03.05.2012. / 14:26

Autor: Hina

Zajednički odbor: RH ispunila reforme, potrebno ih nastaviti

Zajednički parlamentarni odbor EU-Hrvatska istaknuo je da je Hrvatska kroz gotovo šest godina pregovora provela impresivne reforme, ali je također zaključio da ih je potrebno nastaviti, posebno u području pravosuđa i ljudskih prava i borbe protiv korupcije, kaže se u zajedničkim preporukama objavljenim po završetku dvodnevnog sastanka Zajedničkog odbora održanog u srijedu i četvrtak u Zagrebu.

Andrej PlenkovićAndrej PlenkovićZajednički parlamentarni odbor EU-Hrvatska istaknuo je da je Hrvatska kroz gotovo šest godina pregovora provela impresivne reforme, ali je također zaključio da ih je potrebno nastaviti, posebno u području pravosuđa i ljudskih prava i borbe protiv korupcije, kaže se u zajedničkim preporukama objavljenim po završetku dvodnevnog sastanka Zajedničkog odbora održanog u srijedu i četvrtak u Zagrebu.

Petnaesti sastanak održan je pod supredsjedanjem predsjednika Izaslanstva Hrvatskog sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru Andreja Plenkovića i voditelja izaslanstva Europskog parlamenta Gunnara Hoekmarka.

"Ovaj sastanak imao je različit karakter od prethodnih jer smo sada u završnoj fazi i trebamo još riješiti neke preostale probleme. Kako ja to vidim, nema oklijevanja ni kod koga da se preostali problemi mogu i hoće riješiti", rekao je na konferenciji za novinare po završetku sastanka Hoekmark. Kazao je da ima "ozbiljan osjećaj optimizma da se stvari rješavaju".

"Zajednički smo razmotrili ona pitanja iz nedavnog izvješća o monitoringu koja je Komisija izdvojila kao delikatna a sada je na vladi da u mjesecima koji su pred nama, do 10. listopada kada će biti usvojeno sveobuhvatno izvješće, nastoji riješiti pojedina pitanja koja su preostala", naglasio je.

Plenković je pojasnio da se razgovaralo o tri ključne teme koje su trenutno na dnevnom redu kada se radi o Hrvatskoj: ratifikaciji Ugovora o pristupanju Hrvatske EU-u, monitoringu obveza te aktivnim pripremama za članstvo kroz status promatrača u institucijama Unije.

U zajedničkim preporukama pozdravlja se potpisivanje Ugovora o pristupanju 9. prosinca 2011., rezultat referenduma od 22. siječnja 2012., te naglašava da će hrvatsko članstvo otvoriti nove mogućnosti za zemlju. Također se zahvaljuje onim zemljama koje su već ratificale Ugovor.

U preporukama se ponavlja važnost učinkovitog korištenja pretpristupnih fondova i povećanja apsorpcijskih kapaciteta za buduće korištenje strukturnih i Kohezijskog fonda. Poziva se na alokaciju odgovarajućih proračunskih sredstava za Hrvatsku u okviru višegodišnjeg proračuna za razdoblje 2014.-2020. "što će doprinijeti procesu gospodarskih reformi u Hrvatskoj".

Plenković je kazao da se razgovaralo i o nastavku procesa proširenja, te situaciji u zemljama regije gdje je uloga Hrvatske dvostruka: nastaviti nesebično dijeliti naše iskustvo te, što smo još jednom ponovili, otvorena bilateralna pitanja ne koristiti u pretpristupnom procesu svojih susjeda.

"Kao članica zalagat ćemo se da tema proširenja ostane na dnevnom redu institucija Unije", rekao je Plenković.

Hoekmark je naglasio da je Hrvatska imala težak put a da je danas model zemljama regije.

I u preporukama se kaže da primjer Hrvatske pokazuje "da je pristupanje EU-u moguće ako se provedu tražene reforme" te stoga hrvatski primjer "šalje pozitivan signal drugim zemljama regije". Također se pozdravlja hrvatska spremnost da podijeli svoje iskustvo, promovira europske vrijednosti i dalje djeluje na regionalnom pomirenju.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika