20.04.2012. / 11:01

Autor: Nacional.hr

Nakon TBF-ovog protesta, izbacivači ozljedili Slavena Tolja

"Nevjerojatno je to, to nasilje u gradu Dubrovniku i sve što se događa oko ovog projekta golfa na Srđu. Ne mogu to razumjeti", izjavio je Tolj

Grupa TBF
Foto: Mario StrmotićGrupa TBF Foto: Mario StrmotićU poznatom dubrovačkom klubu Revelin, nakon što su članovi popularne glazbene grupe TBF pred kraj nastupa izašli na podij u majicama na kojima je pisalo 'Srđ je naš', došlo je do burne reakcije izbacivača i trenutnog vlasnika kluba Lukše Frankovića, izvještava Index.

"Kada su članovi TBF-a izašli na bis s majicama 'Srđ je naš' te s par riječi pozdravili naš dosadašnji rad prišao nam je vlasnik Revelina u pratnji jedne osobe. Slavena Tolja odmah su uhvatili, zavrnili mu ruku i izbacili ga iz kluba", izjavio je Đuro Capor, čelnik udruge 'Srđ je naš'.

Capor priča kako su vizualnog umjetnika Tolja optužili kako je iscenirao protest i kako je glazbenicima dao majice građanske inicijative. "Vani je došlo i do naguravanja, a optužili su Tolja da je TBF-u dao majice što su ocijenili provokacijom. Udaljili smo se iz kluba te naišli na policiju i sve prijavili. Sa Toljem smo bili u bolnici gdje je utvrđeno da je istegnuo tetive, odnosno da ima tjelesne ozljede", dodao je.

Ističe kako su nakon liječničkog pregleda u policijskoj stanici zadržani do sedam sati ujutro. "Još sam šokiran. Ovo je dokaz da se u slučaju golfa u Dubrovniku neće prezati od ničega. Ugrožene su slobode i pravo na govor. Dokle ovo sve može ići, samo da se nametne volja protivna većini", nastavlja Capor.

Slaven Tolj je vizualni umjetnik koji se koristi fotografijom, instalacijama, umjetnosti ready-madea i performansa kako bi upozorio na probleme u političkoj, društvenoj i kulturnoj sferi. "Bacili su me na pod. Zavrnuli su mi ruku i izbacili iz Kluba. Nevjerojatno je to, to nasilje u gradu Dubrovniku i sve što se događa oko ovog projekta golfa na Srđu. Ne mogu to razumjeti", izjavio je i naglasio kako mu je Franković rekao kako je 'kriv zato jer mu kvari idilične odnose s Gradom Dubrovnikom'.

"Po mom osobnom sudu okidač za ovakvu reakciju bio je jedan tekst koji se našao u tjedniku koji služi kao Vlahušićevo glasilo u kojem smo mi aktivisti prikazani kao ljudi koji nemaju dana radnog staža, budimo se u podne i živimo na grbači društva. Kao takvi mi smo protiv svega u Dubrovniku uključujući i golf. Upravo te riječi koristio je Franković koji nas je izbacio vani", nastavlja Tolj, hrvatski povjerenik za 51. Venecijanski bijenale 2005. godine i predsjednik Vijeća za nove medije pri Ministarstvu kulture.

Podsjetimo kako je Frankoviću koncesiju za obavljanje ugostiteljskih usluga u tvrđavi Revelin dao Grad Dubrovnik na čelu s Androm Vlahušićem koji snažno podupire i izgradnju golf terena te popratnih sadržaja na Srđu usprkos neodobravanju građana. Index saznaje od anonimnih izvora iz Grada Dubrovnika kako je DORH službeno zatražio na uvid od Upravnog odjela za gospodarenje nekretninama grada sve ugovore i anekse o davanju u zakup tvrđave Revelin. Sam zakup prostora nije sporan, ali postoje tajni aneksi kojima je Franković dobio puno više prostora u tvrđi, nego što je to bilo utvrđeno natječajem.

Vezane vijesti

Otpor kao životni stil

Otpor kao životni stil

Eckhard Tietke više ne može odgledati niti jedan krimić: "Ovdje smo toliko često konfrontirani s policijom, plavim žmigavcima i zvukom sirene, da ja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika