07.04.2012. / 10:57

Autor: Nacional.hr

HBK vs. Vlada

'Što se vi petljate u vjeronauk? To je naša domena'

Nadbiskup na kraju ističe kako takvi postupci Vlade HBK primoravaju na daljnja razmišljanja i korake, koje će morati učiniti u budućnosti

Nadbiskup Marin SrakićNadbiskup Marin SrakićIzjava ministra obrazovanja Željka Jovanovića koji je preporučio školama da nastavu vjeronauka održavaju u okviru prvog odnosno posljednjeg nastavnog sata kako djeca koja ne pohađaju taj predmet ne moraju besposleno sjediti u školi, naišla je na oštar prosvjed u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji.

Tako se predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću pismom obratio predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, nadbiskup Marin Srakić i od njega zatražio očitovanje o toj Preporuci ministra Jovanovića.

HBK najviše smeta činjenica da je Preporuka iznesena bez konzultacije s njima iako su, kako ističu, upravo oni sunadležni za nastavu vjeronauka. Nadbiskup Srakić ističe kako se time krši Ugovor između Hrvatske i Svete Stolice o suradnji na području odgoja i kulture. Naime, kako nadbiskup tumači, vjeronauk bi se trebao izvoditi pod istim uvjetima kao i ostali obvezni predmeti.

Također dodaje, kako Preporuku ministra Jovanovića smatra diskriminirajućim jer 85 posto roditelja, odnosno učenika upisuje vjeronauk. Stoga smatraju da je takva preporuka nepoštivanje nadležnosti i suodgovornosti nad vjeronaukom kao predmetom u školama, te izražava čuđenje zašto se HBK nije pitalo o tome.

Nadbiskup na kraju ističe kako takvi postupci Vlade HBK primoravaju na daljnja razmišljanja i korake, koje će morati učiniti u budućnosti.

Na kakve bi se to korake HBK mogla odlučiti, ne precizira se. No, njihova je reakcija izazvala cijeli niz reakcija među građanima koji su u većini slučajeva stali na stranu ministra Jovanovića. Uostalom, još je 2010. godine pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić upozorila kako bi nastavu vjeronauka trebalo organizirati tako da djeca koja ju ne pohađaju ne gube vrijeme u školi bez nadzora.

Vezane vijesti

E moj Karamarko, malograđanine...

E moj Karamarko, malograđanine...

Ministar obrazovanja Željko Jovanović nazvao je na svom Facebook profilu predsjednika HDZ-a "malograđaninom", nakon što je ovaj na svečanosti… Više

Komentari

registracija
17/6/05

torpedo, 07.04.12. 11:03

Vlada se nije petljala u sadrzaj vjeronauka odnosno sto ce se uciti, vec u organizacijski dio tj. kad ce se poducavati.

Po meni vjeronauku ionako nije mjesto u skoli.


registracija
26/12/06

capica, 07.04.12. 11:21

Vjeronauk treba vratiti u crkvu pa se država neće petljati u satnicu.Problem riješen!


registracija
19/4/11

aircanada, 07.04.12. 12:09

vjeronauk nije obavezni nego izborni predmet, idemo prema srednjem vijeku, očekujem i svetu inkviziciju za par godina


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 07.04.12. 12:16

Tko će drugi nego vječito taj MONSIGNOR SRAKIĆ sraćkat! Najbolje korake koje može učinit HBK ubuduće ( njihove riječi ) JESTE DA KONAČNO ZAČEPE GUBICU!

Vjera i vjeronauk nema što tražit u školama, VJERONAUKU JE MJESTO U CRKVI PA KO VOLI NEKA IZVOLI! Crkva isto tako nema što tražiti u politici HRVATSKE.....što bi ono dalmatinci rekli ....KUCO! Bore se lopovi kako čim više dječice (Anđela) silovati...fuj....gadljivi ste !

Ministre Jivanoviću samo naprijed i postavite ih na mjesto koje im pripada a to sigurno nije škola!


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 07.04.12. 12:17

Mrak postaje sve agresivniji.

Tako to bude u svim situacijama koje ne promiču Mrak, a kamoli neće u ovakvom pokušaju logičnog rasporeda sati.

U prvom redu je ovo bezobrazno, jer ne može Mrak organizirati satnicu u školi, niti je čak i zombi Jure Radić pristao na takvo što.

Nadalje, mračnjarenje NIJE obavezni predmet već izborni. Zašto bi moja djeca trebala lutati po hodnicima za vrijeme tog bajkarenja?
Zato da se Mrak osjeća važnim a djeca drugačijima?

A glede promjena Ugovora s Mrakom, samo naprijed, to nam je svima želja...


registracija
28/1/12

Bvalen16, 07.04.12. 12:19

Podrška ministru


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 07.04.12. 12:23

Crkva bi već jednom morala shvatiti da nije iznad naroda i zakona RH. Trebalo bi konačno obznaniti i kompletan ugovor koji je HDZ-ova vlada potpisala s Vatikanom. Vjeronauku je u 21. stoljeću mjesto u crkvi, a ne u svjetovnim školama. Zanima me spominju li se na vjeronaucima stotine tisuća nevinih ljudi koje je inkvizicija uime Crkve žive spalila. Ja jesam za uvođenje religije kao predmeta u kojemu bi se učilo o nastanku religija, glavnim značajkama pojedinih religija i ostalo što je u vezi s religijom. Učenje Očenaša i Zdravo Marijo u svjetovnim je školama primjereno i dopustivo kao što bi bilo učenje marksizma u crkvama. Crkva stalno barata podacima o navodno velikom broju katolika u Hrvatskoj. Koliko navodnih katolika doista živi životom kršćana? 5%, 2%, 1% ili i manje? Biti katolik nije samo prežderavanje i napijanje za Božić i Uskrs. "Bože uvedi članarinu, pa ćeš vidjeti koliko imaš članova".Ma VI svecenici i CRKVA kršite ugovor sa samim vašim BOGOM ! "Ostavite sve zemaljsko i pođite za mnom" A crkva se guši u novcu i luksuznim autima, sramota ! Zlatni kaleži i žezla.. jel vas tome Isus učio ??? Što dalje od pedofila...to ste bliže Bogu.


registracija
15/8/09

vergilia, 07.04.12. 12:24

Hehe, dragi moji - vjeronauk NIJE izborni predmet! On to jeste samo u smislu da tko neće - neće! Ali, onaj tko ga upiše (najmanje 7 učenika za razredno odjeljenje), odnosno kad se razred oformi, vjweronauk ima status OBAVEZBOG predmeta pravo na satnicu kao i ostali obavezni predmeti. Ovaj popina je u pravu, lijepo to piše u ugovoru (jednom od ugovora) i jedini tko određuje sadržaj je crkva. Zato - nikakve preporuke ministra neće tu pomoći i tako će biti sve dok se taj ugovor ne raskine - a to će, bogami duuuuugo trajati. ..:)


registracija
15/8/09

vergilia, 07.04.12. 12:28

Uvid u ugovore s Vatikanom na stranici: http://www.poslovniforum.hr/zakoni/vjeronauk-11.asp


registracija
23/1/12

maremare, 07.04.12. 12:37

Marin Srakić, je li to onaj starac kome trebaju zlatne slavine, posebne pločice ručno rezane ............
kako li je skroman, pogledajte mu dvore u Osijeku


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 07.04.12. 12:40

Vergilija, svaki izborni predmet je obavezan po izboru.

Od nekih možeš u kasnijem školovanju odustati za razliku od mračnjarenja, no to je jedina razlika. Svakako se i to treba promijeniti i Mraku dati jednak tretman kao i drugim IZBORNIM predmetima, skroz dok se ne izborimo za reciviliziranje školstva.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 07.04.12. 12:47

Ovaj mrkli Mrak treba pod hitno mijenjati:

Ugovor
o katoličkom vjeronauku u javnim školama
i vjerskom odgoju u javnim predškolskim ustanovama

Članak 11.

(1) Katoličke vjerske tradicije duboko su ukorijenjene u hrvatskoj kulturnoj baštini, što će se u javnom hrvatskom školstvu uzimati u obzir, napose u provođenju prikladnih vjersko-kulturnih inicijativa i programa, koje uz školstvo obuhvaćaju najrazličitija područja društvenoga i kulturnog života.

(2) Bogoštovni čini redovito se slave u crkvenim prostorima, s time da se, u dogovoru sa školskim vlastima, u osobitim prilikama i okolnostima mogu slaviti i u školskim prostorima. Sudjelovanje učenika i učitelja u tim bogoštovnim činima slobodno je. Suglasnost za obavljanje bogoštovlja u školskim prostorima daje ravnatelj škole.

(3) Za vrijeme pastirskog pohoda dijecezanskog biskupa župi, škola će učenicima i učiteljima koji to žele omogućiti susret s njime u školskim prostorijama.


Nikakvo bogoštovlje se NE MOŽE provoditi u školama.
Časnik Mraka nema što tražiti u školi.

Ustav precizira SEKULARNI karakter RH te odovojenost Mraka od države.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 07.04.12. 13:13

Pravi razlog ovom propinjanju Mraka na zadnje noge je u dječjem konformizmu koji u sinergiji sa stvarnim interesom djece za srednjovjekovlje može prepoloviti broj nevinih dječjih mozgova pripremljenih za ispiranje.

Naime, ako bi mračnjarenje bilo prvi lili zadnji sat, onda bi se debela većina djece htjela pridružiti sretnicima koji imaju razumne roditelje, pa umjesto bajkarenja otići na školsko igralište ili ujutro duže spavati.

Porazna istina da su duži san, playstation ili nogometna lopta interesantniji od retro-floskula i naivnih bajki svakako nije nešto što bi Mrak dočekao raširenih ruku.

Padne li broj djece na mračnjarenju, pasti će i opći utjecaj Mraka, biti će manje mogućnosti za ucjene i ispodžitne dogovore, a time se dovodi u pitanje najvažniji mračni razlog: novac iz proračuna te novac od naivnih žrtava vjeronaučenja.

Takva perspektiva je casus belli za Mrak, i biti će jako interesantno gledati ministra kako lagano, rekao bih i uz očiti gušt, na civiliziran način i legalnim metodama demontira Mrak.

Kandidira li se ministar za Predsjednika RH, može računati na moj glas...


registracija
7/7/11

gadovi, 07.04.12. 13:25

Zamjena teza je tipični crkveni alat
Formulirajmo to ovako

"Što se vi petljate u obrazovanje To nije vaša domena"
Uostalom, imate svoje poslovne prostore pa izvolite, tko vam dođe, dođe.


registracija
24/3/10

bagsy, 07.04.12. 13:29

Ma nemam ništa protiv vjeronauka,ali mislim da je to stvar izbora svakog pojedinca odnosno obitelji,čije dijete želi ići na vjeronauk ili ne.
Nadalje,malo me zbunjuje teorija o nastanku zemlje,gdje je bog stvorio istu u 7 dana,na satu prirode nakon sata vjeronauka,djecu uče kako je čovijek postao od majmuna,dakle darvinova teorija.
Dođe dijete iz škole i pita koja je teorija točna.
Molim velikodostojnike crkvene i svijetovne da se dogovore jesmo li nastali od majmuna ili boga.

I konačno,zbog čega su neki morali platiti glavom zbog toga što su tvrdili da je zemlja okrugla i da se zemlja vrti oko sunca.


registracija
7/7/11

gadovi, 07.04.12. 13:30

A kad smo već kod domena, znate li koja je vaša domena? Možda politika? (Tko je vas izabrao i na kojim izborima?) Proračun ? Petljanje u sve i svašta. dajte , molim Vas kupite Bibliju pa je ponovo pročitajte. Možda shvatite


registracija
6/1/12

UnDeR, 07.04.12. 13:34

Ufff, koliko zapjenjenih pasa u tako kratko vremena....mrš pseta


registracija
20/6/11

etna47, 07.04.12. 13:45

Što se čuditi pa Hrvatskom vladaju samo NEVJERNICI
ATEISTI od presjednika države, vlade, sabora,a ni "ministar" koji zadnje vrjeme puni novinarske stranice sa svojim izjavama nije vjernik.To smo imali 60-et godina,a
nisu oni sami ima još u našoj ljepoj "nevjerničke gamadi" poput vaisavljevića koji bi najrađe da se njegova JUGOVINA vrati.
SAMI STE IH BIRALI.


registracija
14/11/07

laufer, 07.04.12. 13:53

Sjajno!
U 21. stoljeću biskupi određuju raspored sati u državnim školama.
U državi koja je (kao) sekularna.
Bravo SDP, bravo Milanoviću.

Što je slijedeće?
Uvođenje obveznog odlaska za sve u crkvu nedjeljom i spaljivanje za neposlušne?


registracija
15/8/09

vergilia, 07.04.12. 14:10

Dok god su ugovori na snazi, crkva će reagirati ovako kako Srakić sad reagira - uzalud civilizacijske preporuke, to će biti bez efekta. Dokazati da ugovori nisu u skladu s Ustavom, to je jedini način - i civilizacijski i demokratski. Ugovori su puni nesklada s Ustavom i važećim zakonima sekularne države. I - točka.
Kolko se ljudi prema popisu stanovništva izjasnilo ovaj put kao - katolici? Nekako dugo traje obrada tih popisnih lista, kao da nekom nije u interesu da ih se iznese na svjetlo dana.


registracija
11/1/10

fluid, 07.04.12. 14:23

Bit ću ciničan ! Crkva mora zaoštriti svoje stavove kao autentični apologeti,uspostavljeni od samoga Krista.Kako je bezbožnost sve jača na ovom svijetu,netko mora zaštititi samoga Boga od te horde nevjernika koja prijeti da ubije i samoga Boga.Osobno sam im zahvalan na tome jer sam se već počeo brinuti kako sam nemoćan da sam pružim zaštitu Onome koji je sve ovo stvorio.Ovako mirno spavam jer ipak netko misli i na ugroženoga nam Stvoritelja ! Rekli bi neki ; Bože siđi i vidi! Ali rekli bi i neki : Pravda je spora ali dostižna ! Isto kao i istina !Barem ona od Boga,mada je ne razumijemo baš najbolje. A i bilo bi vrlo degutantno tvrditi kako ovi mali zombiji od ljudskog roda,znaju naum, Stvoritelja.HA,Ha !


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 07.04.12. 14:53

I danas je Crkva uglavnom bogata. I u Hrvatskoj, nakon promjene politike, tražio se povrat ‘otetog’ vlasništva ili novac iz proračuna za svoje potrebe, navodno za ono što joj je danas nemoguće vratiti… To je jedan ogroman apsurd, da se tu govori o siromaštvu, siromašnom Kristu, apostolima, crkvi itd. Međutim, od tog siromaštva kroz cijelu povijest te iste Crkve – ni traga! Čitavo vrijeme naglašava važnost siromaštva, dok u stvarnosti nije uopće siromašna! Da bude još gore živi na teret (od) siromaha, umjesto da im pomaže. Kršćanstvo je religija siromašnih i otuda izgleda skrivena želja Crkve da siromašnih ima što više, da bi im ona “pomagala”… I to se stvarno događa: novcem, školama itd. pridobiva se najsiromašnije iz npr. Afrike, Indije i donosi im ‘radosnu vijest’. Odakle regrutiraju sebi nove članove (Južna Amerika, Afrika, Indija…)Pa evo, sad vidimo Crkvu u malo drugačijem svjetlu, iz druge perspektive, a da ne spominjemo prošlost Crkve koja je sramotna i katastrofalna! Osim toga crkvena vjera je veoma kontradiktorna. Postoje razna tumačenja mnogih stvari, pa razne “karizme”, pokreti, nered, svojeglavost, međusobni sukobi i netrpeljivosti, svađe na temelju toga tko je u pravu, a tko u krivu. Tako su nastale sve hereze, raskoli i podjele, zbog neslaganja i zbog toga jer je netko inzistirao da je 'njegova istina', tj. njegovo viđenje, bolje od onog drugog...Ukratko rečeno – u Crkvi stvarno nema autentične duhovnosti – nego samo slijepe vjere u prastare obrede i dogme, te moljenje litanija i krunica… a Isus je rekao: „Ne blebećite kao pogani…“ Međutim, oni koji se najviše pozivaju na njega potpuno ignoriraju ove njegove riječi i dalje samo 'blebeću' neke molitve...


registracija
9/5/10

lolobrigita, 07.04.12. 15:09

Milanović bez muda je ovo trebao riješiti.To je minimum koji smo očekivali.
Drugo,Srakiću,ovo reći nakon najnovijeg otkrića pedofilije u Bibinju?Stvarno,imaš muda.


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 07.04.12. 15:24

Naizgled bezmudi Milanović - barem mi to tako izgleda - metodom Eliota Nessa demontira financijske temelje Mraka.
A moguće je i da vidim ono što bih htio vidjeti a ne ono u što gledam...

Srakićeronju pedofilija ne interesira. Što on ima s njom?
4 osnovne točke odnosa Mraka i pedofilije:
1. Mediji zlonamjerno eksponiraju pedofiliju u Crkvi, a nje ili nema, ill je ima manje nego u drugim institucijama.

2. Komunistički je, totalitarno i jednoumno, u istoj rečenici u kojoj se spominje crkveno potpomognuta pedofilija ne spomenuti Staljina, komunizam te neki drugi slučaj pedofilije van Crkve.

3. Tendenciozno je, zapravo, svako spominjanje pedofilije koje ne bi bilo pažljivo balansirano kleričkim relativiziranjem crkvene benevolencije prema vlastitim pedofilima.

4. Samo najgori mrzitelj vjere i vjernika ne nalazi gornje 3 točke suštom istinom.


registracija
15/5/10

goran3, 07.04.12. 15:43

lopine žive kao bubrezi u loju .. ništa ne rade samo popuju ..i pametuju .....bolje da se prime lopate


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 07.04.12. 16:05

dao Bog da se vlada nikada ne petljala u crkvu. To znaci dao Bog da vlada ne davala ni kune crkvi, niti jedan porezni popust, niti da crkva prodaje svoje iskrivljene vizije biblije u drzavnim skolama.

Bez obzira koliko su bolesti izljecili, bez obzira koliko su zivota spasili niti jedan znanstvenik nikada nije dobio priznanje crkve. Medutim crkva je beatificirala papu koji je surovao s nazistima, i Alojzja Stepinca, koje nije imao hrabrosti reci ustasama ne zloupotrebljavajte crkvu za svoje zlocine.

Dr Salk, spasio je milijune ljudi od opake bolesti polija, za to nije uzeo ni kunu, samo je bio sretan sto je pomogao ljudima. Crkva mu nikada nije dala priznanje ali sam siguran da ga je dragi Bog poslao u raj. Pape i svecenici sada gore u paklu zbog pohlepe i politike.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 07.04.12. 16:07

svecenik je velecasni
biskup je uzviseni
nadbiskuk je uzoriti
papa je sveti otac,
a Bog?
Bog je samo gospon Bog.

danasnja je zatucana politicka stranka/organizacija za ispiranje mozga koja nema veze s Bogom.


registracija
12/12/10

hazl113, 07.04.12. 17:06

Definitivno se slažem sa nakanom da Vjeronauk bude prvi ili poslijednji školski sat kada već mora biti u školi, a ne drugi ili predzadnji kao sada. Zna se radi čega je to tako.


registracija
7/9/07

Vinogradar, 07.04.12. 17:21

Predlažem da HBK i nadbiskup Srakić
ako im Milanović ne pruži zadovoljajući odgovor i smijeni ministra Jovanovića
pod hitno odustane
od daljnjeg držanja vjeronauka u školama.
U tom slučaju roditelji djece koja pohađaju vjeronauk
mogu birati :
hoće li im djeca u župne dvorove pohotnim svećenicima na vjeronauk
ili će da se održi ugovor s Vatikanom
Vlada odrediti da vjeronauk u školama podučavaju Čačić, Jadranka Kosor, Kunst i Sumrak.


registracija
10/1/12

imogen, 07.04.12. 17:24

jebeni kreteni..tu ustanovu treba zabranit i sve ih strpat u zatvor. osim don ivana grubišića. djeca koja ne idu na vjeronauk jer za razliku od ovih jadnika koji zbog roditelja moraju slušati to zlo, ostaju sama cijeli jedan školski sat bez ičijeg nadzora. vjeronauk van iz škola.


registracija
15/8/09

vergilia, 07.04.12. 17:47

ISO@, i meni se čini da vidim nešto što bi htjela vidjeti i što se nadam da jeste - jer, inače, ako nije tako - onda je potpuna nemuština i stvarno je bezmudi!
Nekako se nadam nekoj kritičnoj masi, nečem što bi doista prelilo čašu, nečem što se možda iza brda valja..pa da se zavalja u to leglo!


registracija
25/7/08

deda, 07.04.12. 18:06

Po porijeklu svakog svećenika,u večini slučajeva,može se zaključiti zašto i kakvu nažalost svjetovnu politiku provode a u konačnici i po čijem naređenju,(iako se u politiku uopće ne bi smjeli miješati,jer Crkva mora biti odvojena od države), zašto se stalno, već odvratno i nekažnjeno upliću ti pojedini "popići" u državnu politiku i rad izabrane Vlade države, a za one za koje se odavno zna, "oklen su im korijeni" i tko su im bili preci, već i Europa zna, da već godinama provode i propagiraju samo jednu stranku i jednu politiku, a to je politika HDZ, posebice onaj zatucani desničarski i ekstremni dio među njima,nešto što već spada u ružnu i tužnu ali istinitu prošlost i povijest naše Hrvatske.
Nitko nije protiv vjeronauka, samo u prostorijama Crkve, ali u školi gdje to predaju većinom opće-obrazovno, pedagoški i psihološki nezreli i neobrazovani kadrovi samo unose svojim neobjektivnim ocjenama pomutnju u konačnu godišnju zasluženu ocjenu svakog učenika,a da tek vidite "jadne "učenike koji se za vrijeme vjeronauka moraju smucati i skrivati taj sat po hodnicima škole i na drugim mjestima,jer su im roditelji muslimani,pravoslavci, ateisti i dr.,stvarno daje općenito ružnu i žalosnu sliku o jednoj obveznoj, kulturnoj, državnoj i opće obrazovnoj ustanovi, samo zbog tog nesretno izabranog izbornog predmeta, izvođenom na krivom mjestu.


registracija
27/6/10

cuci, 07.04.12. 18:10

nema se sto pricati, izbaciti crkvu iz svih drzavnih ustanova, ukinuti drzavnu donaciju a isto tako biti kratak i britak kad je pedofilija u pitanju. kastrirati bez sudjenja, onako po naski, sikira i panj...
@etna47 - sta moram biti vjernik da bi vladao? moram li ici u crkvu i slusati pizdarije da bi bio dobar predsjednik drzave? moramo li slusati svaki dan vijesti o popovima pedofilima i popovima koji stite pedofile?


registracija
28/4/10

Zvonko, 07.04.12. 19:14

Ajmo mi na referendum pa šta bu!

I onda tišina! Demokracija-vladavina naroda!

Ovo prelazi svaku mjeru dobrog ukusa odabira tema! Ovi mlađahni komunisti po kukuriku koaliciji bildaju vlastite egotripove na majci crkvi, pri tome se persirajući najdemokratskijom vlašću. Sutra će se zauzimati za brak goveda i metra bukve ali vjeronauk i crkvu bi, samo kad bi mogli, zasuli vapnom i bagerom zakopali.

Crkva ima problema kao i svaka institucija slične veličine, ali Jovan Jovanović, dezerter s Kvarnera, je zadnja persona non grata koja ima upirati prstom u takvu jednu instituciju!

Hvaljen Isus i Marija, lipi moj svitu! Sretan Uskrs!


registracija
10/2/12

Hazu, 07.04.12. 19:38

jugoslaveni napadaju na svim frontovima,neće dugo neće


registracija
12/1/11

siziff, 07.04.12. 19:59

Tu ima rješenje.

Neka gospodin ministar proba trgovati sa mamicom Crkvom. Uvjek su bili za biznis i trgovinu, pa zadovoljavjući rezultat trgovine, za obje strane, neće izostati.
Skromnoj i bogobojaznoj Mamici Crkvi ponuditi dupli iznos (od sadašnjega) koji dobija iz proračuna, da za uzvrat odustanu od vjeronauka i širenja SKROMNOSTI i duhovnosti preko vjeronauka u školama.
Vuci siti, a koze na broju.

Mamica Crkva će tim mrvicu većim novcem nekako pokrpati svoje skromne prohtjeve, dok taj novac građanima HR neće manjkati, jer ga sudeći po svemu ionako imaju previše


registracija
22/3/11

vferari, 08.04.12. 11:26

Ministre ugovori se sklapaju da bi se mogli razvrnuti,u hrvatskoj je sazrelo vrijeme da vjerinauk podučavaju popovi u crkvi a ne u školi.Škola je državna ustanova prema ustavu crkva je politički odvojena od države i neka pop prijeti svom biskupu Božaniću i papi a ne hrvatskoj vladi.Puna podrška ministru samo još bi bolje bilo razvrgnuti ugovor i poslati ih u crkvu.


registracija
26/1/08

Rampa, 08.04.12. 12:34

@Zvonko

Koliko ti puta mortam napisati da su svi pravi, rigidni i istinski komunisti na vrijeme promijenili stranu i njušeći novac i moć brzopotezno su još '91-e prešli u HDZ!

Zato uzalud tražiš komuniste u SDP-u, okreni se u ZNA SE i tamo su svi stacionirani!!

A Crkva?

Pa pogledajte samo skupocjeni štap kod ove crkvene karikature Srakića na slici!!

Koliko bi samo takav štap vrijedio obroka u pučkim kuhinjama??

Hitno prestati davati Crkvi tih 360 mil, niti lipe im ne dati više, jer ako se hvale da imaju 85% katolika neka uvedu crkveni porez ( u Njemačkoj 50 Eur/mjesečno), pa neka se finaciraju samostalno.

Oduzeti im sve nekretnine koje nisu Crkve ili samostani!!

Živo bi me interesiralo u takvom scenariju koliko bi im ostalo od tih 85% vjernika nakon uvođenja takvog poreza, jer njemački model priznaje "izlazak" iz Crkve i onda ne moraš ništa plaćati, ali ako ti zatreba kakva usluga od Crkve tad je platiš, ovdje Crkva ionako sve naplaćuje + dobiva lovu iz proračuna + iznajmljuje nekretnine po centrima gradova!!

Gadovi licemjerni!!


registracija
7/9/07

Vinogradar, 08.04.12. 13:07

@Rampa,
potpisujem sve što si napisao!


registracija
10/2/12

Hazu, 09.04.12. 20:46

Crkva nas je održala,a ove gore nabijem na k...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika