28.04.2012. / 11:08

Autor: Hina

Tajna služba zabranila opijanje i goste u sobi

Američka Tajna služba zabranila je opijanje i dovođenje stranih državljana u hotelske sobe tijekom putovanja izvan zemlje nakon skandala zbog navoda da su se agenti "družili" s prostitutkama u Kolumbiji ovoga mjeseca.

Barack ObamaBarack ObamaAmerička Tajna služba zabranila je opijanje i dovođenje stranih državljana u hotelske sobe tijekom putovanja izvan zemlje nakon skandala zbog navoda da su se agenti "družili" s prostitutkama u Kolumbiji ovoga mjeseca.

Nova pravila ponašanja, izdana u petak, također zabranjuju posjete "neuglednim objektima", što vjerojatno uključuje striptiz klubove, i u njima se navodi da agenti moraju poštovati američke zakone čak i kad su u inozemstvu. Ta pravila su odmah stupila na snagu, a kopiju tog dokumenta dobio je Reuters od Tajne službe.

Nova pravila donesena su dva tjedna nakon skandala u Kolumbiji. Incident s prostitutkama dogodio se prije dolaska američkog predsjednika Baracka Obame u Cartagenu na Summit Amerika. Agenti koji su išli kao prethodnica osiguranju doveli su skupinu prostitutki u hotel u kojem su odsjeli, a u kojem je trebao boraviti i Obama.

Neimenovani dužnosnik Kongresa rekao je da je Tajna služba ovaj tjedan dobila nove informacije o tomu da se slična stvar vjerojatno dogodila i tijekom Obamina posjeta Salvadoru u sklopu njegove turneje po zemljama Latinske Amerike krajem ožujka 2011.

"Provest ćemo istragu o navodnom skandalu preko našega veleposlanstva u San Salvadoru. No iz dobivenog materijala ne zaključujemo da su agenti bili umiješani u bilo kakve protuzakonite aktivnosti", rekla je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland.

Zbog prošlotjednog skandala u Kolumbiji dvojica agenata dala su ostavke, javili su prije nekoliko dana američki službeni izvori. Od petorice agenata dvojica su oslobođena optužbi, dvojica su napustila Tajnu službu, a peti je još u postupku. Šest agenata ranije je napustilo agenciju zbog navodnog neprimjerenog ponašanja u Cartageni.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika