23.03.2012. / 13:39

Autor: Hina

Joachim Gauck: Treba nam još više Europe

Novi njemački predsjednik Joachim Gauck položio je u petak prisegu u Bundestagu i založio se za "više Europe u ovim kriznim vremenima".

Joachim GauckJoachim GauckNovi njemački predsjednik Joachim Gauck položio je u petak prisegu u Bundestagu i založio se za "više Europe u ovim kriznim vremenima".

"U ovim kriznim vremenima kad je posebno popularno sklupčati se unutar državnih granica, baš u ta krizna vremena moramo reći da želimo još više braniti Europu", kazao je jednaesti njemački predsjednik u 23-minutnom govoru, obraćajući se često njemačkoj "djeci" i "unučadi".

Joachim Gauck, 72-godišnji luteranski pastor koji je štitio ljudska prava u bivšem DDR-u, u nedjelju je u Saveznoj skupštini golemom većinom glasova izabran za predsjednika države.

Najavio je da će se kao predsjednik zalagati za "slobodu kao preduvjet pravednosti" i "pravednost kao preduvjet slobode".

Istaknuo je "trajni poticaj" koji je dao njegov prethodnik Christian Wulff, koji je odstupio zbog korupcijskog skandala i bio nazočan na svečanosti, u korist zbližavanja zajednica u Njemačkoj.

Čvrsto je osudio "protivnike njemačke demokracije" iz krajnje desnice. "Njima poručujemo: vaša mržnja čini nas jačima i nećemo vas udostojiti ni našeg straha. Vi ćete uskoro pripadati prošlosti a naša će demokracija nastaviti živjeti", kazao je.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika