29.02.2012. / 16:30

Autor: Hina

Ne očekujemo nova poskupljenja naftnih derivata

"Želim čuti te najave, nisam ih čuo, a odgovor je da su marže vezano uz one koji se bave trgovinom derivata ipak tolike da ne bi trebale značiti povećanje cijena zbog PDV-a", rekao je Linić

Slavko LinićSlavko LinićMinistar financija Slavko Linić izjavio je danas da su marže na naftne derivate tolike da ne očekuje novo poskupljenje derivata zbog povećanja PDV-a, a prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić izjavio je da je prostor za intervenciju države u cijeni derivata minimalan.

Uoči sjednice Vlade Linić je novinarima, upitan o mogućem poskupljenju derivata već sutra zbog povećanja PDV-a na 25 posto, a zatim i u idući utorak u redovnom usklađivanju sukladno pravilniku o utvrđivanju cijena naftnih derivata, kazao da nije čuo najave da bi moglo doći do toga.

"Želim čuti te najave, nisam ih čuo, a odgovor je da su marže vezano uz one koji se bave trgovinom derivata ipak tolike da ne bi trebale značiti povećanje cijena zbog PDV-a", rekao je Linić.

Dodao je kako treba pričekati hoće li trgovci derivatima ići na promjene cijene ili će ipak naći prostora u svojim maržama. "Pustimo da vidimo što će pokazati sutrašnji dan", kazao je Linić.

Čačić kaže kako će nakon što se Ina javi s cijenama, a u skladu s procedurama, dati svoje stavove.

"Prostor za intervenciju države u tim cijenama je minimalan, od par desetaka lipa. Država može intervenirati u onom segmentu koliko je njezin utjecaj i kad to odlučiti onda ćemo vas obavijestiti", rekao je Čačić.

Linić smatra da zbog PDV-a ne bi trebala poskupiti voda, jer je PDV za isporuku vode i odvodnju smanjen na 10 posto.

PDV na isporuku vode i odvodnju je smanjen, a dolazi prijedlog za povećanje cijene komunalnih usluga. To je primjer da PDV s tim nema veze, rekao je Linić dodajući da svatko, pa tako i lokalna samouprava, snosi odgovornost za svoju politiku, preuzeti odgovornost za cijene, upravljanje i racionalnosti.

Upitan brine li ga pad BDP-a od 0,2 posto u posljednjem lanjskom tromjesečju, Linić je kazao kako je to nešto što je vlada i prognozirala jer je prisutan pad potrošnje.

"Zato je Vladin program da se okrenemo investicijama i jedno su one te koje nas mogu povući k rastu. I dok god ne budemo imali projekte, a očito je da ih iduća dva mjeseca nećemo imati, mi ćemo imati minus", rekao je Linić.

Ponovio je kako samo investicije znače nova radna mjesta i mogući gospodarski rast. "Zato smo uvjereni da će druga polovica (godine) značiti nešto drugo", rekao je Linić.

Ministar gospodarstva Čačić novinarima je kazao kako "Dalmacijavino" definitivno ide u stečaj, ali nastavlja s radom. "Kod stečaja su sve varijante otvorene, postoji nekoliko zainteresiranih investitora. A jedno je sigurno, da Dalmacijavino nastavlja s radom. To je sasvim sigurno", kazao je Čačić odgovarajući na novinarska pitanja.

Vezane vijesti

Petrol predstavio novu generaciju goriva

Petrol predstavio novu generaciju goriva

Grupa Petrol predstavila je novu generaciju visokokvalitetnih pogonskih goriva Q Max, od sada dostupnih na svim benzinskim postajama Grupe u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika