15.03.2012. / 18:35

Autor: Deutsche Welle

Tuđman i Milošević – dogovoreni rat?

Dva desetljeća od krvavog raspada SFRJ narodi te bivše države još tragaju za istinom. Zagrebačka projekcija srpskog dokumentarnog filma „Tuđman i Milošević - Dogovoreni rat?“ potvrđuje – potrazi se ne nazire kraj.

Slobodan Milošević i Franjo Tuđman (Foto: Arhiva)Slobodan Milošević i Franjo Tuđman (Foto: Arhiva)Riječ je o filmu kojega je producirala i prikazala Radiotelevizija Srbije (RTS), a koji su nakon prikazivanja na srbijanskom javnom servisu vidjeli i gledatelji na nedavno završenom festivalu dokumentarnog filma ZagrebDox. Autorica Slađana Zarić u razgovoru za Deutsche Welle objašnjava da je film snimljen povodom 20. obljetnice raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) kao svojevrsna rekonstrukcija čiju okosnicu čini odnos Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana. Oni su se, ponekad i bez svjedoka, tijekom rata sastali gotovo 50 puta.

Sastanci iza zatvorenih vrata

Iako je za mlađe generacije država koja je brojala oko 22 milijuna stanovnika tek povijesni pojam, Srbi i Hrvati još uvijek preispituju odgovornost, ponajviše onih drugih, za rat koji je svom žestinom zahvatio tri republike bivše države. Stoga i ne čudi veliko zanimanje kojega je ovaj dokumentarac pobudio u javnosti. Autorica napominje da je interes u Srbiji za tu priču manji no što je bio u Hrvatskoj. „Kada je film emitiran na RTS-u, mnogi su procijenili da je to prohrvatski film jer naslovnu tezu apsolutno negiraju političari iz Srbije ili se, kao član predsjedništva SFRJ Borislav Jović, na neki način prave ludi i tvrde da ništa ne znaju", objašnjava Zarić. Samu je naslovnu tezu autorica stavila pod upitnik kao svojevrsnu provokaciju i ne nudi konačan odgovor, ali je sasvim jasno da su neki dogovori postojali. „Postavljeno je pitanje do koje mjere su se oni dogovarali i koliko to ruši percepciju koju su zaraćene strane imale o tome zašto je vođen rat devedesetih", navodi Zarić, sigurna da apsolutnih dogovora zapravo i nije bilo.

Svoj stav zasniva na razgovorima s brojnim suradnicima Miloševića i Tuđmana, koji su, smatra, jedini relevantni sugovornici za ovu temu, pogotovo kada se radi o podjeli Bosne i Hercegovine (BiH) koja je navodno dogovarana na sastancima predsjednika u Karađorđevu i Tikvešu. Riječ je o susretima bez pisanog traga na kojima se razgovaralo „u četiri oka", no oni koji su ih pripremali i dogovarali ne dvoje - raspravljalo se i o sudbini BiH.

"Mali od Miloševićeve kuhinje"

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, posljednji predsjednik Predsjedništva SFRJ nije još pogledao film, no upravo zbog toga, kaže, može rasterećenije razgovarati o postavljenoj tezi. Smatra da se SFRJ raspala zahvaljujući nestanku glavnih integrativnih faktora koje su činili Josip Broz i Komunistička partija, dok je istovremeno Jugoslavenska narodna armija (JNA) tražila sponzora. Novi model za preživljavanje u višestranačju i tržišnom društvu nije pronađen, iako su Hrvatska, BiH i Slovenija nudile konfederaciju na tri do pet godina nakon kojih bi se vidjelo kojim putem se može ići dalje, ali svakako prema Europi. „To nije uspjelo. Milošević je varao svijet kako se bori za Jugoslaviju, a Srbe je varao govorivši im kako će živjeti u jednoj državi pod uvjetom da oružjem pripoje dijelove Hrvatske i BiH etnički čistoj Velikoj Srbiji. Istovremeno je u plan ugradio i zločin genocida i ratni zločin", nastavlja Mesić u razgovoru za DW.

Za Tuđmana kaže da je bio impresioniran Miloševićevim uspjesima, ponajviše činjenicom da mu svijet sve to dopušta. Zbog toga je zaključio da bi trebalo zaštiti hrvatske interese u BiH što je dovelo do toga da je jedan stvarao Republiku Srpsku, a drugi Herceg-Bosnu. „Ne može se reći da je bilo riječi o dogovoru, već je bilo riječi o procjenama", tvrdi bivši jugoslavenski i hrvatski predsjednik u dva mandata. Mesić je komentirao i tvrdnje Borislava Jovića da je Njemačka „rasturila" Jugoslaviju, što je, navodno, bilo suprotno željama međunarodne zajednice i SAD-a. „To su nategnute misli bez osnove. Bora Jović je bio 'mali od kuhinje´ i provodio je ono što je Milošević tražio, a on je htio samo Veliku Srbiju. JNA je u njemu vidjela sponzora i Milošević je išao u rat. To je provodio Bora Jović, koliko je to mogao u Predsjedništvu SFRJ. Jasno je njemu da je za rat kriv Miloševićev režim", odgovara Mesić. Smatra da Srbija kao krivac za raspad Jugoslavije i smrt 100 tisuća mrtvih nije doživjela katarzu. „Srbija treba doživjeti katarzu i Srbi moraju shvatiti da sreću i zadovoljstvo moraju tražiti u granicama Srbije. To bi morao shvatiti i Bora Jović", kaže naš sugovornik.

Tuđman izbjegavao Beograd

Tadašnji predstojnik ureda Franje Tuđmana Hrvoje Šarinić ne negira podatak iznesen u dokumentarnom filmu da su se Tuđman i Milošević tijekom rata susreli čak 48 puta, a i sam je 11 puta putovao na sastanke s Miloševićem. „Sastanci su, naravno, bili dogovoreni i organizirani, a Bosna je bila središnja tema svih tih sastanaka. Je li na sastancima Tuđmana i Miloševića bilo nečega što bi prejudiciralo podjelu BiH, to vam ne mogu reći, ali vjerujem da jest", ispričao nam je Šarinić koji poput Stjepana Mesića još nije vidio dokumentarac Slađane Zarić. Na sastanke s Miloševićem je, kaže, odlazio po naređenju Tuđmana, jer hrvatski predsjednik nije želio odlaziti u Beograd.

Usprkos različitim interpretacijama ratnih događaja u BiH, Mesić sa sigurnošću tvrdi da Hrvatska nije formalno-pravno bila agresor na tu bivšu jugoslavensku republiku. Kao dokaz navodi činjenicu da Sabor RH nikada nije donio odluku o djelovanju Hrvatske vojske na teritoriju BiH. „Nije bilo ni takvih prijedloga. A da je bilo politike i onih koji su željeli pripajati dijelove BiH Hrvatskoj, bilo je. Pojedinci i grupe su i provodili takvu politiku, ali legalno Hrvatska nije bila agresor", misli Mesić.

Budućnost BiH nije optimistična

Kada govori o budućnosti BiH, Mesić kaže da je Daytonski sporazum prekinuo brutalan i krvavi rat kojega je trebalo zaustaviti pod svaku cijenu. Nažalost, on nije dao mehanizam prema kojem BiH može djelovati kao pravno uređena zemlja. „Zbog toga međunarodna zajednica mora shvatiti da ne može ostati ovakvo nedefinirano stanje u kojem entitet Republike Srpske ne prihvaća BiH. Zato mora reagirati dogradnjom Sporazuma ili pritiskom kojim će se dati veće ovlasti središnjoj vlasti. Svako otezanje će samo otežati situaciju u BiH", poručuje Mesić, a kao nužnost navodi omogućavanje povrataka izbjeglica u RS.

Trenutna situacija u BiH je vrlo komplicirana i vrlo je teško dati bilo kakve prognoze, kaže Šarinić. „Sve veće osamostaljenje Republike Srpske koja je država u državi je suprotno svemu dogovorenom. Osobno nisam optimist", zaključuje.

Zapeli u devedesetima

No, jesu li tadašnji kreatori politike danas drugačiji ljudi? Gledaju li sa žaljenjem na povijest koju su pisali devedesetih godina? Misle li da su pogriješili? Zarić kaže da je neugodno iznenađena činjenicom da su neki ostali na razini te 1991. godine, dok kao najiskrenijeg sugovornika ističe tadašnjeg predsjednika Slovenije Milana Kučana. Kao posebnu vrijednost filma koji je zaintrigirao hrvatsku javnost naglašava činjenicu da je snimljen i prikazan na javnoj televiziji Srbije te da su u njemu otvoreno progovorile i srpska i hrvatska strana. „Film je u Srbiji okarakteriziran kao prohrvatski, a u Hrvatskoj kao prosrpski. Svaka strana čuje ono što želi čuti i što joj smeta", napominje autorica i zaključuje da reakcije pokazuju kako je bilo kakva kritika Franje Tuđmana u Hrvatskoj još uvijek problematična.

Autor: Siniša Bogdanić

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Petar Jeleč: Dvadeset prešućivanih godina

Petar Jeleč: Dvadeset prešućivanih godina

Ovih dana televizija tzv. Republike Srpske svakodnevno emitira dokumentarce i emisije u kojima se slave „velike pobjede“ srpske vojske u Bosanskoj… Više

Komentari

registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 15.03.12. 18:52

I baudali je jasno da su ova dvojica đu.....dogovorila ....i štošta još.


registracija
12/12/10

Klarens, 15.03.12. 18:54

Stoko sitnozuba
............................
U SFRJ
.............................
Sve je bilo
.............................
Pod KONTROLOM
..............................
KPJ je sve stanovnike
.................................
Drzhala na kratkom lancu
.................................
Umiljati ????
................................
Imadoshe malo poduzhi lanac
...................................
No opet lanac
..................................
I Zlobo i Krivousti
.....................................
Kao uostalom i svi
.......................................
Ama ljudi
..........................................
Sve te drvene lutke
.........................................
Jer niti jedan od njih
...........................................
Nije nikad imao dushu !
..........................................
Svi do jednog
.............................................
Cjelokupna shahovska garnitura
.....................................
Svo to drvo
.......................................
Chlanovi KPJ
..........................................................
$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
.........................................................
Ako niste primijetil
.......................................................
To su ovi shto sad vladaju
.........................................................
$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
.............................................................
JAVNO !!!!
..................................................
$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
..............................................................


registracija
26/2/12

Hercegovac, 15.03.12. 19:27

A zasto su se sastajali !?
..da razmjene recepte za sarmu mozda ....uz wisky i janjetinu....
Samo budali treba objasnjavati da se s hitlerom niti jedan predsjednik (zaracenih strana) NIKADA nije sastao !
...Ali je zato franjo to precesto cinio ....kao pravi drugar .


registracija
3/8/10

Vjetar, 15.03.12. 19:31

Je li bio rat?
- Bio je.
A gdje se vodio rat?
- Pa na teritoriju Republike Hrvatske
Tko je stradavao u tom ratu?
- Pa stanovnici Republike Hrvatske i "vojnici" (banditi) koji su dolazili iz Srbije.
A jesu li Tuđman i Milošević dogovorili taj rat?
-Pa da se kojim slučajem vodio rat na teritoriju obje Republike moglo bi se i posumnjati u nekakav dogovor Tuđman/Milošević, ali pošto se rat vodio strogo na teritoriju Republike Hrvatske onda samo budale mogu povjerovati u takve namještaljke i pokušaje smanjenja krivnje Srbije za izazivanje ratnog sukoba protiv Republike Hrvatske 1991 godine.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 15.03.12. 19:35

Rat je najbolje sto se Franji HDZu moglo dogoditi. Trebalo je samo par godina nakon pobijede u ratu da ih ljudi pocnu mrziti kao lopove.

Da nije bilo rata, i da se Njofra i HDZ nisu mogli pretvarati kao svete koke koje su obranile zemlju izgubili bi na prvim izborima. Danas ne bi ni postojali.

Slobo i JNA su napravili Njofri najvecu uslugu.

Hrvatski gradani su obranili Hrvatsku, a Njofra, HDZ, i 200 bogatih obitleji su pokupili vrhnje.

Bruno Oresar je u vrijeme rate imao oko 25 godina, front vidio nije, medutim igrao je tenis s Vranjom i skupio oko 100 milijuna eura koje je velikim djelom sjebao svojom gluposti. Mitomir Zuzul je slicno tu.

E moji branitelji ako su vas Oresar i branitelji sjebali malo vi vrijedite.

Ne bojim se ja Jovana vec Hrvatskih govana.


registracija
28/4/10

Zvonko, 15.03.12. 19:40

Dobro je matori Slaven Letica rekao: "Samo retardirani mogu povjerovati da se rat dogovorio". A Bogu hvala, takvih uvijek ima.

Podsjeća me ovo na situaciju u kojoj se Guardiola dogovara sa pokojnim Spajićem!


registracija
20/8/10

McCoy, 15.03.12. 19:51

Dogovoreni rat? Naravno da je dogovoren.

Mesic:" Kao dokaz navodi činjenicu da Sabor RH nikada nije donio odluku o djelovanju Hrvatske vojske na teritoriju BiH."

Zato je Hrvatska slala vojsku ilegalno, pogotovu na podrucju Posavine. I tokom Oluje.


registracija
28/4/10

Zvonko, 15.03.12. 20:05

Neke stvari ne štimaju oko ove teorije:

Prva stvar koja mi pada na pamet: zašto bi, pobogu, Milošević išao dogovarati rat s nekim tko nema dvije tisuće pušaka sve zajedno, kom međunarodna javnost nije sklona, i tko nema čak ni svoju međunarodno priznatu državu? Što bi Milošević time dobio? Zašto ga ne bi jednostavno zgazio? Ako ste toliko vojno i diplomatski jači od nekog koliko je Srbija bila od Hrvatske, onda se s njim nemate zašto dogovarati. Jači ste i on je vaša kuja.

Druga stvar koja mi ne štima, je zašto bi Tuđman dogovarao rat s Miloševićem kad ovaj u svakom trenutku može izigrati dogovor i jednostavno pregaziti Hrvatsku, a njega ubiti? Primjer toga su mnogi koji su pomogli Miloševiću u početnoj fazi i imali dogovor s njim samo da bi završili, poput njegovog mentora u politici i kuma Ivama Stambolića, plitko zakopani na Fruškoj gori ili bi jednostavno kao Rašković bili uklonjeni.

No ono što me najviše muči je sljedeće: zašto bi Milošević dogovorio s Tuđmanom rat koji će završiti njegovim porazom?

Zašto bi Milošević dogovorio rat u kom će Srbi praktički biti izbrisani iz Hrvatske?

Zašto bi Milošević dogovorio s Tuđmanom rat u kom će Srbija biti ponižena i ostati ne samo bez dijelova Hrvatske koje je smatrala svojima, nego i bez polovice Bosne i Hercegovine?

Zašto bi dogovorio rat koji će biti kraj ideje o Velikoj Srbiji, a s tom idejom je i došao na vlast?

Zašto bi Milošević dogovorio rat koji će ga dovesti do ćelije u Haagu u kojoj će i umrijeti?

I kako objasniti rat u Bosni, s kim je njega Milošević dogovorio? S Izetbegovićem? Ili isto s Tuđmanom? Ako s Tuđmanom, zašto su onda Hrvati u početku rata u BIH ratovali na istoj strani s Bošnjacima, dapače da nije bilo HVO-a Bosna bi zacijelo pala? Nadalje, mogu li oni koji tvrde da su "Franjo i Sloba dijelili Bosnu" objasniti zašto misle da je Slobo htio Bosnu dijeliti s bilo kime, a naročito s Hrvatima? Što je Tuđman trebao uraditi, ne "dijeliti Bosnu" nego čekati da Milošević uzme cijelu?

Kako se, u konačnici, Oluja, kojom je Bihać u zadnji tren spašen, uklapa u priču o dijeljenju Bosne?


registracija
26/2/12

Hercegovac, 15.03.12. 20:37

Zvonko , da je milosevic mogao pregaziti hrvatsku s jna; on bi ju pregazio !
Ali nije to tako lako kako ti I tvoja banditska bratija prikazujete ! ( Sirija ti je najbolji primjer)
Odgovor na "zasto dogovor" ti je dala "ankicascreiber" sto je za tebe izgleda prekomplicirano pa cu ti pojednostaviti .
Bez rata hrvatsku (I srbiju) srpska I hrvatska udba nebi mogli
onako lako opljackati !
....dok im narod gine na frontu !


registracija
26/2/12

Hercegovac, 15.03.12. 20:44

Oluja I Bihać se bez Bila Clintona nebi dogodila !
..ne nasmijavajte nas s franjonom "strategijom " koja je losija
od poezije mu !
Pitaj posavljane sto misle o tom gadu !


registracija
19/7/11

bubba, 15.03.12. 20:56

četnička propaganda u cilju potpune rehabilitacije i miloševića i draže mihajlovića.

sad se cijela srpska povijest bazira na masi krivotvorenih činjenica i kreativnih laži, a političari im praktički negiraju sve zločine koje su ikad počinili.

a nacional je jedna od novina koje uporno ponavljaju jedne iste laži unatoč lako provjerljivim činjenicama,

nikad neće spomenuti da je sve oružje koji su muslimani u bih dobili došlo od hrvata, što ovakve teze o dogovorenom ratu čini potpunom besmislicom,


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 15.03.12. 20:58

je je sigurno su se dogovorili da SRBI ubiju 4.000 djece samo u Hravtskoj ,.....to je samo za Naivne.....


registracija
26/2/12

Hercegovac, 15.03.12. 21:24

"četnička propaganda" !?
Pa jel su se sastajali ili nisu !?
@jebokominjare
Jebalo se franji i slobi za tu djecu , vazno je bilo da se tvornice prodaju za 100 maraka !
....aj dobro soma maraka....
Lol


registracija
10/2/12

Hazu, 15.03.12. 21:44

Ma koji dogovoren rat,ubiti 23000 Hrvata i srušiti pola Hrvatske i pola milijuna oboljelih civila


registracija
15/3/12

Mashenka, 15.03.12. 22:25

Dragi moji, pogledajte film ''Weights of chains'' (Tezina lanaca) http://www.youtube.com/watch?v=6Qi50Mun4RA


registracija
10/10/09

denhaag, 15.03.12. 22:38

Pitaje Janeza Jansu je li njegov sestodnevni rat takodjer dogovoren.


registracija
26/2/12

Hercegovac, 15.03.12. 22:49

James Jansa se nije 48 puta sastao s molosevicem !
...Ali franjo je !


registracija
26/2/12

Hercegovac, 15.03.12. 22:53

Posavina , Posavina , Posavina , Posavina ....
Jel jos treba objasnjavati tupavcima zaljubljenim u pesnika sa dedinja , dr predsednik fk partizana ?


registracija
26/2/12

Hercegovac, 15.03.12. 22:54

48 puta su se sastali !
...da izmjenjuju pesmice...
LOL


registracija
9/8/09

vinko12, 15.03.12. 23:30

pa morao se je sto vise sastajati sa glupavim i naoruzanim do zuba "slobom Silnim" i varati ga s obecanjima sve dok se nismo ojacali.
Onda vise nije bilo potrebno, onda su glupavi srbende molile za satajanje ali Tudzman ih nije vise trbao.
Glupavi narod, sada bi poraz dijelili. Jedite sami svoja glupava govna


registracija
15/3/12

Mashenka, 15.03.12. 23:51

Igra rokenrol cela Jugoslavija ... ha ha ha


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 16.03.12. 00:00

Zvonko, hrvatska posavina je pala u mahu, krajina je pala u mahu, premda nije bilo vojne logike.

U početku je Slobo mislio da če pobijediti. Međutim svima je bilo jasno da čak i da JNA i srbi pregaze Hrvatsku tenkovima, ne bi dobili rat zbog istih razloga zašto ameri ne mogu držati Irak ili afganistan.

Slobi je trebao napad na HR ne da bi pobijedio nego da bi se pravio kao branitelj svih srba. Nadao se da će dobiti dio Bosne i da će tako prodati sebe kao čovjek koji nije spasio sve srbe, ali je ipak proširio srbiju koliko toliko.

Franjo je s druge strane igrao dvostruku ulogu. Zbog Europe je slao Josipa Reihl Kira na pregovore i službeno podupirao mirno riješenje. Međutim iza scene je organizirao vrhunske zločince tipa Glavaša i Merčepa da zakuhaju situaciju do nepodnosšljivosti. Jednom kada je počinjen zločin na vukovaru Franjo je dobio ono što je želio. Rekao je Europi, ja sam želio mir ali eto ne može biti mir.

Na kraju, ako se se HR i Srbija razveli, zašto su HR i slovenija morali biti razdvojene. Uvijek su HR i Slovenija bili u istoj državi- Nikada se nismo svađali izuzev par budala.

Zašto je Franjo vozio naftu Ratku Mladiću da lupa po Bosancima!!!


registracija
21/11/11

PEDJAPAN, 16.03.12. 00:01

Vinko pogledaj u kakvoj drzavi ziviš po najmanje pobedničkoj a još manje samostalnoj i neovisno lepoj vašoj,a što se tiče pameti mi smo isti narod pa kada nas vredjaš isto pričaš i o svom narodu,bre Hrvati manite se Srba ušli ste nam u dupe samo vam pertle vire imate kompleks od nas Hazu tebi sam rekao da si trebao 91 stati ispred mene u Vukovaru ,Sarvašu Tenji Veri Erdutu Boboti bio sam nemilosrdan ha ha ha


registracija
15/3/12

Mashenka, 16.03.12. 00:01

Ovo je sjajan film za one koji razumiju ... a oni koji se i dalje bave ovim temama ne shvatajuci da nam je rat nametnut od najvece osovine zla na svijetu (U.S.A.) po principu ''Zavadi pa vladaj'' nad prekrasnom zemljom kakva je bila bivsa Juga... bas ih zalim!


registracija
21/11/11

PEDJAPAN, 16.03.12. 00:11

Ja sam radio sa general majorom Miletom Mrkšićem bio je komadant specialnog korpusa 95 je penzionisan i poslat u Krainu svi smo znali tada šta je dogovoreno medju nama smo ga zvali specialista za pakovanje ,to je i uradio u Kraini spakovao sve sisteme i naredjeno je da vojska ne reguje samo u rejinu Bačke nas je bilo 80000 pa zar nevidite da se išlo tačno na 49% Bosne po dogovoru u Dejtonu tu se i stalo i još jednu istinu on je spasao sve civile i vojnike iz Vukovara jer je to trebala da bude Srebrenica ali on nije dao sem što su meštani Srbi otimali iz kolone Hrvate i svetili se njima bez znanja Šljivančanina i Mrkšića


registracija
21/11/11

PEDJAPAN, 16.03.12. 00:16

Mashenka potpuno si upravu instalirali su sa obe strane svoje igrače i igranka je počela


registracija
26/2/12

Hercegovac, 16.03.12. 02:34

@Mashenka&PEDJAPAN
Kao prvo taj film je napravio jedan srbin (izbjeglica u Kanadu) !...pametnom dosta .
Kao drugo USA ( Bush senior) nije imao sluha za raspad jugoslavije te ju je pokusavao sacuvati kakva je I bila , vjerujuci da to jna moze srediti za 7 dana !
..nakon nekog vremena gubi vlast i Clinton mijenja plocu ....dalje znamo sto se desilo.....
juga je pucala po svim savovima I grcala u dugovima ...taj sistem se morao raspasti ali nikako nije smio zavrsiti ratom
sto je samo udbi odgovaralo .
I kad je pao mrak (rat) gle cuda :ti isti udbasi prek noci postali su katolici&vjernici&nacionalisti ....demokrate, tvornicari, kapitalisti, doktori........(u srbiji ista prica ) i nastavili po starom : otimaj&uzimaj a narodu valjaj price o neprijatelju ( s kojim se u isto vrijeme 48 puta sastaje)
Nema tu nikakve belosvetske zavere vec samo balkanske bagre u akciji : "pretvorba" ( necijeg u moje) dok mladez gine.

Ovo s Mrkšićem je istina !
Krajiski srbi bili su spakirani 5 dana pred oluju i vjezbali su bezaniju ....doslovno .
YouTube ne laze !


registracija
6/1/12

UnDeR, 16.03.12. 04:19

Hercegovac

A jesi bolestan u pm, koda si uteko sa psihijatrije, što te FT progoni u snovima idiote????


registracija
7/3/11

medjimurec, 16.03.12. 08:15

Opet obicna srpsko -cetnicka proaganda , da su se sastajali- pa naravno da jesu . Sa Tudjmanove strane dobar potez bio je puno slabiji u to vrijeme a odugovlacenje mu je samo koristilo. Rat se vodio u Hr , mozda su zaboravili tu sitnicu u filmu ? Taj takozvani dogovor u Karadjordjevu od cega se onda sastojao? Tog ima samo u bajkama koje ce ispricat lignja Josipovic sa svojom bratijom!


registracija
26/2/12

okvardz, 16.03.12. 08:15

da li će se istina o ovom vremenu ikada saznati.zašto se kriju mnoge stvari.hvala ft što nas je izveo iz bolesnog stanja u koji smo zapeli sa banditima srbima, koji je uzgred rečeno pokvaren narod da srži.ali velika je njegova greška, a to govori da i on ima putra na glavi, privatizacija u kojoj je dijelio sve hrvatsko banditima oko sebe, što veći bandit više si dobio i bio si miliji franji tuđmanu.ostevio je nezaštićen narod na cesti i krvolocima iz hdz-a.sve je više griješio.tako da narod svaki dan o njemu razmišlja kao i o slobodanu miloševiću.samo malkice nježnije.hrvatki narod je franjo tuđman doveo u robovlasništvoiz kojega se neće tako lako izvući.


registracija
30/9/09

davor12345, 16.03.12. 09:02

Ma dogovarali su oni moj da ne kažem šta! Dva blentona su se igrali tko će ispasti pametniji, odnosno tko će koga prije prevariti! Prije bi se moglo reći da je Milošević navukao Tuđmana na svoju igru oko podjele BiH. posljedica svih tih ratova je više od 130 000 poginulih i nestalih, opljačkano gospodarstvo i sve što se god dalo opljačkati!


registracija
28/4/10

Zvonko, 16.03.12. 09:35

ankica,
imaš kolumne od Ante Nazora na te teme čije ti linkove dajem u nastavku. Budi tako dobra pa pročitaj. Mislim da ćeš dobiti odgovore na neka pitanja:

http://www.dnevno.hr/kolumne/ante_nazor/bio_sam_alijin_diplomata__tko_je_s_kim_pregovarao_u_bih/551941.html

http://www.dnevno.hr/kolumne/ante_nazor/ili_je_gradanski_ili_je_dogovoreni_rat_ili_je_sve_to/605248.html


registracija
15/3/12

Mashenka, 16.03.12. 14:35

Hercegovac i ostali, ko pogleda Weights of chains bice mu sve jasno. Sto kazes pametnom dosta! Mislim da redatelj Malagurski nije Srbin, sem sto je rodjen u Subotici ... prezime nije srpsko. A to ne mijenja stvar, i Nikola Tesla je Srbin pa cio svijet ima korist od njegovih dijela. Mislite o tome!


registracija
10/2/12

Hazu, 16.03.12. 16:23

Rat nije dogovoren osim u šupljim glavama ovdje na balkanu ,to jest na balkanu su oni i njihova mišljenja,a mi smo EU i ciela EU zna tko je agresor i KOLIKO SU se ta dva dogovorila,a to je kao i u svakom ratu sitnica naspram mržnje srpske prema svemu hrvatskom do te mjere da su i grobove otkopavali i kosti rasipali od naših očeva,djedova itd itd

A SRPSKA POSLA i dokon Hrvat jariće krsti


registracija
15/3/12

Mashenka, 16.03.12. 18:46

Oprosti Hazu, ali mrznja je obostrana ... Imam srece da zivim i na jednoj, i na drugoj i na trecoj strani. I sve ovo sto ti pricas o Srbima isto tako neka momcad u Srbiji pricaju o Hrvatima odnosno Muslimanima u Bosni ... Zato ti sugeriram da pogledas Weights of chains ... Mogla bih ti dat DVD ako ne mozes nabavit.


registracija
20/8/10

McCoy, 16.03.12. 20:10

@Mashenka
E, od kad ja pominjem taj film... Cak sam uspeo da iskopam i onaj dokument koji je potpisao Bush stariji, ima da se nadje na netu...


registracija
10/2/12

Hazu, 17.03.12. 14:54

vi gledajte filmove,a ja sam u stvarnosti doživio srpsku mržnju i uzvike pravoslavaca koji su kod mene živjeli.
Srpska mržnja nema granica,uspoređena je sa NACI mržnjom njemačkog naroda u ondašnjem vremenu


registracija
12/1/11

bozhidar, 11.06.12. 16:22

"dogovoreni rat", koliko znam, je velesrpski izum i treba taj naziv sasvim odbaciti, a narocito u skolama.
dakle, naum je izvuci srbiju iz odgovornosti za sva zla koja je one pocinila i pomocu jos jednog izuma: svi smo krivi [u podjednakoj mjeri; pa, bre, pustimo to sad vec jednoc]
==
ne slazem sa mesicem da hr, odn, njena vlast, nije odgovorna za rat protiv bosnjaka.
hr vlast moze bit samo neodgovorna za taj rat ako nije u to vrijeme vladala sa hr ili te drzave nije bilo u to vrijeme; t.j, nije bila vlast nego neki neizabrani odbor; jednako tako kao i neke grupe ili pojednici, koji su [samo oni] poveli rat protiv bosne. [izgleda da je i mesic sudjelovao u tom ratu, pa zato muti bistru vodu]
jer nemozes imati drzavu/vladu, te u isto vrijeme nemati je.
===
takodjer ne mogu prihvatiti da se je tudjman dogovorio sa milosevicem za ratno rijesenje krajine 90te ili 95te.
ratno rijesenje je bilo nama nametnuto od svih cetnika; te za srbe drugog rijesenja nije ikad bilo.
srbija, rs, krajina nije htjela mirno rijesenje krajine pod nikakvim uslovom ili cijenom.
to srbi zovu ratnim dogovorom. dakle, ispada, da je hr zeljela samo jedno rijesenje te ni jedno drugo.
ajmo, dosta nam je srpskih prica! nemojmo im nasjedati.
ti [i ovaj srpski film] lazu krupno kao i uvijek dosada.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika