08.03.2012. / 18:48

Autor: Hina

Simulacijska vježba policije u sklopu regionalne suradnje

U sklopu IPA regionalnog projekta Europske unije "DET-ILECUs II" koji se odnosi na policijsku suradnju u borbi protiv organiziranoga kriminala i trgovine opojnim drogama te na prevenciju terorizma danas je u uslužnoj jedinici MUP-a u Valbandonu održana završna simulacijska vježba.

Foto: Duško Marušić/PIXSELLFoto: Duško Marušić/PIXSELLU sklopu IPA regionalnog projekta Europske unije "DET-ILECUs II" koji se odnosi na policijsku suradnju u borbi protiv organiziranoga kriminala i trgovine opojnim drogama te na prevenciju terorizma danas je u uslužnoj jedinici MUP-a u Valbandonu održana završna simulacijska vježba.

Vježba s pedesetak sudionika iz Hrvatske, Austrije, Crne Gore te iz Europola Rumunjske i Slovenije i policijski helikopter pokazala je rješavanje slučaja prekograničnoga kriminala na razini triju zemalja s naglaskom na međunarodnu policijsku razmjenu podataka.

"Vježba je bila taktički izvrsna, a sudionici su pokazali izvrsnu europsku taktiku policijskog rada", rekao je zamjenik glavnog ravnatelja austrijske policije Franc Lang. Po njegovim riječima, iznimno je važno da hrvatska policija daje važnost prekograničnoj suradnji i tako pomaže u edukaciji policajaca u jugoistočnoj Europi.

Načelnik Odjela za međunarodnu policijsku suradnju MUP-a Mario Rošić istaknuo je kako je iza te završne petominutne vježbe golem policijski rad vezan uz koordinaciju svih aktivnosti i jedinica. Po njegovim riječima, vježba je organizirana radi utvrđivanja i jačanja standarda međunarodne policijske razmjene podataka te jačanja koordiniranog pristupa razmjeni podataka u borbi protiv međunarodnog kriminala u uvjetima punopravnog članstva Hrvatske u Europskoj uniji.

Riječ je o projektu u koji je Hrvatska uključena od 2008. godine i kroz koji je naša zemlja, rekao je Rošić, "izvukla dosta sredstava tako da je osposobila svoju središnju jedinicu za razmjenu podataka za međunarodnu policijsku suradnju u sklopu koje se, među ostalim, razmjenjuju podatci o Interpolu i Europolu".

Projekt je financiran novcem Europske unije, a nositelji njegove provedbe su ministarstva unutarnjih poslova Austrije i Njemačke. Uz Republiku Hrvatsku, države korisnice projekta su BiH, Srbija, Crna Gora, Kosovo, Makedonija i Albanija.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika