06.04.2012. / 08:23

Autor: Hina

Paro:

'Hrvatska i SAD su saveznici i partneri'

"SAD je svojim angažmanom značajno pridonio da Hrvatska postane perjanica liberalne demokracije u regiji i od Zagreba sada očekuje da bude regionalni predvodnik", rekao je Paro na predavanju u Američko-hrvatskom društvu u Zagrebu

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL (arhiva)Photo: Slavko Midzor/PIXSELL (arhiva)Hrvatska i Sjedinjene Države su partneri i saveznici na zapadnom Balkanu, u borbi protiv terorizma i u mirovnim misijama, a Washington od Zagreba očekuje da bude predvodnik regije na njezinu putu u euroatlanske integracije, izjavio je u četvrtak u Zagrebu novi hrvatski veleposlanik u SAD-u Joško Paro koji jačanje gospodarske suradnje sa SAD-om i odnosa s hrvatskom dijasporom smatra glavnim izazovima svoga diplomatskog mandata.

"SAD je svojim angažmanom značajno pridonio da Hrvatska postane perjanica liberalne demokracije u regiji i od Zagreba sada očekuje da bude regionalni predvodnik", rekao je Paro na predavanju u Američko-hrvatskom društvu u Zagrebu.

"Hrvatska je partner SAD-a u borbi protiv terorizma, u mirovnim operacijama, poput Afganistana, a sutra i partner u EU-u", dodao je Paro, iskusni hrvatski diplomat kojemu je dužnost u SAD-u treći veleposlanički mandat u karijeri.

Istaknuo je da SAD od Hrvatske ne očekuje da u to savezništvo i partnerstvo ulazi kao Njemačka ili Velika Britanija, nego "s maksimalnom mjerom onoga što može u njega uložiti, prema svojoj veličini i snazi".

Parko, koji za veleposlanika u SAD-u odlazi s mjesta savjetnika Predsjednika Republike za vanjsku politiku, drži da će se hrvatsko-američko partnerstvo osobito razvijati kroz hrvatsku ulogu u susjedstvu.

"Hrvatska je prva zemlja zahvaćena ratom koja je iz toga izašla na politički i pravno uređen način. Stoga se od nas očekuje da obavimo transfer svoga iskustva, jer nam je zajednički cilj uključivanje regije u euroatlanske integracije", naglasio je Paro, nekadašnji pomoćnik nekoliko ministara vanjskih poslova i bivši veleposlanik u Velikoj Britaniji i Nizozemskoj.

Glavnim zadacima svog četverogodišnjeg mandata smatra jačanje gospodarskih odnosa s najmoćnijim gospodarstvom svijeta, čemu bi, očekuje Paro, trebalo pridonijeti ukidanje viza. "Nismo daleko od toga i uvjeren sam da će to pridonijeti jačanju gospodarske suradnje i boljem poznavanju naša dva naroda", rekao je Paro.

Po njegovim riječima, posebnu pozornost treba posvetiti hrvatskoj dijaspori u kojoj je došlo do velikih kvalitativnih i generacijskih pomaka.

"Među američkim Hrvatima je prilično velika razočaranost i trebamo učiniti sve da shvate kako je stara domovina njihova nova prilika", rekao je Paro ističući da nijedan od tri hrvatska konzulata u SAD-u nije obuhvaćen programom štednje i neće se zatvarati.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 06.04.12. 08:52

Hrvatska i Hrvati ! Kako to gordo zvuči,sve dok se ne uđe u prostorije države.Kada jednom uđeš u uspostavljeni smrad u kvazi državi zvanoj Hrvatska,bez obzira na zaklinjanja u pravni sustav i funkcioniranje države,svatko mora osjetiti vonj moralne truleži,pohlepe i primitivizma.Na svim razinama.Želimo biti "mala Švicarska"!? Ono čega se Švicarci srame,mi se time ponosimo.I dok god je tome tako,sve su ovo samo beletrističke priče o "Lijepoj našoj"!Ali se sve svodi na čistu utopiju.I još dugo,dugo neće biti ni kvalitativnih ni kvantitativnih pomaka na bolje.Zato Hrvati u dijaspori,ostajte tamo gdje jeste.Služite tuđinu ali ste barem za to pošteno plaćeni i imate život koji se itekako može nazvati standardom življenja.Imate radne navike i kulturu(barem nešto što je ostalo lijepo i naše).Ne vraćajte se doma jer ovdje vlada strava i užas ljudske pohlepe koja će vas satrati.Ujedno niste ni dobrodošli jer imate previše bogatstva i novca.To je ovdje nedopustivo .Ovdje to mogu imati samo odabrani.


registracija
26/2/12

okvardz, 06.04.12. 09:13

vidjeli smo kako se mesić,cijela vlada uvlače u guzicu kriminalcu bušu, a jadranka kao rob puzi pored obame bojeći se da je neće pogladiti po dlaci dok mu ona liže ruke. to je hrvatska politika spram sad-a, ulizivačka, kmetovska s ciljem da isprose koji dolar koji će krišom sebi staviti u džepove. jednom riječju KUNSTOVSKA POLITIKA. UPRKNUĆE.


registracija
26/2/12

okvardz, 06.04.12. 09:16

neznaju te ulizice na markovom trgu i ostalim trgovima u zagrebu da se poštenim i napornim radom dolazi do poštovanja, a ne moljakanjem i stajanjem u redu ispred banaka u americi da se isprosi novac.ah, oni to neznaju jer su im i roditelji bili prosjaci, dali su svoje poštenje i obraz za malo novca.


registracija
26/2/12

okvardz, 06.04.12. 09:17

jednom riječju to su neljudi, valjda je i politika kao posao takva.


registracija
27/11/11

Culex, 06.04.12. 09:51

Poštovani fluid,znate kako je puno puta teško biti izoliran u mišljenjima,nešto ima bogovsko u takvim trenutcima no samo da što kraće traju! Pročitah Vaš osvrt,istinit i težak,poželjah i dalje biti usamljen u svom svijetu no sad je gotovo!Da je teže uz Vas..o da ,puno teže.Sjetimo se na ćas 13.1.1996.god. i bliz vizite predsjednika Billa Clintona aerodromu Pleso,pa 5.4.2008 i vizite predsjednika Georg W. Busha..Stvorili smo zemlju(mala,a neka je) za velike geste,nešto poput zračnih kupki s kratkim efektima,! Kad će prestati to i kad će narod korak po korak graditi svoju samosvijest a država Hrvatska vjerodostojnost?


registracija
11/1/10

fluid, 06.04.12. 10:54

Culex@ Nije to nemoguće!Danas je to očigledno nemoguće sa ovim naraštajem.Ova generacija je dala svoj dio za samostalnost ali će ga sljedeća morati evoluirati.To je jedino što ostaje kao nada.Danas je to toliko zagađeno nemoralom,da iz svega postojećega nemože izaći nešto pozitivno i dobro za mladu hrvatsku državu.Nema pozitivnih kapaciteta a koji bi imali snagu dobrih promjena.Ostaje ključan problem;šta ćemo ostaviti u nasljeđe toj budućoj generaciji koja bi od razorenoga trebala nešto dobroga napraviti?Za mene je još uvijek neshvatljivo da današnji roditelji naprosto ne vide kako otimaju svojoj djeci i budućim pokoljenjima,materijal za opstanak!To je najrazornije u biću hrvatskom.Zbog pohlepe!?Nemogu vjerovati a naslovnice svaki dan pune upravo te istine.Dolaze nam moćnici i nemamo snagu diva koji može sam opstati ali,zar nemamo samopoštovanja ni u najmanjoj mjeri kako bismo obraz od samih sebe sačuvali? Poštovanje Culex !


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika