28.04.2012. / 10:13

Autor: Deutsche Welle

Sigurnost u Ukrajini pod velikim upitnikom

Zbog serija bombaških napada u Ukrajini je šest tjedana pred početak Europskog nogometnog prvenstva pokrenuto pitanje sigurnosti. Situacija je napeta i zbog spora oko bivše premijerke Julije Timošenko.

Eksplozije su ozlijedile 29 ljudiEksplozije su ozlijedile 29 ljudiPredsjednik Odbora za unutarnju politiku u njemačkom parlamentu, Wolfgang Bosbach, apelira je na Ukrajinu po pitanju jamstva sigurnosti kako za nogometaše tako i za gledatelje na stadionima na predstojećem Europskom nogometnom prvenstvu (EURO 2012). "Napadi međutim nisu razlog da se ne sudjeluje na nogometnom prvenstvu", rekao je ovaj demokršćanin (CDU) listu Die Welt. Međutim, predsjednik socijaldemokrata (SPD) Sigmar Gabriel pozvao je njemačke političare pozvao na bojkot svih utakmica EURO-a 2012. u Ukrajini. "Političari moraju paziti kako svojim dolaskom ne bi pružili podršku režimu, odnosno, da ne postanu „klerkeri" (oni koji su plaćeni da na stadionim plješću). Moglo bi im se naime dogoditi da na stadionu dobiju mjesto pored direktora zatvora i suradnika obavještajne službe", upozorio je Gabriel za list "Bild am Sonntag".

Dati do znanja da je situacija u Ukrajini neprihvatljiva

U četiri eksplozije u ukrajinskom gradu Dnjepropetrovsk je u petak ozlijeđeno najmanje 29 osoba, među njima devetero djece. Dnjepropetrovsk je rodni grad bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko, koja se trenutno oboljela nalazi u zatvoru.

Obzirom na političku diskusiju oko Julije Timošenko,da Bosbach je istaknuo: "Odlučujuće je da se Europa prema režimu u Ukrajini odnosi odlučno i zajednički. Mora se dati do znanja da je situacija koja vlada u Ukrajini neprihvatljiva, ne samo za tamošnje stanovništvo, nego i za Europu kao državnu zajednicu i zajednicu vrijednosti." Njemački ministar unutarnjih poslova Hans-Peter Friedrich je vladu u Kijevu pozvao da dozvoli Juliji Timošenku liječenje u inozemstvu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je istaknula da vlada u Berlinu ulaže sve napore kako bi poboljšala stanje Julije Timošenko. Situacija je veoma ozbiljna, rekla je Merkel. "Mi smo s njemačke strane već nekoliko puta slali liječnike koji su je pregledali", dodala je njemačka kancelarka.

Ugrožena ekonomska suradnja Ukrajine i EU

Timošenko u zatvoru izdržava sedmogodišnju kaznu zbog zlouporabe vlasti. Na Zapadu je proces protiv nje kritiziran kao politički motiviran. 51-godišnja Timošenko se žalila i na zlostavljanje u zatvoru te je započela štrajk glađu. Njezina kćerka Eugenija kaže da strahuje da njezinu majku u zatvoru prisilno hrane. Sedam dana nije ništa jela i veoma je slaba, istaknula je Eugenija Timošenko. Ovih je dana zakazan još jedan sudski proces zbog optužbi da je Julija Timošenko dok je predsjedala jednim energetskim poduzećem sredinom 90-ih godina pronevjerila više milijuna eura.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz smatra da je zbog sukoba oko Julije Timošenko ugrožen i sporazum o ekonomskoj suradnji između Europske unije i Ukrajine. "Ukoliko ukrajinska vlada ubrzo ne riješi taj problem, ugrožava se Sporazum s Europskom unijom o gospodarskoj i političkoj suradnji", kazao je Schulz. On je podsjetio da je Europska unija zajednica vrijednosti i vladavine prava i, kako je rekao, od zemalja s kojima je sklopila takve sporazume očekuje se da se pridržavaju tih vrijednosti.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Bebić bez zaštite, Kosor i Karamarko pošteđeni

Bebić bez zaštite, Kosor i Karamarko pošteđeni

Ministar unutarnjih poslova Rajko Ostojić potvrdio je danas da je temeljem sigurnosne procjene vlada ukinula zaštitu bivšem predsjedniku Hrvatskoga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika