Objavljeno u Nacionalu br. 855, 2012-04-03

Autor: Dragan Đurić

Sama protiv svih

Odgodom izbornog Sabora HDZ-a Kosor želi spriječiti ujedinjavanje oponenata

Svjesna da joj razvoj izbornog procesa u HDZ-u ne ide u prilog, da će izbore za predsjednika stranke izgubiti već u prvoj rundi, predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor izvela je novu diverziju. I ovaj je put to učinila uz stručnu asistenciju velikog maga svih procedura Vladimira Šeksa, koji uz nju pokušava spasiti i vlastitu političku budućnost. Jadranka Kosor odlučila je odgoditi već najavljeni izborni Sabor HDZ-a. Sabor stranke bi se, doduše, održao na dan za koji je dogovoren - 20. svibnja 2012. godine, ali na tom se saboru ne bi biralo novo vodstvo HDZ-a. Sabor bi samo donio novi statut, kojim bi se uvela dva nova, bitna pravila. Prvo, o izboru predsjednika odlučivalo bi se po načelu jedan član stranke - jedan glas. Dakle, svi članovi HDZ-a birali bi predsjednika. Drugo, predsjednički kandidati morali bi unaprijed definirati sve ostale članove vodstva stranke - zamjenika i potpredsjednike. Tako ti kandidati ne bi mogli kasnije prelaziti iz jednog u drugi konkurentski tabor, što im omogućavaju postojeća pravila igre. Tim novim izbornim modelom na samom izbornom Saboru ne bi se mogla dogoditi opcija koju je, primjerice, prošloga tjedna predložio Ivan Aralica, pisac i ekskluzivni Tuđmanov HDZ-ovac. A po njemu, iako tvrdi da on sam i dalje sebe ne smatra članom HDZ-a, najbolja opcija za tu stranku bila bi da vodstvo stranke preuzme liječnički dvojac: Milan Kujundžić kao predsjednik, Drago Prgomet kao zamjenik, a Tomislava Karamarka im je pridružio kao jednog od potpredsjednika stranke.

No neovisno o toj sugestiji Ivana Aralice, stožer Jadranke Kosor otkrio je da joj se sličan scerij pripremao i na samom izbornom saboru. Njoj se ne bi suprotstavila sva četvorica kandidata, nego, najvjerojatnije, samo jedan od njih. Ostali bi kandidati preuzeli neku od visokih dužnosti u stranci, slično uputi Ivana Aralice. To bi sve glasove izaslanika izbornog sabora slilo u košaru samo jednog kandidata, a dosadašnja predsjednica stranke ostala bi na suhom i, najvjerojatnije, teško poražena. Može li Jadranka Kosor takav scenarij spriječiti? Šanse su joj veoma male, jer nakon što je objavila mogućnost odgađanja izbora, prvi put je postalo bjelodano da je izgubila nadzor nad Predsjedništvom HDZ-a. Njen zamjenik Darko Milinović, nezadovoljan prijedlogom, zatražio je najkasnije do srijede hitnu sjednicu Predsjedništva, za što je dobio potpisanu potporu 11 članova u 19-članom Predsjedništvu HDZ-a.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
27/3/12

Opar, 03.04.12. 08:50

Kosor je za ovakvu situaciju oko sebe sama kriva. Provodila je kult ličnosti,i glumila tiranina,ana kraju su je svi najblizi napustili.Neki od njih kao sto je Milinovic danas ju javno prozivaju, po svim medijima sto isto nije posteno,jer do jucer joj se ulizivao i slusao njene naredbe.


registracija
24/2/12

sandra80, 03.04.12. 09:08

da, evo kako se ponasa netko tko je okusio vlast i moc, a to nije trebao, niti je zardio niti je sposoban, ali sad je tu i ne zeli vise dolje, naravno, takvima se pocinje malo u glavi mjesat pa pricaju gluposti, za Kosor je vrijeme da ode i ostavi i stranku i građane Hrvatske na miru...


registracija
24/2/12

leonarda, 03.04.12. 09:38

sama protiv svih tako će i ostati......jedino u remetincu će biti u društvu


registracija
16/6/10

nosonja, 03.04.12. 09:51

Pod hitno zabraniti tu zlotvorsku nakupinu koja sebe naziva HDZ.....fuuuuuj!


registracija
11/1/10

fluid, 03.04.12. 12:25

To što je Kosorica bolesna osoba,nije kriva ni ona sama ali što iza nje stoji monstrum hrvatskih nelogičnosti Vladimir Šeks,e to je već opasno.Nju je isturio naprijed,kao medicinski slučaj ,da otrpi prve i glavne udarce ali iz pozadine on vuče sve konce.I dok je njega sa i najmanjim uticajem na hrvatsku političku scenu,(kao i pravosudnu posebno),Hrvatska je u velikoj opasnosti.On je glava te famozne UDB-e iz vremena Jugoslavije.On je taj koji provodi stari model u novoj državi.I nitko da ga deskreditira u ovih 20 godina !?To pokazuje i dokazuje koliku moć i snagu ima urasli karcinom udabštva na ovim prostorima.Bez uklanjanja Šeksa,nema napretka za Hrvatsku.


registracija
14/7/11

Trinity, 03.04.12. 13:52

E sad samo da Predsjedništvo stranke u srijedu izvrši puč, i svrgne ju s trona!
A što se tiče Šeksa, notorno je da je on hdzov master mind, i to vrhunski.


registracija
24/7/11

mrvek, 03.04.12. 16:21

Vlado Sex zvani promil. Gnojni Iscjedak. Da je indijanac zvao bi se Crveni Nos ili Konj koji sjedi i loče.


registracija
26/2/12

Hercegovac, 03.04.12. 16:24

@fluid
Pun pogodak !
Ne zaboravimo da je ovu kpj vernicu iz saveza za ocuvanje jugoslavije dovlekel nitko drugi no jnageneralpesnik ( dr diler posavine) .
...kao sto je instalirao udbu u sam vrh vlasti " slobodne" hrvatske ! ( manolic,sheks,boljkovac.....)
Neda se ta bagra bez motike otjerati !


registracija
19/4/11

aircanada, 03.04.12. 16:36

drug darko ili drugarica jaca, težak je to izbor za velike hrvatine


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika