28.02.2012. / 16:31

Autor: Hina

Bulajić: Redatelj humanist 20. stoljeća

Bulajić je rekao da je to prvi put da Međunarodna liga humanista, osnovana 1976. u Philadelphiji, dodjeljuje nagrade filmskim redateljima koji su kroz svoje filmove upozoravali na političke i ratne sukobe u svojim zemljama

Veljko Bulajić; Photo: Anto Magzan/PIXSELLVeljko Bulajić; Photo: Anto Magzan/PIXSELLMeđunarodna liga humanista nagradila je Veljka Bulajića Zlatnom poveljom "Redatelj humanist 20. stoljeća" koju je, doznaje se danas od tog hrvatskog filmskog redatelja, zajedno s Andrzejom Wajdom i Costom Gavrasom, dobio za mirovni angažman u vrijeme rata na ovim prostorima, iskazan prilikom napada i blokade Dubrovnika, kao i u vrijeme opsade Sarajeva.

U svim svojim filmovima od "Vlaka bez voznog reda" do "Libertasa" trudio sam se biti objektivan tumač povijesnih i suvremenih događanja, a istovremeno i blizak gledatelju", istaknuo je Bulajić. To je također priznanje mojim suradnicima, ali i sredini u kojoj su ti filmovi mogli nastati, dodao je.

Bulajić je rekao da je to prvi put da Međunarodna liga humanista, osnovana 1976. u Philadelphiji, dodjeljuje nagrade filmskim redateljima koji su kroz svoje filmove upozoravali na političke i ratne sukobe u svojim zemljama. Osim za cjelokupni rad, hrvatski, poljski i grčki redatelj nagrađeni su upravo za zalaganje u vrijeme rata u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini.

Odluka o dobitnicima Povelje donesena je, pod predsjedanjem dr. Elisabeth Rehn, prije mjesec dana, no Bulajić još ne zna kojom će mu prigodom i kada biti uručena.

Slične povelje dosad su dobili mnogi znanstvenici, liječnici, poduzetnici, osobe iz političkog i javnog života. Međunarodna liga humanista okuplja istaknute znanstvenike, kulturne i javne djelatnike, vjerske dostojanstvenike i druge mirotvorce iz cijeloga svijeta koji svojim radom i djelovanjem promiču mir i demokraciju, a među njima je i deset nobelovaca.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
10/2/12

Hazu, 28.02.12. 16:48

Strava!!!!!!!!!!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika