08.04.2012. / 19:44

Autor: Nacional.hr

Kosturi iz ormara

Zdravstvo duguje više od 7 milijardi kuna

"Vjerovali smo tadašnjoj vladi da je hrvatski zdravstveni sustav jedan od najlikvidniji. Na žalost, premise su bile lažne, bili smo obmanuti. Dug iznosi 7,1 milijardi kuna i on je velik", rekao je ministar Ostojić

Rajko OstojićRajko OstojićKada je bivša Vlada predavala dužnost novoj na sva su zvona objavljivali kako nema 'kostura u ormarima' te kako je sve u svim resorima 'čisto'. No, 100 dana nakon preuzimanja dužnosti, ministar zdravlja Rajko Ostojić u intervjuu za Dnevnik.hr rekao je kako dug u zdravstvu iznosi nevjerojatnih 7,1 milijardi kuna.

"Vjerovali smo tadašnjoj vladi da je hrvatski zdravstveni sustav jedan od najlikvidniji. Na žalost, premise su bile lažne, bili smo obmanuti. Dug iznosi 7,1 milijardi kuna i on je velik", rekao je ministar Ostojić te dodao kako već mjesec dana s ministrom financija Slavkom Linićem pokušava naći rješenje.

Od njega je ujedno dobio 284 milijuna kuna za plaćanje najhitnijih dugova bolnica. Uskoro će, najavljuje, predstaviti kratkoročne, srednjeročne i dugoročne planove za financijsku sanaciju zdravstva. On obuhvaća rješavanje dugova bolnica među kojima neke duguju više od 365 dana.

Obećao je i podmirivanje državnog duga od gotovo tri milijarde kuna HZZO-u.

Na pitanje o sve dužim listama čekanja Ostojić je istaknuo kako trenutno radi na nabavci one opreme koja se godinama nije nabavljala, poput ultrazvuka. A to će, kaže ministar, smanjiti vrijeme koje pacijent provede čekajući pregled. Također, tražiti će od bolnica da ispune dnevnu kvotu pregleda na određenom uređaju čime će se smanjiti liste čekanja za 30 posto.

Time neće uvesti prekovremeni rad za zaposlene u bolnicama već će tražiti da se radno vrijeme bolje iskoristi.

Ono što ga brine je činjenica da su se u četiri mjeseca liste čekanja produljile za isto toliko. Ministar Ostojić smatra da bi trebalo promijeniti način na koji se liste vode jer se iz njih ne vidi tko je hitni pacijent, a tko treba samo kontrolni pregled.

Promjene Zakona o umjetnoj oplodnji koje priprema uvesti će neke promjene no, o kakvim je promjenama riječ nije želio govoriti prije završetka izrade prijedloga.

Vezane vijesti

Jedan od sedam Amerikanaca bez zdravstvene zaštite

Jedan od sedam Amerikanaca bez zdravstvene zaštite

Blizu jedan od sedam Amerikanaca ili 15,1 posto američke populacije bilo je bez zdravstvene zaštite u 2011. godini, pokazuje istraživanje nadležne… Više

Komentari

registracija
15/8/09

vergilia, 08.04.12. 20:24

Ne d'o ti bog bolesti, ministre! Pa onda da moraš ko svaki obični građanin obijati pragove naših zdravstvenih ustanova! Neljudski, neorganizirano - od toga da se na telefone za pregled nitko ne javlja DANIMA, pa kad se nemaš gdje sparkirati jer moraš na kraju osobno na neki od šaltera ispred kojeg je red do izlaza, do raznih šaltera koje naknadno moraš obilaziti, pa od jedne do druge zgrade tražeći ambulante i gdje te šalju od mila do nedraga, pa onda do druge bolnice jer ovdje aparat ne radi, pa opet po uputnice za neki drugi pregled - i sve to ako si još pokretan i pri sebi i ako imaš nekog svog da ti pomogne..etc,etc. Ned'o ti bog, ministre da moraš vući okolo po bolnicama bolesno dijete..ma, ned'o ti bog ništa od toga dragi ministre! Iako - bilo bi dobro, znaš onu bajku gdje je car htio na licu mjesta saznati kako mu živi narod, pa se prerušio u nekog seljaka - pa je jedva izvuko živu glavu..:))
Tako ti je, ministre s našim zdravstvom - ako imaš para, možeš si priuštiti i neku bolest i ostati čovjek jer privatni liječnik i napravi što treba za to što mu platiš. Ako imaš para možeš si (iako ne uvijek) priuštiti i neki apartman u nekoj bolnici, pa te tretiraju ko čovjeka. Ako nemaš para - ned'o ti bog bolesti! Iako, kad-tad te boleština dohvati, pa ti gornja priča ne gine, naravno, ako nisi - ministar.


registracija
24/7/11

mrvek, 08.04.12. 20:48

zato netko gradi kuće od par milijuna kuna. Tata mu pomaže.


registracija
9/3/10

nostradurus, 08.04.12. 21:41

tinu-ninu, tinu-ninu, tinu-ninu - zona sumraka
Od kada se država odrekla vlasti nad emisijom čuda se događaju.
http://sites.google.com/site/financijskisustav/ekonomsko-ropstvo


registracija
24/3/10

bagsy, 08.04.12. 22:31

E pa sad lijepo sprašite bivšeg ministra u zatvor.Valjda postoji neki zakon kojeg je prekršio.Ako ništa obanio je javnost i lažno prikazivao financijsko stanje u zdravstu,budite kreativni.


registracija
24/7/11

mrvek, 08.04.12. 23:10

bagsy
vrana vrani oči ne vadi. Pa oni su stari prijatelji.


registracija
30/12/07

fed23, 09.04.12. 11:44

ministre,taj dug je vjerojatno takav...u nekim bolnicama gradili su se i renovirali odjeli koji će služiti kao spomenici onima koji su ih gradilli...a u isto vrijeme negdje nije bilo adekvatne opreme za svakodnevni rad,(zašto?...radi pacijenata ili nečeg drugog)...zapošljavali su se ljudi,poglavito nezdravstveni djelatnici po stranačkoj podobnosti, a proračuni bolnica opterećivali nepotrebnim izdacima (do onih da su luksuzni automobili koristili ravnateljima za privatne pusteševije).,a to je samo kap u moru radnji čije su račune..plaćali građani (radi se o proračunskom novcu) i sada to treba sankcionirati...najprije sankcionirati da se ne ponovi ...jer inače čemu ove konstatacije ...?????????????


registracija
11/1/10

fluid, 09.04.12. 11:52

Mišljenja sam da se treba izjasniti Jadranka Kosor osobno (i inače nam nedostaje u posljednje vrijeme u javnosti) u svezi iznesenoga.Pored nje ,tom prigodom,mora biti i Darko Milinović(bez obzira na trenutne animozitete) da potkrijepi njene argumente.Kosorica je jednom rekla da "nema nikakvih kostura" !I šta je tu sada sposrno.Ako je ONA reklka da nema onda nema! To što Ostojić iznosi,je laž i više je natragu nesposobnosti a ne na tragu izmišljenih kostura.Jeli tako gospođo Kosor ? Nebi vi ostavili svojoj domovini nikakve kosture i dugove! Sačuvaj Bože!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika