29.03.2012. / 19:20

Autor: Hina

Svatko treba imati pravo na liječenje neplodnosti

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić i ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavili su danas, govoreći o novom zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji (MPO) koji se nalazi na javnoj raspravi, kako je MPO način liječenja te da se želi pomoći svim ženama koje imaju taj problem.

Rajko OstojićRajko OstojićPotpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić i ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavili su danas, govoreći o novom zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji (MPO) koji se nalazi na javnoj raspravi, kako je MPO način liječenja te da se želi pomoći svim ženama koje imaju taj problem.

Odgovarajući na pitanja novinara nakon današnje sjednice Vlade, Opačić je kazala kako je najvažnije što je novim prijedlogom zakona o MPO zamrzavanje zametaka utvrđeno kao jedan standard u liječenju neplodnosti te dodala da se njime svakom trećem paru Hrvatskoj, koji se liječio od neplodnosti, osigurava da može koristiti sve medicinske metode.

Riječ je prvenstveno o medicinskom zakonu, o liječenju neplodnosti, kazala je Opačić upitana kako komentira prijepore o tome mogu li na MPO ići i žene bez partnera.

Upitana koji je njezin stav treba li se se zakonskim rješenjem MPO omogućiti parovima ili i osobama bez partnera, Opačić je kazala: "Riječ je o liječenju neplodnosti, dakle, svatko tko ima tu vrstu problema mora imati pravilno liječenje".

Upitana smatra li ona da i lezbijke mogu ići na MPO, Opačić je ponovila da je riječ o medicinskom zakonu. "Dakle, svatko tko ima problema s neplodnošću, a to je bolest, ima pravo koristiti sve ono što ovaj zakon omogućava onima koji su bolesni od neplodnosti", kazala je.

Ministar Ostojić naglasio je da je zakon potpuno jasan - medicinski potpomognuta oplodnja je način liječenja.

"Želim pomoći svim našim parovima, svim našim ženama, da zakon zaživi i da završimo tu priču koja traje deset godina", rekao je Ostojić.

Dodao je da se zakon sastoji od medicinskog, pravnog, sociološkog i etičkog aspekta.

Medicinski, kazao je, riječ je o najboljem zakonu u Europi. A sada se, dodao je, finalizira etički, pravni, sociološki i etički stav, rekao je.

"Upravo finaliziramo finese koje su ekstremno važne i kad bude gotov (zakon) mi ćemo ga prezentirati", dodao je.

Ostojić nije izravno odgovorio na pitanje je li on za to da se MPO omogući i lezbijkama, već je rekao da je zakon u javnoj raspravi.

"Svatko ima pravo reći svoje mišljenje, a ja ću svoje reći kad bude gotov zakon", rekao je i dodao da je otvoren za svako poboljšanje zakona.

"Da su ranije bili otvoreni kao ja, onda taj zakon ne bi bio deset godina u ladicama", ustvrdio je i naglasio kako je njegova obveza "pomoći svim parovima i ženama da ostvare svoj san i dobiju dijete".

Vezane vijesti

Vladi slabašna trojka

Vladi slabašna trojka

Mjesečno istraživanje javnog mnijenja CRO Demoskop, obuhvatilo je mišljenje hrvatskih građana prema nositeljima izvršne i zakonodavne vlasti u… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 29.03.12. 21:22

""Dakle, svatko tko ima problema s neplodnošću, a to je bolest, ima pravo koristiti sve ono što ovaj zakon omogućava onima koji su bolesni od neplodnosti", kazala je."

Pa i pederluk i lezbijstvo su bolesti i svakto ko ima s tim problema bi se trebal obvezatno liječiti, a ne da nam pederi i lezbike budu stalno nuđeni i nametani kao uzori našoj djeci!


registracija
5/1/07

james, 29.03.12. 21:24

Uzore Vašoj djeci trebate Vi nuditi.
Na taj se naćin odgajaju djeca.


registracija
2/6/11

stereo, 30.03.12. 06:56

Bolest, znaš što je bolest. Bolest je kada 20 godina biraš istu strukturu vlast koj te je ne jednom zajebala i prći te gdie god stigne.
Pederluk i lezbe su genetski poremećaj isto kao i alergija ili polinoza. Od toga se nemreš izlječiti moš samo glumatati (u ovom zadnjem baš i ne) na oko 'normalnu' osobu.
Zato mislim da je poštenije upravo od njih da kažu (kao što i kažu) eto to smo mi i takove nas prihvatite.
Sve ostalo je samo nadrgadanja koja im po svim štatutima ljudske rase trebaju pripasti.
Normalno je da nebih želio da su mi dijeca pripadnik te populacije, ali Bože dragi ako se to i dogodi razumjeti ću.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika