02.05.2012. / 16:38

Autor: Hina

Tri dana za uništavanje 1200 mina iz Darđanskih šuma

Tijekom 55 dana, koliko je trajalo razminiranje dijela Darđanskih šuma kod Osijeka, pronađeno je 1200 mina, ukupne mase pet tona, čije uništavanje počinje danas, a trajat će tri dana, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Osijeku.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELLFoto: Davor Javorovic/PIXSELLTijekom 55 dana, koliko je trajalo razminiranje dijela Darđanskih šuma kod Osijeka, pronađeno je 1200 mina, ukupne mase pet tona, čije uništavanje počinje danas, a trajat će tri dana, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Osijeku.

Dio šume 500 metara udaljene od osječkoga Zoološkog vrta razminirali su pirotehničari tvrtke "Mungos razminiranje" d.o.o. Današnju konferenciju za novinare održali su predstojnik ureda ravnatelja Hrvatskoga centra za razminiranje Mladen Crnković i direktor "Mungosa" Davor Družijanić.

Po riječima predstojnika Crnkovića, tijekom razminiranja Darđanskih šuma površine 260.833 četvorna metra, koje će nakon današnjeg uništavanja pronađenih mina trajati još nekoliko dana, očekuje se još nekoliko stotina mina.

Vrijednost radova je dva milijuna kuna, a riječ je području najzagađenijem minama u Hrvatskoj, koje je ujedno i najsloženije za razminiranje jer je na maloj površini mnogo mina, a raslinje i trava otežavaju posao.

U Osječko-baranjskoj županiji, trećoj po zagađenosti minama u Hrvatskoj, poslije Ličko-senjske i Sisačko-moslavačke županije, dosad su razminirana 74 četvorna kilometra, a ostalo je još 128,4 četvorna kilometra minski sumnjivih površina.

U Hrvatskoj je za razminiranje ostalo još 735 četvornih kilometara u 12 županija, a pretpostavlja se da na tom području ima oko 86.000 mina, rekao je Crnković. Zamolio je građane Osijeka i okolice za razumijevanje jer uništavanje mina zbog snažnih detonacija uznemirava ljude i životinje. Crnković je istaknuo kako je razgovarao s djelatnicima osječkoga Zoološkog vrta, koji se u neposrednoj blizini mjesta na kojem će se uništavati mine, kako bi se životinje što bolje zaštitile od stresa. Kako je rekao, čuo je da je jedan klokan posebno osjetljiv na detonacije.

Direktor "Mungos razminiranja" d.o.o. Davor Družijanić rekao je kako je ta tvrtka od osnutka 1996. godine do danas u Hrvatskoj razminirala oko 60 četvornih kilometara. Nažalost, istaknuo je, devet pirotehničara iz te tvtke poginulo je na tom poslu. Podsjetio je kako je upravo na području Darđanskih šuma 11. siječnja radeći svoj posao od zaostale mine poginuo 48-godišnji pirotehničar iz Zagreba, otac petero djece.

(Hina) xvsik yvkn

Vezane vijesti

U Libiji razminiranje po hrvatskome modelu

U Libiji razminiranje po hrvatskome modelu

Libija je zainteresirana za primjenu hrvatskog modela borbe protiv mina te za suradnju s hrvatskim tvrtkama koje se bave razminiranjem, proizvodnjom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika