17.03.2012. / 11:57

Autor: Hina

Palestina u financijskoj 'blokadi'

U izvješću MMF-a, pripremljenom za donatorsku konferenciju idućeg tjedna u Bruxellesu, stoji da palestinskoj samoupravi nedostaje oko 500 milijuna dolara da bi pokrila manjak u proračunu koji bi prema procjenama za 2012. trebao iznositi 1,1 milijardu dolara

IlustracijaIlustracijaMeđunarodni monetarni fond upozorio je u subotu donatore da ispune svoje obveze prema palestinskoj samoupravi jer će inače morati smanjiti financiranje javnih službi i socijalnih davanja.

U izvješću MMF-a, pripremljenom za donatorsku konferenciju idućeg tjedna u Bruxellesu, stoji da palestinskoj samoupravi nedostaje oko 500 milijuna dolara da bi pokrila manjak u proračunu koji bi prema procjenama za 2012. trebao iznositi 1,1 milijardu dolara.

Palestinsko gospodarstvo ušlo je u "tešku fazu" zbog pada financijske potpore koju su primali od donatora te zbog trgovinskih ograničenja koje su im nametnule izraelske vlasti, kaže MMF. Većinu novca u proračun palestinskih vlasti uplaćuju SAD, EU i bogate arapske države.

Međutim Sjedinjene Države, koje pokušavaju pokrenuti izraelsko-palestinske pregovore, prošle su godine uskratile isplatu donatorskog novca nakon što su Palestinci u UN-u pokrenuli inicijativu za priznavanje njihove države. Palestinci kažu da je zamrznuto oko 150 milijuna dolara.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
9/11/09

superhik, 17.03.12. 13:07

Glavno da Izrael dobiva 6 milijardi dolara ( I jos tko zna koliko Eura) da bi tu blokadu provodio. Palestinci moraju biti prisiljeni izgladnjivanjem i svekakvom represijom da prihvate grijehe Europljana, i prepuste svoju zemlju zidovima kako bi Europljani imali "cistu savijest" zbog zlocina na zidovima. Europljani toliko "vole" zidove da ih poticu na masovno iseljavanje samo da su sto dalje od njih, a "idealno rjesenje" je naravno Palestina, posto nije u Europi.


registracija
9/3/10

nostradurus, 17.03.12. 18:14

Vjerojatno i Palestinci koriste strani novac kao i mi. Jesu se izborili za samostalnost. Najvažnija poluga samostalnosti (vlastita emisija novca) im nije pod kontrolom. reforma.forumhr.com


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika