14.03.2012. / 12:49

Autor: Hina

Lavrov o Siriji: Rusija ne brani režim, već pravdu

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u srijedu, dan uoči godišnjice početka proturežimskih prosvjeda u Siriji koje vlada predsjednika Bašara al-Asada guši u krvi, da Moskva, saveznica Damaska, ne brani sirijski režim već pravdu.

Sergej LavrovSergej LavrovRuski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u srijedu, dan uoči godišnjice početka proturežimskih prosvjeda u Siriji koje vlada predsjednika Bašara al-Asada guši u krvi, da Moskva, saveznica Damaska, ne brani sirijski režim već pravdu.

"Narod treba odlučiti tko će vladati u Siriji. Ne branimo režim već pravdu, suvereno pravo Sirijaca da sami odlučju na demokratski način", rekao je Lavrov na sjednici donjeg doma ruskog parlamenta (Duma) i dodao da je Moskva "za trenutačni prekid vatre dogovoren sa svim stranama i uz nepristran međunarodni nadzor".

Unatoč ofenzivi sirijske vojske na proturežimske pobunjenike i prosvjede zapadnih zemalja, Rusija nastavlja isporučivati sirijskome režimu oružje. U utorak je zamjenik ruskog ministra obrane Anatolij Antonov rekao da je rusko-sirijska vojno-tehnička suradnja snažna i dobra te nema razloga za prekid.

"Ne isporučujemo Siriji oružje koje se rabi protiv prosvjednika, civila. Siriji prodajemo oružje neophodno za nacionalnu obranu, za nacionalnu sigurnost", rekao je Lavrov.

Jedna od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a Rusija je zajedno s Kinom početkom veljače vetom blokirala prihvaćanje rezolucije kojom se osuđuje al-Asadov režim. U jednogodišnjem nasilju u Siriji ubijeno je 8.500 ljudi, prema procjenama sirijske udruge za ljudska prava.

Vezane vijesti

Mirovni plan u Siriji posrće, Rusija upozorava na "urote"

Mirovni plan u Siriji posrće, Rusija upozorava na "urote"

Pobunjenici i snage odane sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu intenziviraju borbe u Siriji i više teže ostvarenju vojnih ciljeva nego mirnome… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika