27.03.2012. / 11:37

Autor: Hina

Štrajk u njemačkim zračnim lukama

Glavne njemačke zračne luke zahvaćene su u utorak opsežnim štrajkom koji je doveo do brojnih otkazivanja letova posebice iz Frankfurta.

Štrajk u njemačkim zračnim lukamaŠtrajk u njemačkim zračnim lukamaGlavne njemačke zračne luke zahvaćene su u utorak opsežnim štrajkom koji je doveo do brojnih otkazivanja letova posebice iz Frankfurta.

Štrajk je organizirao sindikat Verdi na temelju pregovora o plaći u javnoj službi i nastavlja niz drugih akcija unazad tri tjedna koji su pogodili javni prijevoz, jaslice, bolnice i administraciju u cijeloj Njemačkoj. Zračne luke dosad su bile pošteđene.

Samo u Frankfurtu, najvećoj njemačkoj zračnoj luci, 440 letova neće se moći osigurati na ukupno 1300 dnevno, kazao je upravitelj zračne luke Fraport. Većina otkazanih letova pripada prvoj zračnoj kompaniji u zemlji Lufthansi, kazala je glasnogovornica.

Štrajk bi tijekom jutra mogao uz Frankfurt i Muenchen, drugi njemački aerodrom gdje je dosad otkazano 85 letova na 1130 predviđenih za danas, zahvatiti i Stuttgart, Duesseldorf, Koeln-Bonn, Muenster-Osnabrueck, Dortmund, Hanover te Bremen.

Verdi zahtijeva povećanje plaća za 6,5 posto ove godine za dva milijuna zaposlenih. Država je predložila prošlog tjedna povećanje za 3,3 posto podijeljeno na dvije godine, što je sindikat odbio. Sljedeći pregovori predviđeni su za 28. i 29. ožujka.

Štrajkovi bi trebali "ubrzati pregovore", objasnio je u ponedjeljak šef Verdija Frank Bsirske, ali njemački ministar unutarnjih poslova Hans-Peter Friedrich kritizirao je "nesrazmjernu reakciju".

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika