06.03.2012. / 16:45

Autor: Hina

Mrsić: Hrvatska treba 2 milijuna zaposlenih i zapošljiva zanimanja

Ministar Mrsić je istaknuo da je svega dva do tri posto građana uključeno u neku obrazovnu aktivnost, a upravo je cjeloživotno obrazovanje jedna od mjera koja bi trebala uskladiti ponudu i potražnju za radnom snagom na tržištu rada

Mirando MrsićMirando MrsićCilj projekta bio je stvoriti uvjete za povećanje konkurentnosti odraslih na tržištu rada putem besplatnog osposobljavanja i usavršavanja u novim programima.

Ministar Mrsić je istaknuo da je svega dva do tri posto građana uključeno u neku obrazovnu aktivnost, a upravo je cjeloživotno obrazovanje jedna od mjera koja bi trebala uskladiti ponudu i potražnju za radnom snagom na tržištu rada.

Hrvatska trenutačno ima 340.000 nezaposlenih i puno zanimanja koja su nezapošljiva, pa ministar smatra kako je potrebno ojačati rad sektorskih vijeća koja bi se ubuduće trebala baviti i razvojem ljudskih resursa, odnosno analizom tržišta rada i upisnim kvotama za zanimanja koja se traže.

Zamjenica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Marija Lugarić istaknula je kako je to ministarstvo počelo raditi na novoj strategiji obrazovanja odraslih, jer će se u budućnosti na tržištu rada tražiti visoko obrazovane osobe dok će oni nižeg obrazovanja u tim okolnostima biti teško ili nikako zapošljivi.

Smatra kako u tom dijelu Hrvatska ima dobar zakonodavni i institucionalni okvir sa 467 ustanova u kojima se mogu obrazovati odrasle osobe, a kao članica EU Hrvatska će moći računati i na zavidna materijalna sredstava za prekvalifikacije radnika.

Program IPA EU "Regionalna mreža lokalnih obrazovnih ustanova", vrijedan je pet milijuna eura, a jedan je od najvažnijih njegovih rezultata i 20 ugovora sa 58 ustanova o dodjeli bespovratnih sredstava za obrazovanje odraslih. Razvojem novih i modernizacijom postojećih programa omogućeno je besplatno osposobljavanje 2850 polaznika čime se povećala njihova konkurentnost i zapošljivost na tržištu rada, rekao je ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje mladih Ivan Šutalo.

Prvi savjetnik pri Delegaciji EU u Hrvatskoj Luigi Barile kazao je da će biti zanimljivo vidjeti kako će rezultati programa biti iskorišteni i koliko će se Hrvatska uspjeti prilagoditi promjenama na tržištu rada, smanji nezaposlenost i povećati socijalno uključivanje nezaposlenih.

Vezane vijesti

Sindikati moraju popustiti ili se raskida kolektivni ugovor?

Sindikati moraju popustiti ili se raskida kolektivni ugovor?

Tisuće zaposlenih u javnom sektoru ostali su u šoku nakon vladine najave o ukidanju prava iz kolektivnih ugovora. No, prvotni šok koji je ministar… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika