17.05.2012. / 10:46

Autor: Deutsche Welle

Velika mogućnost zarade, ali i velik rizik

Kad Facebook, Groupon ili Zynga izlaze na burzu, investitori stoje u redu. Tu se okreću astronomske milijardske svote. Ali, nakon prve euforije često kod ulagača brzo uslijedi otrježnjenje

IlustracijaIlustracijaKad je prije otprilike godinu dana na burzu išao LinkedIn, najveća svjetska mreža za održavanje poslovnih veza i stvaranje novih kontakata, vladala je prava pomama za njihovim dionicama. Vrijednost tečaja se udvostručila za samo nekoliko minuta nakon prve emisije. Još prije izlaska na burzu LinkedIn je nominalnu vrijednost dionice povećao s 35 na 45 dolara. Dionice su rasprodane kao vruće pecivo. Tečaj se povremeno penjao na 122 dolara. Bila je to uspješna priča kao i kod brojnih drugih internetskih poduzeća prilikom izlaska na burzu.

Ali, snažni rast tečaja prati jedan problem: on je najčešće kratkog vijeka i za njegov rast je često zaslužna mašta. "Kod emocionalnih izlazaka na burzu, kao što je slučaj s internetskim poduzećima, u igri su brojni investitori koji nemaju pojma", kaže Dirk Müller, financijski stručnjak i autor knjige "Cashkurs". Upravo uoči planiranog izlaska Facebooka na burzu tisuće korisnika koji nemaju pojma o burzi i koji nikad nisu posjedovali ni jednu dionicu, otvorili su depo u banci kako bi kupili dionice Facebooka. Dirk Müller savjetuje da se na takav način ne kupuje dionice: "Ja se kao ulagač ne bih upuštao u tako opasnu igru."

Vrijednost poduzeća - mjehur od sapunice?

Radilo se o emocionalnim ili racionalnim razlozima, zanimanje za takve izlaske na burzu je izuzetno veliko. Trenutno na Wall Streetu vlada "zlatna groznica". U petak (18.5) će Facebook izaći na burzu. Za dionicu bi investitori umjesto 28 do 35 dolara trebali izbrojati 34 do 38 dolara. Prema medijskim izvještajima banke koje prate izlazak Facebooka na burzu htjele su već u utorak (15.5) zaključiti primanje predbilježbi jer je preveliko zanimanje. Ipak, unatoč velikom zanimanju za Facebook, ostaju određene sumnje: Je li ta društvena mreža doista toliko vrijedna? Ne prijeti li, kao i prije 12 godina, novo pucanje internetskog mjehura od sapunice?

"Potpuno je normalno da kod izlaska na burzu kod kojega vlada veliko zanimanje, bude previše predbilježbi, bez obzira na branšu", kaže Thomas Knüwer, osnivač strateškog savjetovanja "kpunktnull". Ali, on ne misli da će se raditi o mjehuru od sapunice: "Vrijednost poduzeća je subjektivna veličina. Činjenica je da postoji tržište koje je spremno za to platiti. Mjehur od sapunice bi bio kad bi puno poduzeća izlazilo na burzu i unatoč tomu dobivalo vrijednost koja je potpuno besmislena." To trenutno nije slučaj, kaže Knüwer. Ni Dirk Müller u astronomskim vrijednostima internetskih poduzeća ne vidi sistemski mjehur od sapunice. On ne misli da se sadašnje stanje može uspoređivati s pucanjem internetskog mjehura od sapunice 2000. godine.

Veća rizičnost

Iako se može isključiti stanje kao 2000., ulagači moraju imati dobre živce. "Internetska poduzeća imaju veću rizičnost", kaže Knüwer. Njihovi modeli poslovanja nisu tako održivi kao kod drugih poduzeća, primjerice logističkih.

Vrijednost dionica internetskih poduzeća često nakon prve emisije doživljava osjetnije uspone i padove. Primjer je Groupon: njezina dionica trenutno vrijedi oko 11 eura, što je znatno manje nego što je vrijedila prilikom emisije. I internetski radio Pandora je prilikom izlaska na burzu dosegao vrijednost od 2,6 milijardi dolara. Ali, već drugoga dana je vrijednost dionice pala ispod emisijske vrijednosti.

Nedorečeno pitanje zaštite podataka

Facebook navodno ima više od 900 milijuna korisnika. Granice daljnjeg rasta su određene čisto biološki. "Treba vidjeti hoće li Facebook preživjeti "hype" i taj potencijal doista donijeti prihod", kaže Müller. Ali, potencijal rasta ne leži više kod broja korisnika nego kod prometa po korisniku. A na tomu Facebook trenutno intenzivno radi. Trenutno testira sustav plaćanja kojim bi za novac moglo biti prikazivano aktualiziranje statusa većem broju korisnika.

No, uspjeh Facebooka je na labavim nogama, bez obzira na ponašanje vlastitih "prijatelja". Kod njega postoji još puno nerazjašnjenih pitanja. Primjerice, samo jedna odluka o zaštiti podataka mogla bi "poslovni model Facebooka staviti ad acta", upozorava Dirk Müller.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Facebook će platiti 10 milijuna za "sponzorizirane statuse"

Facebook će platiti 10 milijuna za "sponzorizirane statuse"

Društvena mreža Facebook pristala je isplatiti 10 milijuna dolara nakon tužbe korisnika kojom ju optužuju da je koristila njihove fotografije i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika