05.04.2012. / 16:31

Autor: Hina

Google predstavio "Projekt Glass" - pametne naočale

Google je u četvrtak predstavio "Projekt Glass", tj. pametni telefon u obliku naočala s 14 funkcija koje su korisnicima na raspolaganju onog trenutuka kada stave naočale, od telefoniranja, informacija o vremenu, dnevnih obveza, GPS-a do slušanja glazbe, priopćio je Googleov eksperimentalni laboratorij X, prenosi BBC.

Foto: GoogleFoto: GoogleGoogle je u četvrtak predstavio "Projekt Glass", tj. pametni telefon u obliku naočala s 14 funkcija koje su korisnicima na raspolaganju onog trenutuka kada stave naočale, od telefoniranja, informacija o vremenu, dnevnih obveza, GPS-a do slušanja glazbe, priopćio je Googleov eksperimentalni laboratorij X, prenosi BBC.

"Skupina nas je pokrenula Projekt Glass kako bi razvili tehnologiju koja će ljudima pomoći da istraže i podijele svoj svijet", priopćio je laboratorij X.

Projekt je najavljen u videu "One Day" i pokazuje kako izgleda dan osobe koja koristi "Google goggles" pa tako, primjerice, naočale korisnika, koji pogleda u prazan zid, podsjećaju da taj dan ima navečer sastanak, a potom ga, nakon što mu pogled odluta kroz prozor, obavještava da postoji 10 posto šansi da će padati kiša. Kada neki prijatelj pošalje poruku da se želi sastati, aktivira se posebna ikona, a kada ovaj diktira odgovor pojavi se znak mikrofona. Preko tih se naočala može slušati i glazba i drugi audio materijal, iako čini se, nemaju slušalice.

Prototip naočala pokazuje minimalistički dizajn s mikrofonom i djelomično prozirnim video ekranom na koji stižu informacije, a postavljen je iznad desnog oka korisnika. Google je pozvao sve zainteresirane da svojim prijedlozima i idejama doprinesu projektu.

Iako je New York Times svojedobno najavio da će se prve takve naočale naći u prodaji prije isteka godine, za oko 250 do 600 dolara, ta je tehnologija, kako smatraju stručnjaci, još daleko od tržišta.

Vezane vijesti

Google između dvije vatre

Google između dvije vatre

Google je prošle godine iz svojih raznovrsnih ponuda na internetu obrisao više od pet milijuna sadržaja, internetskih stranica i adresa. Mjesečno ova… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika