22.03.2012. / 19:05

Autor: Hina

RH ima dobre izglede za uključivanje u europske prometne koridore

Hrvatska ima dobre izglede da se nađe na mjestu budućih europskih prometnih koridora, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić.

Hrvatska se može dobro uklopiti u europske koridoreHrvatska se može dobro uklopiti u europske koridoreHrvatska ima dobre izglede da se nađe na mjestu budućih europskih prometnih koridora, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić.

Antešić je sudjelovao na sastanku Vijeća ministara prometa zemalja članica Europske unije, gdje je izložio hrvatska stajališta o uključivanju hrvatskih prometnih pravaca u Transeuropske prometne mreže (TEN-T).

"Mislim da imamo dobre izglede da se izborima za neke, nama važne koridore, prije svega koridor 10 - Ljubljana - Zagreb - Beograd te koridor 5b - mađarska granica - Zagreb-Rijeka. Imamo potporu i dobru priliku da se nađemo na mjestu budućih koridora jer bi u suprotnom bili izolirani otok", rekao je Antešić.

Na Vijeću se raspravljalo o prijedlogu Uredbe o smjernicama za razvoj TEN-T, kojom se sadašnja mreža cesta, željezničkih pruga, zračnih luka i unutarnjih plovnih putova namjerava spojiti u jedinstvenu prometnu mrežu.

Europska komisija je u listopadu prošle godine predložila ovu uredbu kojom su definirane glavna prometna mreža, koja bi imala prioritet u smislu sufinanciranja iz EU fondova, i sveobuhvatna prometna mreža. Prema prijedlogu Komisije, glavna mreža trebala bi biti dovršena do 2030. godine, a sveobuhvatna do 2050.

Na glavnu prometnu mrežu naslanjala bi se sveobuhvatna mreža na regionalnoj i nacionalnoj razini, koju bi uglavnom financirale zemlje članice uz mogućnost sufinanciranja iz europskih fondova. Cilj je da većina građana EU-a do 2050. godine ne bude udaljena više od 30 minuta vožnje od te sveobuhvatne mreže.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika