19.04.2012. / 16:40

Autor: Hina

Suradnik Merkel pojačao napetosti

"Islam nije dio Njemačke"

Vodeći njemački konzervativni političar izjavio je u četvrtak da islam ne pripada Njemačkoj i tako izazvao napetosti na konferenciji o integraciji muslimana na kojoj se raspravljalo i o kontroverznoj kampanji salafista o podjeli besplatnih primjeraka Kurana diljem zemlje.

Volker KauderVolker KauderVodeći njemački konzervativni političar izjavio je u četvrtak da islam ne pripada Njemačkoj i tako izazvao napetosti na konferenciji o integraciji muslimana na kojoj se raspravljalo i o kontroverznoj kampanji salafista o podjeli besplatnih primjeraka Kurana diljem zemlje.

"Islam nije dio naše tradicije i identiteta Njemačke te ne pripada Njemačkoj", rekao je Volker Kauder, čelnik kluba konzervativaca Angele Merkel u parlamentu, za list Passauer Presse.

"No, muslimani pripadaju Njemačkoj. Kao građani oni, naravno, uživaju sva prava", dodao je ovaj političar Kršćanskih demokrata (CDU).

Njegova izjava dodatno je raspirila ionako žustru nacionalnu raspravu o kampanji ultrakonzervativne muslimanske skupine salafista o podjeli milijuna prevedenih besplatnih primjeraka Kurana nemuslimanima.

Konferencija je jedna u nizu sličnih skupova koje vlada organizira s ciljem poboljšanja integracije četiri milijuna muslimana u Njemačkoj, od kojih polovica ima njemačko državljanstvo.

Brojni su došli iz Turske 60-tih i 70-tih godina prošlog stoljeća, a njihov težak rad pridonio je njemačkom poratnom gospodarskom čudu. Njemačka ima oko 81 milijun stanovnika.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
20/8/10

McCoy, 19.04.12. 17:20

"Islam nije dio Njemačke" i "No, muslimani pripadaju Njemačkoj. Kao građani oni, naravno, uživaju sva prava"

Ne vidim u cemu je problem i zasto su ove izjave izazvale napetosti. Sve sto je rekao je istina. Sta bi se desilo da neko krene organizovano, sistemski da uvodi hriscanstvo u bilo kojoj islamskoj drzavi? Nemam nista protiv muslimana ali stanje na terenu bi pokazalo da je tako nesto nemoguce, da ne kazem pogubno.


registracija
4/6/11

VladSerbia, 20.04.12. 04:31

Nemacka bi trebalo da odstampa svoj ustav na nemackom, arapskom i turskom i besplatno ga deli.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika