03.05.2012. / 12:37

Autor: Hina

Sindikati protiv viđene represije

Zašto šaljete policiju na radnike?

Na radnike koji samo žele raditi i spasiti ono na čemu rade ne šalje se policija pa stoga tražimo i da se osobno zauzmete kako bi se zaustavilo ovakvo postupanje, a umjesto svega toga otvorio razuman dijalog kojim će se hitno riješiti nastalo stanje u Jadrankamenu i stvoriti uvjeti za nastavak proizvodnje, ističe Sever

Photo: Ivo Čagalj/PIXSELLPhoto: Ivo Čagalj/PIXSELLPredsjednici Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel zatražili su od Vlade i MUP-a da se policijska akcija u Pučišćima na Braču, u kojoj se prema posljednjim vijestima primjenjuje sila i lišava slobode članove sindikata Jadrankamena, zadrži isključivo na osiguranju normalnih uvjeta za rad stečajnog upravitelja toga poduzeća.

Na policijsku intervenciju na radnike i vodstvo Nezavisnog sindikata Jadrankamena reagirao je i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever pitajući premijera Zorana Milanovića zar u zemlji u kojoj je pretvorba i privatizacija ostavila toliko duboke tragove i trajne posljedice vlast šalje policiju na radnike koji se usuđuju ukazivati na nepravdu i mirno, bez sile, bore se za svoju tvrtku.

Na radnike koji samo žele raditi i spasiti ono na čemu rade ne šalje se policija pa stoga tražimo i da se osobno zauzmete kako bi se zaustavilo ovakvo postupanje, a umjesto svega toga otvorio razuman dijalog kojim će se hitno riješiti nastalo stanje u Jadrankamenu i stvoriti uvjeti za nastavak proizvodnje, ističe Sever.

Čelnici HUS-a i SSSH u dopisu premijeru Milanoviću i ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću kažu kako je žalosno da nakon godina i godina gospodarskog kriminala sa enormnom štetom za radnike, tvornicu, lokalnu zajednicu i državu, a koji je represivni državni aparat tolerirao prekriženih ruku, članovi sindikata budu ti koji su policiju izazvali da se odluči reagirati.

"Iako Vas činjenica da ste tek u prvoj godini mandata opravdava od politike i djela prethodnih vlasti, shvatite da s ovako osjetljivim pitanjima ne smijete postupati kao da je s vama svijet započeo", upozoravaju sindikalni čelnici.

Stoga Matijašević i Novosel ponavljaju zahtjev da se policija u postupanju prema radnicima Jadrankamena treba suzdržati siline koju je bilo primjerenije primijeniti prema stvarnim krivcima za nastalo stanje.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 03.05.12. 13:14

Zašto Orešar nije bio u ratu branio svoju zemlju, već je privatizirao firm dok su drugi ginuli?


registracija
24/7/11

mrvek, 03.05.12. 13:33

Zašto sindikalci sada kao nešto seru a kad je HDZ bio na vlasti i kad je uništavao Hrvatsku onda su šutjeli?


registracija
11/1/10

fluid, 03.05.12. 13:53

Zašto Zagreb i ostatak Hrvatske šuti na svu ovu represiju,očigledno namjerno pogrešno usmjerenu.?


registracija
17/6/05

torpedo, 03.05.12. 18:13

Netko je ove radnike debelo izmanipulirao. Ne brane se prava na ovaj nacin... ovo je hrana za zutu stampu i za HDZ da ima razloga napasti vlast.

Moje misljenje je da nije uredu to sto se gomila radnika skupi ispred firme (koja, koliko vidim nigdje nije suprotno receno, nije njihovo vlasnistvo) i sprijecava stecajnom upravitelju pristup firmi.
Motiv je nebitan. Tako bi se svi mogli ponasati i gdje bi nas to dovelo. Ako imamo zakone (i nismo divlji zapad) onda ih moramo i postivati. A policija sluzi da se zakon sprovodi.

Trebali su tako reagirati dok se provodila privatizacija, Sad je kasno.

Zavrseno je doba samoupravnog socijalizma i drzavnih firmi kad su radnici sa Titovim slikama i Jugo zastavama izvikivali parole. Sad imamo privatno vlasnistvo. To sto netko radi u firmi ne daju mu pravo da sprecava provodjenje zakona.

I jos jedna stvar, pa nije posao vlade ili premijera da spasava svaku pojedinacnu privatnu tvrtku??
Za to postoji stecajni upravitelj. Premijer ima drugi opis posla.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika