27.02.2012. / 10:23

Autor: Hina

Nastavak mljekarske blokade

'Država pogoduje Lactalisu'

Pavičević je optužio Ministarstvo da pogoduje Lactalisu, dodavši kako Lactalis "jedva čeka nestašicu mlijeka" kako bi dobili mogućnost uvoza mlijeka iz Francuske. Kazao je i kako je Laktalisu interes da dobije tržište

Arhiva: Photo:Daniel Kasap/PIXSELL Arhiva: Photo:Daniel Kasap/PIXSELL Ministar Tihomir Jakovina izjavio je jutros u emisiji "Mreži prvog" Hrvatskog radija kako proizvođači mlijeka, koji prosvjeduju već 14. dan nezadovoljni smanjenjem otkupne cijene sirovog mlijeka, trebaju pregovarati s predstavnicima mlječne prerađivačke industrije.

Hrvatski savez udruga proizvođača milijeka(HSUPM) traži pak nastavak pregovora s mjerodavnim državnim institucijama i poručuje kako je otkupna cijena od 2,71 lipu nužna za opstanak hrvatskih mljekara, i od nje ne odustaju. Glavni pregovarač u ime Stožera za obranu mljekarstva Darko Pavičević jutros je rekao kako blokada prometnica ostaje još danas.

Ministar poljoprivrede Jakovina, sudjelujući u emisiji, istaknuo je kako poticajna naknada po litri lijeka od 50 lipa ostaje, dok interventna mjera od dodatnih 42 lipe, koja je vrijedila do 10 mjeseca 2011., država više ne može isplaćivati i to nije predviđeno proračunom za ovu godinu.

Ministarstvo se obvezalo da će sve obveze koje su nastale po poticajima iz 2011. biti isplaćeno 2012. godine, kazao je ministar poljoprivrede Jakovina.

Dodao je da je zajedno s ministrom financija Slavom Linićem tražio sve mogućnosti da dio tih sredstava bude što prije isplaćen do kraja trećeg kvartala, kako bi poljoprivrednici što kvalitetnije pripremili proljetnu sjetvu. Znači nećemo čekati zakonski rok do šestog mjeseca nego ćemo dio sredstava pokušati isplatiti što prije, dodao je.

"Ništa ne možete postići ucjenama"

Svi ostali zahtjevi koji su opravdani, i ne rješavaju se ultimativno na cesti ucjenama i pritiscima, zahtjevaju korjenite promjene u sustavu poljoprivrede, naglasio je ministar Jakovina. Dodao je kako se treba urediti niz stvari - od novog zakona o poljoprivrednom zemljištu, zakona o legalizaciji poljoprivrednih objekata, promjena zakona o potporama i boljoj kontroli potpora do mogućnosti reprogramiranju dugova kod banaka.

Sudjelujući u emisiji Hrvatskog radija, glavni pregovarač u ime Stožera za obranu mljekarstva Darko Pavičević, ponovno je naglasio kako su 'inputi' za proizvodnju mlijeka veliki te da je za proizvođaće mljeka, koji su u nekoliko mjeseci ostali bez 92 lipe u svom proračunu, "teško održiva proizvodnja mlijeka na velikom broju domaćinstava". Dodao je kako je to "alarmiralo na uzbunu" i ako od 1. ožujka bude niža otkupna cijene mlijeka, veliki broj mljekara više neće moći opstati.

Na upit o mogućim nestašicama mlijeka u Hrvatskoj Pavičević je rekao kako se to neće dogoditi jer će se mlijeko i dalje uvoziti, te da je "pitanje kakve je ono kvalitete".

Pavičević je optužio Ministarstvo da pogoduje Lactalisu, dodavši kako Lactalis "jedva čeka nestašicu mlijeka" kako bi dobili mogućnost uvoza mlijeka iz Francuske. Kazao je i kako je Laktalisu interes da dobije tržište.

Blokada još danas

Glavni pregovarač u ime Stožera za obranu mljekarstva ponovio je da su problemi hrvatskih mljekara vrlo veliki te kako je ovo njihov pokušaj da održe proizvodnju jer je veliki broj mljekara već 4 do 5 godina u procesima ulaganja u proizvodnju mlijeka.

Vezano za prosvjede Pavičević je kazao kako blokada prometnica ostaje još danas, dodavši da dio proizvođača mljeka danas dolazi u Zagreb. Koje će akcije biti nakon toga vidjet će se kada dođu, rekao je Pavičević .

Vezane vijesti

Državni poticaj je naše povijesno pravo

Državni poticaj je naše povijesno pravo

"Prerađivačka industrija uvozi mlijeko iz zemalja u okruženju koje ne kontroliraju njegovu kvalitetu te iz EU-a. Ono često ne prolazi laboratorijsku… Više

Komentari

registracija
29/4/09

florenz, 27.02.12. 13:49

To se zove kapitalizam. A Hrvatska je osim energetike počela i rasprodaju prehrambene industrije stranom kapitalu a točno znaju da se tu radi samo o zaradi na grbači Hrvatske, jere stranac ko0d nas želi ostvaritzi samo profit i osvajati tržište bez imalo poštovanja hrvatskih interesa i njenih građana.


registracija
14/11/07

laufer, 27.02.12. 14:57

A u Dukatu vjerojatno rade sve sami Francuzi.
Pa ko ih šljivi.


registracija
27/11/11

Culex, 27.02.12. 16:28

Pomalo našim stoćarima dolazi iz dupeta u glavu.Stalno ih opozoravamo da je početnu i največu štetu hrvatskom stočarstvu učinila HDZ vlast velikoizdajničkim ino zaduživanjem države Hrvatske .To je HDZ radio da podmiti neke slojeve društva i da stvori svoju biračku bazu.Nije HDZ-u bilo do dugoročnog boljitka hrvatskog agrara,već da dobe novi mandat pa da nastave po starom.HDZ je ,preko simulirane prodaje Dukata domaćem vlasniku u stvari skrenuo pažnju hrvatskih stoćara s bitnog! A to je izručenje hrvatskog tržišta mlijeka preko prodaje Lactalisu drugoj državi.Sasvim slućajno to je Francuska.Dakle,globalno,strancu,koji ima najjače domicilno stoćarstvo na svijetu,niji interes pomagati razvoj konkurentnog proizvđača(u ovom sl.hrvatskog stoćara),jer on ima svoje mlijeko.Tržište je dobio "pride" .Nova hrvatska Vlada je ovdje nevina.Sve što čini je jedino moguće.Kad bi mogla,odmah bi MORALA NACIONALIZIRATI mlječnu industriju.Jedino onda bi hrvatski stočar imao perspektivu! Kako dalje? Stvoriti HRVATSKI HOLDING MLJEKARSTVA! Privremeno napraviti predugovore sa drugim,domaćim ,kupcem.Nova Vlada mora u ,takvim okolnostima,biti pravno involirana a ne samo deklarativno .Nije svugdje država loš poduzetnik.To su bile HDZ floskule.Svi znamu zbog kojih i čijih interesa.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika