20.04.2012. / 09:47

Autor: Hina

Hrvatski dizajneri nagrađeni u New Yorku

Autorski rad Juze i Đureka, nova tipografija koja objedinjuje latinično i ćirilično pismo nastala je kao rezultat istraživanja fenomena Balkan sprachbunda i zajedničkih svojstava južnoslavenskih jezika i pisama

IlustracijaIlustracijaHrvatski dizajneri Marija Juza i Nikola Đurek ovogodišnji su dobitnici prestižne nagrade za izvrsnost u dizajnu tipografije vodeće međunarodne organizacije koja podupire izvrsnost u tipografiji Type Directors Club iz New Yorka, priopćila je sinoć Udruga za multimedijalnu umjetnost i afirmaciju kulture Sintoment.

Kako se ističe u priopćenju, na nedavno održanom natječaju te organizacije u New Yorku, na koji je bio prijavljeno 1300 radova iz 33 zemlje svijeta, njihov hibridni komunikacijski tiposistem "Balkan" odabran je među šest najboljih radova prema osobnom odabiru Stručnog suda, te nagrađen Certifikatom izvrsnosti u dizajnu tipografije.

Autorski rad Juze i Đureka, nova tipografija koja objedinjuje latinično i ćirilično pismo nastala je kao rezultat istraživanja fenomena Balkan sprachbunda i zajedničkih svojstava južnoslavenskih jezika i pisama.

"Glavna karakteristika na koju smo se fokusirali je dvopismenost pojedinih slavenskih naroda danas koji koriste dva pisma – latinicu i ćirilicu (latinsko i slavensko pismo) te njihova direktna transliteracija. Povijesno gledajući, oba su pisma na ovim prostorima bila nositelji kulturnih, nacionalnih, religioznih i političkih identiteta te su njihove komunikacijske i simboličke funkcije često bile u raskoraku. S druge strane, bliski razvoj jezika rezultirao je zajedničkim svojstvima te su kroz povijest a i danas pojedini regionalni jezici na zapadnom Balkanu utoliko slični i svi ih razumiju kao da su dijalekti jednog jezika", navode autori koncepciju novog tiposistema.

Marija Juza je dizajnerica vizualnih komunikacija i suosnivačica dizajnerskog tima Babushke. Kao aktivna članica surađuje na raznim multimedijalnim i umjetničkim projektima udruga Sintoment i UBU te Neformalnog saveza Organizam.

Nikola Đurek vodi vlastiti dizajn studio i prvu hrvatsku digitalnu slovolivnicu Typonine, djeluje na relaciji Hrvatska-Nizozemska. Također, predaje na Umjetničkoj akademiji u Splitu i ATypI (međunarodno tipografsko udruženje) te surađuje sa studiom Typotheque na dizajnu novih tipografija.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika