06.06.2012. / 14:18

Autor: Nacional.hr

HBK: Javna rasprava i referendum o bitnim pitanjima

Političari imaju pravo kad ističu da zbog lošeg upravljanja trpe i građani i ta poduzeća, odnosno njihova društvovna i gospodarska funkcija, ističu biskupi

Komisija "Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencijeKomisija "Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencijeKomisija HBK Iustitia et pax u svom je posljednjem zaključku izrazila zabrinutost za stanje u hrvatskom društvu, ali i pokušala ukazati na pravo građana na suvremenu javnu upravu i na djelotvorni javni sektor gospodarstva.

Podsjetili su na nemile scene s Brača te istaknuli kako su se suzdržavali od komeniranja takvih događaja, no aktualno stanje u društvu i državi ipak ih je ponukalo da se oglase.

"Stanje naše Domovine danas nije dobro. Propadanje čitavih djelatnosti i stoljetnog znanja (tekstilne industrije, brodogradnje...) i sve veća nezaposlenost, posebice mladih i obrazovanih, velika javna i privatna zaduženost, korupcija i trgovanje utjecajem i javnim pravima, neprilagođenost obrazovnog sustava potrebama vremena i tržišnoj utakmici, sve to pridonosi zdvojnosti koju nismo poznavali ni u najtežim vremenima borbe za obranu i oslobađanje Domovine. Tako je pravo na rad u velikoj mjeri ostalo mrtvo slovo na papiru, kao uostalom i obrazovanje za poduzetništvo. Ovoj sumornoj stvarnosti pridonosi, nakon svakih izbora, promjena više stotina kadrova državne uprave i javnih poduzeća, što uvelike paralizira zemlju tijekom više mjeseci prije i poslije izbora. Država kao da zastaje, a s njom trpe i prava građana i gospodarska djelatnost", konstatiraju biskupi i dodaju kako takvo stanje nije nemoguće promijeniti.

"Ne možemo šutjeti posebice o dvama pitanjima koja tište hrvatsko društvo i uvjetuju mir danas, u našoj domovini, ali i pravednost sutra, za buduće naraštaje. Radi se naime, s jedne strane o javnom interesu - javnoj upravi i javnim poduzećima, s druge o hrvatskim javnim dobrima i prirodnim bogatstvima, obnovljivim i neobnovljivim", ističu biskupi.

Ističu kako se privatizacija u Hrvatskoj odvijala tijekom rata, a istovremeno se 'zaboravljalo da u demokraciji država, lokalne zajednice i javne ustanove moraju štititi javni interes i promicati opće dobro, dok je gospodarska sfera u najvećoj mjeri zbir privatnih interesa'.

"Popuštalo se naime neoliberalnom zahtjevu da osnovna uloga države postane - služenje gospodarstvu. Zaboravljalo se da država mora osiguravati i javni interes i osnovnu pravednost, tj. solidarnost i jednakost građana - posebice na području obrazovanja i zdravstva - ali i arbitrirati između privatnih interesa", podsjećaju biskupi i ističu kako se zanemarila činjenica da država mora osigurati dobar javni sektor u kojem će biti obrazovani kadar. Također ističu kako se zanemarivala dužnost države da osigura osobnu odgovornost ministara.

Podsjećaju kako u europskim demokracijama postoji javni sektor i u proizvodnim djelatnostima, a posebice u sektorima 'prirodnih monopola' "koji su vitalni za svako gospodarstvo, za sva nova ulaganja, ali i za smanjivanje socijalnih nejednakosti".

Osvrnuli su se i na vođenje javnog sektora, državne uprave i javnih poduzeća.

"Političari naime imaju pravo kad ističu da zbog lošeg upravljanja trpe i građani i ta poduzeća, odnosno njihova društvovna i gospodarska funkcija. Postoje međutim iskustva drugih i sve ukazuje da je javni menadžment poseban zanat, dapače poziv te da se za nj, kao i za svaki drugi, treba unaprijed obrazovati. On je poseban posao s jedne strane zbog raznovrsnosti područja tj. materije javne uprave, jer se radi o velikom broju područja, koja nisu samo pravna, ili samo ekonomska, ili samo financijska... nego i socijalna i "okolišna" i međunarodna i urbana i ruralna i industrijska i uslužna... a, s druge strane, radi cilja, koji je poseban, jer se radi o služenju javnom interesu po načelima općeg dobra. A javni interes nije tek zbir privatnih interesa, nego više od toga i kvantitativno i kvalitativno. Privatni je pak interes usmjeren prvenstveno na profit, danas sve razuzdaniji i bezobzirniji profit. Zato znanje i metode upravljanja privatnim poslovima nisu ni primjereni, a ni primjenjivi u javnim poslovima. Građani međutim imaju pravo na izvrsne, štoviše najbolje upravljače javnom upravom i javnim poduzećima, jer ti upravljači imaju utjecaja na slobode građana, njihova prava i imetak... A da bi se dobilo takve, izvrsne "kapetane" javnog sektora, potrebno je najprije odabrati ih kroz stroge i zahtjevne natječaje, a potom ih višestrano obrazovati - pravno i ekonomski, financijski i socijalno, "europski" i "okolišno"... za svu raznovrsnost javnih djelatnosti. Tako obrazovanima, karijernim javnim menađžerima moguće je prepustiti vođenje upravnih jedinica i javnih poduzeća, pa i upravnih sudova i tako zaštititi javno upravljanje od stranačkih interesa izvršne vlasti. Jer takvi, politički neutralni - a svakoj legitimnoj izvršnoj vlasti lojalni - profesionalni javni službenici mogu biti jamstvo za zakonitost i stalnost rada, te za pravedno i učinkovito služenja javne uprave građanima, Vladi i državi", ističu biskupi.

Dotaknuli su se i prirodnih dobara koja su, naglašavaju, ugrožena, a jedino su što ostaje u javnom vlasništvu i čini jamstvo za održivi razvoj Hrvatske. Upitali su čime će Vlada vladati ako se nastavi s rasprodajom tih dobara.

"Ova rijetka preostala dobra su hrvatska prednost, ali prednost koje su svjesniji drugi, nego mi sami, drugi koji danas u svijetu unajmljuju ili kupuju milijune hektara zemlje i ogromne količine vode, infrastrukture i mrežne sustave, ali i otoke i obale mora, jer sve više ljudi želi živjeti u ugodnijim podnebljima", napominju biskupi te dodaju kako građani imaju pravo očekivati da Vlada prestane nuditi na prodaju ili u koncesiju dobra i tvrtke kojima Hrvati mogu sami upravljati.

Očekuju i da Hrvatska počne prakticirati demokraciju i građanske slobode, obuzda financijski kapital kroz oporezivanje financijskih transakcija te se uključi u borbu protiv klimatskih promjena. Naravno, na kraju nisu izbjegli napomenuti kako bi se država trebala posebno posvetiti "zaštiti obitelji i dostojanstva života od njegova nastanka začećem do prirodnog završetka".

Stoga pozivaju sve javne institucije da o bitnim pitanjima otvore javnu raspravu i kad god je opravdano, izjašnjavanje građana na referendumu kako bi se očuvale osnovne funkcije demokratske države.

Vezane vijesti

Biskupi Vladi: Kud vam se žuri?

Biskupi Vladi: Kud vam se žuri?

Komisija Hrvatske biskupske konferencije "Iustitia et pax" objavila je u svojoj izjavi nakon sjednice u Sisku kako je zabrinuta što se "u ovim… Više

Komentari

registracija
24/7/11

mrvek, 06.06.12. 15:20

A zar vi niste doprinijeli tom istom stanju u društvu? Sve se da vidjeti po osipanju vjernika iz crkve a samo ste vi krivi za tu situaciju. Vi bi i dalje trebali propovjedati da siromašne čeka raj. Sad je idealno vrijeme. Ali mislim da je tu u pitanju samo najava da će te morati plaćati porez pa se malo uskokodakali. To je samo dobar znak.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika