02.03.2012. / 15:36

Autor: Hina , Nacional.hr

Premijer u Bruxellesu

Milanovićevi prioriteti

Upitan za komentar nekih istraživanja javnog mišljenja prema kojima više od polovica hrvatskih građana sumnja da će potezi vlade izvući zemlju iz krize, Milanović je rekao: "Mi vjerujemo da hoće"

Photo: Patrik Macek/PIXSELLPhoto: Patrik Macek/PIXSELLHrvatska će se u velikom sustavu kakav je Europska unija morati specijalizirati, odrediti prioritete i na njih se usredotočiti kako bi izvukla najveće moguće koristi iz članstva, izjavio je u petak u Bruxellesu hrvatski premijer Zoran Milanović nakon završetka summita EU-a.

"Hrvatska će se u Europskoj uniji kao svaka mala država morati specijalizirati, moramo odrediti što nam je važno i imati prioritete kako se ne bi rasipali i trošili energiju i novac na stvari koje su nam manje bitne", rekao je Milanović, koji je na summitu čelnika EU-a sudjelovao kao aktivni promatrač.

Pitanje svih pitanja

Istaknuo je da je "pitanje svih pitanja" na što usmjeriti pozornost kod povlačenja sredstava iz europskih fondova i u što i kako ulagati.

"Posao ćemo raditi dobro i on će davati rezultate samo ako jasno odredimo prioritete, ako budemo efikasni i fokusirani, ako se ne raspršimo na previše stvari jer nemamo ni novaca ni ljudi, nema nas 50 milijuna. Trebamo vidjeti što su nam prioriteti u smislu povlačenja sredstava i ulaganja u prave stvari i na to se usredotočiti. Europskim novcem trebamo financirati nešto što će biti zamašnjak, multiplikator u razvoju Hrvatske, recimo željeznice, i onda malo više novca povući s te strane, a ne se raspršiti", rekao je hrvatski premijer.

Fiskalni pakt

Na pitanje hoće li Hrvatska kada uđe u EU 1. srpnja 2013. pristupiti fiskalnom paktu, koji je u petak potpisan na summitu, Milanović je rekao da to treba dobro proučiti i da se za sada ne može na to obvezivati.

"Mogu reći da razgovaramo i analiziramo sve te stvari i onda ćemo vidjeti. Ne mogu zemlju obvezivati na neke stvari prije nego ih detaljno proučimo, to je minimum odgovornosti. Većina stvari ide u tom pravcu, ali konačni 'da' ne mogu sada reći", odgovorio je Milanović.

Čelnici 25 zemalja članica Europske unije potpisali su u petak u Bruxellesu ugovor o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u ekonomskoj i monetarnoj uniji, kojim se praktički zabranjuje proračunski deficit.

Vjerujemo u našu politiku

Upitan za komentar nekih istraživanja javnog mišljenja prema kojima više od polovica hrvatskih građana sumnja da će potezi vlade izvući zemlju iz krize, Milanović je rekao: "Mi vjerujemo da hoće. Politika je stalna borba za naklonost u kojoj se naravno morate držati nekih kriterija i standarda jer ako ih izgubite onda ste potonuli. Mi radimo svoj posao i vjerujemo da ga radimo dobro, a građani će nas stalno vrednovati i to neće uvijek biti sjajno".

Milanović je odbio komentirati spekulacije o smjeni ministra Zlatka Komadine, zbog zdravstvenih razloga. "Ministar Komadina je bio na pretragama, nije mu bilo dobro i očito je imao zdravstvenih problema, sada je na oporavku i to sada komentirati bilo bi najblaže rečeno neukusno", rekao je Milanović, dodajući da je Komadina sada dobro i da nije teže bolestan.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

registracija
9/5/10

lolobrigita, 02.03.12. 14:02

Milanoviću,samo nam čuvaj Pavića i Bajića.
Čovječe,to i jest razlog zašto nećeš uspjeti.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 02.03.12. 14:10

čitav svijet mu govori da su papiromanija, politika, državni uredi ubili privredu i život u HR. Sada Zoki želi da papiromanija, politika, i državni uredi nama zapovijedaju koji su naši prioriteti.

Bogatstvo Švicarske, Njemačke, Švedske, Amerike stvorili su sposobni ljubi od znanja, koji nisu trošili svoje dragocijeno vrijeme na neke bezvezne papire u bezveznim državnim uredima i na nekim bezveznim programima koje su slagali šarlatani tipa Čačić. Linić. Zoki.

Zoki tvoj je posao da se brineš da politički podobno smeče ne dolazi na važne funkcije, bogatstvo zemlje prepusti onima koji znaju stvarati i raditi. Da Zoki zna stvarati i raditi ne bi mu trebao tata iz crvene bužoazije da ga spasi služenja u HV i osigura mu mjesto u politici.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 02.03.12. 14:29

Inače prije 20 godina Njofrini stručnjaci su imali prioritete i planove. To je bilo uništiti i rasprodati Plivu, i sagraditi što je više shoping mall-ova i konzuma koji prodaju strano smeće.

Prije 40 godina Milka Planinc je imala planove i prioritete! Juga je trebala ići u properitet tako da štedi na kavi, šečeru, bananama i detredžentima.

vidjeli smo gdje idemo kada nam politika pravi ekonomske i tehnološke planove i prioritete


registracija
30/11/10

jato, 02.03.12. 14:41

O čemu ovaj priča?
Ja ili sam totalno glup ili ne razumijem.
Pa zar stvarno mislite da nas netko tko nikada nije radio i nezna šta je rad, već mu ostavštvina roditelja i velika pomoć roditelja zaslužna za njegovu egzistenciju,organizira ili izvuće iz "dreka".
Mladi ljudi,nove ideje, samo ne ove socijal komunističke.
Sve je jednostavno, uzeti ono što valja i izbaciti što nevalja, na mjesta sposobni a ne podobni.
Oni dan danas misle o Ferenčakima i inim i kako ih uhljebiti.
Samo jedna riječ ih opisuje,...gamad


registracija
12/1/11

siziff, 02.03.12. 14:47

Prioritet broj 1 de LUXE: Ostati na vlasti, šta duže, pod svaku cijenu.
Ostalo baš i nije toliko važno.
Spominje se tek usputno-reda radi.


registracija
26/10/11

iznogud, 02.03.12. 15:42

Vidi se da nema dana radnog staža


registracija
28/4/10

Zvonko, 02.03.12. 15:45

% 1995 1996 1997 1998 1999 2000
Domaće državne 52,0 39,5 33,0 37,0 40,6 6,1
Domaće privatne 47,0 59,5 63,0 56,3 19,5 10,2
Strane 1,0 1,0 4,0 6,7 39,9 83,7
izvor:HNB

ankica,
prema gornjoj tablici jasno se vidi da je najveći broj banaka privatiziran 2000. godine. Tu umjetnost rasprodaje vidimo i danas, kada Linić za rješenje nudi privatizaciju i posljednje državne banke. I Pliva, HT, INA su privatizirane nakon 2000. godine. Do 2000. zaduženost je bila 9 milijardi USD a danas je ona ca. 65 milijardi USD. Proračun je bio 50 a danas 120 miljardi kn. Glavna erozija svih pokazatelja nastupa nakon 2000. demokratizacijom tzv."režima" Franje Tuđmana koju je provodila Račan/Tomčić/Budišina koalicija. Svijet je pljeskao tom iskoraku iz tihe izolacije. Statistika nam govori da su pljeskali svojim probicima koje su ostvarili na prostoru Hrvatske gdje su sve pokupovali u zadnjih 12 godina. Referendumsko DA iz siječnja je posljednji čavao u lijes gubitka svih oblika suverenosti koje smo kakve-takve imali do 2000. Nitko o ovim brojkama u medijima ne govori. Jasno je i zašto.


registracija
24/3/10

bagsy, 02.03.12. 19:51

@ ankica
nisam siguran da je prije 30 godina nestašica kave,praška,šećera i drugih stvari bio plan štednje,već vjerojatno nekakve sankcije,mada nitko ne govori o tome.

Nadalje,svojedobno sam nadobudno ušao u zgradu HBOR-a u nadi da bih mogao izvući nekakvu lovu za autohtono,hrvatsko,prehrambeno,proizvodnja,i drugi atributi.Ostao sam u foajeu zgrade na zrinjevcu,već izvježbana službenica za rad s ovakvim pacijentima poput mene,odhebala me na volej.
Dakle,nikog nije zanimalo to o čemu pričam,već o tome,imam li garanciju praktički dvostruko veću od kredita koji bi eventualno tražio.
Jasan odgovor,pa da imam love,ne bih išao u banku.
Jedna opservacija,zar ovi mamlazi na vlasti misle zaista da bi netko danas išao ulagati nekoliko stotina tisuća eura,ili više,u ovakav kaos zvan hrvatska,gdje te kamatari država,lokalna vlast,razne inspekcije,lokalna mafija,lokalna policija,jednom riječju svi.
Samo se krupni kapital štiti,neke institucije iz interesa,a neke iz respekta(čitaj straha).


registracija
1/3/11

Laudate, 02.03.12. 19:56

Razočaranje je proporcionalno veličina neispunjenih očekivanja.

Milanoviću bi se jednog ne tako dalekog dana moglo dogoditi opće nezadovoljstvo i "neka visi Pedro".

Ako ne budemo, tada bismo mogli, a ako budemo tada.......
Što ga ja ne razuzumijem, ali nisam siguran da ga razumiju i oni koji su glasovali za njega.


registracija
11/1/10

fluid, 02.03.12. 22:42

Milanoviću,pokušaj si prispodobiti jednu slikovito-osjetilnu situaciju pa ako uspiješ,prenesi stečeno iskustvo na hrvatsku političko-gospodarsko-pravnu scenu ovoga trenutka(ili kojega god hoćeš trenutka u posljednjih 20 godina).Dakle,recimo da scena izgleda ovako; sjediš za stolom punoga raznih prekrasnih delicija.Najbolja jela,pića i deserti.Skupa i probrana vina.Mirisne svijeće na stolu a nadstolna atmosfera postoji samo u filmovima.Čisti rajski ugođaj.No,nešto ti neda uživati u svem tom rajskom ugođaju.Okrećeš glavu lijevo i desno ali sve štima.Podigneš stoljnjak ispred sebe kad ono između tvojih nogu na podu otvoren poklopac septičke jame,nepražnjene već 20 godina.A korisnika 4,5 milijuna.Eto,dragi naš Premijeru,tako izgleda perspektiva "Lijepe naše".Živjeti od pridjeva može se ali samo dok se ne podigne stoljnjak i dok se ne shvati kako ono gore nemože biti onako kako se čini.Kvari ga ono ispod.Malo sakriveno od prvog pogleda,ali oštar smrad sadržaja nije umjetan.On je stvaran! I to je Hrvatska sa svojom povijesnom zbiljnošću.Gola istina Milanoviću.Umjesto da ispraznite septičku jamu i riješite ugođaj u korist ljepote,vi je samo nadopunjujete novim sadržajem gadosti od mokraće i fekalija.E pa takva će i gozba biti,Premijeru.Prije ili poslje !


registracija
14/4/07

sabo, 03.03.12. 04:41

........ "Bruxellesu" u prevodu sa srpskog na HR, ova rijec se vjerojatno izgovara "Briselu"...!?


registracija
20/5/09

BXLCRO, 03.03.12. 07:28

Tocan izgovor BRUXELLES na francuski se izgovara
fonetski - brüsel !!!


registracija
3/7/11

Tesla, 03.03.12. 07:51

Voltaire : " Kada je u pitanju novac, onda je svako iste vjere "


registracija
3/7/11

Tesla, 03.03.12. 08:15

Naši političari strašno puno vole sebe. Bolesni narcisizam je njihova prva karakteristika. Imaju osječaj da su nešto i netko. Putuju, druže se sa Velikanima na domjencima.
Na lokalnoj razini kada se vrate doma, domorodci im se poklanjaju, udvaraju... Kada dolaze, tiho se govori...
Nažalost za njih neće ostaviti traga u povijesti. Njihovi će se potomci sramiti a njihovi predci već jecaju u grobovima svojim...
Voltaire : " Mora da je veliko uživanje biti na vlasti, kada se je toliko ljudi želi dočepati ".


registracija
15/8/09

vergilia, 03.03.12. 09:10

Nevjerojatno koliko negativnih komentara na jednu razumnu izjavu. Naravno da moramo imati prioritete - kakve veze ima što su o prioritetima govorili i drugi (Milka Planinc?!), bitno je prioriteta se držati - a da li će se držati - bumo vidli,ne? Unaprijed nekog pljuvati - ma, mi smo stvarno neki čudan narod! Jest da imamo negativna iskustva, no bez optimizma nema napretka - vrijeme je da postanemo optimističniji. Zar se uopće može drugačije?? Ulaganja u željeznicu sigurno su jedan od prioriteta, to je dio gospodarstva koji je decenijama zapušten - što u toj izjavi ima loše? Što ima loše u fiskalnoj disciplini - ja bi prva bila za to da i Hrvatska potpiše. I naravno da kloaka koja se punila govnom desetljećima smrdi i dalje i da je se ne može odjednom očistiti - ma baš ste pesimisti do daske - ni sa čime zadovoljni, bez vjere u budućnost - kako uopće funkcionirate na taj način??


registracija
12/1/11

siziff, 03.03.12. 09:37

Optimizam je krasna karekteristika, ali kao šta brižan otac reče svojoj kčerki, nako šta je ona izjavila da će je princ oženiti:
" Kčeri moja, bilo bi lijepo da se to ostvari, .........nitko sretniji od mene, ali zlato moje; ispod tvoga prozora, noču, barabe hodaju"


registracija
11/1/10

fluid, 03.03.12. 12:37

vergilia@ Lijepo si ti sve opisao(la)i naprosto prštiš optimizmom.To je dobro i to je nužno.Svatko od nas ima optimizma ali ne i u neograničenim količinama.Pitam te tko je u krivu nepopravljivi optimisti ili oprezni pesimisti?Ako je sljedom argumetanata, zašto su jedni nepopravljivi a oni drugi oprezni?Ali odgovori samo na temelju argumenata,ne želja.Dakle ,i nakon 20 godina biti nepopravljivi optimist,nije se baš pokazalo produktivno zar ne ?Barem ne za većinu građana države Hrvatske ! Da bi se postalo i opstalo biti u sferi očekivanog i nužno potrebnog optimizma u bolje sutra,moraju biti barem male naznake logičnog sljeda ispravljanja upropaštenih situacija i vrijednosti.U svezi sa tim redosljedom,ne misliš li da bi ti,kao utopljenik,na primjer,najprije trebao poduzeti radnju izronjavanja.?Čisto iz razloga preživljavanja!Ti možeš biti optimist i ostati pod vodom sa optimističkim očekivanjem kako ćeš nekim čudom preživjeti.No zakoni prirode i životnih funkcija,su neumoljivi.Ne izroniš li na vrijeme i ne poduzmeš li izranjanje brzo i efikasno,ti si pokojni.Ne 20 godina da ostaneš pod vodom, nego ni 2 minute.Mrtav si !Možda ćeš reći kako je prispodoba neprikladna.Moguće,ali vrijeme od 20 godina nije trenutak.Nije to vrijeme u kojemu je bilo nemoguće nešto poduzeti.Ali ispravno.Ova vlast traži povjerenje i obećaje prave poteze !?Povjerenje su dobili ali ovo nije ispravan put spasa od utapljanja.Ovu državu su utopili,i još utapaju,oni koje je nužno maknuti sa scene.Oni su glavni uteg utopljenika koji se zove Hrvatska.Bez toga nema spasa.Sve je demagogija i naopako okrenuta pila.Nemožeš liječiti gripu a umireš od karcinoma,zar ne?Dakle,ili izroniti na pravi način(i jedino mogući) ili je država utopljena.Hrvatska je definitivno utopljenik kojega se spasiti nemože ovakvim naopakim potezima koje radi SDP.Ne uklanjaju glavni uzrok propasti i neće polučiti rezultate oporavka.Da bih postao optimist,moram vidjeti minimum želje i minimum poteza u pravom pravcu.Ovo to definitivno nije.Nove vrijednosti,ako ih i stvore,pojesti će ponovo oni najjači(hrvatski kriminalci od kravate).Jer njima uvijek treba najviše.Na druge se ne obaziru.Ne zakočiti ih i ne ukloniti ih iz sfere mogućnosti nastavka pljačke,čisto je samoubojstvo.Pozdrav.


registracija
1/3/11

Laudate, 03.03.12. 15:41

Nakon demonstracije primjene stručnosti u kadroviranju svaka iluzija o boljoj budućnosti je nestala.


registracija
15/8/09

vergilia, 03.03.12. 21:18

fluid@, koji je po tebi taj "minimum poteza u pravom pravcu"? Tvoje mišljenje izuzetno cijenim i stoga i pitam - što bi trebali biti prioriteti?


registracija
11/1/10

fluid, 04.03.12. 02:21

vergilia@ Pa Hrvatska je započela svoju Golgotu lopovlukom i pljačkom.Nema više nepoznanica tko je i na koji način to činio.Račan je svojevremeno dobio mandat da počme raščišćavati model pljačke.Nije se usudio,ili šta li mu već bi,i izgubi izbore preko noći.Povijest se ponavlja i sada.SDP ne poduzima nužno,hapšenje Todorića,Kutle,Pavića,Gregorića,Pašalića,Granića,Šarinića... i tko bi ih sve nabrojao.Čini se puno i nemoguće.NE !Nema njih toliko koliko se čini ali su se osilili i imaju svu snagu propale Hrvatske u svojim rukama.Ukoliko ne uklone mafiju koja je sve pokrala,mafija će ukloniti njih.Isto kao i u Srbiji Đinđića."Tko sa vragom tikve sadi,o glavu će mu se odbiti"-stara je poslovica vergilia.SDP je počeo mandat sa istim pogreškama; ne dira glavu pljačkaške hobotnice i to će ih stajati vlasti ponovo.Sade tikve sa vragom i stići će ih ta stara mudrost kao kazna za nedosljednost i neprincipijelnost.Moj pojam minimuma u startu,je hapšenje imenovanih.Imovina svejedno nije njihova već narodna.To je narod stvarao a oni su pokrali.Pokrali su uz blagoslov politike i politika mora ispraviti tu tragičnu pogrešku svojih predhodnika.E toga nema ni u "minimumu".Kužiš sada vergilia?Pozdrav.


registracija
14/4/07

sabo, 04.03.12. 03:28

Na strojevima za tipkanje nema tipke sa oznakom "ü"! A nepoznanica je i kako se izgovaraI Dal' je i u lijepoj u slovaru, da bi bila drugacija uvecano na 31 oznaka, ili moz' biti i vise...?


registracija
15/8/09

vergilia, 04.03.12. 08:27

fluid@, nijedna politička stranka, bila na vlasti ili ne, NE MOŽE nikog uhapsiti, naročito ne na osnovu toga ŠTO SVI ZNAMO tko su lopovi i kriminalci - to je bar jasno - to doba i takve mogućnosti su odavno prošle. Ne zanemarujem mogućnost političkog utjecaja na institucije - u ovom ili onom pravcu. Tu se s tobom slažem da bi trebalo u tom smislu učiniti politički pritisak, no možda se to i čini, ali za sve treba vremena. I mudrosti i strpljenja. Bez solidne optužnice ne možeš nikog poslati u Remetinec. Doista mi je teško suditi što SDP radi ili ne radi i da li s kim tikve sadi i da li će netko završiti iza rešetaka - činjenica je da ako je netko upleten ili bio upleten u kriminal a sada je na vlasti, onda će taj učiniti sve da SEBE zaštiti.Ako je čist, onda će imati slobodne ruke, ne? Sjećam se da je SDP bio protiv Bajića svojevremeno - uskoro mu ističe mandat - možda treba pričekati i vidjeti što će se desiti i da li ćemo dobiti novog državnog odvjetnika.
Hvala ti na komentaru!


registracija
11/1/10

fluid, 04.03.12. 11:01

vergilija@ Nisam takvog načina razmišljanja i ne dijelim tvoj strpljivi optimizam.Gore po mene,itekako sam toga svjestan.Inače volim povlčiti određene paralele između situacija pa ću i ovaj puta tebe pitati; Ukoliko tvoja kuća,gdje si ti "glava obitelji"i zadužen za opstanak i prosperitet te iste obitelji,propada,čekaš li ti šta će se možda dogoditi ili interveniraš čim prije?Ujedno biraš li načine ili se beskompromisno bacaš na uzroke i rješavaš ih čim prije i čim bolje kako bi spasio svoj dom?I ja i ti znamo odgovor.I sa državom je isto.Ako je glava ne vodi kako treba,država propada.I to je sva poenta ove naše priče.U demokratskim državama politika ne zatvara i ne progoni ali ne zaboravi da je vlast trodiobena i da djeluje svaka za sebe ali ,u konglomeratu svakako zajedno.Ovdje nije riječ o operativi(policija,pravosuđe) već o političkoj volji općenito.E nje nema.Pa stranka(e) na vlasti postavljaju operativu,zar ne?Ne volim se uopće pozivati na Kosoricu ali ona je (HDZ)eklatantan primjer kako vlast(politička)ima utjecaja na operativu.Iz kojih razloga se pokrenula "kosoričina hajka"preko policije i pravosuđa,nije uopće bitno ali je vlast pokazala volju i želju da nešto operativa mora odraditi.U ovim slučajevima ,hapsiti sumnjivce.I slučajevi se zakotrljali.U čemu je razlika da slučaj Kamensko izađe na svjetlo dana? Pa u opstrukciji vlasti da to ne uradi.Političke,naravno.Isto je i sa Todorićem kao i svima koje sam nabrojao i koje nisam mogao,zbog brojnosti kriminalaca,nabrojati.Barem da ima naznaka da će se to uskoro dogoditi,bio bih umjereni optim ist.No nema ni naznaka da će ova vlast uopće išta započeti udarati tamo gdje treba i na način kako se to od nje očekuje. I to je propast na propast,dragi moj optimistični vergilie.


registracija
15/8/09

vergilia, 04.03.12. 20:07

fluid@, prispodoba s obitelji nije baš najsretnija, nije Hrvatska – obitelj, koliko god neke političke opcije svojim populističkim izjavama pokušavali to izjednačiti, no, nije ovdje to toliko važno. Slažem se da je politička volja od značaja, to sam i sama rekla. Da li ona postoji – tu se mi možda razilazimo, jer ja nisam sigurna da ta politička volja ne postoji i mislim i dalje da je tvoja ocjena možda preuranjena. I slažem se da stranke na vlasti postavljaju operativu – pa, jesu li je postavile ili bar, ako su je postavile, jesu li se stekli i svi operativni uvjeti da se pokrenu istrage i podignu optužnice? Doista mislim da je prekratko vrijeme da bi se to učinilo kako treba. Što se tiče Kosorice – tresla se brda, rodio se Pedro – to je i bila namjera, napraviti nekoliko dobrih predstava bez da se očisti sve ono što se nije očistilo. Jer da se očistilo, onda ne bi i dalje bilo (ili bi se bar procesi pokrenuli)ovih što ih ti spominješ i koje bi sada ova nova vlast trebala „udariti“. Ja se nadam da hoće, ne – udariti, nego odraditi prema svim pravilima i zakonima. Bez previše predstava i igrokaza. Bez previše velikih riječi i samohvale tipa Kosorica&co. Apropo „naznaka“ – pa nije da ih baš nema, no sve što je npr. Ostojić nedavno rekao primljeno je s pesimizmom, gotovo sa podsmjehom. Ili nevjericom?
No, bumo vidli...i pesimisti i optimisti i – realisti. Osim ako ne budemo..:)


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika