15.03.2012. / 08:49

 

Tariq Ali o američkom ubojici:

Ne tako usamljeni strijelac

Tariq Ali, čuveni britanski publicist, književnik i politički aktivist piše o pozadini stravičnog zločina kojeg je u nedjelju počinio američki narednik u Afganistanu. Tekst napisan za London Review of Books prenosimo u cijelosti:

IlustracijaIlustracijaU većini kolonijalnih ratova ljudi su uhićivani, nasumce mučeni i ubijani. Čak se ni privid zakonitosti ne smatra nužnim. "Usamljeni" američki strijelac koji je izmasakrirao nevine u Afganistanu u sitne sate nedjeljnog jutra bio je daleko od iznimke. Jer to nije čin poremećenog manijaka koji ubija školarce u američkom gradu. "Usamljeni" ubojica narednik je u američkoj vojsci. Nije prvi i neće biti posljednji koji ubija na ovaj način.

Francuzi su činili isto u Alžiru, Belgijanci u Kongu, Britanci u Keniji i Adenu, Talijani u Libiji, Nijemci u Jugozapadnoj Africi, Buri u Južnoj Africi, Izraelci u Palestini, Amerikanci u Koreji, Vijetnamu i Srednjoj Americi; a njihovi surogati slično su se ponašali prema vlastitom stanovništvu u cijeloj Južnoj Americi i većem dijelu Azije.

Opsjena s 'humanitarnim' predznakom

Ruski okupatori u Afganistanu također su svjedočili ovakvom ponašanju "usamljenih strijelaca", no oni bi, bolje obrazovani od većine svojih američkih pandana, pisali o uzrocima i razlozima u tjeskobnim dnevnicima nakon povlačenja iz službe. Knjiga Afgantsy Rodrica Braithwaitea precizno navodi informacije i njihove izvore. Ne postoji "humanitarni" rat. Što prije građani okupatorskih zemalja prihvate ovu činjenicu, to će lakše možda biti skupiti podršku za otpor neokolonijalnim pustolovinama i popratnim strahotama.

Chomsky: O zločinima pobjednika

Nije neka tajna da se većina Afganistanaca protivi okupaciji svoje zemlje. Okupatorski vojnici vrlo su svjesni te činjenice. "Neprijatelj" nije skriven. Neprijatelj je javnost. Stoga je istrebljivanje žena i djece dio ratovanja. Naoružani helikopteri, zrakoplovi bombarderi i bespilotne letjelice učinkovitiji su ubojice od "usamljenih" strijelaca. Današnja situacija u Afganistanu toliko je grozna da okupatorske snage nikako ne mogu procijeniti jesu li Afganistanci koji surađuju s njima uistinu na njihovoj strani ili ne. Neke od nedavnih napada na vojnike SAD-a i NATO-a izveli su Afganistanci u policijskim i vojnim uniformama koje je skrojio NATO. I tako je svatko sada neprijatelj - čak i marionetski predsjednik Karzai, koji zna da su mu dani odbrojani iako on barem ima nekoliko sigurnih utočišta i brojne bankovne račune koji ga čekaju. Za SAD, proturječnosti su neumoljive. Afganistanci žele da oni odu, a rat je postalo nemoguće dobiti.

Nužnost odlaska okupatora

Pa što učiniti? Maknuti se, odmah. Ovakvi ratovi koji dehumaniziraju "neprijatelja" također dehumaniziraju građane ratobornih nacija. Natjerani smo na život u stanju neznanja, ali svojom apatijom doprinosimo osiguravanju beskonačnog nastavka takvog stanja. Pojedinačni strijelac uskoro će nestati iz naših misli, a zatim se možemo mirno vratiti rutinskim ubijanjima koja se odvijaju svakodnevno, kolektivno se izvršavajući po naredbama političara koje mi izabiremo.

Autor: Tariq Ali

Preneseno s portala London Review of Books

Prevela Diana Robaš

Vezane vijesti

Za građansku okupaciju gradova

Za građansku okupaciju gradova

Sinoć je u kinu Europa započeo Subversive Forum, međunarodna konferencija sa zajedničkom temom „Budućnost Europe". U uvodnoj raspravi naslovljenoj… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 15.03.12. 15:34

Je, kak sam bezbroj put rekel - na djelu je posel koji englezi i njihovi pajtaši delaju oduvijek - pljačka uz masovna klanje i ubijanja svega i svakoga ko im se suprotstavi.
Jadne su to nacije koje moraju živeti "u ljubavi" sa ubojicama i pljačkašima, ali kroz svoju krvavu povijest već su se navikli.
Ni zvijeri ta ne delaju kaj delaju ti "civilizirani demokrati" englezi, ameri, francuzi, talijani, židovi!
Fuuuuuj!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika