26.02.2012. / 14:17

Autor: Hina

Mljekari na cestama trinaesti dan

Prosvjed proizvođača mlijeka, ušao je u 13. dan, a nezadovoljni hrvatski mljekari ističu kako neće prestati s blokadom prometnica do početka razgovora s odgovornim institucijama o problemu proizvodnje i otkupa mlijeka.

Mljekari su na cestama 13. danMljekari su na cestama 13. danProsvjed proizvođača mlijeka, ušao je u 13. dan, a nezadovoljni hrvatski mljekari ističu kako neće prestati s blokadom prometnica do početka razgovora s odgovornim institucijama o problemu proizvodnje i otkupa mlijeka.

Članovi Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) sinoć su izvijestili kako u 18 sati počinju s blokadom prometnica koja će trajati bez prekida do početka razgovora s odgovornim institucijama. Smatraju da se u rješavanje problema trebaju uključiti i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i premijer Zoran Milanović.

Naglašavaju kako je revolt Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka, koji predstavlja više od 80 posto proizvođača koji proizvode više od 450 milijuna litara mlijeka, izazvao sramotan sporazum što su ga 23. veljače potpisali mljekari koji nisu članovi Savjeta za mlijeko.

Dodaju da ponuđena cijena otkupa mlijeka znači gašenje dvije trećine farmi koje proizvode hrvatsko mlijeko.

Blokade su na svim prosvjednim punktovima osim na Slavonskoj aveniji u Zagrebu, a predstavnici Saveza uputili su ispriku hrvatskim građanima zbog problema koji će za vrijeme blokade nastati u prometu.

Proizvođači mlijeka prosvjeduju već trinaesti dan, nezadovoljni otkupnom cijenom od 2,30 kuna koju je krajem siječnja svojim kooperantima najavio Dukat.

Traže poštovanje promemorije o otkupnoj cijeni mlijeka iz 2009., prema kojoj su imali cijenu od 2,71 kunu po kilogramu, a dobivali su i 42 lipe intervencije države, bez koje sada ostaju.

Dio udruga potpisao je u petak navečer sporazum o utvrđivanju modela izračuna otkupne cijene mlijeka koji obuhvaća prosjek pet zemalja EU-a (Njemačka, Francuska, Mađarska, Slovenija i Rumunjska), vrijedit će tri mjeseca i u tom je razdoblju predviđena cijena od 2,43 kune.

Hrvatski auto-klub jutros je izvijestio da je zbog prosvjeda prekinut promet: Čavićevom ulicom u Zagrebu, na D2 na Podravskoj magistrali u mjestima Kladare i Kloštar Podravski (relacija Đurđevac-Virovitica), D3 na obilaznici Čakovca kod rotora prema Nedelišću i skretanja prema Ivanovcu, D5 u Grubišnom Polju i Daruvaru, D28 u Sv.Ivanu Žabnom, Rovišću, Severinu i Velikom Grđevcu (relacija Vrbovec-Bjelovar-Veliki Zdenci), D41 u Bojnikovcu (relacija Vrbovec-Križevci), D43 u Velikim Sredicama u Bjelovaru, D51 u Ferovcu, te kod Nove Gradiške i skretanja prema Rešetarima (križanje D51-D313), D49 Slavonski Brod-Nova Gradiška, zbog čega je zatvoren čvor Lužani na autocesti A3 Bregana-Lipovac. Promet je preusmjeren na čvorove Nova Gradiška ili Slavonski Brod zapad i ŽC u mjestu Berek.

Zbog prosvjeda naizmjence se vozi državnim cestama: D1 kod skretanja za Veliko Trgovišće, D2 u mjestima Virje i Poljanec, D7 na čepinskoj i đakovačkoj obilaznici te kod Velike Kopanice i D45 u Garešnici.

Vezane vijesti

Otpor kao životni stil

Otpor kao životni stil

Eckhard Tietke više ne može odgledati niti jedan krimić: "Ovdje smo toliko često konfrontirani s policijom, plavim žmigavcima i zvukom sirene, da ja… Više

Komentari

registracija
5/1/07

james, 26.02.12. 16:01

Dajte više idite kućama


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika