17.04.2012. / 13:27

Autor: Hina , Nacional.hr

'Trebaju nam i privatne investicije'

Ministar Vrdoljak najavio je izmjene niza propisa i zakona kojima bi se trebala olakšati realizacija investicija, pri čemu je na posebno mjesto stavio izmjene Zakona o prostornom uređenju i gradnji

Ivan VrdoljakIvan VrdoljakHrvatska uz javne investicije treba ulaganja privatnog sektora bez kojih nema izlaska iz krize, rekao je danas ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak na 8. međunarodnoj konferenciji o hrvatskom tržištu nekretnina, koja se održava u organizaciji Filipović poslovnog savjetovanja.

Investicije države u infrastrukturu i sektor nekretnina u nadolazećem razdoblju će biti znatne, ali poznato je da javna ulaganja ne mogu sama iznijeti teret gospodarskog oporavka, rekao je Vrdoljak.

Stoga je pozvao privatne ulagače da razmisle o pojačanju investicijske aktivnosti, a Ministarstvo će im, kako je rekao, biti na usluzi.

Najavio je izmjene niza propisa i zakona kojima bi se trebala olakšati realizacija investicija, pri čemu je na posebno mjesto stavio izmjene Zakona o prostornom uređenju i gradnji.

Procedura izmjena kreće za oko mjesec dana, a Vrdoljak očekuje da će postupak biti okončan do kraja godine.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić mišljenja je su tehnološka revolucija u smjeru zelene gradnje te razvoj pod nadzorom stručnjaka i uz javni nadzor prilika koju Zagreb ne bi smio propustiti u sljedećih nekoliko godina.

Držeći se ta dva načela, Zagreb bi u arhitektonskom i urbanističkom smislu mogao načiniti iskorak poput urbanizacije Donjeg grada, Lenuccijeve potkove ili Holjevčeva skoka preko trnjanskih slamova u Novi Zagreb, smatra Bernardić.

Drži kako bi dominantni graditeljski i urbanistički pothvat u Zagrebu trebao biti njegov povratak Savi.

Veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Hrvatskoj David Slinn izvijestio je o graditeljskim pripremama Londona za Olimpijske i Paraolimpijske igre.

Pripreme za Igre, kaže Slinn, dale su značajan impuls i zamah gospodarstvu, s procijenjenom vrijednošću za britansku ekonomiju od 21 milijarde funti pri čemu se 98 posto ugovora o gradnji olimpijskih objekata i općenito pripremama Olimpijskih igara odnosi na kompanije sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji o hrvatskom tržištu nekretnina na programu su teme kao što su ulazak Hrvatske u Europsku uniju, Olimpijske igre u Londonu, urbana regeneracija i zelena gradnja.

Bit će predstavljeno više od 20 konkretnih projekata koji se realiziraju isključivo u Hrvatskoj, a ukupna im je vrijednost više od deset milijardi kuna.

Na konferenciji sudjeluju poslovni ljudi različitih profesija koji se bave razvojem nekretnina, kao što su građevinari, developeri, investitori, bankari, pravnici, arhitekti, ekonomisti, savjetnici i agenti.

Vezane vijesti

Vlada olakšava legalizaciju nezakonito izgrađenih zgrada

Vlada olakšava legalizaciju nezakonito izgrađenih zgrada

Vlada je danas prihvatila prijedlog Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama kojim bi se trebao pojednostaviti i pojeftiniti postupak… Više

Komentari

registracija
13/1/11

Fenris, 18.04.12. 08:48

pa tko ce ulagati u zemlju u kojoj jos nema pravne sigurnosti i lokalni serifi odredjuju koliko traje izdavanje kojekakvih dozvola.... treba nam ovo, treba nam ono....
treba nam puno toga a nijedna vlada ne zeli to rijesiti...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika