17.03.2012. / 10:23

Autor: Hina , Nacional.hr

Zločinac prebačen u SAD

Odjeci pohoda američkog psiha

Nezapamćeni zločin američke strane u Afganistanu potaknuo je dosad kooperativni afgnistanski politički establishment da traže od NATO saveza i SAD-a odlazak iz te zemlje prije predviđenog roka. Amerika se ne obazire previše na takve zahtjeve, u trenutku dok raste napetost i nepovjerenje između lokalnog stanovništva i međunarodnih snaga. Ne pomaže ni činjenica da je američki vojnik odgovoran za pokolj prebačen na tlo SAD-a, budući da su Afganistanci tražili da mu se sudi u njihovoj zemlji

IlustracijaIlustracijaAmerički vojnik Robert Bales, kojeg se sumnjiči da je prošle nedjelje ubio 16 afganistanskih civila, stigao je u petak u američku bazu u Kanzasu, gdje će biti zadržan u vojnom zatvoru do podizanja optužnice, priopćila je američka vojska.

"Vojska potvrđuje da je narednik Robert Bales premješten u Fort Leavenworth u Kanzasu. Zadržan je u predraspravnom pritvoru", stoji u priopćenju.

Bales je osumnjičen da je napustio svoju bazu u južnom Afganistanu i iz puške pucao po afganistanskim civilima u obližnjim selima, ustrijelivši među ostalima devetero djece i tri žene. Nekoliko dana nakon masovnog ubojstva prebačen je u Kuvajt.

Prosvjedi zbog preseljenja zločinca

To je uzrokovalo burne reakcije afganistanskih građana koji su masovno prosvjedovali protiv njegovog prebacivanja u Kuvajt, tražeći da mu se za monstruozne zločine sudi u zemlji u kojoj ih je i počinio. Premda je američka strana pokušala smiriti situaciju izjavama kako to ne znači da Bales neće biti procesuiran u Afganistanu, njegovo prebacivanje na američko tlo jasan je dokaz kako od toga neće biti ništa.

Tariq Ali: Ne tako usamljen strijelac

Američka vojska tek je danas otkrila identitet narednika Balesa, ne želeći davati nikakve dodatne pojedinosti o njemu. Prema navodima NY Timesa, vojnik je navodno bio pijan tijekom ubilačkog pohoda, a dosad je dvaput ranjavan tijekom sudjelovanja u američkoj okupaciji Iraka.

Stanovnik je Lake Tappas u američkoj saveznoj državi Washington i otac dvoje djece. Ugledni američki list piše kako je masovni ubojica pokolj počinio u četvrtom 'mandatu' na bojištu.

Uzroci - američki rat u Afganistanu?

Američki mediji sustavno se bave ovim slučajem u zadnjih nekoliko dana, pokušavajući doći do odgovora na pitanje što je pripadnika njihovih snaga potaknulo na ovakvo ludilo.
Tako je u izjavi za New York Times neimenovani američki dužnosnik poručio kako je ubilački pohod rezultat stresa, alkohola i obiteljskih problema, zbog čega je američki vojnik 'puknuo'.

Njegov odvjetnik John Henry Browne pretpostavlja da je Bales doista bio pod psihičkim opterećenjem, u zadnjim izjavama poziva se i na PTSP, ali otvoreno optužuje američku vlast da je suodgovorna za sve što se dogodilo. Optužbe potkrepljuje tezom da je poslan u Afganistan unatoč činjenici što je prije toga dva puta ranjavan u Iraku, te da vjerojatno nije bio sposoban za ovu četvrtu misiju. Poručio je kako spomenuta izjava neimenovanog dužnosnika sugerira kako će američka vlada vjerojatno pokušati sve svaliti na vojnika Balesa, a ne na rat koji Amerika vodi u Afganistanu.

Sudjelovalo više vojnika?

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai optužio je Sjedinjene Države da ne surađuju potpuno u istrazi nedavnog masovnog ubojstva afganistanskih civila te je doveo u pitanje da je zločin počinio samo jedan američki vojnik.

"Zapovjednik vojske izvijestio me je da afganistanski istražitelji na američkoj strani nisu naišli na suradnju kakvu su očekivali. Stoga ćemo postaviti brojna pitanja, i to vrlo glasno i jasno", rekao je Karzai novinarima u svome uredu.

Rast napetosti

Zbog ovog nezapamćenog zločina napetosti između lokalnog stanovništva i pripadnika ISAF-a narasle su do usijanja.

Čini se da je podupro sumnje seljana kako jedan napadač nije mogao sam ubiti toliko ljudi na različitim i udaljenim lokacijama.

"Oni vjeruju da to nije učinio jedan čovjek. U jednoj obitelji ubijene su osobe u četiri sobe, ubijeni su žena i djeca, i potom su prebačeni u jednu prostoriju i zapaljeni. To jedan čovjek nije mogao napraviti", rekao je Karzai.

Dok traje nekoliko odvojenih istraga koje provode afganistanske vlasti i SAD, otkriće da je u masakru sudjelovalo više vojnika imalo bi katastrofalan utjecaj na NATO i nanijelo težak udarac zapadnim čelnicima koji moraju predati kontrolu nad zemljom Afganistancima prije povlačenja većine stranih vojnika 2014.

Karzai: populistički zaokret američke marionete

Karzai je u četvrtak u Kabulu rekao američkom ministru obrane Leonu Panetti da njegova vlada želi već 2013. preuzeti kontrolu nad sigurnosnim pitanjima u zemlji, a ne krajem 2014. godine kako je predviđeno planom povlačenja ISAF-a.

Iz priopćenja iz Karzaijeva ureda saznalo se i da je afganistanski predsjednik od Panette zatražio da se međunarodne snage, od kojih su dvije trećine američki vojnici, povuku iz afganistanskih sela i premjeste u svoje glavne baze

Karzaijev zahtjev o prijevremenom povlačenju međunarodnih snaga nije naišao na preveliko razumijevanje SAD-a, dok mu afganistanski kritičari predbacuju da je preko noći promijenio retoriku iz evidentnih populističkih razloga.

Glasnogovornik Baracka Obame kazao je kako će se predaja odgovornosti Afganistancima dogoditi 2014. godine.

„To je tako predviđeno i pri tome ostajemo", poručio je.

U Njemačkoj se pak mogu čuti i drugačije teze. Bivši glavni inspektor njemačkog Buneswehra, Harald Kujat utoliko već govori kako je misija u Afganistanu "propala". U listu Mitteldeutschen Zeitung njemački general je izjavio da, u usporedbi s ciljevima koje si je postavila međunarodna zajednica u Afganistanu, ta misija se može proglasiti propalom i kako on osobno ne vidi razloga, zašto bi se uopće ostalo do zadanog roka 2014. godine. "Mi smo dali dovoljno žrtava i dovoljno sudjelovali. A ako nismo dobrodošli, onda se jednom treba otići."

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
10/2/12

Hazu, 17.03.12. 14:48

Luđaka odmah u komoru i njegove pomoćnike koje kriju FBI i ostali banditi


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 17.03.12. 17:10

Sve to je namjesteno...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika