Objavljeno u Nacionalu br. 858, 2012-04-24

Autor: Marko Biočina

Poskupljenja i ostale povlastice

Loše za građane, dobro za Čačićeve birokrate

Građani će kroz poskupljenje energije plaćati Čačićeve birokrate

Radimir ČačićRadimir ČačićKad je prvi put predložen Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicije, predstavljan je kao tijelo koje će kroz središnje planiranje i nadzor rezultirati većom djelotvornošću rada u hrvatskom energetskom sektoru. Pojednostavnjeno, trošit će se manje, a zarađivati više. Taj cilj možda u budućnosti i bude ispunjen, no prije nego što od nje ostvare bilo kakve koristi, građani će ovu novu divnu javnu uslugu morati obilato platiti. Konkretno, radi se o nekih 60-ak milijuna kuna. Toliko bi, prema Nacionalovim informacijama, u budućnosti iz prihoda državnih enegetskih poduzeća trebalo biti prebačeno u budžet Centra za usluge nadzora koje će im ta institucija pružati.

Tako bi Centar trebao utržiti 1 posto ukupnih prihoda Plinacra, 0,2 posto ukupnih prihoda Hrvatske elektroprivrede, te vjerojatno sličan udjel u prihodima ostalih javnih poduzeća iz sektora koji nadzire. Konkretno, samo u slučaju HEP-a i Plinacra to iznosi oko 40 milijuna kuna. HEPovi prihodi iznose oko 13 milijardi kuna, pa bi Centru prema prijedlogu morali proslijediti 26 milijuna kuna, a Plinacro oko 14 milijuna od svojih godišnjih 1,4 milijardi. Doda li se tomu i Janaf, te više proizvođača energetske opreme u državnom vlasništvu, ispada da bi Centar mogao raspolagati budžetom od više desetaka milijuna kuna. Dakako, tu se ne ubrajaju ni posebne naknade za vođenje specifičnih projekata, kao ni naknada za vođenje svih projekata javno-privatnog partnerstva koji također spadaju u djelokrug Centra, čak i kad nemaju nikakve veze s energetskim sektorom. Na što će se trošiti ti milijuni i tko će nadzirati tu potrošnju? Zasad je to poprilično neizvjesno, a puno je izvjesnije kako će uvođenje novog parafiskalnog nameta utjecati na cijene energije.

Povećat će se. Dakako, Vlada će to poskupljenje pravdati potrebom da se cijena približi tržišnoj - i to je djelomice točno - ali na primjeru Centra vidljivo je kako će u tom poskupljenju biti sadržana i cijena novog povećanja državnog birokratskog aparata. Gdje je tu ta proklamirana efikasnost?

Vezane vijesti

'Nema više naplaćivanja opomena'

'Nema više naplaćivanja opomena'

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu. Prema riječima prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva… Više

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 24.04.12. 08:33

Plan 21 dobro funkcionira.he,he,he


registracija
20/6/11

etna47, 24.04.12. 10:05

Kukuriku-Kukaj i dalje Hrvatski narode. Sve što ste željeli to ste na izborima izabrali.


registracija
26/1/08

Rampa, 24.04.12. 12:04

@Jebokomunjare i @etna47, hajte odmorite malo vi HDZ borci!

Sjetite se samo kako je Jaca nekoliko mjeseci prije izbora govorila kao plin i struja moraju ići gore od Nove godine!

I šta vi smatrate da ona cijene energije ne bi digla da je, ne dao Bog nikome, slučajno pobijedila?!

A govorila je tako jer je znala da neće pobijediti i da će taj vrući krompir zapasti Milanovća, ali bi i ona to isto učinila!

Zato ne idealizirajte taj šugavi HDZ, iskreno se nadam da će osuditi i stranku i kompletno kriminalno rukovodstvo na raspuštanje i dugogodišnji zatvor!!

A sva ova poskupljenja sada su samo posljedica sustavnog HDZ-ovog pljačkanja Plinacroa, HEP-a i svih ostalih još malobrojnih preostalih državnih tvrtki koje su nekim Božjim čudom izbjegle da ih HDZ nije prodao Mađarima i li Austrijancima!!


registracija
20/6/11

etna47, 24.04.12. 12:54

@j-komunjare,
Ne,ne branim ja HDZ,ali mi je svakim danom sve jasnije od koga je IVO naučio ovu "FORMULU"da se može ako si na vlasti uzimati kako hoćeš i koliko hoćeš. To su bili prije njega Čačić, Mesić,Linić,Tomčić kao i mnogi drugi
koji su bili zakonom zaštićeni i nije ih se smjelo procesuirati. Ivo je to brzo naučio pa je jadan mislio,ako su mogli oni zašto nemogu ni ja. Ivo je ima "smolu" došao je iz DIJASPORE,a takvima se ne oprašta. Treba i neka odgovara za svoje postupke,ali se ipak nadam da će kad tad doći na red i ovi drugi gore navedeni milioneri momentalno VLSTODRŠCI.
(Ps. izgleda da si zaboravio koji su bili ti koji su prodali INU,PLIVU,HOTELE itd. itd.)


registracija
28/1/12

Bvalen16, 27.04.12. 17:40

Etna Zar? A ja mislio da je dr Ivo "zanat" ispekao kod Pašalića,Škegre,Mudrinića,Hebranga itd


registracija
28/1/12

Bvalen16, 27.04.12. 17:45

Što se tiče Ine.Prodali su 25% dakle četvrtinu a tvoj dr. Ivo je prodao ostatak i što je najgore upravljačka prava tako da serendaš.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika