjeduju već dvanaesti dan, nezadovoljni otkupnom cijenom koju je krajem siječnja od 2,30 kuna po kilogramu mlijeka svojim kooperantima najavio Dukat. Traže poštovanje promemorije o otkupnoj cijeni mlijeka iz 2009. godine, prema kojoj su imali cijenu od 2,71 kunu po kilogramu, a dobivali su i 42 lipe intervencije države, bez koje sada ostaju.

Dio udruga potpisao je u petak navečer sporazum o utvrđivanju modela izračuna otkupne cijene mlijeka koji obuhvaća prosjek pet zemalja EU-a (Njemačka, Francuska, Mađarska, Slovenija i Rumunjska), vrijedit će tri mjeseca i u tom je razdoblju predviđena cijena od 2,43 kune.

Vezane vijesti

Otpor kao životni stil

Otpor kao životni stil

Eckhard Tietke više ne može odgledati niti jedan krimić: "Ovdje smo toliko često konfrontirani s policijom, plavim žmigavcima i zvukom sirene, da ja… Više

Komentari

registracija
5/1/07

james, 25.02.12. 21:38

Ak vam je žao, maknite se sa cesta


registracija
15/11/06

rimaz, 25.02.12. 22:37

Ja želim hrvatsku slobodu. Meni ne treba hrvatsko mlijeko koje hrvatski mljekari dobijaju muzeći hrvatsku državu, odnosno mene. Izišli su i blokirali ceste sa traktorima koji vrijede koliko netko ne zaradi za cijeli radni vijek. Poticaji pet milijuna kuna, tri milijuna kuna, petsto tisuća, ...I još pod vođstvom osuđivanih kriminalaca ! Pa dokle ? Ukoliko državni organi neće nama "običnim" radnicima koji nemamo poticaje osigurati neometan rad i mir, neka nas puste da to mi riješimo. Ima nas dosta, i previše koji smo ogorčeni na one koji traže kruha nad pogačom.


registracija
10/2/12

Hazu, 25.02.12. 22:59

A tko ga je postavio za vođu tog otmičara i isisivača naših novaca iz proračuna???
Mi doista neznamo sa našom Hrvatskom državom od silne pljačke gospodariti,opet će nam iako je 23000 Hrvata poubijano po raznim Ovčarama izgleda biti suđena ZAJEDNICA,zasad se smieši EU,a iza nje Bugarska,Srbija opet itako u nedogled,nije ovo vizionarstvo što bi bilo kad bi bilo,nego tako će biti


registracija
25/11/11

jzadra17, 26.02.12. 00:12

Kriminalcima treba ukinut poticaje i izvršit reviziju gdje su potrošeni novci od poticaja koje su besramno primali.


registracija
27/11/11

Culex, 26.02.12. 07:51

Za sve ovo je kriva HDZ ološ! Njihovo velikoizdajničko ino zaduživanje zemlje s ciljem umiljvanja ratarima,stoćarima,javnom i državnom sektoru i to sve ZBOG IZBORA a ne razvoja poljoprivrede! Ovi ljudi na ulici ne svačaju da i dalje žive od HDZ nekontroliranih poticaja ne samo na mlijeko već i na zemlju,naftu,porez!Nema više jer nema odakle!Vanjskih zaduživanja nema i imamo ono što realno stvorimo! HDZ ološ je kapom i šakom djelio novac da umili pred izbore seljacima.Nije njima bila važna hrvatska pojoprivreda nego NOVI mANDAT da mogu još 4 godine varati i krasti Hrvate.Eto nema se više gdje krasti.Spustite se na zemlju,odite doma..iako znamo da ste spremni na sve jer gubite NE zarađeno! Kako se toga odreći!




































.



























dosa











d a


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 26.02.12. 10:01

Svaki komentar je suvišan, ali nam na oči izlaze nove informacije i dobiva se dojam da je prosvjedovala mljekarska mafija. Neophodna je prava kontrola ili inspekcija da se vidi gdje i zašto se troše poticaji s napomenom da u toj kontroli sudjeluje i porezna uprava i sigurno bi se vrlo brzo došlo do rezultata. Da sam netko tko može odlučiti, ali nažalost nisam ništa drugo do običan smrtnik, gospodo mljekari ja vam ne bih dao ni lipu poticaja ili za mlijeko dok se ne bi svi poticaji do sada preko porezne uprave dobro prekontrolirali. A onda ako vam ne paše mlijeko izvozite po cijeni kojoj hoćete i ponašajte se u skladu tržišta. Ako vam ne paše prestanite se baviti tim poslom, krenite na burzu pa da vidite koliki će vam onda biti poticaj.Mafija!


registracija
3/12/10

Yoda, 26.02.12. 10:26

Potpisujem sve ovdje napisano, ali i moram samo jednu rečenicu dodati:
- Što bi rekli proizvođači mlijeka da ja svoj automobil parkiram na ulaz u njihovu njivu i kažem da prosvjedujem zbog tamo nečega...?

Stoka mafijaška blokira nam cestu iako smo uredno platili sva davanja na registraciji.
Sve te blokade su bespravne, kršenje zakona, pa me interesira zašto policija ne postupi po zakonu i oslobodi ceste?
Još nešto: da se mene pita i da imam vlast ujkinuo bih sve udruge u ovoj državi jer nam dodatno piju krv...


registracija
26/1/08

Rampa, 26.02.12. 11:41

Od dansa kupujem samo strana mlijeka!

Ne želim kupovinom domaćeg mlijeka poticati državu na isplatu milijunskih iznosa "siromašnim" seljacima, a seljake poticati da mi ne daju voziti skupo plaćenim cestama!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika