17.03.2012. / 21:47

Autor: Hina

Obama poziva na prekid energetske ovisnosti

"Mi u Americi kontrolirano naše sudbine, dakle pred nama je izbor, prošlost ili budućnost", rekao je američki predsjednik nakon sve oštrijih kritika republikanaca njegove energetske politike

ArhivaArhivaAmerički predsjednik Barack Obama je u subotu pozvao na prekid energetske ovisnosti Sjedinjenih Država kao i na ukidanje više milijardi dolara godišnjih subvencija za naftne kompanije.

"Ne možemo ostati ovisni o drugim zemljama za naše energetske potrebe", rekao je Obama u tjednom govoru na radiju i internetu.

"Mi u Americi kontrolirano naše sudbine, dakle pred nama je izbor, prošlost ili budućnost", rekao je američki predsjednik nakon sve oštrijih kritika republikanaca njegove energetske politike.

Udruga američkih vozača (AAA) predviđa da će cijena benzina u SAD-u do svibnja iznositi prosječno 4,25 dolara za galon (3,8 litara), a danas stoji 3,83 dolara.

Između 1998. i 2004. cijena benzina je varirala između 1 i 2 dolara.

Cijene benzina se jako razlikuju u raznim regijama i prošlog tjedna je jedna internet stranica koja prati cijene u 50 saveznih država istaknula cijenu od 5,09 dolara za galon u Los Angelesu.

Cijena benzina je od ključne važnosti, posebice tijekom izborne godine jer 76 posto Amerikanaca putuje na posao.

Obama je naglasio da cijena benzina ovisi od vanjskim čimbenicima. Predsjednik je također pozvao i na ukidanje 4 milijardi dolara godišnje fiskalnih olakšica naftnim kompanijama.

Precizirao je da računa da će Kongres izglasati ukidanje tih subvencija.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
30/11/09

Dugoprugas, 17.03.12. 22:11

Da objasnimo= Sve vise auta i vozaca na ovoj kugli,a sve manje goriva,sta to znaci?Pripremite se narode na 5 € / Lit.,to nece dugo potrajati.


registracija
9/3/10

nostradurus, 17.03.12. 22:19

Čim ukine olakšice, cijene goriva će narasti. Genijalno.


registracija
31/1/10

STTony, 17.03.12. 23:19

Pa neka naftne kompanije još zulumare maksimalno 10-15 godina.

U roku 5 godina baterije će postati dovoljno dobre i jeftine da omoguće autonomiju elektro automobila od 500-600 km i to će biti kraj benzinskog lobija.

To će doduše vjerovatno značiti i drastično poskupljenje struje ali i tome će se doskočiti sve jeftinijim solarnim elektranama koje će konačno omogućiti energetsku neovisnost barem dijela stanovništva.


registracija
31/1/10

STTony, 17.03.12. 23:21

Tada će litra benzina biti 5-6 kuna ali nikog više to neće pretjerano zanimati.


registracija
24/2/12

forest, 18.03.12. 03:52

Kad se pogleda struktura cijene bezina dobije se pregled tko navise podize cijenu –drzave sa svojim taksama-porezima. Sadasnja situacija sa cijenama goriva ide u korist alternativnih rijesenja i priprema na nove vrste energija (solar,hidrogen...) Mozda je to dobro za planet zemlju koju ostavljamo nasim nasljednicima i za to cemo platiti malu cijenu u odnosu koliko smo je unistili.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika