22.03.2012. / 11:03

Autor: Hina

'MOL-ov pouzdanik' nije došao na suđenje

Ježić je na sudu ranije izjavio da je polovinu dogovorenog mita, odnosno pet milijuna eura, na račun njegove švicarske tvrtke Xenoplast došlo preko MOL-ovog pouzdanika Fazakasa. Iako je kazao da ga nikada nije vidio, Ježić je posvjedočio da je Fazakas transakciju dogovarao s direktorom Xenoplsata Stefanom Hurlimannom

Ivo Sanader; Photo: Antonio Bronić/PIXSELL Ivo Sanader; Photo: Antonio Bronić/PIXSELL Direktor tvrtke Hangarn Oil Products Imre Fazakas, za kojega se nagađa da bi mogao pobiti iskaz krunskog svjedoka u aferi Ina – MOL Roberta Ježića, danas se nije pojavio na suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu optuženom za primanje 10 milijuna eura kako bi mađarskom MOL-u prepustio upravljačka prava u Ini.

Ježić je na sudu ranije izjavio da je polovinu dogovorenog mita, odnosno pet milijuna eura, na račun njegove švicarske tvrtke Xenoplast došlo preko MOL-ovog pouzdanika Fazakasa. Iako je kazao da ga nikada nije vidio, Ježić je posvjedočio da je Fazakas transakciju dogovarao s direktorom Xenoplsata Stefanom Hurlimannom.

No, po pisanju medija, Fazakas je mađarskim tužiteljima, koji su istraživali USKOK-ove sumnje o povezanosti MOL-ovog direktora Zsolta Hernadija s navodnim Sanaderovim mitom, ispričao da je novac na Ježićevom švicarskom računu zapravo ruski. Novac uplaćen Xenoplastu po toj je verziji bio namijenjen skladištima plina u Omišlju koji je kompanija Russnjeft željela izgraditi na zemljištu Ježićeve tvrtke Dioki.

Sanaderova obrana zbog toga je zatražila i svjedočenje vlasnika Russnjefta Mihaila Gucerieva, ističući da je i on mađarskom tužiteljstvu detaljno govorio o odnosima s MOL-om i Ježićem. USKOK se tom prijedlogu usprotivio tvrdeći da on nema veze s ovim slučajem te da obrana nije kvalitetno obrazložila zašto ga treba pozvati za svjedoka.

USKOK tvrdi da je mito bivšem premijeru za prepuštanje upravljačkih prava u Ini platio direktor MOL-a Zsolt Hernadi kojega je mađarsko tužiteljstvo, unatoč teškim optužbama, odbilo ispitati pravdajući se zaštitom nacionalnih interesa. U konačnici su Mađari obustavili istragu uz tvrdnju kako nema dokaza o podmićivanju u slučaju Ina-MOL.

Spis o mađarskoj istrazi nedavno je došao u Državno odvjetništvo RH, no USKOK-ova tužiteljica Tamara Laptoš kazala je da još nije službeno preveden.

Na suđenju Sanaderu sutra se očekuje svjedočenje Stefana Hurlimanna koji bi trebao govoriti o sklapanju ugovora na temelju kojih je Xenoplastu isplaćen novac. Pet milijuna eura, odnosno polovina navodnog mita i dalje je, po Ježićevim riječima, na računu te tvrtke.

Sudsko vijeće trebalo bi odlučiti i o ispitivanju niza novih svjedoka među kojima je Guceriev, ali i članovi nadzornog odbora Ine Davor Štern i Damir Vanđelić, čije je svjedočenje predložio USKOK.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika