07.03.2012. / 17:43

Autor: Hina

Tajnoviti Higgsov bozon navodno pred otkrićem

Nova mjerenja koja su dva znanstvena tima izvela s američkim akceleratorom Tevatronom, zatvorenim 2011., daju naslutiti da će Higgsov bozon, ključnio dio teorije elementarnih čestica koji još nedostaje, biti uskoro otkriven, objavio je u srijedu američki laboratorij Fernilab.

Akcelerator LHCAkcelerator LHCNova mjerenja koja su dva znanstvena tima izvela s američkim akceleratorom Tevatronom, zatvorenim 2011., daju naslutiti da će Higgsov bozon, ključnio dio teorije elementarnih čestica koji još nedostaje, biti uskoro otkriven, objavio je u srijedu američki laboratorij Fernilab.

Novi izračuni potvrđuju one koje su u pokusima već dobile druge dvije skupine fizičara na Velikom hadronskom sudaraču (LHC) u Europskom centru za nuklearnu fiziku (CERN) u Ženevi, navodi se u priopćenju američkog laboratorija.

No, dva su znanstvena tima - CDF i DZero - u traženju Higgsovog bozona koristila različite tehnike od ekipa iz CERN-a, navodi se u priopćenju.

"Kraj potrage za Higgsovim bozonom je blizu", ustvrdio je pomoćnih ravnatelja za fiziku u američkom ministarstvu energije Jim Siegrist.

"To je presudna etapa u pokusima provedenim u Tevatronu i pokazuje važnost nastavka neovisnih mjerenja u potrazi za razumijevanjem čimbenika u prirodi", dodao je.

Higgsova čestica, nazvana tako 1964. po britanskom fizičaru Peteru Higgsu koji je pretpostavio da ona postoji, dio je koji nedostaje i čije postojanje nikad dosad nije potvrđeno u teoriji temeljne strukture materije nastale 60-ih godina prošlog stoljeća u sklopu nastojanja da se opišu sve čestice i sile prirode.

Prema toj teoriji, Higgsov bozon objašnjava zašto neke čestice imaju masu, a druge ne i njegovo bi otkriće potvrdilo tu teoriju.

Vezane vijesti

CERN otkrio novu subatomsku česticu

CERN otkrio novu subatomsku česticu

Najveći akcelerator čestica na svijetu, Veliki hadronski sudarač (LHC) u blizini Ženeve, koji traga za Higgsovim bozonom, omogućio je otkriće druge… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika