10.04.2012. / 08:21

Autor: Hina

Javnost želi znati:

Kako CIA muči?

Nashiri bi trebao biti prvi bivši zatvorenik CIA-e koji će iz prve ruke svjedočiti o metodama ispitivanja koje vlada smatra tajnima. Njegovi odvjetnici žele da se postupanje prema Nashiriju u zatvorima CIA-e dokumentira

ArhivaArhivaNekoliko je medijskih kuća iz SAD-a zatražilo od suca suda za ratne zločine u Guantanamu da sud ovoga tjedna ostane otvoren medijima ukoliko se jednom od navodnih vođa al Kaide dopusti svjedočiti o zlostavljanjnima u tajnim zatvorima CIA-e.

Odvjetnici optuženog su rekli da će se sud sigurno sastati na tajnom ročištu ako sudac dopusti svjedočenje Abd al Rahima al Nashirija, Saudijca optuženog da je vodio i osmislio napad na američki ratni brod USS Cole pred obalom Jemena 2000. u kojem je ubijeno 17 američkih mornara.

Predviđeno je da tri dana sudskog predpostupka u procesu protiv Nashirija, u kojemu bi mogao biti osuđen na smrt, započnu u srijedu u mornaričkoj bazi SAD-a Guantanamo na Kubi.

Nashiri bi trebao biti prvi bivši zatvorenik CIA-e koji će iz prve ruke svjedočiti o metodama ispitivanja koje vlada smatra tajnima. Njegovi odvjetnici žele da se postupanje prema Nashiriju u zatvorima CIA-e dokumentira.

List Miami Herald i njegova matična kuća McClatchy Co. uputili su zahtjev sucu, pukovniku Jamesu Pohlu, da saslušanje ostane otvoreno a nekoliko novinskih kuća, uključujući i agenciju Reuters, se pridružilo zahtjevu.

Mediji tvrde da bi novinari trebali moći pratiti Nashirijevo svjedočenje jer su neke pojedinosti postupanja prema njemu već poznate u javnosti i zato što Pentagon raspolaže odgovarajućim instrumentima da spriječi odavanje tajni.

Novinari će saslušanja pratiti iza staklenog zida u sudnici koji ne propušta zvuk ili putem internog prijenosa. U oba slučaja zvuk se prenosi sa zakašnjenjem od 40 sekundi kako bi se časniku za sigurnost pružilo vremena da zvučnim signalom prekrije zvuk ukoliko se spominju tajne informacije.

Ako suci zatvore sud novinari neće moći gledati ili slušati saslušanje.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika