23.12.2011. / 17:33

Autor: Hina

CERN otkrio novu subatomsku česticu

Najveći akcelerator čestica na svijetu, Veliki hadronski sudarač (LHC) u blizini Ženeve, koji traga za Higgsovim bozonom, omogućio je otkriće druge subatomske čestice čije su postojanje teoretičari predvidjeli, objavili su britanski znanstvenici.

CERN traga za subatomskim česticama i kvarkovimaCERN traga za subatomskim česticama i kvarkovimaNajveći akcelerator čestica na svijetu, Veliki hadronski sudarač (LHC) u blizini Ženeve, koji traga za Higgsovim bozonom, omogućio je otkriće druge subatomske čestice čije su postojanje teoretičari predvidjeli, objavili su britanski znanstvenici.

Sudarajući protone velikom brzinom, znanstvenici CERN-a otkrili su bozon nazvan "chi b(3P)", čija je lakša verzija poznata već četvrt stoljeća.

"Dok ljude zanima Higgsov bozon, koji, kako vjerujemo, daje masu česticama i možda je počeo otkrivati svoje postojanje, mnogo mase svakodnevnih objekata ima podrijetlo u snažnoj interakciji koju proučavamo koristeći chi b", objašnjava se u priopćenju Rogera Jonesa sa Sveučilišta u Lancasteru (Velika Britanija).

Bozon chi b(3P), čije je otkriće predstavljeno na znanstvenom portalu arXiv, navodno se sastoji od prilično teške čestice i antičestice: kvarka bottom i odgovarajućeg antikvarka.

Šest vrsta kvarkova (1. u - up, 2. c - charm, 3. t - top, 4. d - down, 5. s - strange, 6. b - bottom) spadaju u elementarne čestice od kojih se sastoji materija, kao i elektron, muon i tau te tri oblika neutrina.

Tih dvanaest čestica materije (kojima treba dodati isto toliko čestica antimaterije) u stalnoj su interakciji posredstvom glasnika, bozona.

U bozone spada foton, prijenosnik elektromagnetne sile, i gluoni, odgovorni za koheziju atomskih jezgri.

Higgsov bozon smatra se karikom koja nedostaje u teoriji temeljne strukture materije koju su znanstvenici razradili prije gotovo četrdeset godina.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika