08.03.2012. / 14:34

Autor: Hina

Sarkozy: Povlačim se ako me ne izaberu

Hollande je ovaj tjedan pojačao prednost i sad ga za prvi krug izbora 22. travnja podupire 30 posto birača. Sarkozy je napredovao samo za jedan postotak, na 28 posto

ArhivaArhivaFrancuski predsjednik Nicolas Sarkozy u četvrtak je rekao da će se svim snagama boriti za drugi mandat, ali da će se povući iz politike izgubi li izbore u travnju i svibnju.

Šest tjedana prije prvoga kruga predsjedničkih izbora Sarkozy u anketama dosta zaostaje za socijalističkim kandidatom Francoisom Hollandeom i kaže da je u vrijeme ekonomskih problema Hollandeov nedostatak ministarskog ili međunarodnog iskustva velik problem.

"Zabrinut sam kad gledam program socijalističkog kandidata... Zabrinut sam zbog slabog iskustva u tako teškom razdoblju. Ali ako Francuzi ne daju povjerenje meni, zar doista mislite da bih se nastavio baviti politikom? Odgovor je 'ne'", rekao je za radio RMC.

Hollande je ovaj tjedan pojačao prednost i sad ga za prvi krug izbora 22. travnja podupire 30 posto birača. Sarkozy je napredovao samo za jedan postotak, na 28 posto.

U anketi koju je provela agencija CSA Hollande bi u drugome krugu izbora 6. svibnja Sarkozyja pobijedio s 56 prema 44 posto glasova.

"Borit ću se svom snagom da osvojim vaše povjerenje, da vas štitim i povedem te da gradimo snažnu Francusku, ali ako to ne bude vaš izbor, neka bude tako, a ja ću završiti lijep život u politici", rekao je.

On je u trosatnoj televizijskoj debati u utorak navečer rekao kako nije obeshrabren slabim rezultatom u anketama te da je njegova karakteristika da nikad ne odustaje.

No francuski mediji javljaju kako su i u njegovoj ekipi već zabrinuti što Sarkozyju ne uspijevaju pokušaji da prevlada nezadovoljstvo birača zbog njegovog osobnog stila vladanja i trogodišnjeg ekonomskog pada.

Sarkozy je kampanju počeo u veljači, nekoliko tjedana poslije Hollandea, a izabrao je strategiju svakotjednog predstavljanja svojih ideja, npr. uvođenje novoga minimalnog poreza na dobit poduzeća, obveze nezaposlenih da idu na dopunsko školovanje ne bi li ostvarili pravo na socijalnu pomoć i održavanje referenduma o politici.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika