19.03.2012. / 17:06

Autor: Hina

Opačić:

Antidiskriminatorska politika - cilj svih vlada u regiji

"Moramo graditi društva u kojima će biti mjesta za sve i gdje nitko neće biti diskriminiran na bilo kojoj osnovi", rekla je, dodajući da je potrebna stalna edukacija građana kako bi društvo bilo još tolerantnije prema seksualnim i ostalim manjinama

Photo: Tomislav Miletić/PIXSELL (arhiva)Photo: Tomislav Miletić/PIXSELL (arhiva)Potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić izjavila je u ponedjeljak na regionalnoj konferenciji o pravima seksualnih manjina u Budvi, u Crnoj Gori, da odnos prema manjinskim zajednicama pokazuje stupanj demokracije u jednoj državi te da je cilj svih vlada u regiji izgradnja društva tolerancije prema manjinama.

"Moramo graditi društva u kojima će biti mjesta za sve i gdje nitko neće biti diskriminiran na bilo kojoj osnovi", rekla je, dodajući da je potrebna stalna edukacija građana kako bi društvo bilo još tolerantnije prema seksualnim i ostalim manjinama.

Međunarodna konferencija o pravima seksualnih manjina pod nazivom "Zajedno protiv diskriminacije" održava se u Budvi pod pokroviteljstvom crnogorske vlade uz pomoć više međunarodnih organizacija.

Crnogorski premijer Igor Lukšić rekao je otvarajući konferenciju kako joj je svrha promicati preporuke Odbora ministara Vijeća Europe o mjerama za borbu protiv diskriminacije na temelju seksualne orijentacije ili rodnog identiteta.

"To je dobra prilika da razmijenimo mišljenja i potvrdimo zajedničku spremnost da radimo na izgradnji suvremenog koncepta zaštite ljudskih prava i sloboda te da pošaljemo poruku o zajedničkoj posvećenosti konkretnim aktivnostima" radi ostvarivanja i unaprjeđenja zaštite LGBT osoba i njihove vidljivosti, poručio je on.

Direktor Uprave za ljudska i manjinska prava u srbijanskoj vladi Nenad Đurđević istaknuo je da je Srbija posvećena borbi protiv diskriminacije na temelju seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, što je potvrđeno i u novoj nacionalnoj strategiji.

Ministar pravosuđa Kosova Hajrudin Kuci rekao je kako vlada te države ima čvrsto stajalište da je jedna od temeljnih obveza primijeniti zakone i provoditi politiku borbe protiv diskriminacije.

"To će jamčiti jednaka prava za sve građane bez obzira na njihovu starost, rod, nacionalnu pripadnost, spol i seksualnu orijentaciju u svim područjima života", rekao je Kuci.

Na regionalnoj konferenciji u Budvi sudjeluju dužnosnici vlada, članovi diplomatskog zbora, predstavnici Europske komisije i Vijeća Europe te istaknuti međunarodni stručnjaci, znanstvenici i predstavnici organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika